ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Έκθετοι σε μια φοβερή παγίδα βρίσκονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Αγίου Βλάση και του Αγίου Σίλα, βλέποντας σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε στροφή ανάμεσα στα δύο χωριά, αυτοκίνητα να φεύγουν από την πορεία τους και να "χάνονται" κάτω από το δρόμο, μέσα στα καλάμια, που αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο καμουφλάζ.
Μια στροφή που μοιάζει σαν ένας απλός καλαμιώνας, αλλά πρόκειται για γκρεμό, με κλίσεις και ολισθηρότητα στο οδόστρωμα που δημιουργούν τις χειρότερες συνθήκες για την ασφάλεια του οχήματος. Έχουν πέσει αρκετά αυτοκίνητα μέσα σε αυτήν την τρύπα, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται οι οδηγοί και να αχρηστεύονται τα οχήματά τους!
Χρόνια τώρα βρίσκεται εκεί αυτό το χάος σε μια στροφή του δρόμου που οδηγεί στον Άγιο Σίλα, ανεβαίνοντας και στον Άγιο Βλάση κατεβαίνοντας. Και μέχρι να γίνουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις στο δρόμο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης, που έχει και την ευθύνη, θα μπορούσε - σύμφωνα με τους αγανακτισμένους κατοίκους - να τοποθετήσει προστατευτικές μπάρες λίγων μέτρων πάνω από τις βάγκες και τις χαράδρες αυτές.
Εξάλλου, από την άλλη μεριά υπάρχει και το ρυάκι, το οποίο επίσης αποτελεί παγίδα, είναι όμως πιο ευδιάκριτο. Πριν από τη στροφή αυτή, με κατεύθυνση τον Άγιο Βλάση, βρίσκεται το λατομείο του Μεταξά, με συνέπεια να πηγαινοέρχονται τα φορτωμένα φορτηγά που πατούν διαρκώς το οδόστρωμα και με μικρές βροχούλες ή δροσούλες το καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνο. Βέβαια, οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα είναι γιατί καθυστερούν να βάλουν μπρος τα προβλεπόμενα έργα οι αρμόδιοι φορείς. Δηλαδή η Περιφέρεια Κρήτης, που έχει απαλλοτριώσει την περιοχή αυτή, για να προχωρήσει στη διάνοιξη του δρόμου.
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο προβλέπεται έργο διάνοιξης της γέφυρας, για να φεύγουν τα νερά της βροχής, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, που απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα.
Παγίδα για τα αυτοκίνητα
Για την ακρίβεια, ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Σίλα, η παγίδα βρίσκεται σε μια στροφή περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο μετά το τελευταίο σπίτι του Αγίου Βλάση. Αλλά τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν το όχημα βρίσκεται με κατεύθυνση από τον Άγιο Σίλα προς τον Άγιο Βλάση, αφού η συγκεκριμένη στροφή είναι απότομη, έχει ανάποδη κλίση, δεν έχει ορατότητα από κάτω και πάρα πολύ εύκολα αιφνιδιάζεται ο οδηγός, παίρνει λίγο ανοιχτά τη στροφή και καταλήγει μέσα.
Κάτω από τον καλαμιώνα είναι μια τρύπα λίγων μέτρων, αλλά αρκετών για να "καταπιούν" ένα αυτοκίνητο, να το καταστρέψουν και να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων.
Μάλιστα, οι κάτοικοι λένε στη "Νέα Κρήτη" ότι η παγίδα αυτή έχει "ρουφήξει" μέχρι σήμερα κάμποσα αυτοκίνητα, με τους οδηγούς να ζουν ένα συνεχές θαύμα, καθώς βγαίνουν από μέσα λίγο τραυματισμένοι, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητά τους, που έχουν γίνει άχρηστα ή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
«Μόνο εγώ έχω βγάλει από 'κει μέσα αρκετούς ανθρώπους, ενώ τα αυτοκίνητα για να βγουν από 'κει χρειάζονται γερανό και συνήθως έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο ιδιοκτήτης και χειριστής τρακτέρ από τον Άγιο Βλάση, Ανδρέας Ξενάκης.
Είχε Άγιο
Απόγευμα Σαββάτου, πριν από δύο χρόνια. Παραγωγός τσικουδιάς επέστρεφε από το καζάνι του Αγίου Σίλα με κατεύθυνση το Ηράκλειο. Άρχισε να βρέχει σιγανά. Ο δρόμος άρχισε να λασπώνει. Το τρέιλερ στο οποίο είχε φορτώσει τη ρακή τράβηξε το επιβατικό του αυτοκίνητο τέρμα δεξιά του δρόμου και ξαφνικά ο οδηγός βρέθηκε μες στην τρύπα, χωρίς να καταλάβει τι είχε γίνει. Τη στιγμή εκείνη, για καλή του τύχη, χτύπησε το κινητό του. Ήταν η σύζυγός του που τον πήρε τηλέφωνο, έχοντας ένα κακό προαίσθημα, όπως εξηγεί η ίδια στη "Νέα Κρήτη".
«Ευτυχώς που με πήρες. Δε θα μπορούσα να εντοπίσω μέσα στα συντρίμμια πού είναι το τηλέφωνο», τον άκουσε έντρομο να της λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο άνδρας της, ζητώντας της αμέσως να καλέσει σε βοήθεια φίλους και γνωστούς... Στο μεταξύ, ξέσπασε δυνατή μπόρα. Και με μεγάλες δυσκολίες οι άνθρωποι που ειδοποιήθηκαν τον έβγαλαν μέσα από το διαλυμένο αυτοκίνητο. Ευτυχώς, δεν είχε κάποιο από τα παιδιά του στη θέση του συνοδηγού ή γενικότερα εντός του οχήματος. Αλλιώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, αφού από την πλευρά του συνοδηγού το αυτοκίνητο στραπατσαρίστηκε πολύ σοβαρά.
Τις επόμενες μέρες, το μάζεψε ο γερανός και το μετέφερε στα παλιοσίδερα...
Παρατημένα εδώ και χρόνια
Στο μεταξύ, όπως είπε στη "Νέα Κρήτη" ο κάτοικος του Αγίου Βλάση Νίκος Σολακάκης, «όλα αυτά που βλέπετε στην άκρη του δρόμου, από τον Άγιο Βλάση ανεβαίνοντας, είναι απαλλοτριωμένα από την Περιφέρεια Κρήτης. Αλλά ενώ οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους για τις περιουσίες που παραχώρησαν, εδώ και χρόνια δεν υπάρχει καμία εργασία για τη διάνοιξη του δρόμου. Και έχουμε και το σημείο πάνω στη στροφή, όπου υπήρχε μετόχι που απαλλοτριώθηκε. Ο άνθρωπος το γκρέμισε κι έφυγε. Από τότε και μετά υπάρχει το κενό εκεί, με την Περιφέρεια Κρήτης να μην έχει προχωρήσει τις εργασίες».
«Η Περιφέρεια Κρήτης», λέει ο Νίκος Σολακάκης, «έχει απαλλοτριώσει την περιοχή δεξιά και αριστερά του δρόμου μεταξύ των δύο χωριών. Γιατί δεν προχωρά τα έργα της διάνοιξης;». |
Το σημείο αυτό μας έδειξε χθες και ο Γιάννης Πλουμάκης, που εργάζεται σε παρακείμενο επιπλοποιείο και τονίζει ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη στροφή, που θα πρέπει να σημανθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, να μπει ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να προστατεύονται έτσι οι οδηγοί, μέχρι να γίνει το γεφυράκι ή το συνολικό έργο της διάνοιξης του δρόμου.
«Είναι μια πολύ επικίνδυνη στροφή. Πρέπει να μπει προστατευτική μπάρα», λέει ο εργαζόμενος σε παρακείμενο επιπλοποιείο Γιάννης Πλουμής. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου