ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

«Δολοφόνε Ερντογάν»


«Δολοφόνε Ερντογάν» και «θάνατος στον φασισμό» φώναζε ο κόσμος. 
Συντάκτης: 
efsyn.gr

Χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, μια ημέρα μετά το μακελειό στην πορεία για την ειρήνη με τους τουλάχιστον 95 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες.

Οι αυτόπτες μάρτυρες και οι οικογένειες των θυμάτων καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης απέδωσαν απευθείας την ευθύνη στην κυβέρνηση για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο της επίθεσης τους εμπόδισαν και τους απώθησαν με δακρυγόνα να πλησιάσουν για να μάθουν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση και τον Ταγίπ Ερντογάν ότι σπέρνουν το χάος στην χώρα πριν από τις εκλογές του ερχόμενου μήνα, είτε για να καθυστερήσουν το άνοιγμα της κάλπης και να κρατήσουν λίγο ακόμα την εξουσία, είτε για να αυξήσουν τις πιθανότητες αυτή την φορά να έχουν την επιθυμητή πλειοψηφία στην Βουλή, ως το κόμμα που μπορεί να διατηρήσει την ασφάλεια.

«Θρηνούμε, πενθούμε αλλά είμαστε και οργισμένοι» είπε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντερμιτάς, στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία Sihhiye της Άγκυρας. «Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, να πολεμάμε και θα κερδίσουμε πίσω την δημοκρατία».


Μικρής έκτασης επεισόδια ξέσπασαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να εμποδίσουν τον κόσμο να καταθέσει γαρύφαλλα στο σημείο της επίθεσης, την πλέον αιματηρής στην ιστορία της Τουρκίας.

Διαδήλωση χιλιάδων στο Ντιγιάρμπακιρ μετά τις επιθέσεις στην Αγκυρα AP Photo/Mahmut Bozarslan
Σύμφωνα με το HDP οι νεκροί της διπλής επίθεσης είναι 128 και όλοι πλην οκτώ έχουν ταυτοποιηθεί και τα ονόματα τους υπάρχουν στα γραφεία του κόμματος. Η κυβέρνηση επιμένοντας ότι οι νεκροί είναι 95, κατηγόρησε τον Ντεμιρτάς ότι εκμεταλλεύεται τον πόνο των άλλων για ίδιον πολιτικό όφελος.

Ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς Ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων | AP Photo/Emrah Gurel
Δεν θα ζητήσουμε εκδίκηση, αλλά δικαιοσύνη, είπε στη συγκέντρωση της Κυριακής στην Άγκυρα, ο ηγέτης του HDP και ξέσπασε:

Ποιοι είστε εσείς που συνεχίζετε να μας απειλείτε; Δεν θα σας επιτρέψουμε να μας σκοτώνετε έτσι μέρα-μέρα. Εμείς είμαστε αυτοί που πεθαίνουμε. Εμείς είμαστε οι αστυνομικοί, οι στρατιώτες, εμείς είμαστε οι Κούρδοι και οι Τούρκοι που πεθαίνουμε. Τα δικά σας παιδιά δεν είναι μεταξύ των νεκρών.

Και η οργή ξεχειλίζει από παντού. Στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων, ενός Αλεβίτη, με υψωμένες τις γροθιές οι παρευρισκόμενοι έκαναν προσκλητήριο νεκρών, διαβάζοντας ένα-ένα τα ονόματα όσων θυμάτων έχουν αναγνωριστεί.

Η κηδεία του 25χρονου Αλεβίτη, Κορκμαζ Τεντίκ, που σκοτώθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις της Αγκυρας Η κηδεία του 25χρονου Αλεβίτη, Κορκμαζ Τεντίκ, που σκοτώθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις της Αγκυρας | AP Photo/Burhan Ozbilici
Έξω από το νοσοκομείο Numune της Άγκυρας οι γονείς νεκρών και τραυματιών ξέσπαγαν τον θυμό τους ρίχνοντας το φταίξιμο στην κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και την αντιμετώπιση που τους επιφύλαξαν, με δακρυγόνα, οι δυνάμεις ασφαλείας όταν έσπευσαν να μάθουν τα νέα των δικών τους ανθρώπων.

«Επρόκειτο για τα παιδιά μας και δεν άφησαν να τα βοηθήσουμε» είπε ένας άνδρας που έχασε τον ανιψιό του.

Θύματα κάθε ηλικίας

Πορεία με φωτογραφίες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα Πορεία με φωτογραφίες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα | AP Photo/Burhan Ozbilic


Στις πορείες ο κόσμος περπατούσε κρατώντας χαμογελαστές φωτογραφίες των θυμάτων και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πλημμύρισαν από εικόνες ανθρώπων κάθε ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος, ιστορίας:
H Κούμπρα Μελτέμ Μολάογλου, υποψήφια του HDP από την Κωνσταντινούπολη H Κούμπρα Μελτέμ Μολάογλου με τον ηγέτη του HDP, Ντεμιρτάς | 

Ένα από τα θύματα ήταν η Κούμπρα Μελτέμ Μολάογλου, υποψήφια του HDP από την Κωνσταντινούπολη, που ήλπιζε να εκλεγεί βουλευτής στην αναμέτρηση της 1ης Νοεμβρίου.

Ο Ερέν Ακίν της Νεολαίας του CHP με τον ηγέτη του κόμματος Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερέν Ακίν της Νεολαίας του CHP | Facebook
Συνολικά 11 μέλη της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) από την Μαλάτια έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και ο Ερέν Ακίν.

Συνολικά 18 νεαρά παιδιά είχαν ταξιδέψει για την πορεία της ειρήνης στην Άγκυρα, δυο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

O 9 χρονος Βεισέλ Ντενίζ Ατιλγκάν, το νεαρότερο θύμα του μακελειού στην Αγκυρα. Σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του. O 9 χρονος Βεισέλ Ντενίζ Ατιλγκάν | 

Στο Twitter  και στο Facebook αναρτήθηκαν φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα και χαρούμενα στιγμιότυπα από τις ζωές των θυμάτων, ηλικίας από 70 ετών έως 19χρονους φοιτητές και φοιτήτριες και ένα 9χρονο αγόρι, τον Βεϊσέλ Ντενίζ Ατιλγάν, που σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του.

Στους νεκρούς, γράφει η εφημερίδα Zaman, συμπεριλαμβάνονται εκτός από μέλη πολιτικών κομμάτων, μαθητές σπουδαστές, μέλη συνδικάτων και αριστερών οργανώσεων και ακτιβιστές:

O Γιλμάζ και η Γκιουλάν Ελμασκαν την ημέρα του γάμου τους O Γιλμάζ και η Γκιουλάν Ελμασκάν την ημέρα του γάμου τους | 

Η 70χρονη Μεριέμ Μπουλούτ, μέλος της οργάνωσης «Οι μητέρες του Σαββάτου», μια ομάδα γυναικών που αναζητούν τους γιους τους, οι οποίοι αγνοούνται στην κορύφωση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που είχε εξαπολύσει η Αγκυρα την δεκαετία του 1990. Η Μεριέμ, μέλος του HDP, είχε χάσει πρόσφατα τον εγγονό της στις επιδρομές των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. 
Η 70χρονη Μεριέμ Μπουλούτ
Με τους δυο αρμόδιους υπουργούς - Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες για το μακελειό - η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει αναθέσει τις έρευνες σε δυο επιθεωρητές της αστυνομίας και άλλους δυο διοικητικούς. Και διαρρέει ότι έχει εντοπίσει δυο καμικάζι μεταξύ των νεκρών- μια γυναίκα και έναν άνδρα ηλικίας 25 έως 30 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: