ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Στο νοσοκομείο παιδιά λόγω σταφυλόκοκκου, "θερίζει" η νόσος


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο σταφυλόκοκκος στο νομό Ηρακλείου, για λόγους που άλλοι αποδίδουν στη θάλασσα και την παραλία, άλλοι αποδίδουν στην πρόσφατη συσσώρευση για πολλές ημέρες των σκουπιδιών σε όλες τις γειτονιές λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, και άλλοι ζητούν επιτακτικά από τις αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν σε σχετική έρευνα για την προστασία του πληθυσμού.



Τα πιο ευάλωτα στο σταφυλόκοκκο είναι βέβαια τα παιδιά. Δε λείπουν μάλιστα και περιπτώσεις παιδιών που κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά και νοσηλεία τους στο νοσοκομείο λόγω του προχωρημένου σταδίου μόλυνσης του οργανισμού τους από το επικίνδυνο μικρόβιο, που, αν δεν το προσέξει ο ασθενής και δε λάβει έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η ίδια του η ζωή!

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" είχε χθες πληροφορίες από αναγνώστες για την έξαρση του σταφυλόκοκκου. Και επικοινώνησε με τη γνωστή παιδίατρο Ελένη Κόκκορη, η οποία τις επιβεβαίωσε απόλυτα και κάλεσε τους γονείς και τα παιδιά να ξέρουν πάντα πως ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, για να μη φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με καθημερινά μπάνια τώρα το καλοκαίρι και συνεχώς καλό πλύσιμο των χεριών.

«Υπάρχει ακριβώς όπως το λέτε, έξαρση. Και την παρατηρούμε στον παιδικό πληθυσμό. Εμείς οι μεγάλοι είμαστε πιο ανθεκτικοί. Εγώ στο ιατρείο μου βλέπω κάθε μέρα παιδιά με σταφυλόκοκκο. Δε νομίζω ότι είναι πολλά τα παιδιά που νοσηλεύονται με σταφυλόκοκκο, αλλά εκτιμώ ότι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις», λέει  η Ελένη Κόκκορη. Μάλιστα, τονίζει με νόημα πως «τα περισσότερα παιδιά που θα έρθουν στο ιατρείο μου έχουν σταφυλόκοκκο το τελευταίο διάστημα»...

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι είναι πιο σπάνιο το φαινόμενο να χρειαστεί το παιδί νοσηλεία, γιατί, για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ εκτεταμένο, υπάρχει πυρετός κ.λπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σταφυλόκοκκος αντιμετωπίζεται με τη χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών, ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης, πάντα σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί κυρίως ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο. Ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο ίσως αποτελεί το βασικότερο προδιαθεσιακό παράγοντα για την ανάπτυξη νόσου. Σε ασθενείς με συχνές λοιμώξεις είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί αν υπάρχει αποικισμός της ρινικής κοιλότητας και στη συνέχεια, αν αυτό ισχύει, να αντιμετωπιστεί.

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται με τα χέρια. Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης των σταφυλόκοκκων είναι η αυστηρή εφαρμογή του καθαρισμού των χεριών και σωστών συνθηκών υγιεινής, καθώς και η αντιμετώπιση του αποικισμού.


«Κυκλοφορεί παντού»!

Στο ερώτημά μας προς την Ελένη Κόκκορη αν μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την έξαρση κάπου, η απάντησή της είναι ότι «ο σταφυλόκοκκος κυκλοφορεί παντού στην περιοχή μας. Όσο για τη θάλασσα που λένε πολλοί, δεν μπορούμε να την ενοχοποιήσουμε. Πρέπει να το αποδείξουμε. Αυτό που χρειάζεται, πάντως, να κάνουμε για να μην έχουμε πρόβλημα, είναι να τηρούνται καλά οι κανόνες υγιεινής, για να μη μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο. Αλλά και τα ζώα μολύνονται και μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια. Αλλά γενικότερα, πρέπει να ξέρουμε ότι άμα δεν τηρούμε τους κανόνες υγιεινής θα κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από το σταφυλόκοκκο. Δηλαδή, να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας. Να κάνουμε καθημερινά μπάνιο. Τα παιδιά θα πρέπει να αλλάζουν συνεχώς ρούχα. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε»...

Ιδιαίτερα μετά τη θάλασσα θα πρέπει να γίνεται ένα πολύ καλό μπάνιο στο σπίτι μας, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να έχουμε πάνω μας το στέλεχος του σταφυλόκοκκου.

Εξάλλου, όπου δούμε ένα "ύποπτο" σημάδι, να απευθυνθούμε αμέσως στο γιατρό.


«Όλα παίζουν ρόλο»

Σύμφωνα με την κ. Κόκκορη, έχει συντελέσει στην έξαρση του προβλήματος και το κουνούπι. «Τα κουνούπια δε μεταφέρουν το σταφυλόκοκκο. Αλλά τσιμπάνε τα παιδιά, τα παιδιά ξύνουν το σημείο αυτό και δημιουργούν πληγή, μεταφέροντας το βακτήριο από τα νύχια τους στον οργανισμό τους, μέσω της πληγής».

Στο ερώτημά μας αν έχει συντελέσει στην έξαρση αυτή η πρόσφατη συσσώρευση για πολλές ημέρες, λόγω της απεργίας, των σκουπιδιών στις γειτονιές μας, η Ελένη Κόκκορη τονίζει: «Ίσως έπαιξε ρόλο και η συσσώρευση των σκουπιδιών. Γιατί εκείνες τις μέρες η μη τήρηση της υγιεινής πήγε στον πάτο. Αλλά είχαμε έξαρση σταφυλόκοκκου και πριν. Είχαμε και πέρυσι. Όλα παίζουν ρόλο βέβαια»...

Καταλήγοντας, η παιδίατρος κ. Κόκκορη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κινδυνεύει και η ζωή του παιδιού. «Έχω δει να συμβαίνει και αυτό σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της ίωσης»...

Όπως εξάλλου γράφει το iatropaidia.gr, ο σταφυλόκοκκος προκαλεί πολλούς διαφορετικούς τύπους μολύνσεων. Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις προκαλούν εντοπισμένη φλεγμονή ή θύλακες μόλυνσης που ονομάζονται αποστήματα. Επιφανειακές λοιμώξεις του δέρματος, όπως έκζεμα (μορφή αποξήρανσης του δέρματος) ή κυτταρίτιδας (λοίμωξη των υποστρωμάτων του δέρματος), είναι οι πιο συχνές. Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να πάθουν μια λοίμωξη από σταφυλόκοκκο στο στήθος που ονομάζεται μαστίτιδα, η οποία μπορεί να απελευθερώσει βακτήρια στο γάλα της μητέρας. Τα βακτήρια σταφυλόκοκκου στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία.

Όταν ο σταφυλόκοκκος εισέρχεται στα οστά μπορεί να προκαλέσει οστεομυελίτιδα. Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο στο αίμα μπορεί να μολύνει την καρδιά ή τις καρδιακές βαλβίδες (ενδοκαρδίτιδα). Αν η λοίμωξη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα και να προκαλέσει πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή του ατόμου λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμία ή σηψαιμία. Η σήψη μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία ή πολλαπλή κατάρρευση οργάνων, η οποία μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1421164&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: