ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 11 Απριλίου 2015

"Μισή" δικαίωση για τα πανωτόκια


Το 50% των παλιών αγροτικών δανείων της υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος φαίνεται αποφασισμένη να διαγράψει η κυβέρνηση, ωφελώντας 31.000 αγρότες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, που κάνει λόγο για «ιδιαίτερα επωφελείς όρους» για τους αγροτοκτηνοτρόφους που έχουν πέσει θύματα των πανωτοκιών και που κανονικά δε χρωστούν ούτε ευρώ!

Μια παλιά αδικία, που χρονολογείται από το έτος 2004, έρχεται - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - να αποκαταστήσει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και πάλι δεν το κάνει σε απόλυτο βαθμό, αφού η διαγραφή των χρεών στα παλιά αγροτοκτηνοτροφικά δάνεια θα γίνει μόνο κατά το ήμισυ και όχι στο σύνολο αυτών.


Μισό "κούρεμα"

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η απόφαση προβλέπει για όλες τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες τη δυνατότητα να προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων με ορίζοντα δέκα ετών και όχι πέντε που ισχύει σήμερα. Ειδικά όμως στην υπό εκκαθάριση Αγροτική παρέχεται το δικαίωμα ρύθμισης δανείων 31.000 αγροτών, «με ιδιαίτερα επωφελείς όρους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Παρότι η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη αναρτηθεί, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η φράση «ιδιαίτερα επωφελείς όροι» σχετίζεται με το νομοσχέδιο του Νίκου Δένδια. Ένα νομοσχέδιο, που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή επί της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά την τελευταία στιγμή το πήραν πίσω (;)...

Με απλά λόγια, αποκτά την ευχέρεια για μη εξυπηρετούμενα ή ήδη ρυθμισμένα δάνεια 31 χιλιάδων αγροτών να προχωρά σε νέες ρυθμίσεις που θα μπορούν να προβλέπουν ακόμη και τη διαγραφή του 50% της συνολικής οφειλής (αρχικό κεφάλαιο, τόκοι, προσαυξήσεις κ.ά.).


Παλιές αμαρτίες

Όπως γράφει χρόνια τώρα μόνο η δική μας εφημερίδα, πρόκειται για μια παλιά αδικία. Όταν το 2004 η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε το νόμο για τα πανωτόκια, ξαφνικά εξέδωσε η τότε διοίκηση της ΑΤΕ (υπό τον κουμπάρο του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, τον κ. Μηλιάκο) εγκύκλιο που εξαιρούσε από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου δύο μεγάλες κατηγορίες αγροτοκτηνοτρόφων. Κατηγορίες που τότε... δημιουργήθηκαν (!) και οι οποίες ονομάστηκαν «δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου» και «αλληλόχρεοι λογαριασμοί»...

Άρχισαν τότε οι δεσμεύσεις, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ούτε από τον Κώστα Καραμανλή ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου στη συνέχεια, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις και όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός.


Κι όμως, επρόκειτο για αγρότες και κτηνοτρόφους που είχαν πληρώσει το αρχικό τους κεφάλαιο πολλές φορές πάνω από το διπλάσιο του αρχικού ποσού που είχαν δανειστεί. Μάλιστα, έγιναν και πολλές δικαστικές προσφυγές. Ο αγρότης πετύχαινε δικαίωση και η τράπεζα προσέφευγε πιο πάνω. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον δύο δικηγορικά γραφεία στο Ηράκλειο να κάνουν... χρυσές δουλειές, αλλά ουδέποτε να υπάρξει απόφαση από τον Άρειο Πάγο, όπου και έχουν μπλοκάρει μέχρι σήμερα αρκετές υποθέσεις! Πολλές δόσεις δανείων έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες και όλα αυτά τα χρόνια μπλοκάρονται επιδοτήσεις και αποστέλλονται διαρκώς ραβασάκια στους αγροτοκτηνοτρόφους αυτούς, με την απειλή των κατασχέσεων.


Συνάντηση με τον υπουργό

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε στη "Ν. Κρήτη" χθες: «Οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική. Εγώ προσωπικά θα το κοιτάξω και τις επόμενες μέρες για να δω με ποιο τρόπο μπορεί να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία, γιατί πραγματικά δίνει ανάσα ζωής σε πολλούς αγρότες που πραγματικά σήμερα περνούν πολύ δύσκολα. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης. Ακόμα και να μην μπορούν να καλλιεργήσουν». Καταλήγοντας, ο κ. Βαρδάκης μας είπε ότι είχε προσωπικά συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα αναφέρει ότι «όλα τα ποσά που απορρέουν από ενιαίες ενισχύσεις είτε κρατικές είτε κοινοτικές θα είναι αφορολόγητα».


(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ" Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: