ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Μεγάλο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" ότι στην Κρήτη πολλοί τυποποιητές αναγκάζονται να φέρουν λάδια ακόμη και από την Τουρκία, για να κάνουν τις τυποποιήσεις τους και να καλύψουν τις ανάγκες της εξωτερικής αγοράς, ικανοποιώντας τους πελάτες τους, παρά το γεγονός μάλιστα ότι στις εγκαταστάσεις των ελαιουργείων και σε σπίτια παραγωγών βρίσκονται "άκοπες" σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου.
Όλοι όσοι μίλησαν χθες στην εφημερίδα μας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής για το ελληνικό ελαιόλαδο, που θα περιλαμβάνει και τη διασύνδεση της παραγωγής του λαδιού με τον τουριστικό τομέα, που ιδιαίτερα στην Κρήτη θα μπορούσε να απορροφήσει ολόκληρη την παραγόμενη ποσότητα, ώστε να μη χρειάζονται τόσο οι εξαγωγές, όσο η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς και των επισκεπτών μας, είτε πρόκειται για ξένους είτε για Έλληνες!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΔΙ ΜΕ 20.00Ο ΤΟΝΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ
Με την εταιρεία του να έχει τιμή παραγωγού τα 3,60 ευρώ το κιλό, ακόμα και σε οξύτητες άνω των 3 γραμμών, ο Κώστας Αγγελιδάκης από το Ασήμι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά πολλών παραγωγών, να μην πουλούν μέχρι σήμερα, προσδοκώντας... ακόμα μεγαλύτερες τιμές, κάτι ωστόσο που δεν έχει να κάνει με τη δική του εταιρεία και τους δικούς του παραγωγούς-πελάτες.
Μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο ίδιος δήλωσε σύμφωνος με τον τυποποιητή Μιχάλη Αλμπαντάκη - που χθες αποκάλυπτε στη "Νέα Κρήτη" ότι έρχονται λάδια τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία και Βουλγαρία), όσο και από τρίτες χώρες (Τουρκία και Τυνησία), αλλά βέβαια και από άλλες περιοχές της χώρας - ότι έχει αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα η κατανάλωση ελαιολάδου. Κι αυτό έχει να κάνει με την αδυναμία των καταναλωτών να το αγοράσουν φέτος λόγω υψηλών τιμών.
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες του Κώστα Αγγελιδάκη είναι ότι - τουλάχιστον ως προς την παραγωγή - η Ιταλία και η Ισπανία θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόβλημα και φέτος, λόγω καιρικών συνθηκών, για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.
Έχοντας και την ιδιότητα του γεωπόνου, λέει στην εφημερίδα μας ότι η χρονιά εξελίσσεται πάρα πολύ καλά για την Κρήτη.
«Τουλάχιστον σε επίπεδο νομού Ηρακλείου αναμένεται μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Αν πάμε από τη μεριά του Καστελίου, σε Μυρτιά και Καραβάδο, καθώς και η ευρύτερη περιοχή, απ' ό,τι ακούω, είναι φουλ. Στη Μεσαρά, εξάλλου, ξεκινάει μια πάρα πολύ καλή μεσοκαρποφορία θα την έλεγα. Στη Φοινικιά είναι πολύ καλές οι ελιές. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή των Πεζών θα έχουμε μεγάλη παραγωγή, αν συνεχιστούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες».
«Μόνο με εθνική στρατηγική»
Ο αγροτοσυνδικαλιστής, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στην παραγωγή κρασιού από βιολογικά σταφύλια, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες, λέγοντας ότι ουδέποτε υπήρξε εθνική στρατηγική στο ελαιόλαδο, κάτι που ισχύει και για τα άλλα ντόπια προϊόντα.
«Το να φέρουμε προϊόν από την Τουρκία επειδή είναι πιο φτηνό είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει τους πάντες. Και όλο αυτό το πρόβλημα το δημιουργεί η αγοραστική δύναμη. Από 'κει και πέρα, η Πολιτεία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί δε φτιάχνει ένα μηχανισμό που να δίνει κίνητρα ώστε τα ντόπια προϊόντα να μένουν στον τόπο μας και να φεύγουν προς τα έξω μόνο εκείνα που θα είναι πλεονασματικά»...
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης στο σημείο αυτό κάνει αναφορά στον τουρισμό της Κρήτης.
«Πάνω από 40.000 τόνοι σπορέλαιων, καλαμποκέλαιων και σογιέλαιων καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Κρήτη. Και αυτά είναι επίσημα στοιχεία των Επιμελητηρίων. Πού είναι όμως τα κίνητρα του κράτους για να δοθούν σε αυτούς που θα βάλουν στις επιχειρήσεις τους τα ντόπια προϊόντα; Για παράδειγμα, μια χαμηλή φορολογία. Για να μπορέσει έτσι και ο ξενοδόχος να βάλει στο ξενοδοχείο του το κρασί, να βάλει το λάδι, το κρέας, τα τυροκομικά προϊόντα, το οποιοδήποτε ντόπιο προϊόν»...
Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις ξενοδόχων και γενικότερα επιχειρηματιών, που στηρίζουν τα ντόπια προϊόντα, οι οποίοι όμως απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
«Αυτό το κράτος, που δε στήνει τέτοιους μηχανισμούς, πάει για διάλυση. Ενώ στην Κρήτη έχουμε 4 με 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, εμείς την ίδια ώρα ψάχνουμε για αγοραστές στο εξωτερικό. Η συνένωση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό είναι μόνο στα λόγια. Δε γίνεται χωρίς κίνητρα. Λένε "γιατί δεν παράγουν οι αγρότες;"... Διότι ακόμα και αυτοί που παράγουν πιστοποιημένο προϊόν έχουν πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής τους»...
«Να προστατεύσουμε την παραγωγή μας»
«Θα είμαι ικανοποιημένος αν οι τιμές παραγωγού παραμείνουν στα 3 με 3,5 ευρώ το κιλό», λέει από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ και στέλεχος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.
«Διότι, αν πάει το λάδι παραπάνω, σίγουρα μετά έχει πρόβλημα στο ράφι. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη μικρή παραγωγή, εκεί οι έμποροι, για να μη χάσουν τις αγορές τους, και εισαγωγές θα κάνουν και οτιδήποτε άλλο θα κάνουν που είναι νόμιμο. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και ως εκπρόσωποι των παραγωγών και ως Περιφέρεια Κρήτης είναι να σοβαρευτούμε. Και όλοι μαζί να προστατεύσουμε την παραγωγή μας. Να προσέξει τα δέντρα του, δηλαδή, ο παραγωγός και από την άλλη να προσέξουμε τη δακοκτονία»...
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα μας κάνουν λόγο για "άκοπες" ποσότητες ελαιολάδου από 20.000 έως 25.000 τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις και στοιχεία του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη και του ιδιώτη τυποποιητή και ελαιουργού Μιχάλη Αλμπαντάκη.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1401914&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου