ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
"Χτύπημα" στην παράνομη απόσταξη τσικουδιάς και κρασιού - που όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει, μιλούν για "μάστιγα" στην Κρήτη - κατάφεραν οι τελωνειακές Αρχές του Ηρακλείου, εντοπίζοντας και κατάσχοντας μεγάλες ποσότητες παράνομου αλκοόλ σε καζάνι που λειτουργούσε παράνομα έξω από την Αυγενική στου δήμου Ηρακλείου, στην περιοχή Παλιόμυλος.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν στο χώρο του καζανιού 1.500 λίτρα τσικουδιάς και 35.000 λίτρα κρασιού, καθώς και 2,5 τόνοι ζάχαρης, που δεν πείθουν κανέναν ότι δε σχετιζόταν με την παραγωγική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του καζανιού και 400 κιλά στέμφυλα που καταστράφηκαν με τη χρήση πετρελαίου!
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελέγχων από τις τελωνειακές και χημικές υπηρεσίες, που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράνομης παραγωγής και διακίνησης αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, εκτός αποστακτικής περιόδου, σε εσωτερικό χώρο στην περιοχή εντοπίστηκαν από τελωνειακούς του Ηρακλείου και κατασχέθηκαν:
- Ένα αποστακτικό μηχάνημα (άμβυκας) χωρητικότητας 130 λίτρων σε πλήρη λειτουργία που δεν έφερε Αριθμό Γενικού Μητρώου Αποστακτικού Μηχανήματος και Άδεια Κατοχής Άμβυκα.
- Προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης (τσικουδιά) συνολικής ποσότητας 1.500 λίτρων.
- Προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης (οίνος) συνολικής ποσότητας κατ' εκτίμηση 35.000 λίτρα.
- Συσκευασμένη σε χάρτινα σακιά κρυσταλλική ζάχαρη συνολικής ποσότητας κατ' εκτίμηση 2,5 τόνων.
Στον περιβάλλοντα χώρο εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν επιτόπου με έγχυση πετρελαίου: Πρώτη ύλη απόσταξης, στέμφυλα, συνολικής ποσότητας 400 κιλών.
Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται ότι το Τελωνείο Ηρακλείου έχει αναλάβει την επιβολή των σχετικών επιβαρύνσεων, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας.
«Επιτέλους, ξεκαθάρισμα»
Την απόλυτη ικανοποίησή του για την ανακοίνωση αυτή, καθώς όπως λέει, μέχρι σήμερα «λόγω των παράνομων καζανιών είμαστε κι εμείς στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να φταίμε», εξέφρασε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης. Μάλιστα, ο συνδικαλιστής ενημερώθηκε από εμάς για την εξέλιξη αυτή, ευρισκόμενος στις επαφές με τον υπουργό στην Αθήνα.
Και όπως μας είπε, «χαίρομαι κι εγώ, εκφράζω και τα μέλη του συλλόγου μας για την επιτυχία αυτή. Το να πετύχουν δηλαδή ένα παράνομο καζάνι, το οποίο λειτουργούσε και έβγαζε με οτιδήποτε άλλο, εκτός από σταφύλια, τύπου ρακή. Και λέμε τύπου και όχι ρακή».
Βέβαια, ενημερώσαμε τον κ. Φραγκιαδάκη ότι βρέθηκαν και 400 κιλά στέμφυλα, αλλά ο ίδιος δε θεωρεί καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι υπήρχε αυτή η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μέσα στο καζάνι. Προφανώς και ο καζανάρης δεν την είχε για άλλη χρήση...
«Στην περίπτωση αυτή, το "χτύπημα" είναι εκεί που πρέπει. Εδώ, δηλαδή, δε μιλάμε για κάποιον που έβγαλε μια καζανιά από τα σταφύλια του. Αλλά μιλάμε για μια περίπτωση παράνομου καζανιού, όπως αυτών που καταστρέφουν την ποιότητα της τσικουδιάς.
Κάνουν κακό στο παραδοσιακό μας προϊόν. Και λόγω αυτής της καταστροφής έρχεται μετά το υπουργείο και παίρνει μέτρα που μας παίρνουν "μπάλα" όλους μαζί. Για να "χτυπήσει" αυτούς, "σφίγγει τα λουριά" και σε μας, που προσπαθούμε και βγάζουμε την παραδοσιακή ρακή και τη βγάζουμε νόμιμα στην αγορά», λέει ο πρόεδρος των καζανάρηδων.
Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και να πατάξει όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί τα παράνομα καζάνια. Ο κ. Φραγκιαδάκης καταλήγει λέγοντας πως «το να βγάζεις ρακή από οτιδήποτε άλλο, και αναφέρομαι σε μελάσες και ζάχαρες, εκτός από σταφύλια, βάζεις σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία»...
Σύμφωνα με τις προσωπικές του εκτιμήσεις, ακόμα και από κακής ποιότητας φρούτα - αρκεί να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων - η ρακή δεν είναι επικίνδυνη, αφού εκεί που γίνεται αυτό είναι βάσει δηλώσεων του καζανάρη προς το κράτος, ότι θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
Κοκτέιλ... "θάνατος"
Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε όμως και στο γνωστό χημικό, τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, τον επιστημονικό συνεργάτη σήμερα στο "Δημόκριτο", κ. Νίκο Κατσαρό, ο οποίος πρόσφατα είχε καταγγείλει "σημεία και τέρατα" στο χώρο της παράνομης απόσταξης, αλλά και των παράνομων εισαγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς.
Μας μίλησε λοιπόν για παρανομία από τη χρήση ζάχαρης και για επικίνδυνες χημικές ενώσεις, από τη χρήση σάπιων φρούτων, φρούτων με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και φυσικά μελάσας, για την παραγωγή ενός κοκτέιλ που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση τον ανυποψίαστο καταναλωτή που θα το καταναλώσει!
«Τα στοιχεία που είχα δημοσιοποιήσει ήταν από πληροφορίες των ίδιων των αποσταγματοποιών στο τσίπουρο. Όπως έλεγε η Ομοσπονδία τους, έρχονται κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες παράνομων ποτών από την Αλβανία και άλλες χώρες και έρχονται στη βόρεια Ελλάδα και αλλού, διοχετεύονται στην αγορά από κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την πλήρη ανυπαρξία ελέγχων», καταγγέλλει ο Νίκος Κατσαρός.
Μάλιστα, όπως είχε καταγγελθεί επίσημα, «30 εκατομμύρια μπουκάλια ούζου και τσίπουρου εισάγονται παράνομα κάθε χρόνο από την Αλβανία. Αλλά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι από οποιοδήποτε φρούτο το οποίο έχει ωριμάσει και είναι σάπιο και τίθεται στη διαδικασία της ζύμωσης για την παραγωγή του αποστάγματος».
Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, «ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν δεν απορρίπτεται το πρώτο και το τελευταίο μέρος της ρακής. Δηλαδή η πρωτόρακη και η τελευταία ποσότητα που βγαίνει. Οι ενδιάμεσες καζανιές δεν εγκυμονούν κινδύνους σε ό,τι αφορά τα φρούτα, αλλά κι αυτό υπό προϋποθέσεις».
Όπως καταγγέλλει ο γνωστός επιστήμονας, «το πρώτο και το τελευταίο μέρος της ρακής έχει μια σειρά από χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην όραση, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μέχρι και μόλυνση του αίματος»!
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, ακόμα και αν τα φρούτα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ρακής είναι απολύτως καθαρά, έχει αφαιρεθεί η πρώτη και η τελευταία καζανιά, αν δεν έχουν αφαιρεθεί τα κοτσάνια, είναι επικίνδυνο.
«Όταν τα φρούτα αποστάζονται μαζί με τα κοτσάνια, βγαίνει μεθανόλη, η οποία προκαλεί τύφλωση και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα», καταλήγει ο ίδιος, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η ζάχαρη, «τότε μιλάμε και πάλι για παρανομία, αφού πρόκειται για νοθεία. Στη Γερμανία και στις άλλες βόρειες χώρες επιτρέπεται η ζάχαρη για την παραγωγή του κρασιού λόγω κλίματος. Η Ελλάδα, όμως, την έχει απαγορεύσει για τα δικά της κρασιά», καταλήγει ο επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου