ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Κληρώνουν σπίτια και δώρα για όσους δίνουν "πλαστικό" χρήμα

ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
«Δαπανάς περισσότερο "πλαστικό" χρήμα από το ελάχιστο που σου ζητάμε; Μπαίνεις στην κλήρωση ακινήτων και άλλων δώρων και σου ευχόμαστε... εσύ να είσαι ο υπερτυχερός που θα κερδίσει»... Κάπως έτσι θα "ανταμείβει" το υπουργείο Οικονομικών τούς φορολογούμενους που θα κάνουν όσο γίνεται μεγαλύτερες αγορές με τη χρήση της "πλαστικής" κάρτας. Το σχετικό νομοσχέδιο μπαίνει στην τελική ευθεία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ που θα αφορά στα χωράφια, που φαίνεται τελικά ότι δε θα τον γλιτώσουν οι αγρότες!



Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με "πλαστικό" χρήμα, ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις επιχειρήσεις λιανικής και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το νομοσχέδιο αυτό θα κατοχυρώνει το - όποιο - αφορολόγητο όριο εισοδήματος για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν ενταχθεί στην ίδια κλίμακα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει ουσιαστικά "κλειδώσει" και το μόνο σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου είναι αυτό που αφορά στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που θα εισπράττουν οι επιχειρήσεις από τις πωλήσεις με "πλαστικό" χρήμα.

Αν και η αρχική στάση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ήταν κάθετα αρνητική στη θέσπιση ενός τέτοιου είδους λογαριασμού, τελικά η ιδέα της καθιέρωσής του έχει γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, ακόμα παραμένει υπό διαπραγμάτευση το τελικό ποσό του ακατάσχετου του λογαριασμού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης θα γίνει από το σημείο που η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα ακατάσχετο όριο στο 70-80% του υπολοίπου και η πλευρά των θεσμών στο 20-30%. Στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ. κοντά στη διαπραγμάτευση κάνουν λόγο για δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στο επίπεδο του 50% ακατάσχετου.


Οι ρυθμίσεις

Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία και την αύξηση της χρήσης "πλαστικού" χρήματος ως μέσου για την ηλεκτρονική καταγραφή εσόδων των επιχειρήσεων και διασταύρωσης με τα έσοδα που δηλώνουν θα προβλέπει:

* Τη σύνδεση της παροχής της έκπτωσης φόρου (αφορολόγητου) για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους με την υποχρέωση να ξοδεύουν ένα ποσοστό 10% έως 30% του εισοδήματός τους υποχρεωτικά με "πλαστικό" χρήμα.

* Την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών POS σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών.

* Την υποχρεωτική ανάρτηση σε όλα τα καταστήματα και τους χώρους εργασίας των ελεύθερων επαγγελματιών ότι μπορούν να πληρώσουν με κάρτα εφόσον το επιθυμούν.

* Τη διενέργεια κληρώσεων ακινήτων και άλλων δώρων για όσους δαπανούν περισσότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα.


«Είναι θετικό»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, δήλωσε πως πρόκειται για μέτρα που θα βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από τη διακίνηση του "πλαστικού" χρήματος.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως το νομοσχέδιο για το "πλαστικό" χρήμα δε θα ισχύσει από φέτος, αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη από το 2017, αφού πλέον τώρα δε θα προλάβουν οι Έλληνες φορολογούμενοι να προετοιμαστούν.

Πώς θα λειτουργεί η υποβολή των αποδείξεων που μας εκδίδουν μέσα από την ενεργοποίηση της "πλαστικής" κάρτας; «Δε θα υποβάλλονται οι αποδείξεις. Απλά θα τις κρατάμε σπίτι μας για έναν πιθανό έλεγχο. Διότι η ενημέρωση του συστήματος θα γίνεται αυτόματα», σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη.


Ο ΕΝΦΙΑ

Τι γίνεται όμως με τον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια; Όπως γράφει το paseges.gr, εμμέσως, αλλά σαφώς, επιβεβαιώθηκε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί από τον επόμενο χρόνο στα αγροτεμάχια και όλες τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, καθώς δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης 24 Αυγούστου στο ΦΕΚ 2629/Β/24.8.2016.

Μπορεί ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια να ξηλώθηκε φέτος λόγω τεχνικών δυσκολιών και κινδύνου να εκδοθούν εξωπραγματικά εκκαθαριστικά που θα εξέθεταν το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο όλα πλέον δείχνουν ότι ο πρόσθετος αυτός φόρος πρόκειται να επιβληθεί το 2017.

Έτσι, τον επόμενο χρόνο, εκτός από τον κύριο φόρο στα αγροτεμάχια (περίπου 1 έως 16 ευρώ ανά στρέμμα), που θα πληρώσουν οι περίπου 3,6 εκατ. ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, θα επιβαρυνθούν και με συμπληρωματικό φόρο, εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Γράφει επίσης η ηλεκτρονική σελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι ενόψει της επιβολής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίου εκτάσεις πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους από την αρχή του επόμενου έτους να προχωρήσουν χωρίς πρόστιμο σε διορθώσεις και τροποποιήσεις των χαρακτηριστικών των εκτός σχεδίου εκτάσεων που διαθέτουν.

Όπως αναφέρει ο Παύλος Μπαριτάκης, «στον ΕΝΦΙΑ που θα βγει αύριο (σ.σ. σήμερα), σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, θα έχει ακριβώς τον ίδιο υπολογισμό, όπως υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Για το 2017, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα εφαρμόσουν. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε γι αυτό»...


"Καπέλο" 20% για ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος, ακριβά θα κοστίσει σε περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων η κατάργηση της έκπτωσης 20% στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών από σήμερα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δικαιούνταν μέχρι πέρσι έκπτωση 20% και φέτος τη χάνουν προσεγγίζουν τις 100.000.

Για πρώτη φορά από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ το 2013, το υπουργείο Οικονομικών φέτος, μετά τις πιέσεις των δανειστών για κατάργηση των εκπτώσεων και απαλλαγών, δεν επανέλαβε τη διάταξη νόμου των προηγουμένων ετών, η οποία εξασφάλιζε μείωση φόρου 20% σε απρόσοδα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, ένα περίπου 15% των φορολογουμένων θα δει αυξημένο το φόρο που θα καταβάλει. Ένα περίπου 35% θα τον δει μειωμένο το φόρο και το υπόλοιπο ποσοστό θα δει τα ποσά να διαμορφώνονται όπως και πέρυσι.

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: