ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ
Το Ευρωδικαστήριο ετοιμάζεται, τώρα, να καταργήσει και το δικαίωμα των εργαζομένων για ρεπό 1 μέρα τη βδομάδα, με τη θεσμοθέτηση 12 ημερών συνεχούς απασχόλησης!
«Ακόμη ένα χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα επιχειρεί να καταφέρει η ΕΕ, μέσω του Δικαστηρίου της, αυτήν τη φορά με την κατάργηση του σταθερού χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μετά την απόφασή του υπέρ των ομαδικών απολύσεων». Έτσι ξεκινούσε το «αποκαλυπτικό» πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», που δημοσιεύτηκε σήμερα (25/87/2017) με τον τίτλο «Αποφασίζουν δουλειά και ζωή- λάστιχο για τους εργαζόμενους», στις σελίδες 1 και 5 θα το βρείτε εδώ και εδώ.
Το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», είναι πράγματι, αποκαλυπτικό, καθώς βγάζει στη φόρα τα βρώμικα σχέδια που απεργάζονται σε βάρος των εργαζομένων, το διευθυντήριο των Βρυξελλών (με τα επιμέρους θεσμικά της όργανα) από κοινού με τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εφαρμόζουν σαν «καλοί υπάλληλοι» κατά γράμμα τις αποφάσεις και άλλες κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ. Η έκδοση μιας τέτοιας απόφασης από το Ευρωδικαστήριο, θα καταργήσει πρακτικά κάθε έννοια σταθερού χρόνου εργασίας και θα ανοίξει, αντικειμενικά, το δρόμο για παραπέρα μειώσεις μισθών μέσω της περίφημης διευθέτησης και της κατάργησης των υπερωριών.
Τυχόν απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θα καταργεί το καθιερωμένο δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν ρεπό 7η μέρα μετά από 6 συνεχόμενες μέρες δουλειάς– επιτρέποντας έτσι στους εργοδότες να τους υποχρεώνουν σε συνεχή απασχόληση μέχρι και 12 μέρες τη βδομάδα- θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς. Η επιδιωκόμενη ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ μέσα από την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας, θα πλήξει σοβαρά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων (με νέα μείωση της αγοραστικής τους δύναμης) καθώς τις συνθήκες ασφάλειας στους τόπους δουλειάς (αύξηση εργατικών ατυχημάτων).
Το νέο αντεργατικό χτύπημα που σχεδιάζει η ΕΕ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με την «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» και τις «βέλτιστες πρακτικές» (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και κατώτατων μισθών- συντάξεων, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, κατάργηση 8ώρου κλπ). Δηλαδή με μέτρα, τα οποία συνθλίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με μακροχρόνιους αγώνες, σκληρές θυσίες και αίμα.
http://www.imerodromos.gr/skaste-ke-doulevete/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου