ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Πνίγεται στη βρώμια το Ηράκλειο - photos

ΠΥΛΗ ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ

Ως μια από τις πιο βρόμικες πόλεις της χώρας περιγράφει, με συγκεκριμένα στοιχεία, την πόλη του Ηρακλείου η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Μια επιστολή που μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει σε κάθε άνθρωπο - αρκεί να έχει έστω τις ελάχιστες περιβαλλοντικές ευαισθησίες - η οποία απευθύνεται προσωπικά στο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, είναι χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο ως προς τον τομέα της καθαριότητας της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων!


Εκτός από το δήμαρχο Ηρακλείου, ο σύλλογος κοινοποιεί την επιστολή και στους αντιδημάρχους Χάρη Μαμουλάκη, Γιάννη Αναστασάκη και Πέτρο Ινιωτάκη, όπως επίσης και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρχίζοντας με την έκφραση λύπης για την πολύ άσχημη αυτή κατάσταση.
«Κύριε δήμαρχε, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το Ηράκλειο, μια πόλη με έντονη τουριστική κίνηση και επισκεψιμότητα, αποτελεί μια από τις πιο βρόμικες πόλης της χώρας μας», αναφέρει η επιστολή, χωρίς καμία περιστροφή.
«Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση οι καταστηματάρχες να διατηρήσουν τους δρόμους τους και τα πεζοδρόμιά τους καθαρά, αυτό είναι ανέφικτο», προσθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Και παρακάτω αναφέρεται στον αγώνα που κάνουν τα μέλη του για να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση.
«Εμείς παλεύουμε για να γίνει η ζωή μας καλύτερη, με δράσεις για τον πολιτισμό, για την ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης μας, αλλά και για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, όπως έλλειψη καθαριότητας, εγκαταλειμμένα κτήρια, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, φροντίδα του λίγου πράσινου κ.λπ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.





Άθλια εικόνα
Αμέσως παρακάτω, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρεται:
• Στα εγκαταλειμμένα κτήρια που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και αποτελούν εστίες μόλυνσης, αλλά είναι και επικίνδυνα να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα από κομμάτια τους που αποσπώνται.
• Στα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, που αποτελούν παγίδες για τον πεζό, εξαιτίας της ελάχιστης έως ανύπαρκτης συντήρησής τους, αλλά και εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιούν διάφορες ασυντόνιστες υπηρεσίες.
• Στα δέντρα που έχουν ξηλωθεί από τα πεζοδρόμια και στη θέση τους μένουν λάκκοι βάθους αρκετών εκατοστών.
• Στους κάδους, που όπου υπάρχουν δεν πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, πολλοί δε είναι σε κακή κατάσταση, ειδικά στο κέντρο της πόλης, και γύρω τους τοποθετημένα σκουπίδια πολλών λογιών, ενώ δίπλα τους περνούν οι επισκέπτες της πόλης.
• Στην έλλειψη μυοκτονίας ιδιαίτερα την κεντρική αγορά της πόλης, με αποτέλεσμα ποντίκια να κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια προς αναζήτηση τροφής.
• Στην ύπαρξη αγελών αδέσποτων σκυλιών, που κυνηγούν αδιακρίτως πεζούς, αυτοκίνητα και μηχανάκια σε καθημερινή βάση, και τα οποία είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των περαστικών.
• Στη μη έγκαιρη καθαριότητα των φρεατίων και στον ψεκασμό τους για την εξόντωση των κατσαρίδων και των κουνουπιών.
• Στην απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το πάρκο του Θεοτοκόπουλου στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα έπρεπε να πλένεται τακτικά, καθώς επίσης και το πεζοδρόμιο της πλατείας Πάπα Αλεξάνδρου (γραφεία ΕΟΤ).
• Στον πιο τουριστικό δρόμο της 25ης Αυγούστου, όπου καθημερινά διέρχονται τουρίστες και, εκτός από τη βρομιά του οδοστρώματος, πολλές ώρες της ημέρας και τα βράδια είναι γεμάτος μπουκάλια και αντικείμενα, που ξεχειλίζουν από τους μικρούς κάδους.
• Στις αφίσες και στα πανό των διαφόρων εκδηλώσεων, που παραμένουν κρεμασμένα μέχρι να τα ξεσκίσει ο αέρας και να τα λειώσει η βροχή.
• Στις εσοχές και γωνίες δρόμων που εκτελούν χρέη δημόσιων ουρητηρίων.
• Στα περιφερειακά του Ηρακλείου, μικρά παρκάκια που τα σκουπίδια είναι μόνιμο φαινόμενο και σε όλα τα φανάρια όπου οι μόνιμα πια πλύστες τζαμιών, εκτός από την ενόχληση που προκαλούν στους οδηγούς, ρυπαίνουν τους χώρους αυτούς.
«Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας ακόμη και στα τόσο πολύ απλά.
Ζητούμε άμεσα την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και αντιδημάρχων, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη λύση, ώστε να γίνει η πόλη μας παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
Περιμένουμε τις ενέργειές σας, ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά μας και εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι μας ζητηθεί», καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Απάντηση από το Δήμο Ηρακλείου
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου είναι ο πρώτος που παραδέχεται ευθαρσώς ότι το επίπεδο της καθαριότητας στο Ηράκλειο δεν τον ικανοποιεί.  Κι αυτό δεν οφείλεται στους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Οφείλεται σε σημαντικά προβλήματα,  όπως η υποστελέχωση και ο απαρχαιωμένος στόλος,  που ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας τα έκρυψαν ποτέ.  Αντιθέτως, μαζί με ολόκληρη τη δημοτική αρχή εργάζονται για να τα επιλύσουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δρομολογηθεί η αγορά δέκα καινούριων απορριμματοφόρων, καθώς και η πρόσληψη 39 μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ.
Από εκεί και πέρα  και παρότι η εποικοδομητική κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη, η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου περιέχει πολλές ανακρίβειες, υπερβολές και περιγράφει μια εικόνα του Ηρακλείου σαφώς χειρότερη της πραγματικής.
Επιπλέον , τόσο το ύφος της επιστολής όσο και η τακτική του Εμπορικού Συλλόγου να την δημοσιοποιήσει στα ΜΜΕ, δίχως πρώτα να καταθέσει τις ενστάσεις και τις επισημάνσεις του στον ίδιο τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, εγείρουν απορίες για την σκοπιμότητά της.  Ακόμη κι αν δεν υπήρχε κακή πρόθεση, το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν η δυσφήμηση της πόλης.  
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος θα συνεχίζει να πράττει ό,τι είναι αναγκαίο ούτως - ώστε το Ηράκλειο να γίνει μια από τις πιο καθαρές πόλεις της χώρας.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης 
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1346830&srv=127






Δεν υπάρχουν σχόλια: