ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τι να φυτέψουμε για το καλοκαίρι - Χρήσιμες συμβουλές γεωτεχνικών για τα μποστάνια των Κρητικών


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σπόρος αλλά και φυτό κάθε είδους και ποικιλίας των καλοκαιρινών φυτεύσεων στα κηπευτικά μας προϊόντα μπαίνουν πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ, αν σε κάποιες περιοχές επικρατούν ακόμα τις νυχτερινές ώρες απαγορευτικά χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί ο καλλιεργητής να χρησιμοποιήσει νάιλον για να καλύπτει τις νύχτες τα φυτά του και να τα προφυλάσσει από μια ενδεχόμενη καταστροφή. 


Και στα αμπέλια, όμως, στις πρώιμες περιοχές είναι πλέον καιρός για φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις κατά του περονόσπορου και της χολέρας, κατά προτίμηση με βιολογικά σκευάσματα, κάτι που ισχύει και για τα οπωροφόρα δέντρα, που την περίοδο αυτή ανθίζουν και “δένουν” τον ανθό τους. Όποιοι παραγωγοί δε θέλουν να ρισκάρουν, μπορούν να κάνουν δύο με τρεις επεμβάσεις για να μην έχουν στη συνέχεια προσβολές από διάφορα έντομα.

Η “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει σήμερα χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες γεωτεχνικών, που προέρχονται από το χώρο της βιολογικής και της συμβατικής γεωργίας, και οι οποίοι στα ζητήματα αυτά συμφωνούν σε γενικές γραμμές μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτά που καταθέτουν προς την εφημερίδα μας.

Η Στέλλα Χατζηγεωργίου, που μέχρι πρόσφατα ήταν εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Κοινότητας “Πελίτι” στην Κρήτη, εδώ και ένα χρόνο, μαζί με τον πρωτοπόρο παραγωγό, βιοκαλλιεργητή Μανόλη Βαρδάκη, έχουν δημιουργήσει - με μέλη πάνω από δέκα αγρότες μέχρι στιγμής - την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Μελίτακες ΚοινΣΕπ”, που ουσιαστικά έχει ένα ευρύτερο φάσμα δράσης από αυτό του “Πελίτι”.

«Τώρα σιγά-σιγά», λέει η Στέλλα Χατζηγεωργίου, «μπαίνουμε στην πορεία να φυτέψουμε τα καλοκαιρινά μας είδη: πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, ντομάτες, κολοκύθια κ.λπ. Μπορεί επίσης όποιος θέλει να κάνει και “πρασά”. Απλά στην περίπτωση αυτή θα πάει λίγο πιο όψιμα η φύτευση και επομένως και η συγκομιδή του καρπού»...

Αλλά για να μην καθυστερούμε, μπορούμε να φυτέψουμε αμέσως στο χώμα, αντί να κάνουμε “πρασά” και να μεταφυτεύουμε στη συνέχεια στο χώμα. Όμως αυτό ισχύει για μεγάλους σπόρους, όπως για παράδειγμα τα αγγούρια, τα φασόλια, τα καρπούζια, τα κολοκύθια κ.λπ.

«Εμείς τους σπόρους τους βάζουμε κατευθείαν στο έδαφος. Δεν κάνουμε σπορείο σε αυτά τα είδη. Σπορείο κάνουμε μόνο για πιπεριά, μελιτζάνα και ντομάτα», εξηγεί η γνωστή γεωπόνος. Αυτό έχει τη σημασία του. Οι μεγαλύτεροι σπόροι είναι πιο γρήγοροι στη βλάστηση και ανάπτυξη του φυτού σε σχέση με τα ζιζάνια, και γι’ αυτό μπαίνουν εύκολα αμέσως στο έδαφος.

«Κάνουμε μια ελαφρά κατεργασία στο χώμα πριν τα βάλουμε. Μπορεί να βγουν κάποια ζιζάνια, αλλά αυτά τα είδη προχωρούν γρηγορότερα», σύμφωνα με την ίδια.
Στο ερώτημά μας αν είναι προτιμότερο πριν τη φύτευση των καλοκαιρινών ειδών να σκάψουμε με μηχανή το έδαφος, η ίδια μας είπε ότι στη βιολογική γεωργία υπάρχει η άποψη ότι όσο περισσότερο σκάβουμε το χώμα, τόσο λιγότερο αποδοτικό το κάνουμε.

«Μπορείς εκεί που θα σκάψεις να κάνεις ένα αφράτεμα και να προσέχεις τα χόρτα να μην ανταγωνίζονται το φυτό. Εμείς κάνουμε παρτέρια. Δηλαδή δημιουργούμε το κατάλληλο έδαφος με κομπόστ και δε χρειάζεται ποτέ να σκάβουμε. Διότι σκάβοντας μπορεί να καταστρέψουμε κάποια χρήσιμα φυτά. Και από την άλλη, σκάβοντας συμπιέζεται το χώμα, δεν αερίζεται και δεν μπορεί η ρίζα να πάει βαθιά. Οι μικροοργανισμοί δε βρίσκουν οξυγόνο να δουλέψουν. Και μετά από χρόνια, σκάβοντας κάθε χρόνο δημιουργούμε ένα αρρωστημένο έδαφος. Ένα έδαφος που δε λειτουργεί σωστά για τη ρίζα του φυτού»...

«Χαλάει η δομή του εδάφους» 

«Πράγματι, όσο σκάβουμε το έδαφος χαλάει η δομή του», συμφωνεί από την πλευρά του με τη βασική αυτή αρχή της βιολογικής γεωργίας και ο τεχνολόγος γεωπόνος-συνδικαλιστής Αριστείδης Κοζής.

«Καλό είναι να κάνουμε ένα σκάψιμο σε εδάφη που δεν ποτίζονται. Αλλά να μην το παρακάνουν οι αγρότες», λέει χαρακτηριστικά.

«Ο καιρός βοηθάει» 

Στο μεταξύ, όπως τονίζει και ο Αριστείδης Κοζής, από τώρα και μετά ο καιρός βοηθάει να προχωρήσουμε στα φυτέματα.
«Ο καιρός πάει καλά και οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει, οπότε ξεκινάμε τα φυτέματά μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά και τα ψεκάσματα στα αμπέλια»...
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κοζής εξηγεί για τα αμπέλια: «Πρέπει στις πρώιμες περιοχές να κάνουμε προληπτική φυτοπροστασία για χολέρα και περονόσπορο. Και δε μιλάω μόνο για τη χρήση συμβατικών χημικών φαρμάκων. Υπάρχουν πάρα πολλά βιολογικά φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, οπότε δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα βιολογικά είναι εξίσου καλά και αποτελεσματικά»...
Στα οπωροφόρα δέντρα κάνουμε επεμβάσεις για προστασία της καρπόδεσης και μελλοντικά του καρπού από διάφορα έντομα. Στην παρούσα φάση καταπολεμούμε την κάμπια στον ανθό, όπως την πράσινη κάμπια, την καρποκάψα κ.ά. Καταλήγοντας, ο κ. Κοζής εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του καιρού.
«Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει. Και είναι πλέον κατάλληλες για τις φυτεύσεις μας αλλά και για “πρασές”. Αλλά ακόμα και αν βρέξει ξανά από τώρα και μετά, δε μας πειράζει. Ίσα-ίσα που πάντα το νερό είναι καλοδεχούμενο»...

ΣΤΙΣ 29 ΚΑΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Γιορτή σπόρων στο Χάρακα και τον Πύργο

Την ίδια ώρα, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Μελίτακες ΚοινΣΕπ”, όπως και με τον “Πελίτι”, ετοιμάζει γιορτή ανταλλαγής σπόρων στο Χάρακα και τον Πύργο. Η Στέλλα Χατζηγεωργίου μας λέει, συγκεκριμένα, ότι «εμείς δεν ασχολούμαστε πλέον μόνο με τους σπόρους, όπως κάναμε με τον “Πελίτι”. Είναι μέσα και η καλλιέργεια. Δηλαδή καλλιεργούμε με παραδοσιακούς σπόρους και καλλιεργούμε οικολογικά. Δίνουμε προϊόντα με φροντίδα και μεράκι. Επίσης, ασχολούμαστε με την εκπαίδευση πάνω στις οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας κ.λπ.».
Στο μεταξύ, για την καθιερωμένη γιορτή σπόρων, φέτος θα γίνει και πάλι στο Χάρακα το Σάββατο 29 και στον Πύργο την Κυριακή 30 Απριλίου. Στις 29 Απριλίου θα γίνει εσπερίδα με ομιλίες για τη βιολογική γεωργία, τη βιοδυναμική γεωργία και τους ενεργούς μικροοργανισμούς, ενώ θα κάνει παρέμβαση και ο γνωστός γιατρός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Δημήτρης Πετράκης, για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία μας.
Την Κυριακή 30 Απριλίου θα λάβουν χώρα επίσης ομιλίες, ενώ στη διάρκεια της γιορτής θα υπάρχει παιχνίδι για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις ΚοινΣΕπ, θα υπάρχει η διανομή και ανταλλαγή σπόρων και βέβαια πολλή μουσική, όπως κάθε χρόνο.

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ" ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια: