Με την εκταμίευση της δόσης του ESM, ολοκληρώνεται και τυπικά η 2η αξιολόγηση αλλά και αποκαλύπτεται στα κείμενα του μνημονίου πόσο λίγα είναι τα λεφτά από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα καταλήξουν στην αγορά (σ.σ. συνδρομή του δανείου στην αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες που φτάνουν στα 6,5 δισ. ευρώ).
Την Δευτέρα εκταμιεύονται για αυτό τον σκοπό 800 εκατ. ευρώ, ακόμη 800 εκατ. ευρώ μπορούν να έρθουν από Σεπτέμβριο (σ.σ. αν η κυβέρνηση αποδείξει ότι τα έχει διανείμει με πολύ αυστηρούς όρους δικής της συνδρομής).
Και μετά, για τις 4 επόμενες αξιολογήσεις που απομένουν (μία ανά τρίμηνο τον Οκτώβριο, τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο για να ακολουθήσει η υπερ-αξιολόγηση του Αυγούστου του 2018), η κυβέρνηση συμφώνησε ότι έχει… λαμβάνειν μόλις 2 δισ. ευρώ από το δάνειο του ESM για κρατικά "φέσια", όπως αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να πληρωθούν από την "τσέπη" του δημοσίου…
Παράλληλα αρχίζει ο "Γολγοθάς" του δανείου με το ΔΝΤ. Με την υπογραφή της επιστολής προθέσεων από τους κ.κ. Τσίπρα, Τσκαλώτο, Στουρνάρα η οποία συνοδεύει το νέο σχέδιο MEFP ουσιαστικά επισημοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόζει και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου που άλλωστε αποτέλεσαν μία από τις αιτίες του "θρίλερ" των προηγούμενων ημερών για το πακέτο δόσεων.
Ο λογαριασμός των δόσεων
Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ο 1ος (και βασικός) γύρος της δεύτερης αξιολόγησης, μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, έναν εφαρμοστικό νόμο με μέτρα 6,5 δισ. ευρώ και μία καταιγίδα από νέες δεσμεύσεις δεκαετιών που περιγράφονται στα αναλυτικά κείμενα των επικαιροποιημένων μνημονίων. Οδήγησε στην χθεσινή έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM του πακέτου των 8,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,7 δισ. ευρώ αποδεσμεύονται άμεσα.
Την Δευτέρα, στους ειδικούς λογαριασμούς της ΤτΕ φτάνουν στα 6,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους, ενώ 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να πληρωθούν κρατικά "φέσια" με πολύ αυστηρούς πλέον όρους και υποχρέωση για κρατική συνδρομή σε αναλογία τουλάχιστο 33%.
Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ του πακέτου της 2ης αξιολόγησης που αφορούν επίσης σε πληρωμή οφειλών του κράτους (συνολικά 1,6 δισ. ευρώ προβλέπεται να δοθούν για "φέσια" από τα 8,5 δισ. ευρώ του πακέτου) μπορούν να εγκριθούν από τον Σεπτέμβριο και έως τις 31 Οκτωβρίου αν και εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν και συνδέονται με την διοχέτευσή τους στην αγορά..
Η συνδρομή του ελληνικού δημοσίου για να πληρωθούν τα "φέσια" που φτάνουν (στοιχεία τέλος Απριλίου) στα 6,5 δισ. ευρώ μπορεί να είναι μεγαλύτερη στο… τέλος της διαδρομής, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Όπως προκύπτει από τα "ψιλά γράμματα" της συμφωνίας με τους θεσμούς οι δανειστές υπολογίζουν σε 7 δισ. ευρώ τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες που θα πρέπει να πληρωθούν φέτος και το 2018.
Απομένουν 2 δισ. ευρώ για φέσια
Για το ποσό αυτό λοιπόν οι θεσμοί λένε ότι θα παρέχουν μέσω δόσεων του ESM μόνο έως 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έως 1,6 δισ. ευρώ με την παρούσα δόση, ακόμη 300 εκατ. ευρώ φέτος και άλλο 1,7 δισ. ευρώ το 2018. Δηλαδή συνολικά από τις επόμενες αξιολογήσεις απομένουν 2 δισ. ευρώ. Όλα αυτά βεβαίως αν γίνουν στην ώρα τους, οι αξιολογήσεις που απομένουν και οι αντίστοιχες καταβολές δόσεων. Μόνο που ήδη εντός και εκτός Ελλάδος έχει ανοίξει η σεναριολογία για δύο μόνο (επί συνόλου 5) αξιολογήσεις.
Με άλλα λόγια στην πράξη το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η ελληνική πλευρά είναι μεγαλύτερο από την αναλογία 2 προς 1 (33% συνδρομή της Ελλάδας) με βάση τα στοιχεία των θεσμών. Φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ σχεδόν στο 50% του ποσού των οφειλών προς ιδιώτες. Γι αυτό άλλωστε η Επιτροπή επισήμως εκτιμά ότι θα πρέπει να πληρωθούν φέσια 7 δισ. ευρώ αντί για 6,5 δισ. ευρώ που είναι η επίσημη αξία τους στο τέλος Απριλίου σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς...
Επιπλέον, πέρα από τα νέα χρέη που δημιουργούνται, η κυβέρνηση πληρώνει ήδη και.. τόκο 8% ετησίως για τις οφειλές προς επιχειρήσεις. Ισχύει από φέτος και αυξάνει το ποσό που "φεύγει" από τα κρατικά ταμεία αλλά και μεγαλώνει τον "λογαριασμό" αιτιολογώντας και τις προβλέψεις της Επιτροπής. Η διάταξη αυτή θα ακολουθεί την Ελλάδα μάλιστα και στην μετά – μνημονίου εποχή (αν αυτή έρθει μετά τον Αύγουστο του 2018) γιατί προέρχεται από την εναρμόνιση με κοινοτική Οδηγία που ισχύει για όλα τα κράτη- μέλη.
Οι νέοι όροι του ESM
Μέσα από τα κείμενα των αποφάσεων του ESM αποκαλύφθηκαν και μία σειρά από νέους, εξαιρετικά ασφυκτικούς όρους για την καταβολή των δόσεων. Μέρος των πρώτων 800 εκατ. ευρώ που έρχονται την Δευτέρα, μπορεί να επιστραφεί στον ESM αν δεν διατεθεί εγκαίρως και με συγκεκριμένους όρους. Νέα ρήτρα ορίζει ότι θα πρέπει να μειωθούν οι συνολικές οφειλές του Κράτους από τα 6,5 δισ. ευρώ περίπου στα 5,3 δισ. ευρώ (δηλαδή κατά 800 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της υπόδοσης και κατά άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από κρατικό χρήμα) για να μπορεί να έρθει νέα δόση. Το ποσό που θα διαθέσει το κράτος μπορεί να είναι υψηλότερο αν αυξηθούν τα φέσια ή πληρωθούν τόκοι.
Όσο για τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ, μπορούν να έρθουν έως τις 31 Οκτωβρίου. Μετά τα λεφτά θα επιστρέψουν στο μεγάλο "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ του ESM. Επίσης αν η κυβέρνηση για τρεις συνεχόμενους μήνες δεν καταφέρει να τα διαθέσει επαρκώς την 1η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (μείνουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ), τότε και πάλι το ποσό αυτό μπορεί να το πάρει πίσω ο ESM.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου