ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Στους σπόρους κρύβεται ο πλούτος της Κρήτης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Ουσιώδεις δηλώσεις, οι οποίες βέβαια θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθήσουν και την πορεία της σταδιακής εφαρμογής τους στην πράξη, έκανε από τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ικανοποίηση και στον ερευνητικό κόσμο του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στην Κρήτη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα τη "Σημασία του πολλαπλασιαστικού υλικού στον 21ο αιώνα".Όπως τόνισε κατηγορηματικά ο αρμόδιος υφυπουργός, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι περιφερειακές δομές, τα φυτώρια και τα ινστιτούτα που υπάγονται στον ΕΛΓΟ "Δήμητρα", για να αποκτήσει η χώρα έναν αξιόπιστο κατάλογο φυτογενετικών πόρων, αναγκαίο εφόδιο για την ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα!

Έμφαση στη λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή, δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, «στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων της τοπικής γαστρονομίας».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «το πολλαπλασιαστικό υλικό, οι φυτογενετικοί πόροι εν γένει, αποτελούν τον πλέον καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της γεωργίας και την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής», για να συμπληρώσει πως, «παρά την απειλή η οποία δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή, ως κυβέρνηση έχουμε επιλέξει συγκεκριμένους άξονες, οι οποίοι είναι συμβατοί με τις επιστημονικές εισηγήσεις για μια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και με διακριτό χαρακτήρα οικολογικής βιωσιμότητας».

Έτσι, παρουσίασε τις προτεραιότητες της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες στοχεύουν στους εξής άξονες:

* στον έλεγχο παραγωγής και εμπορίας του μη πιστοποιημένου σπόρου σποράς από τους μη εγγεγραμμένους προμηθευτές στα μητρώα του ΥΠΑΑΤ,

* στην εμπορία υλικού χωρίς ποικιλιακή ταυτότητα και

* στην εμπορία υλικού που ανήκει σε ποικιλία μη εγγεγραμμένη στον εθνικό ή κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης «στον οικολογικό επανασχεδιασμό της οικονομίας, δηλαδή μια ουσιαστική ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην προοπτική της βιώσιμης ανασυγκρότησης της οικονομίας».


«Είναι στη σωστή κατεύθυνση»

Θετικά σχολιάζει τις δηλώσεις Κόκκαλη ο γεωπόνος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", στέλεχος του επιστημονικού-τεχνικού προσωπικού στο πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσαμπά, Στέφανος Λιβέρης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες για την τεράστια σημασία που έχει για την επιβίωση του λαού μας και τη σωτηρία της χώρας μας η προστασία και η παραπέρα ενίσχυση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού.

«Εκεί είναι όλος μας ο πλούτος. Καλύτερα να πτωχεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος παρά να χάσουμε την Τράπεζα Γενετικού Υλικού», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβέρης, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να δώσει έμφαση στη μεγάλη σημασία που έχει η υπόθεση αυτή για τη χώρα μας και την επιβίωση ενός ολόκληρου λαού.

«Η πρώτη φορά που χάσαμε το γενετικό υλικό ήταν στη διάρκεια της Κατοχής. Είχε γίνει μια καλή συλλογή, η οποία δυστυχώς καταληστεύτηκε απ' τους Γερμανούς. Και είχαμε πολύ μεγάλες απώλειες. Ακόμα δε γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Μπορεί να αγοράσαμε αργότερα ως χώρα ένα υβρίδιο, μια ποικιλία ενός φυτού, που κανονικά έπρεπε να είναι δικό μας. Και μας το πούλησε μια ξένη πολυεθνική που εκμεταλλεύτηκε όλη αυτή τη λεηλασία»!

Και συνεχίζοντας τονίζει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Λιβέρης: «Τα χρήματα γενικά είναι μια κοινωνική παραδοχή ότι ξαναφτιάχνονται. Το γενετικό υλικό, έτσι και το χάσεις, τελείωσε»!


«Άμεση η ανάγκη περαιτέρω προσλήψεων»

Στο μεταξύ, μόνο θετικά μπορεί να σχολιάσει ο οποιοσδήποτε τις προσλήψεις των 100 επιστημόνων στο πρώην ΕΘΙΑΓΕ σε πανελλαδικό επίπεδο. Αλλά, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο γεωπόνος Π.Ε. και στέλεχος του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, δε φτάνουν μόνο αυτές οι προσλήψεις, τόσο σε επιστήμονες όσο όμως και σε βοηθητικό προσωπικό και σε εργάτες που απαιτούνται για τις ανάγκες των ερευνητικών δραστηριοτήτων. «Δεν είναι επιστήμονες της Φιλοσοφικής. Είναι εφαρμοσμένη επιστήμη η οποία έχει μέσα και "λάντζα" και τρέξιμο στο χωράφι και λήψη μετρήσεων, και δεν μπορεί ο ερευνητής να ασχολείται όλη μέρα με αυτά. Πρέπει να ασχοληθεί διοικητικά. Πρέπει να ασχοληθεί διαχειριστικά. Πρέπει να κάνει προγραμματισμό για το πείραμά του. Πώς θα τα κάνει όλα; Χρειάζεται να έχει μια βοηθητική ομάδα, εργατικό προσωπικό κ.λπ. Αν δείτε τι γίνεται στα πανεπιστήμια, ο καθηγητής έχει γύρω του ένα σωρό φοιτητές και μεταπτυχιακούς που τον βοηθούν να "τρέξουν" όλες αυτές τις διαδικασίες»...


Ζητούν χάραξη εθνικής στρατηγικής

Καταλήγοντας, ο Στέφανος Λιβέρης λέει: «Όλο αυτό το οικοδόμημα που λεγόταν ΕΘΙΑΓΕ και τώρα ΕΛΓΟ "Δήμητρα" ουσιαστικά υλοποιεί αποσπασματικά εργολαβίες για έρευνα που υλοποιεί κάποια εταιρεία, ή για κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να προκηρύξει το κράτος ή η Περιφέρεια Κρήτης ή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που λένε οι ερευνητές προς το υπουργείο είναι ότι θα πρέπει ως χώρα να χαράξουμε μια εθνική πολιτική. Μια στρατηγική για την αγροτική παραγωγή, όπου να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σκοπός. Πώς ήταν το 1960 που ο σκοπός ήταν να παράγουμε ως χώρα σιτάρι, ή να έχουμε επάρκεια σε ζάχαρη; Ας βγει η σημερινή κυβέρνηση να μας πει, για παράδειγμα, "εγώ σαν κράτος θέλω περισσότερα κηπευτικά". Ή "θέλω πιο ποιοτικό κρασί". Ή "θέλω μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου". Για να επικεντρώσουν και οι ερευνητές κάπου την προσπάθειά τους. Γιατί, αν δούμε σήμερα τι γίνεται... δουλεύουν αποσπασματικά οι ερευνητές και ουσιαστικά χάνουμε ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να γίνει αρωγός υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1420451&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: