ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Κρήτη: Το απόλυτο μπάχαλο με τους φόρους στους αγρότες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Στο ένα κιλό ελαιολάδου (για παράδειγμα) με μια μέση τιμή τα 3,5 ευρώ, ο παραγωγός που δεν έχει το αφορολόγητο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη θα κληθεί να πληρώσει τα 77 λεπτά, που αντιστοιχούν στο 22%. Θα κληθεί να πληρώσει και το 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ενώ για πρώτη φορά η βασική ενίσχυση της επιδότησης που έλαβε κατά το έτος αναφοράς 2016-2017 (όχι το πρασίνισμα), θα φορολογηθεί με τον ίδιο συντελεστή ως "εισόδημα".



Αλλά και το αφορολόγητο των 8.650 ευρώ για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη αναμένεται να υποστεί από φέτος και μετά μεγάλη μείωση. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, επειδή εισέπραξαν την άνοιξη του 2016 παλιότερες επιδοτήσεις, θα υποχρεωθούν τώρα, εξαιτίας λάθους κυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ, να ανοίξουν βιβλία εσόδων και εξόδων, λόγω υπέρβασης του ορίου των 5.000 ευρώ!

Σε ένα τόνο ελαιολάδου, με μια μέση τιμή 3,5 ευρώ το κιλό, δηλαδή στα 350 ευρώ εισόδημα, ο παραγωγός θα πληρώσει αμέσως-αμέσως τα 77 ευρώ ως φόρο από το συντελεστή του 22%. Εκτός και αν προσκομίσει τέτοια τιμολόγια αγοράς γεωργικών εφοδίων, που θα είναι αρκετά για να μειώσουν το "καθαρό" και "φορολογητέο" εισόδημα, το οποίο πλέον όλοι στα χωριά και τις πόλεις όσοι έχουν περιουσία λένε σε όλους τους τόνους «μακάρι να μην το είχα, αν είναι να με τιμωρήσουν επειδή παράγω προϊόντα»...


Τρέχουν πανικόβλητοι

Τις τελευταίες μέρες, οι φοροτεχνικοί τρέχουν πανικόβλητοι, αφού έχουν κληθεί από το υπουργείο Οικονομικών να πάρουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους παραγωγούς-πελάτες τους, με το γνήσιο της υπογραφής τους από κάποια δημόσια Αρχή, με τις οποίες θα εξουσιοδοτούν τους λογιστές τους να πάνε στις εφορίες και να τους δηλώσουν ως αγρότες ειδικού καθεστώτος...

Αυτός θα είναι ο... καινούργιος όρος για τους παραγωγούς εκείνους που δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Είναι όμως ουσιαστικά οι άνθρωποι εκείνοι που στηρίζουν την αγροτική οικονομία της χώρας, αφού από τους 811.000 αγρότες που επιδοτούνται στη χώρα μας, μόνο οι 178.000 αγρότες είναι πλέον στο καθεστώς των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Και μόνο αυτοί θα έχουν το αφορολόγητο των 8.650 ευρώ το χρόνο, μέχρι να μειωθεί και αυτό κοντά στα 5.600 ευρώ, όπως ακούγεται ότι θα μειωθεί στο προσεχές διάστημα...

Όπως λοιπόν τονίζουν στη "Νέα Κρήτη" φοροτεχνικοί του Ηρακλείου, μέχρι μεθαύριο Παρασκευή οι παραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ σαν αγρότες ειδικού καθεστώτος. Και μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν προσκομίσει τα τιμολόγιά τους από την πώληση των προϊόντων τους από 1/1/2017, προκειμένου να φορολογηθούν αλλά και τα τιμολόγια ή αποδείξεις δαπανών, για να δικαιολογήσουν δαπάνες.


Στο μητρώο αγροτών

Άσχετα από το γεγονός ότι ένας αγρότης έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από το επάγγελμα του αγρότη, υποχρεούνται για να ενταχθεί στους δικαιούχους και να έχει το αφορολόγητο, να απευθυνθεί αυτοπροσώπως στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γραφτεί στο Μητρώο Αγροτών.

"Σκοτάδι" στους συνταξιούχους

Την ίδια ώρα, "μπάχαλο" επικρατεί και με τους συνταξιούχους. Ο ασφαλιστικός νόμος του Μαΐου του 2016 προβλέπει ότι από την ψήφιση του νόμου και μετά όσοι βγουν στη σύνταξη και παίρνουν επιδότηση θα έχουν περικοπές στο 60% της σύνταξής τους. Μόνο προφορικές είναι οι διαβεβαιώσεις ότι αυτός ο νόμος θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από 1/1/2017 και μετά. Δεν έχουμε τροπολογία στη Βουλή, που να ξεκαθαρίζει κάτι τέτοιο!


Απίστευτο μπλέξιμο με βιβλία

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς θα αναγκαστούν να ανοίξουν βιβλίο εσόδων και εξόδων, επειδή πλασματικά θα "φανεί" στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι επιδοτήσεις τους το 2016 ήταν από 5.000 ευρώ και πάνω. Και αυτό είναι πλασματικό, γιατί εκείνη τη χρονιά πληρώθηκαν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, μέσα στο Μάρτιο με Απρίλιο!

«Αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε διαχώρισε τα ποσά της δεύτερης δόσης του 2015 με τα πόστα του 2016. Και τώρα θα αναγκαστούν πάρα πολλοί παραγωγοί να ανοίξουν βιβλία εσόδων και εξόδων»!

Το "μπάχαλο" αυτό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης. «Θα πρέπει να δοθεί παράταση στους ανθρώπους αυτούς για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Δεν ευθύνονται οι ίδιοι για το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ», λέει ο κ. Μπαριτάκης. Και καλεί παραγωγούς που ενδεχομένως δεν είχαν δηλώσει στη φορολογική δήλωση εκείνης της χρονιάς τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2015 να προβούν σήμερα σε συμπληρωματική δήλωση.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1398883&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: