ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Κρήτη: Κομποστοποίηση και ανακύκλωση σε... σπίτια!



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Τέλος στο κάψιμο των κλαδιών βάζει από φέτος η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ στα ελληνικά νοικοκυριά επιβάλλεται να γίνει ενημέρωση των πολιτών για τη χρήση κομποστοποιητών, ώστε να γίνει επιτέλους πράξη ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, αλλά ταυτόχρονα να ανασάνει και η γη μας, αφού, αντί για χημικά, θα μπορεί πια να δέχεται το κομπόστ που ως λίπασμα. αποτελεί εδαφοβελτιωτικό αλλά χρησιμεύει και ως οργανικό.



Ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει να μοιράζει κομποστοποιητές στους δημότες, αλλά, την ίδια ώρα, όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό ξέρουν ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν ακόμα και νόμοι που επιβάλλουν στους κατοίκους των πόλεων να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, ενώ δίνονται επιδοτήσεις σε γεωπονικές εταιρείες για την παραγωγή κομπόστ, που σε τεράστιες ποσότητες και σε μεγάλες τιμές το εξάγουν προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, δηλαδή και προς τη χώρα μας!

Την ώρα δηλαδή που στις άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει ούτε στο νόμο ούτε στη σκέψη των ανθρώπων η παραμικρή αμφιβολία ότι η κομποστοποίηση στα σπίτια αποτελεί μονόδρομο, εδώ μόνο μέσα από αξιόλογες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Δήμου Ηρακλείου, φαίνεται πως αρχίζει να μας γίνεται συνείδηση.

Στην παρούσα φάση έχει ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων κομποστοποιητών από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου στη ΒΙΠΕΗ, ενώ συνολικά θα διανεμηθούν πάνω από 700 κομποστοποιητές σε περιοχές γύρω από το Ηράκλειο. Ταυτόχρονα γίνεται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων, ενώ θα γίνεται στο χώρο τους και κάποια συνάντηση αργότερα, για την παρακολούθηση της διαδικασίας και τυχόν απορίες που μπορεί να έχουν ανακύψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κομποστοποιητή καταλήγουν τα πάντα από ένα σπίτι, αρκεί να μην είναι ζωικά απόβλητα, όπως κόκκαλα και κρέας, ούτε και απορρίμματα που εμπεριέχουν λάδι, λίπη και άλλα έλαια. Και βέβαια μπαίνουν και τα ζιζάνια από τον κήπο, αρκεί να μην έχουν αρχίσει να σποριάζουν.

Εννοείται ότι πλαστικό και γυαλί, που δεν αποδομούνται, πάνε στον ειδικό κάδο της ανακύκλωσης και όχι στον κομποστοποιητή, ενώ γίνεται κομπόστ και το χαρτί, αρκεί να κόβεται σε λεπτές λωρίδες.


«Είναι μονόδρομος για όλους»

Ο ερευνητής-φυσιολόγος φυτών που επέστρεψε από την Ολλανδία μετά από χρόνια, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τομέα της γεωργικής έρευνας της Κρήτης, δρ. Δημήτρης Φανουράκης, λέει στη "Νέα Κρήτη": «Στο εξωτερικό η κομποστοποίηση επιδοτείται προς τις εταιρείες που θα αναλάβουν να παράγουν το φυτόχωμα και να το εξάγουν στις χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Και θεωρώ μια πολύ θετική κίνηση ότι αποφάσισαν εδώ να κάνουν τα πρώτα βήματα, ώστε να το μάθει ο κόσμος και να αρχίσει να ασχολείται με αυτό. Πρώτον οικιακά και δεύτερον επαγγελματικά».

Μάλιστα επισημαίνει ότι στην Ολλανδία και στις άλλες δυτικές χώρες είναι προαιρετική μεν η παραγωγή κομποστ από τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες όμως είναι υποχρεωτική. «Εκεί, όταν έχεις νοικοκυριό, δεν έχεις επιλογή. Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται αν προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Κι εμείς εδώ, σε επίπεδο επιχειρήσεων, παράγουμε πολύ μικρές ποσότητες. Το μεγαλύτερο μέρος του φυτοχώματος που χρησιμοποιούμε το εισάγουμε και το πληρώνουμε και ακριβά»...

Ο κ. Φανουράκης στο σημείο αυτό τονίζει ότι «αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ καλή. Διότι μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών. Είναι έτσι πιο εύκολη η επεξεργασία των σκουπιδιών. Όταν αυτός ο διαχωρισμός των σκουπιδιών γίνει σε πρώτα στάδια, έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Από αυτή τη διαδικασία παίρνουμε φυτόχωμα που μπορεί να λειτουργήσει ως βελτιωτικό εδάφους αλλά και ως οργανικό λίπασμα»...

Σύμφωνα με τον κ. Φανουράκη, ένας αγρότης δεν μπορεί οικονομικά να προμηθευτεί τις ποσότητες που χρειάζεται για την καλλιέργειά του, γιατί το κομπόστ είναι πολύ ακριβό. Μπορεί, όμως, να το παράγει μόνος του.

Μάλιστα, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι από φέτος και μετά η καύση των λιόκλαδων απαγορεύεται. «Τώρα πια απαγορεύεται η καύση. Και αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον η διαδικασία αυτή και για τους παραγωγούς. Βέβαια σε έναν κομποστοποιητή στο σπίτι η διαδικασία αυτή έχει διάρκεια μηνών, ενώ στο χωράφι είναι μια διαδικασία ετών. Αλλά για μια ελαιοκαλλιέργεια αυτό δεν είναι πρόβλημα»...


«Μπορούμε να το κάνουμε»

«Η καύση έχει απαγορευτεί γιατί επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα (τρύπα του όζοντος)», λέει με κατηγορηματικό τρόπο στη "Ν.Κ." και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης. «Η λογική είναι είτε η κομποστοποίηση για να παραχθεί το κομπόστ και να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, είτε να χρησιμοποιηθούν τα φυτικά απορρίμματα ως ζωοτροφή. Είναι μια διαδικασία που είναι στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών. Ενσωματώνεται στις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και είναι πλέον μια υποχρεωτική διαδικασία σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Άρα θα πρέπει να οργανωθούμε και να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα, γιατί αυτά θα τα βρίσκουμε από 'δω και πέρα διαρκώς μπροστά μας»...

Πόσο εύκολη είναι, όμως, για έναν παραγωγό η κομποστοποίηση των κλαδιών από το κλάδεμα της ελιάς, όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες; Ο Αλέκος Στεφανάκης θεωρεί ότι δεν είναι κάτι το δύσκολο. «Είναι πολύ σύντομη η διαδικασία, γιατί εμείς έχουμε ένα πολύ ζεστό κλίμα. Και η κομποστοποίηση περπατάει πάρα πολύ γρήγορα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κτηνοτροφία μας, να δώσουμε στα ζώα όσα μπορούμε, και τα υπόλοιπα να τα κάνουμε μετά από άλεσμα κομποστοποίηση πάρα πολύ εύκολα»...

Σε ό,τι αφορά την αστική κομποστοποίηση, ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι «μέσα στον κομποστοποιητή βάζουμε σχεδόν τα πάντα. Και το τελικό προϊόν δουλεύει και ως λίπασμα, αλλά λειτουργεί κυρίως ως ένα θαυμάσιο εδαφοβελτιωτικό. Βελτιώνει το έδαφος, κρατάει την υγρασία, το βοηθάει να αναπνέει, κ.λπ.».

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


«Βάζω μια στρώση φύκια και φτιάχνω λίπασμα»

Με προσωπική του ενασχόληση, ο τεχνολόγος γεωπόνος (συνδικαλιστής) Άρης Κοζής έχει καταφέρει να παράγει οργανικό λίπασμα που χρησιμοποιεί ο ίδιος στον κήπο του σπιτιού του. «Εγώ βάζω μέσα φύκια από τη θάλασσα, αφού τα ξεπλύνω καλά-καλά να φύγει η αλμύρα. Μια στρώση δηλαδή. Βάζω τα υλικά που μαζεύω για κομποστοποίηση, βάζω μια στρώση φύκια και αυτά μας δίνουν ένα σούπερ εδαφοβελτιωτικό υλικό αλλά και ένα οργανικό λίπασμα που βοηθάει πάρα πολύ τα φυτά. Είναι μια πρώτης τάξεως λίπανση. Τροφή για τα φυτά».

Η πρώτη κομποστοποίηση χρειάζεται - σύμφωνα με τον κ. Κοζή - μια διαδικασία 5-6 μηνών, επειδή στην αρχή τα σκουλήκια που δημιουργούνται για να βοηθήσουν στη ζύμωση και την αποδόμηση του υλικού είναι σε μικρό πληθυσμό. «Μέχρι να πολλαπλασιαστούν θέλουν το χρόνο τους. Θέλουμε περίπου ένα εξάμηνο για να ξεκινήσουμε να μαζεύουμε κομπόστ. Βέβαια χρειάζεται και μια σχετική υγρασία για να μπορούν να "δουλεύουν" τα σκουλήκια», λέει ο Άρης Κοζής.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοζής λέει ότι είχε γίνει στο παρελθόν και σχετική καμπάνια από το ΤΕΙ Κρήτης. «Χρειάζεται η σωστή ενημέρωση του κόσμου. Και πρέπει να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Αυτό πραγματικά είναι κάτι πάρα πολύ καλό. Και θα μειώσουμε και τα χημικά στο περιβάλλον. Είναι πραγματικά σημαντική υπόθεση»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1402053&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: