ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Απαιτήσεις – σοκ από τους δανειστές


Ξεκινάει από τη Δευτέρα ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον απόηχο των νέων μέτρων – σοκ που φέρονται να βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση.
 
Μία πρώτη γεύση του πρόκειται να ακολουθήσει θα δοθεί στο κρίσιμο Euro Working Group της Δευτέρας 29 Αυγούστου. Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα, σχετικά με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης, ενώ παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι του Euro Working Group, εκτός από το θέμα του χρέους, θα βρεθούν:
  • τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ 
  • το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. 
  • οι ομαδικές απολύσεις
  • ο νέος συνδικαλιστικός νόμος
  • οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • η δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
  • ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων
  • η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού
Παράλληλα, για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να στελεχωθεί το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και να ενταχθούν σε αυτό μεγάλος αριθμός ΔΕΚΟ.
Δεν είναι μόνο όμως τα προαπαιτούμενα για την υποδόση που προκαλούν πολιτικούς κλειδωνισμούς στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το Έθνος, τα αγκάθια για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι αρκετά, με τους δανειστές να βάζουν στο τραπέζι μέτρα – σοκ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί σε ότι αφορά τα εργασιακά, απαιτώντας σκληρές και επώδυνες αλλαγές αλλιώς απειλούν ότι θα φύγουν από το πρόγραμμα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο απαιτεί και την πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες εδώ και τώρα.
Σοκ στην ελληνική πλευρά θα προκληθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ρίξει στον τραπέζι νέα μείωση όλων των κύριων συντάξεων πάνω από 700 ευρώ. Θεωρεί ότι το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το σύστημα με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες καθώς εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δεν έχειλύσει το πρόβλημα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει για νέα σκληρά μέτρα, ιδίως μειώσεις στις συντάξεις ή ανατροπές - σοκ στα εργασιακά. Όμως, η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε νομοσχέδια μονομερώς ενδεχομένως να προκαλέσει νέες τριβές. Για παράδειγμα η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα καθώς πολλοί θα σπεύσουν να νομιμοποιήσουν την περιουσία τους.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει μονομερώς στη θέσπιση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην αγορά. Οιεπιχειρηματίες το θέλουν, όμως, φαίνεται να αντιδρούν οι δανειστές.
Τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και τις αδήλωτες καταθέσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα και μονομερώς ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει κάποιες ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις, όπως έγινε και τον Μάιο με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
Αγνωστο είναι τέλος τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις κι αν αυτή μπορεί να αναβιώσει χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας.

 Στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο

Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με Κοινοτικούς Επιτρόπους ουπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομίας:
Ο κ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζόναθαν Χιλ.
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.
http://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/08/blog-post_354.html


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: