ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

«Η βιολογική καλλιέργεια είναι για εμάς τρόπος ζωής»



Βάση Παναγοπούλου



Μια οικογένεια Λακώνων δίνει το στίγμα των αναγκών της εποχής. Τέσσερις γενιές συνεργάζονται αγαστά και καλλιεργούν βιολογικά στο κτήμα τους κυρίως ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή αλλά και κηπευτικά.



Εξάγουν τυποποιημένα τα κυριότερα προϊόντα τους, δίνοντας την εικόνα του νέου προφίλ των αγροτών.

Κυρίως, όμως, αγαπούν αυτό που κάνουν

Αν βρεθείτε στον δρόμο προς τη Σπάρτη, κατευθυνθείτε νότια προς το χωριό Παλαιοπαναγιά.

Γύρω στα έντεκα χιλιόμετρα μετά την πόλη, θα βρείτε το κτήμα της οικογένειας Γκολέμη, στα ριζά του Ταΰγετου.

Είναι δύσκολο να μην προσέξετε την ταμπέλα επάνω στον δρόμο με το χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα του εμπορικού σήματός της, που δείχνει την κατεύθυνση προς το αγρόκτημα.

Γιατί όμως να μπείτε στον κόπο να φτάσετε έως εδώ; Τι διαφορά έχει αυτό το κτήμα από κάποια άλλα;

Η περιήγηση στη η γη των Σπαρτιατών -όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο σήμα- είναι μια εμπειρία τού τι σημαίνει βιολογικό, αύταρκες κτήμα.

Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσει κανείς τι είναι και τι πρεσβεύει η βιολογική καλλιέργεια.

Με απαύγασμα, βέβαια, τη δυνατότητα να το περιηγηθεί, ανά πάσα στιγμή, αφού είναι ανοιχτό για τον κόσμο από τη χαραυγή έως τη δύση του ήλιου.

Κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί σε χωράφι που καλλιεργείται συμβατικά, ειδικά την εποχή που γίνονται ψεκασμοί.

Και αυτή δεν είναι η μόνη σημαντική διαφορά. Ας αρχίσουμε όμως να συνθέτουμε λίγο λίγο την εικόνα.

Στο οικογενειακό κτήμα, όπου ενώνουν τις δυνάμεις τους τέσσερις γενιές, από την προγιαγιά Βασιλική μέχρι τον 24χρονο Νίκο Γκολέμη, σε προϋπαντούν οι κραυγές των ελαφιών, που αναμιγνύονται με αυτές από τα κατσικάκια του Θιβέτ, τα γαβγίσματα των σκυλιών, τα κρωξίματα από τα παγόνια, τις πάπιες και τις χήνες, που περιδιαβαίνουν φρουρώντας τους χώρους.

Από τα καλωσορίσματα δεν λείπουν οι φωνές των προβάτων, των γουρουνιών, τα κακαρίσματα από τις κότες.

Στον χορό μπαίνουν και οι γαλοπούλες με τα ειδικά ηχητικά εφέ, ενώ οι γάτες διαμαρτύρονται νιαουρίζοντας για τη διακοπή της ξεκούρασής τους κάτω από τα δέντρα.

Φωνή δεν έχουν να φωνάξουν, αλλά συμμετέχουν στην υποδοχή όπως μπορούν και δύο κουνελάκια νάνοι, που τους τα δώρισαν πρόσφατα.

Ολα τους ζουν σε περιφραγμένους χώρους, στην καρδιά του περίπου 200 στρεμμάτων κτήματος

«Ενας τρόπος να προσελκύσεις ένα παιδί να γνωρίσει τη φύση, να την αγαπήσει, είναι τα ζώα» λέει ο νεότερος όλων, γιος του Χρήστου Γκολέμη, Νίκος.

«Γι’ αυτό τα βάλαμε. Τα δέντρα δεν θα τραβήξουν παρά μόνο ένα βλέμμα από την προσοχή του».

• Εσένα τι σε κράτησε εδώ; ρώτησα.

«Εγώ γεννήθηκα εδώ» απαντά μεμιάς και συνεχίζει:

«Αγαπώ τη φύση και στα δεκαέξι μου ανακοίνωσα την απόφασή μου, μετά το σχολείο, να μείνω και να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση στην καλλιέργεια της γης. Τα ζωντανά είναι συντροφιά, ομορφιά. Δείχνεις στον επισκέπτη σου πώς είναι ένα ολοκληρωμένο, αυτοδύναμο κτήμα, πώς είναι η καθημερινή ζωή σ' αυτό. Γι’ αυτό δεχόμαστε επισκέψεις από σχολεία. Αλλά και πολλοί ταξιδιώτες, ξένοι κατά κύριο λόγο, περνούν από το κτήμα μας, στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με την ελληνική γη. Απ’ όλα τα ζώα μας, μόνο τις κότες αυγοπαραγωγής εκτρέφουμε, περίπου τριακόσιες με εξακόσιες, για τα αυγά τους. Μας δίνουν 300 αυγά ημερησίως, κατά μέσο όρο».

Τριγύρω από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, απλώνονται οι εκτάσεις όπου καλλιεργούν κυρίως εσπεριδοειδή και λιόδεντρα.

Κυριαρχεί το πράσινο χρώμα σε όλες τις αποχρώσεις. «Σπάει» μονάχα από το χρώμα των καρπών.

Δέκα ποικιλίες πορτοκαλιών, άλλες τέσσερις ποικιλίες μανταρινιές, περγαμόντα, γκρέιπ φρουτ και φυσικά λεμονιές.

Τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών αγκαλιάζουν περιμετρικά οι σμιλεμένοι από τις δυνάμεις της φύσης κορμοί των ελαιόδεντρων.

Η μελωδία των ήχων της φύσης, οι ευωδιές κι απέναντι ο επιβλητικός όγκος του Ταΰγετου συνθέτουν μια εικόνα ηρεμίας, φυσικής αλλά και ψυχικής ευφορίας.

«λας»: από τη Λακωνία στις αγορές του κόσμου


Η οικογένεια Γκολέμη: Χρήστος, Νίκος, Τάσος και Βρασίδας Γκολέμης
Καλλιεργούν στις εκτάσεις τους τρεις ποικιλίες ελιάς: κορωνέικη, κουτσουρελιά και αθηνολιά (τσουνάτη).

Από την πρόσμιξή τους παράγουν πάνω από δέκα τόνους αγουρέλαιου και του ιδιαίτερα γευστικού, εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, χαμηλής οξύτητας, προϊόντα για τα οποία είναι υπερήφανα τα δύο αδέρφια, ο Τάσος και ο Χρήστος Γκολέμης.

Ο πρώτος, υπεύθυνος της παραγωγής, με μόνιμη παρουσία στο κτήμα, και ο δεύτερος, μαζί με τον γιο του Νίκο, υπεύθυνος για τη διάθεση των προϊόντων τους στις βιολογικές αγορές της Αττικής.

Από τις καλλιέργειές τους δεν λείπουν τα κηπευτικά.

Για την παραγωγή μικρών ποσοτήτων, αναγκαίων για την κάλυψη των βιολογικών αγορών που συμμετέχουν.

«Στις βιολογικές λαϊκές αγορές μάς οδήγησε η διάθεσή μας να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο για να γνωρίσει τη δουλειά μας και την ποιότητα των προϊόντων μας», εξηγεί.

Καλλιεργούν ακόμη καστανιές και καρυδιές, που τους δίνουν παραγωγές που αγγίζουν τα πεντακόσια κιλά και ενάμιση τόνο αντίστοιχα, αλλά και ροδιές.

Ο,τι παράγουν είναι αποκλειστικά κατά τις επιταγές της βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένα από το 1997, από τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ, προϊόντα της ελληνικής γης, αναπόσπαστα κομμάτια αυτού που ονομάζεται μεσογειακή διατροφή.

Αυτό αποφάσισε να εκμεταλλευτεί η οικογένεια Γκολέμη.

Ετσι, δεν έμειναν μονάχα στην καλλιέργεια της γης, αποκλεισμένοι στα κτήματά τους, να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις τοπικές αγορές.

Εκαναν την απαιτούμενη έρευνα, έβαλαν στόχους και φόρεσαν στα προϊόντα τους εξαιρετικής αισθητικής συσκευασίες.

Συνέστησαν μια εταιρεία, τη «λας» -προϊόντα μεσογειακής διατροφής- και βγήκαν προς τα έξω δυναμικά, με πρόγραμμα και οργάνωση, προκειμένου να κατακτήσουν κάποιες από τις αγορές του εξωτερικού, αναδεικνύοντας τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου τους αλλά και την προσήλωση στο όραμά τους.

Με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγουρέλαιο σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι για την προστασία της ποιότητάς του, υπό την επωνυμία «λας».

Με δύο ποικιλίες βρώσιμης ελιάς, τη Νυχάτη Καλαμών (ελιές ώριμες χαραχτές), την Αθηνολιά (άγουρες τσακιστές), πάλι κάτω από την εμπορική επωνυμία «λας».

Με τα αλείμματα φρούτων (φράουλα, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, περγαμόντο-πορτοκάλι, κολοκύθα–πορτοκάλι, κάστανο) που έχουν παρασκευαστεί με σιρόπι αγαύης, αντί για ζάχαρη.

Με 100% φυσικό χυμό ντομάτας και σάλτσες ντομάτας (πικάντικη και απλή) σε γυάλινα βάζα.

Με φυσικούς χυμούς από τα δικά τους φρούτα (φράουλα, πορτοκάλι μανταρίνι, γκρέιπ φρουτ), μόνο με την προσθήκη χυμού λεμονιού και σιροπιού αγαύης, ως φυσικών συντηρητικών.

Η χυμοποίηση και η τυποποίησή τους γίνεται σε βιολογικό εργαστήριο της Κορίνθου.

Ηδη έγιναν οι πρώτες εξαγωγές προς την Αυστρία και ετοιμάζονται για την Αμερική.

Δεν είναι μικρό βήμα και είναι σίγουρα αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας.

Στις λαϊκές αγορές της Αττικής καθημερινά

Ο Νίκος Γκολέμης επί το έργον


Σκληρή η καθημερινότητα του 24χρονου Νίκου, για ένα παλικάρι της ηλικίας του, σκέφτομαι αναλογιζόμενη το τι κάνει καθημερινά.

Φορτώνει το φορτηγάκι με τα προϊόντα που έχουν περισυλλέξει, πάει Αθήνα, ξεφορτώνει, στήνει πάγκο, πουλάει, μαζεύει, ξαναφορτώνει και το βράδυ πια γυρνάει πίσω στο κτήμα.

«Το καλό είναι ότι γυρνάω στο κτήμα και έχω πάντα επαφή με τη φύση. Το δύσκολο για μένα κομμάτι είναι η Αθήνα. Στη ζωή, όμως, δεν μπορείς να τα έχεις όλα», απαντά στο σχόλιό μου, με ένα χαμόγελο που αναβλύζει ωριμότητα.

«Ειδικά τώρα σε εποχή κρίσης, που έχουν επηρεαστεί γενικά οιαγορές. Εχουμε όμως σταθερούς πελάτες. Υπάρχουν και κάποιοι που έρχονται γιατί τα βιολογικά είναι μόδα, κυρίως όμως έρχονται αυτοί που νοιάζονται για τα παιδιά τους. Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο των τιμών στα συμβατικά προϊόντα, η διαφορά με τις τιμές των βιολογικών είναι ελάχιστη. Η μόνη έντονη απόκλιση είναι σε κάποια πολύ ευαίσθητα φρούτα, όπως τα κεράσια» εξηγεί.

«Κι ευτυχώς, επικρατεί ολοένα και περισσότερο η λογική τού να δώσω κάτι παραπάνω -μιλάμε τώρα για διαφορές του ενός ευρώ π.χ. στο λίτρο το λάδι από την τιμή των σουπερμάρκετ-, προκειμένου τα παιδιά μου να φάνε κάτι θρεπτικό και υγιεινό, απαλλαγμένο από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Καλύτερα λιγότερες ποσότητες αλλά με ποιότητα, παρά μεγαλύτερες, βλαβερές και άγευστες» σχολιάζει.

Στην κουβέντα μπαίνει ο Χρήστος Γκολέμης, που μόλις έχει γυρίσει από τη βιολογικήλαϊκή σε άλλη γωνιά της Αθήνας:

«Οι γεύσεις ήταν ο λόγος που μας έκανε να μπούμε στη βιολογική καλλιέργεια. Η συνειδητοποίηση ότι είχαμε χάσει τις γεύσεις που είχαμε στη μνήμη μας σαν παιδιά, για την ντομάτα π.χ., το αγγούρι. Τι πιο σημαντικό σε ένα προϊόν; Οι συμβατικές καλλιέργειες δίνουν μεγάλες παραγωγές αλλά χάνεται ο στόχος, αυτός της νοστιμιάς και της ποιότητας. Πίστεψέ με, κι όταν ακόμη καλλιεργούσαμε συμβατικά, παρότι δεν γνωρίζαμε -και κανείς καλλιεργητής τότε- τα αποτελέσματα της υπερβολικής χρήσης των χημικών σκευασμάτων, ποτέ δεν κάναμε αλόγιστη χρήση, ειδικά φυτοφαρμάκων», καταθέτει και η φωνή του κρύβει στενοχώρια στην ανάμνηση των τότε χρόνων.

Παίρνει ανάσα και σαν να βλέπει με μια ματιά την πορεία της οικογένειας, τις δυσκολίες, τις αναποδιές που ποτέ δεν λείπουν, αλλά και την ικανοποίηση των όσων έχουν πετύχει με κόπο, πίστη και ομόνοια, λέει κοιτώντας με στα μάτια:

«Εμείς συνεχίζουμε, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, να υπηρετούμε αυτό που πιστεύουμε. Για την οικογένειά μας η βιολογική καλλιέργεια είναι τρόπος ζωής».

Η δύναμη των λόγων του φώτισε το καθάριο, σθεναρό βλέμμα του, που δεν σήκωνε αντίλογο.

Στον πάγκο τους, ανάλογα με τις εποχές, θα βρείτε κηπευτικά (πατάτες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθια, κρεμμύδια, σκόρδα, μπάμιες· τον χειμώνα λάχανα, μπρόκολα, μαρούλια), φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, πορτοκάλια) αλλά και καρύδια, κάστανα, ρόδια.

Kόκκινες κολοκύθες, ποπ-κορν (από παραδοσιακό σπόρο καλαμποκιού), λούπινα, αυγά αλλά και τους χυμούς τους.

Το ελαιόλαδό τους σε διάφορες συσκευασίες (3 ή 5 λίτρων), με τιμή λίτρου 7 ευρώ.

Δέχονται παραγγελίες για μεγαλύτερες συσκευασίες, δηλαδή τενεκέδες 16 λίτρων, που συμφέρουν τον καταναλωτή γιατί «έρχονται» σε οικονομικότερη τιμή.

Info:

Θα τους βρείτε στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Αθήνας καθημερινά:

◈ Δευτ.: Ν. Σμύρνη, Ελληνικό, Κηφισιά

◈ Τρ.: Ψυχικό, Κορυδαλλός

◈ Τετ.: Φιλοθέη

◈ Πέμ.: Π. Φάληρο

◈ Παρ.: Ν. Ιωνία, Αγ. Βαρβάρα, Καισαριανή

◈ Σάββ.: Ελευσίνα, Ιλιον

ΕΦ-ΣΥΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: