ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Οι καταναλωτές προσδοκούν Ανάσταση αλλά βιώνουν...Γολγοθά


ΕΡΕΥΝΑ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Γολγοθάς χωρίς Ανάσταση για τον απλό κόσμο μπορεί να χαρακτηριστεί και φέτος η κατάσταση στην αγορά του Ηρακλείου, η οποία δείχνει ξεκάθαρα να βιώνει... το δράμα των ανθρώπων, που, ενώ δεν μπορούν από τη μια να μην ψωνίσουν για τα σπίτια τους για το πασχαλινό τραπέζι, είναι αναγκασμένοι, από την άλλη, να μετρούν με το κομμάτι τα οπωροκηπευτικά που προμηθεύονται, αλλά και να αγοράζουν μόνο μερικά κιλά αρνί και κατσίκι.



Πέρασαν, δηλαδή, οι εποχές που ο περισσότερος κόσμος αγόραζε ολόκληρο το αρνί για να το σουβλίσει την Κυριακή της Ανάστασης και να πιουν το κρασάκι τους φίλοι και συγγενείς, για να ανταλλάξουν τις ευχές τους και να περάσουν όμορφα. Σήμερα, παρότι οι τιμές σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης δεν είναι υψηλές, φαντάζουν σαν πανάκριβες στα μάτια των καταναλωτών, λόγω της μεγάλης τους ανέχειας και της αισθητής πλέον μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης!

Συγκεκριμένα, ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Αλέκος Στεφανάκης, μας μίλησε αναλυτικά μετά από έρευνα δική του και κατέληξε σε μια μέση τιμή παραγωγού του αρνιού στα 4 ευρώ το κιλό. «Έχουμε καλή προετοιμασία. Θα γίνει προς την υπόλοιπη Ελλάδα διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων αρνιών. Ήδη έχουν φύγει αρκετές χιλιάδες αρνιά σε διάφορα μέρη. Και θα φύγουν για τις επόμενες μέρες και τα υπόλοιπα. Και βέβαια εννοείται ότι καλύπτουμε και τις ανάγκες μας στην Κρήτη, παρά τις απώλειες που είχαμε στη διάρκεια του χειμώνα»...

Εξευτελιστικές τιμές

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο Αλέκος Στεφανάκης από την αγορά του αιγοπρόβειου κρέατος αναφέρουν ότι η μέση τιμή με την οποία πουλάει ο κτηνοτρόφος στο ζωέμπορο είναι μόλις τα 4 ευρώ συν ΦΠΑ. Όμως ένα αρνί, για να φτάσει στα 20 κιλά και να μπορεί να πουληθεί στην αγορά σαν γάλακτος, έχει κόστος εκτροφής που δεν πέφτει κάτω από τα 6 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον! «Τα 4 ευρώ είναι μια χαμηλή τιμή. Πάρα πολύ επώδυνη για τον προβατοτρόφο. Αλλά, δυστυχώς, η εσωτερική υποτίμηση αυτά κάνει»...

Γιατί όμως θεωρείται χαμηλή αυτή η τιμή; Ο Αλέκος Στεφανάκης εξηγεί: «Το κόστος στον παραγωγό με τις σημερινές τιμές γάλακτος είναι πάνω από 6 ευρώ. Διότι, στα 9 κιλά, το αρνί έχει ήδη καταναλώσει 60 κιλά γάλακτος κι έχουμε και 20 ευρώ το κόστος γέννας - δηλαδή το κόστος για το γάλα που θα χρειαστεί να πιει από την ώρα που θα γεννηθεί, το οποίο ο παραγωγός θα μπορούσε να το πουλήσει με 90 λεπτά το κιλό»... Και μιλάμε και για μια χρονιά, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, που οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης είχανε τεράστιες απώλειες σε νεογέννητα κυρίως ζώα, αφού έχασαν λόγω της χιονοθύελλας πάνω από 260.000 αρνιά!

Οι τιμές στο γουρουνόπουλο

Στο γουρουνόπουλο, οι τιμές κυμαίνονται στο γδαρτό γύρω στα 3 με 3,2 ευρώ το κιλό και όταν το γουρουνόπουλο είναι "μαδητό" γύρω στα 2,5 ευρώ. Και στο γάλακτος μέχρι 20 κιλά, στα 5,6 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν και ενδιάμεσες τιμές. Δηλαδή αν είναι "μεσογούρουνο" πάει στα 4,5 ευρώ το κιλό. «Είναι οι τιμές παραγωγού. Είναι οι τιμές με τις οποίες φτάνει το κρέας στο κρεοπωλείο και βέβαια μιλάμε για τιμή χαμηλή και προσιτή στον καταναλωτή», σχολιάζει ο Αλέκος Στεφανάκης. Την ίδια ώρα, βέβαια, η κάλυψη της αγοράς της Κρήτης σε ντόπιο γουρουνόπουλο δεν υπερβαίνει οριακά το 20%. Τα υπόλοιπα είναι εισαγωγής συν από την υπόλοιπη Ελλάδα.


Στα κοτόπουλα

Σε ό,τι αφορά τα κοτόπουλα, η μέση τιμή στο κοτόπουλο ελευθέρας εκτροφής (των 100 ημερών και πάνω) δεν ξεπερνάει τα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ το βιομηχανικό κοτόπουλο από τις εταιρείες πωλείται γύρω στα 2 ευρώ το κιλό. Στις τιμές αυτές προστίθεται το ΦΠΑ και το κέρδος του καταστηματάρχη, για να διαμορφωθεί η τιμή στο "ράφι".


Στα γαλακτοκομικά

Η μυζήθρα φεύγει από το τυροκομείο ανάμεσα στα 2,8 και 3,5 ευρώ. Η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι κυμαίνονται από 7 έως 8 ευρώ. Ο ξηρός ανθότυρος γύρω στα 6 με 7 ευρώ. Και τα αλοιφώδη τυριά (ξινομυζήθρα κ.ά.) γύρω στα 3 με 4 ευρώ το κιλό.


«Καταστρέφεται η κτηνοτροφία»

«Για μένα δύο είναι οι πιο δύσκολες ή από τις πιο δύσκολες δουλειές στην Ελλάδα. Η κτηνοτροφία και η γεωργία», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αγρότης Γιώργος Στειακάκης, που και ο ίδιος ασχολείται με την κτηνοτροφία, αλλά μόνο για τις ανάγκες του νοικοκυριού του. «Χιονιές, παγετοί, καύσωνες. Όταν έχει δύο μέτρα χιόνι και κάθεται ο άλλος και αρμέγει... Κι όμως οι τιμές τα τελευταία χρόνια είναι εξευτελιστικές. Εδώ και 7-8 χρόνια, ειδικά στα αμνοερίφια, οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Πουλάει το αρνί στα 4 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, μεγαλώνει ένα αρνί και το κάνει 10-12 κιλά και το πουλάει και παίρνει 40-45 ευρώ. Και αυτό το αρνί για να "γίνει" θέλει δυο και τρεις μήνες»...

Εξάλλου, ο ίδιος μας λέει χαρακτηριστικά ότι μόνο το κόστος για να οδηγηθεί ένα ζώο στο σφαγείο είναι 6 ευρώ. Κι εκεί που υπήρχε έστω το δέρμα και το αγόραζαν από το ζωέμπορο στα 5 ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια το δέρμα δεν αγοράζεται πάνω από... 50 λεπτά το ένα. «Επομένως, κανείς πια δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους», λέει χαρακτηριστικά.

«Βγάζουμε τα πάντα»

«Τώρα είμαστε στο φουλ της παραγωγής σε όλα τα προϊόντα», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης. «Αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια, καρπούζια λίγα, πατάτες... Τα πάντα υπάρχουν αυτή τη στιγμή»... Ενδεικτικά μας μίλησε για τιμές παραγωγού: στο αγγουράκια 70 λεπτά το κιλό, στο μεγάλο αγγούρι στα 80 λεπτά, στην ντομάτα στο 1,15 με 1,20 ευρώ, στην πιπεριά στα 2,80, στο πεπόνι στα 2,5 ευρώ και στο καρπούζι στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι παραμένει μεγάλη η "ψαλίδα" των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. «Από Μεσαρά, Ιεράπετρα και Κουντούρα υπάρχει επάρκεια αγαθών, αν και είχαμε φέτος προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας»...

Στο μεταξύ, γύρω στον Αύγουστο, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Ντισπυράκης, θα φανεί αν και κατά πόσον θα υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, λόγω της έλλειψης νερού στις περιοχές του Νότου. «Όταν έχει λίγο νερό, είναι υψηλή η αγωγιμότητα. Είναι πιο αλμυρό δηλαδή και υπάρχει πρόβλημα»...

- - - - - - - - - - - - - - - - -

ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

Πέρασαν... αυτά που ξέραμε

«Ο κόσμος πια δεν αγοράζει παραπάνω από τα απαραίτητα. Αυτά που ξέραμε παλιότερα το Πάσχα, τελείωσαν λόγω κρίσης», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κρεοπωλών που εκπροσωπούνται στην ΟΕΒΕΝΗ, τα αμνοερίφια αυτές τις μέρες πωλούνται στη λιανική από 6 η κατώτερη έως 9 ευρώ το κιλό η ανώτερη τιμή στην αγορά του Ηρακλείου.

«Υπάρχει επάρκεια. Οι τιμές είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Και στο κρέας δεν ισχύει ότι κερδίζουν οι μεσάζοντες. Διότι αγοράζουν "ζων βάρος" και πουλάνε σε κρέας, έχοντας πάρα πολύ μεγάλη φύρα», λέει ο Μπάμπης Λεκάκης. «Εκεί που έχουν φτάσει και οι τροφές, οι οποίες έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ενώ έχει αυξηθεί και ο ΦΠΑ σε μεγάλα ποσοστά, δυστυχώς οι τιμές είναι οριακές και το κέρδος πάρα πολύ μικρό».

Ο κ. Λεκάκης καλεί τους καταναλωτές να προτιμούν τους ντόπιους κρεοπώλες και τα συνοικιακά καταστήματα, και είναι πολύ προσεκτικοί στη σφραγίδα των κρεάτων και στις υπερβολικά χαμηλές τιμές. Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι «και στα οπωροκηπευτικά και στο κρέας οι τιμές έχουν παραμείνει στα περυσινά επίπεδα. Αλλά οι υποχρεώσεις του κόσμου έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι και έτσι ακόμα και οι περυσινές τιμές του φαίνονται μεγάλες»...


«Ο κόσμος ζορίζεται»


Μειωμένη η κίνηση και στα κηπευτικά

Πάνω από 15 με 20% τουλάχιστον έχει μειωθεί η αγοραστική κίνηση στα οπωροκηπευτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των οπωροπωλών Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, σε σχέση με πέρυσι, και πάνω από 70% σε σχέση με την κίνηση που υπήρχε πριν από το 2009. «Οι τιμές όμως είναι ίδιες με πέρυσι. Ωστόσο, επειδή έχουμε απώλεια εισοδήματος πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι (χαμήλωμα στις συντάξεις, αυξημένη φορολογία, αυξημένη ΔΕΗ κ.ά.), φαίνονται τα προϊόντα στους καταναλωτές σαν πανάκριβα. Και αρχικά δείχνει ότι το τραπέζι του Πάσχα θα είναι πολύ φτωχικό. Δεν ψωνίζουν πια οι άνθρωποι. Δηλαδή παίρνουν "με μέτρο" πράγματα»...

Μόνο τα αμπελόφυλλα είναι πιο ακριβά από πέρυσι, λόγω καθυστέρησης των αμπελιών να ανοίξουν και έλλειψης στην αγορά. Από 8 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος είναι στα 14 ευρώ. Και στην πιπεριά, από 3 ευρώ πέρυσι, φέτος την αντίστοιχη περίοδο έχει γύρω στα 3,5 ευρώ.

Τα κουκκιά παραμένουν γύρω στο 1,5 ευρώ, οι αγκινάρες στο 1,20 ευρώ οι ήμερες και στα 4 ευρώ οι άγριες, τα κολοκυθάκια τα υπαίθρια στο 1,80 ευρώ, το μαρούλι στα 70 λεπτά, η φράουλα από 1,70 έως 2 ευρώ η κάθε συσκευασία, η πατάτα από 90 λεπτά έως 1 ευρώ η ντόπια και στα 70 λεπτά η Αιγύπτου, η ντομάτα από 1,30 έως 1,50 ευρώ, τα αγγούρια από 2,5 έως 3 ευρώ τα υπαίθρια και από 1 έως 2,5 ευρώ του θερμοκηπίου, και η ντομάτα από 1,30 έως 1,50 ευρώ το κιλό.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1400593&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: