ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Απόγνωση των Κρητικών σταφυλοπαραγωγών - "Είναι η τέταρτη χρονιά που καταστρέφονται τα σταφύλια μας"!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Καύσωνας, ανεμοθύελλα, ανομβρία και ξανά καύσωνας... Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις συνεχόμενες χρονιές οι σταφυλοπαραγωγοί του νομού Ηρακλείου βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται μέσα σε λίγες μόνο ώρες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επισκέφτηκε αμπέλια και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής των σταφυλιών από τον καύσωνα των μόλις τριών ημερών, με τους αμπελουργούς, ειδικά φέτος, να τραβούν τα μαλλιά τους, αφού από νωρίς είχε φανεί ότι θα είχαν σταφυλοχρονιά, λόγω των πολλών βροχών που πότισαν τα εδάφη τους!Ο Μιχάλης Καμπιτάκης, σε ένα από τα αμπέλια του στη Σταυρακιανή Καμάρα, μας δείχνει τις ζημιές κρατώντας το κεφάλι του. Βλέπει μάλιστα τα σταφύλια, μέσα σε τρεις μόνο μέρες από την τελευταία μέρα του καύσωνα, να έχουν υποστεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, καθώς είναι εμφανής η εξάπλωση της υποβάθμισης και του καρβουνιάσματός τους. Μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εκφράζει την απόλυτη απογοήτευσή του, δηλώνοντας σίγουρος ότι ελάχιστα από τα σταφύλια του θα σωθούν, ίσα-ίσα για να πάνε σε κάποιο οινοποιείο και όχι για κάποια άλλη χρήση, αφού ακόμα και αυτά που δεν τα έβλεπε ο ήλιος έχουν "ζεματιστεί" απ' τους θερμούς αέρηδες!

«Η κατάσταση χειροτερεύει. Οι ρώγες χαλάνε από μέσα. Δηλαδή, ένα σταφύλι που το βλέπαμε την πρώτη μέρα να φαίνεται απέξω μια χαρά και να υπάρχουν μόλις 5-10 ρώγες χτυπημένες από τον ήλιο ή από το ζεστό αέρα, σήμερα βλέπουμε ότι είναι στο 70% οι ρώγες του "τραβηγμένες" και πάνε να γίνουνε σταφίδα. Μια πράσινη, κενή, κούφια σταφίδα. Παλιά το λέγανε "καραμπουτζέ": δηλαδή μένει μόνο ο φλοιός ξεραμένος. Και σιγά-σιγά όλο το σταφύλι σε δέκα μέρες θα κρέμεται πάνω στις κουρμούλες και θα είναι "σταφιδάκια"»!

Στο σημείο αυτό, ο Μιχάλης Καμπιτάκης επισημαίνει στην εφημερίδα μας ότι «ο ΕΛΓΑ έτσι κι αλλιώς θα αφήσει να περάσει το δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο ώστε να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις και αναγκαστικά μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα βγουν οι γεωπόνοι έξω. Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα όταν θα βγει ο γεωπόνος έξω μαζί με τον παραγωγό για να γίνει η εξατομίκευση σε κάθε παραγωγό, αλλά και σε κάθε τεμάχιο του παραγωγού ξεχωριστά. Και θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για να κάνουν μια πιο καλή εκτίμηση»...

Πάντως, ο ίδιος δεν είναι και πολύ αισιόδοξος. «Πέρυσι μας κάλυψαν τις ζημιές που είχαμε σε ποσοστό 80%. Το υπόλοιπο ποσοστό στη φυτική παραγωγή για το 2016, που αφορά σε όλες τις ζημιές, αυτό "στέκει", δεν το έχουν πληρώσει ακόμα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ έγινε κι αυτός μνημονιακός οργανισμός. Ένα σωρό χρήματα φεύγουν από 'κει κάθε χρόνο και οδηγούνται στον κρατικά κορβανά με τις ευλογίες της σημερινής κυβέρνησης, που πήρε τα χρήματα του ΕΛΓΑ και τα μετέφερε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κι ενώ είχαμε τις διαβεβαιώσεις, τότε, της σημερινής κυβέρνησης ότι, εφόσον χρειάζονταν τα χρήματα, σε μια βδομάδα θα τα γύριζαν πίσω, εντέλει βλέπουμε ότι δεν τα έχει γυρίσει πίσω. Και γι' αυτό δεν έχει πληρώσει το 100% της περυσινής ζημιάς...».


«Ζημιές σε όλα τα σταφύλια»

Ο παραγωγός Λευτέρης Πρινιωτάκης από τα Σταυράκια λέει στην εφημερίδα  "Ν.Κ.": «Εκτός από τα επιτραπέζια σταφύλια, τεράστιες είναι οι ζημιές και στα σταφιδάμπελα, αλλά και στα οινοποιήσιμα σταφύλια. Τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα επιτραπέζια, αλλά στην πορεία θα φανούν οι ζημιές και στα υπόλοιπα σταφύλια»... Και καλεί τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιώσει τους αμπελουργούς γρήγορα και σωστά. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα έξοδα φέτος λόγω του καιρού ήταν πολλά για τους αμπελουργούς, που, ενώ περίμεναν σταφυλοχρονιά, δυστυχώς καταστράφηκαν...

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο αμπέλι του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Γιάννη Φουντουλάκη. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο συνεταιριστής μάς λέει πως «εγώ θεωρώ ότι θα φτάσουμε και στο 100%. Στο αμπέλι το δικό μου, που πήγατε, ό,τι φαίνεται είναι 100%. Ό,τι δε φαίνεται είναι 80%. Αλλά τις επόμενες μέρες αυτό το πρόβλημα θα συνεχίζεται, γιατί δεν είναι το πρόβλημα μόνο στις ρώγες. Είναι το πρόβλημα και στο τσαμπί. Από 'κει και πέρα, στα οινοποιήσιμα αλλά και στα παραδοσιακά σουλτανί, τα οποία πάνε για σταφιδοποίηση, εκεί η ζημιά θα είναι μικρότερη. Αλλά γενικότερα στο νομό η ζημιά είναι τεράστια. Και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταγράψει άμεσα τη ζημιά και να ενεργοποιήσει γρήγορα το μηχανισμό, γιατί ο κόσμος έχει πάθει φοβερή καταστροφή...».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Φουντουλάκης τονίζει ότι οι καταστροφές ήρθαν στη χειρότερη φάση για τον αγρότη, «διότι έχει ποτίσει, έχει ραντίσει, έχει λιπάνει και τώρα τρώει τη "σφαλιάρα" και δεν ξέρει τι να κάνει. Και δε λέμε τώρα ότι έχουμε πρόβλημα με τον περονόσπορο, την ευδεμίδα ή τη χολέρα. Έχουμε το πρόβλημα με ένα κύμα καύσωνα το οποίο διέλυσε τα σταφύλια μας».


«Είμαστε εντελώς ανοχύρωτοι»

«Δυστυχώς, εμείς ως αγρότες δεν έχουμε σήμερα προστασία. Είμαστε εντελώς ανοχύρωτοι απέναντι στις καιρικές συνθήκες», καταγγέλλει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ο φορέας του βρίσκεται από κοντά και πιέζει τον ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της δρομολόγησης των άμεσων διαδικασιών. «Είδατε τον κόπο και τα εμπόδια ενός παραγωγού για να παράξει ένα προϊόν. Και την ίδια ώρα βλέπουμε ότι από την Πολιτεία δεν υπάρχει ιδιαίτερη στήριξη. Και φυσικά η ύπαιθρος ερημώνει, διότι δεν κάθεται κανείς να παράγει. Εξάλλου, δεν υπάρχει και πιστωτικός οργανισμός να μας στηρίξει, συνολικά. Κι ενώ ο παραγωγός έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες καινούργιες ασθένειες που εμφανίζονται σε όλες τις καλλιέργειες και ειδικά στα αμπέλια και την ελιά, αλλά και καιρικές συνθήκες μέχρι να βγει το τελικό προϊόν, μόλις βγει το τελικό προϊόν έρχονται και του το φορολογούν στυγνά...».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης διαπιστώνει επίσης, όμως, και ότι δεν υπάρχει κάποια πολιτική απέναντι στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, ενώ δηλώνει σίγουρος ότι, στο επόμενο διάστημα μέχρι και το τελικό προϊόν, θα υπάρξουν νέες ζημιές από πρόσθετα ξεσπάσματα του καιρού. Και χωρίς αγροτική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει καμία σοβαρή και ουσιαστική στήριξη των παραγωγών.


«Μέχρι το Σεπτέμβριο οι αποζημιώσεις»

Την εκτίμηση ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει αποζημιωθεί ο κόσμος έκανε στη "Ν.Κ." χθες ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στο νομό Ηρακλείου - γεωπόνος και ο ίδιος - Νίκος Δασκαλάκης. Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα μας στη διάρκεια περιοδείας του με κλιμάκιο της υπηρεσίας σε πολλά αμπέλια των Αρχανών και της ευρύτερης περιοχής των δήμων Αρχανών-Αστερουσίων και Ηρακλείου.

«Έχουμε βγει έξω τις τελευταίες δύο μέρες. Υπάρχουν, όπως διαπιστώνουμε, ζημιές κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Διαφοροποιούνται βέβαια. Έχει και μικρές ζημιές, έχει και μεγαλύτερες, έχει και πολύ μεγάλες, μέχρι και καθολικές καταστροφές», τονίζει ο Νίκος Δασκαλάκης. «Λιγότερες είναι στα σταφιδάμπελα και στα οινοποιήσιμα. Αλλά διαφοροποιείται η ζημιά και σε μικρές αποστάσεις μέσα στο ίδιο αμπέλι. Μπορεί δηλαδή σε μια κουρμούλα χαμηλά, που ήταν ο αερισμός των σταφυλιών πιο μικρός σε σχέση με άλλες κουρμούλες, η ζημιά να είναι μεγαλύτερη. Στις άλλες κουρμούλες, που υπήρχε καλύτερος αερισμός, μπορεί η θερμοκρασία να ήταν μικρότερη ακόμα και κατά έναν βαθμό»!

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του ΕΛΓΑ από 'δω και πέρα, ο Νίκος Δασκαλάκης λέει ότι «οι αναγγελίες έχουν γίνει από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους. Οι παραγωγοί μπορούν, αφού κάνουν τον έλεγχο στα αγροτεμάχιά τους, είτε είναι αμπέλια είτε κηπευτικά, με την προϋπόθεση ότι τα έχουν ασφαλίσει, να απευθυνθούν στους ανταποκριτές και να δηλώσουν αυτά στα οποία η ζημιά από τον καύσωνα είναι πάνω από το 20%, που είναι το όριο, για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ»...

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Δασκαλάκης λέει ότι ο ΕΛΓΑ προγραμματίζει ήδη να βγει άμεσα, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων στις 17 Ιουλίου, για να κάνει τις εξατομικεύσεις.

Από 'κει και πέρα, γύρω στο Σεπτέμβριο με αρχές Οκτωβρίου ο τοπικός ΕΛΓΑ θα πάρει από την Αθήνα το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ασφαλιστική κάλυψη των παραγωγών, ώστε να βγουν τα πορίσματα πληρωμών, να κοινοποιηθούν στους Δήμους για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τα αποτελέσματα και να προχωρήσει η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων.


«Ο τοπικός ΕΛΓΑ δείχνει ενδιαφέρον»

Με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στην περιοδεία αυτή συμμετείχε χθες και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, που τόνισε στη "Ν.Κ.": «Από το πρωί βλέπουμε αμπέλια στην ευρύτερη περιοχή των Αρχανών, όπως και στο δήμο Ηρακλείου, δηλαδή στο Σκαλάνι και τις Βασιλειές. Είχαμε αναγγελία σε όλα τα διαμερίσματα αυτά. Και βλέπουμε ότι υπάρχουν ζημιές, αλλού μικρότερες, αλλού πολύ μεγαλύτερες»...

Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται εντός ενός δεκαπενθημέρου ακόμα, ενώ πλέον θα γίνονται στα ΚΕΠ μόνο ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα.

«Ο τοπικός ΕΛΓΑ δείχνει ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ απ' που δεν έχουμε καμία υποστήριξη ως αγρότες, ο ΕΛΓΑ ενδιαφέρεται και δείχνει στήριξη απέναντί μας και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε», λέει από την πλευρά του και ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης.


«Είναι καταστροφή παντού»

«Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε παρά ελάχιστη παραγωγή. Είχαμε άλλη μια χρονιά καύσωνα, είχαμε ανεμοθύελλα, ανομβρία και πάλι καύσωνα. Εδώ και τέσσερα χρόνια παλεύουμε και δεν καταφέρνουμε να βγάλουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα», τονίζει στη "Ν.Κ." ο Γιώργος Στειακάκης. Μάλιστα, όπως μας είπε, «φέτος από την αρχή η χρονιά έδειχνε πολλά πράγματα. Πρώτα απ' όλα είχε πολλά σταφύλια. Και αναγκαστήκαμε και βάλαμε διπλά λιπάσματα για να μη ζοριστούν. Είχε κακό καιρό κι έχουμε κάνει τα διπλάσια ψεκάσματα. Και ραντίζαμε κάθε τρεις μέρες. Εγώ για παράδειγμα, με τέτοιο χειμώνα φέτος, έχω ποτίσει τέσσερις φορές και το έχω λιπάνει δύο φορές. Έχω τα τιμολόγια αν θέλετε να σας τα δείξω. Μόνο τα λιπάσματα για το έδαφος μού στοίχισαν χίλια ευρώ. Θα κάνουμε ακόμη τέσσερα-πέντε, μήπως και γλιτώσουμε τα αμπέλια μας. Γιατί θα έχουν πρόβλημα και του χρόνου!».

Αναφερόμενος στη νέα θεομηνία, ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης μάς λέει με μεγάλη απογοήτευση. «Είναι καταστροφή παντού. Δεν υπάρχει διαχωρισμός αυτή τη φορά. Όπου υπάρχουν επιτραπέζια σταφύλια, για τα οποία μπορώ να έχω άποψη, δηλαδή στην περιοχή της Φοινικιάς και στα Σταυράκια που κινούμαι και έχω την περιουσία μου, η καταστροφή είναι καθολική. Τώρα φαίνεται ένα 80%. Αλλά όσο περνούν οι μέρες, μαυρίζουν τα λίκια και τα σταφύλια έχουν αφυδατωθεί. Έχουμε κάνει τον πρώτο καθαρισμό των σταφυλιών από το μίνι καύσωνα που είχαμε στα μέσα του Μαΐου, αλλά τώρα δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να καθαρίσουμε τα σταφύλια»...

Ο Γιώργος Στειακάκης καταλήγει λέγοντας ότι «τα πρώιμα σταφύλια, ειδικά στη Φοινικιά, τα Σταυράκια, τον Άγιο Μύρωνα και αλλού, που δεν είχαν προλάβει να πάρουν σάκχαρα, είναι τελειωμένα. Έχουν "κεντίσει" και οι κλώνοι. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Να βρουν λεφτά από τον ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσουν. Γιατί εμείς πληρώνουμε πολλά για την ασφάλιση των επιτραπέζιων σταφυλιών μας»...


Ερώτηση Κεγκέρογλου για τις ζημιές

«Άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καύσωνα στις αγροτικές καλλιέργειες», ζητάει με ερώτησή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη, και ειδικά στον νομό Ηρακλείου, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας στη Μεσαρά τους 46, το τριήμερο από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών.

Η υπερβολική ζέστη, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ήδη πλήττουν τις αγροτικές καλλιέργειες, είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης σε αμπέλια και υπαίθριες καλλιέργειες.
Εμφάνιση IMG_20170704_111336.jpg
Οι συνέπειες από τον καύσωνα είναι ορατές ειδικά στην παραγωγή των σταφυλιών, με την περίοδο του τρύγου να ξεκινάει σε λιγότερο από δύο μήνες.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τα σταφύλια έχουν γίνει "κάρβουνο", αλλά και όσα δεν έχουν εμφανή εγκαύματα έχουν υποστεί σοβαρή ποιοτική αλλοίωση», αναφέρει, και ερωτά τον υπουργό «αν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών από τον καύσωνα στις αγροτικές καλλιέργειες και στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς».

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1418515&srv=304

Δεν υπάρχουν σχόλια: