ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Έρευνα: Τα αγροτικά προϊόντα "τρέχουν" τις εξαγωγές



Τα αγροτικά προϊόντα - παρά τη σταδιακή μείωση της παραγωγής στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα - ήταν κατά το 2014 τα προϊόντα εκείνα τα οποία έφεραν στο νησί μας περίπου το 50% του συνολικού συναλλάγματος από τις εξαγωγές όλων των κρητικών προϊόντων. Κι αυτό είναι το βασικό και ελπιδοφόρο συμπέρασμα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, που έχει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι πράγματι η κρίση της οικονομίας έπληξε και τις εξαγωγές, αλλά η φθίνουσα πορεία δεν μπόρεσε να ανατρέψει τη δυναμικότητα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, που συνεχίζει να τροφοδοτεί τις επιχειρήσεις με τα προϊόντα εκείνα τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στο τραπέζι των Ευρωπαίων, όπως των Γερμανών και τους Ιταλών που είναι... οι καλύτεροι πελάτες μας!

Η "Νέα Κρήτη" δημοσιεύει σήμερα ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και απόψεις, που συμφωνούν ως προς το βασικό συμπέρασμα της ανάγκης μας ως Κρήτη, αλλά και ως λαός, να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα, να αυξήσουμε την παραγωγή τους και κατά συνέπεια να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες και να κάνουμε και εξαγωγές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης, «το 2013 ήταν καλύτερη χρονιά από το 2014. Ενώ στο 2014 που το παρακολουθούσαμε μήνα-μήνα, στο πρώτο εξάμηνο οι εξαγωγές μας είχαν μία πτώση 11%. Και το ότι έκλεισε στο 4,28% αυτή η μείωση πρόκειται για ένα πολύ καλό ποσοστό, αν αναλογιστούμε ότι οι πρώτοι μήνες του 2014 είναι οι εξαγωγές του ελαιολάδου της σοδειάς του 2013. Μιας χρονιάς δηλαδή που, όπως όλοι θυμόμαστε, ήταν καταστροφική ως προς το ύψος της παραγόμενης ποσότητας τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα».

Το 2014 τα έσοδα από τις εξαγωγές των προϊόντων της Κρήτης (βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών) ανήλθαν στα 536 εκατομμύρια ευρώ, από 560 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Επομένως υπήρξε μια απώλεια της τάξεως των 24 εκατομμυρίων ευρώ. «Το κομμάτι των εξαγωγών είναι ένα σημαντικό ανάχωμα στην κρίση. Και όπως βλέπετε και τη διαστρωμάτωση των προϊόντων, το 50% αυτών προέρχεται από τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών. Μετά έρχονται τα πλαστικά και τα χημικά που είχαν αύξηση εξαγωγών και το υπόλοιπο μοιράζεται σε διάφορους κλάδους», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

«Είναι προφανώς παράγοντας ανάπτυξης και ευημερίας αυτός των εξαγωγών, γιατί απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής, ανεξάρτητα από τη χύμα ή την τυποποιημένη μορφή. Και από τις εξαγωγές έχουμε περίπου μισό δισ. ευρώ στην Κρήτη, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Θεωρώ ότι δεν είναι το νούμερο που μας αναλογεί. Θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερο, αλλά πρέπει από τα λάθη και τις κακές εμπειρίες του παρελθόντος να μάθουμε... Η κρίση ήταν μια ευκαιρία για να μάθουμε, αλλά δε βάλαμε το μυαλό που έπρεπε», τονίζει ο Άλκης Καλαμπόκης.

«Είμαστε εφησυχασμένοι»

Ως ένδειξη εφησυχασμού στην κρίση και όχι προσπαθειών για ένα καλύτερο παραγωγικό και εξαγωγικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης το γεγονός ότι «κάνουμε εξαγωγές σε χύμα μορφή στο 75% του ελαιολάδου μας και μόνο στο 25% κάνουμε τυποποίηση». Και όπως λέει παρακάτω, «το 25% τυποποιημένο είναι πολύ καλύτερο από το 5% που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Όμως, μπροστά μας, εξακολουθούμε να βλέπουμε το 75%. Άρα έχει δρόμο ακόμη η εξαγωγή. Απλά θα πρέπει να έχουμε μια άποψη της παγκόσμιας αγοράς. Δεν είναι η γειτονιά μας. Είναι η παγκόσμια αγορά. Όπου οι διατροφικές ανάγκες είναι ποικίλες και διαφορετικές.
Πρέπει να σεβόμαστε τον πολιτισμό και τις συνήθειες που έχουν τα άλλα κράτη και να προσπαθούμε να βρούμε εκείνους τους μηχανισμούς ώστε να κάνουμε βατά τα προϊόντα μας σε αυτούς. Και όχι με τις απλουστευμένες λογικές "η Κίνα θα αγοράσει το λάδι της Κρήτης". Η Κίνα έχει έναν πλούσιο διατροφικό πολιτισμό που είναι πολύ ισχυρός και διαχρονικός. Μπορούμε, όμως, με άλλους τρόπους να διεισδύσουμε σιγά-σιγά».

Οι χώρες

Στο μεταξύ, τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρητικών προϊόντων εισάγεται από τους Γερμανούς. Πρόκειται για το 41%. Ακολουθούν η Ιταλία το 19%, η Βουλγαρία το 6%, η Αυστρία το 4%, η Τσεχία το 4%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 4%, η Κύπρος το 3%, οι ΗΠΑ το 2%, οι Κάτω Χώρες (δηλαδή Βέλγιο-Ολλανδία-Λουξεμβούργο) το 2%, η Ισπανία το 2% και οι λοιπές χώρες (μεταξύ των οποίων και η... Κίνα) το 13%.

«Στηρίξτε μας»

Σχολιάζοντας τη δυναμικότητα αυτή του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις της παραγωγής από χρόνο σε χρόνο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης λέει στη "Νέα Κρήτη": «Το ότι από το σύνολο των εξαγωγών μας το 50% είναι αγροτικά προϊόντα, αυτό είναι θετικό. Και η κρίση έχει και κάποια θετικά στοιχεία. Ένα από τα θετικά στοιχεία είναι ότι ο κόσμος θα ξαναγυρίσει στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων».

Στο σημείο αυτό ο συνεταιριστής στέλνει προς την κεντρική εξουσία ένα σημαντικό μήνυμα. «Θέτουμε την ανάγκη στήριξης της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα. Να μπορέσει ο κόσμος να παράγει. Για να γίνει αυτό που κατά καιρούς όλοι λένε, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι μια μηχανή παραγωγής που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει».
Συνεχίζοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης χαρακτήρισε το συνεταιριστικό κίνημα ως ένα βασικό εργαλείο του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. «Το συνεταιριστικό κίνημα με οποιαδήποτε μορφή, είναι αναγκαίο. Χωρίς συνεταιριστικό κίνημα, χωρίς συνεταιριστικές οργανώσεις, λυπούμαι που το λέω αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει και παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Το συνεταιριστικό κίνημα δημιουργήθηκε σε εποχές παλιότερες μέσα από την ανάγκη του κόσμου και σήμερα και βέβαια πρέπει να υπάρχει και να συνεχίσει τη λειτουργία του με μια νέα φιλοσοφία και λειτουργία που να είναι προς όφελος και των ίδιων των οργανώσεων αλλά πολύ περισσότερο των ανθρώπων που παράγουν, είτε είναι κτηνοτροφικά προϊόντα είτε είναι αγροτικά προϊόντα».

Υπάρχουν υποδομές στο Ηράκλειο

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου αναφέρεται ιδιαίτερα, όμως, και στις παραγωγικές μονάδες που υπάρχουν στη διάθεση της οργάνωσης και που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. «Η Ένωση Ηρακλείου έχει αυτές τις μονάδες, που είναι σίγουρα εργαλεία, τα οποία ευτυχώς έγιναν σε άλλες εποχές, γιατί σήμερα δυστυχώς δεν μπορούν να δημιουργηθούν παραγωγικές μονάδες τέτοιου μεγέθους. Και βέβαια πρέπει αυτές οι μονάδες να στηριχτούν και βέβαια πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος όλος ότι είναι ένα εργαλείο δικό του. Είναι μηχανές μέσα από τις οποίες μπορεί να γίνουν η εμπορία, η τυποποίηση, η εμφιάλωση και όλη η επεξεργασία την οποία χρειάζεται το κάθε προϊόν, το λάδι, το σταφύλι, το κρασί μας, για να μπορέσουμε να μπούμε σε αγορές».

Οι νέοι επιστρέφουν στα χωράφια...

Από την πλευρά του, ο αγρότης από τις Αρχάνες Στάθης Καφετζογιαννάκης σχολιάζει τις εξελίξεις αυτές, λέγοντας πως «η νεολαία έχει αρχίσει και γυρίζει πίσω στα χωριά και στα χωράφια των προγόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και περισσότερη παραγωγή και περισσότερη εξαγωγή, ενώ έχουμε και τη σταδιακή εκπαίδευση των αγροτών γύρω από τα εξαγώγιμα προϊόντα, είτε είναι αυτά οπωροκηπευτικά, είτε είναι σταφύλια, είτε ελαιόλαδο, είτε είναι οτιδήποτε».

Ωστόσο, ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «δε μας αφήνουν να παράγουμε. Για παράδειγμα, με τις φορολογίες τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και βάζει να πληρώνουμε ΦΠΑ ανά τρίμηνο. Αυτό έρχεται να κάνει ακόμα χειρότερο το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, που προέβλεπε να καταβάλλουμε το ΦΠΑ μια φορά το χρόνο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καφετζογιαννάκης. Καταλήγοντας, ο Αρχανιώτης αγρότης κάνει λόγο για κόστος παραγωγής που είναι "φωτιά" και χωρίς να ληφθούν μέτρα μείωσής του δε θα μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να συνεχίσει να παράγει και να αυξήσει και τις παραγωγές των προϊόντων του.

Ελπιδοφόρο μήνυμα

Για το γεγονός ότι το 50% των εξαγώγιμων προϊόντων της Κρήτης είναι αγροτικά προϊόντα, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης λέει: «Είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα. Και νομίζω ότι θα πρέπει να σκύψει και το κράτος και η Περιφέρεια στη στήριξη και την καθοδήγηση της αγροτικής παραγωγής, διότι μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση. Διότι εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε εύκολα βιομηχανίες. Και το βλέπουμε αυτό, ότι η δική μας βιομηχανία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη βιομηχανία των τρίτων χωρών. Μας ζητούν να ρίξουμε κι άλλο τους μισθούς των εργατών για να είναι ανταγωνιστική η βιομηχανία μας. Δηλαδή, να φτάσουμε πού; Στον κινεζικό μισθό για να είμαστε ανταγωνιστικοί;».

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης αναφέρει επίσης ότι, «όταν η παραγωγή μας στον πρωτογενή τομέα μπορεί και έχει αυτά τα αποτελέσματα σε καιρό κρίσης, όλοι καταλαβαίνουμε τι περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν. Όλο ανακοινώσεις κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, προσπαθεί, αλλά όταν δεν έχεις από τα συναρμόδια υπουργεία συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δε θα μπορέσει ποτέ ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο αγρότης να μπει σε μια γραμμή παραγωγής η οποία να είναι ελπιδοφόρα».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει: «Τώρα, κάνουμε εξαγωγές σε αυτά που έχουμε και σε αυτά που προσπαθεί ο καθένας μόνος του. Αυτό, όμως, δεν είναι το μέλλον. Το μέλλον υπάρχει όταν υπάρχει στρατηγική. Και στρατηγική από το υπουργείο δεν υπάρχει. Και όσες προσπάθειες και να θέλει να κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, σκοντάφτουν στη συνέχεια σε κανονισμούς και νόμους του κεντρικού κράτους και παραμένουν μόνο σχέδια και λόγια σε επίπεδο Περιφέρειας».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: