ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τέλος το επίδομα θέρμανσης για το 2015


Επειδή το ταμείο είναι μείον, η απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία οριστικοποιείται είτε σήμερα, είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προβλέπει τελικώς την κατάργηση της προκαταβολής για το επίδομα θέρμανσης αλλά και μείωση των δικαιούχων με την αλλαγή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή πως τελικά θα επιλεγεί η λύση της συνολικής καταβολής του επιδόματος το 2016 καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής.

Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα πρέπει να βρουν το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για να βάλουν πετρέλαιο και στη συνέχεια να περιμένουν επί μήνες την καταβολή των χρημάτων.Τα χρήματα όμως αυτά για φέτος μπορεί και να είναι τα μισά.

Ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, έχει μπροστά του διάφορα εναλλακτικά σενάρια που ετοίμασαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η κυρίαρχη πρόταση είναι το εισοδηματικό κριτήριο για τον εργένη να πέσει κάτω και από τα 12.000 ευρώ δηλαδή να ψαλιδιστεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμη και έτσι, ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος θα είναι μεγάλος δεδομένου ότι υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια οικογένειες που δηλώνουν έως 12.000 ευρώ ετησίως.

Το υπουργείο μελετά πρώτον τοψαλίδισμα του περιουσιακού κριτηρίου και δεύτερον τη μείωση του ποσού του επιδόματος με το επιχείρημα ότι με δεδομένη και την πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν χρειάζεται η επιδότηση ανά λίτρο να φτάνει στα 35 λεπτά. Κάτι που σημαίνει ότι η τιμή λιανικής θα διαμορφώνεται ακόμη και στα 45 λεπτά για τους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: