ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Παιχνίδια πολυεθνικών πίσω από τα σεμινάρια - Υπόθεση "βόμβα"!


Σε απαγόρευση της παραγωγής προϊόντων καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια η κατά τα λοιπά σωστή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί και νόμο του ελληνικού κράτους, για τα σεμινάρια των επαγγελματιών αγροτών γύρω από τα φυτοφάρμακα. 
Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει σήμερα σοβαρές καταγγελίες και εύλογους προβληματισμούς στο χώρο των επιστημόνων και των αγροτών, που δεν καταλαβαίνουν, όπως λένε, γιατί θα πρέπει για τον αγρότη που δε θα καθίσει στο θρανίο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό περιθώριο που του δίνουν, και που του ζητούν να πληρώσει κιόλας το κόστος των σεμιναρίων, να του αφαιρείται το δικαίωμα για πάντα της αγοράς φυτοφαρμάκων.

Κατά συνέπεια πιστεύουν πως πίσω από αυτές τις μεθοδολογίες βρίσκονται οι πολυεθνικές, που δε σταμάτησαν ποτέ εδώ και δεκαετίες να προσπαθούν να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά και τη διατροφή του ανθρώπου!
 
Όλες τις πλευρές αυτής της σοβαρής υπόθεσης, που δεν την έχουν αντιληφθεί μέχρι στιγμής οι αγρότες, αλλά έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον του επαγγέλματός τους, επιχειρεί να αναδείξει η "Ν.Κ." σήμερα. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών "Δημόκριτος", πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, καλεί τη σημερινή κυβέρνηση, που δεν κατήργησε το σχετικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, να απαντήσει σε πολλά και σημαντικά ερωτήματα.

«Υπάρχουν πάρα πολλά κενά για το λόγο που γίνεται αυτό. Αν είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πότε έχει εκδοθεί αυτή η οδηγία ότι θα πρέπει να παρακολουθούν σεμινάρια και να παίρνουν πιστοποιήσεις αυτοί που θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν. Τι γίνεται με τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στη χώρα μας και έχουν έρθει από τρίτες χώρες. Εάν ισχύει και γι' αυτά, και τελικά προκαλεί πάρα πολλές ανησυχίες αυτό το θέμα και είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις γύρω απ' το τι ακριβώς συμβαίνει».

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κατσαρός ξεκαθαρίζει τη θέση του, καθώς πάντοτε ήταν υπέρμαχος της μείωσης στη χρήση των φυτοφαρμάκων και της ορθολογικής και λελογισμένης χρήσης τους. «Άλλο είναι αυτό και άλλο είναι το να εκπαιδεύονται πάνω σε συγκεκριμένα φυτοφάρμακα και να παίρνουν πιστοποιήσεις μόνο σε αυτά και όχι σε άλλα»...


Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος εκτιμά ότι, μέσα από τους φορείς που θα παρέχουν τα σεμινάρια, οι πολυεθνικές των φυτοφαρμάκων θα επιβάλλουν τις πολιτικές τους, ο επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" απαντάει: «Υπάρχουν πάρα πολλά κενά στην ενημέρωση του κόσμου και στην ενημέρωση όλων μας. Αλλά την ευθύνη για την αβεβαιότητα αυτή την έχει η κυβέρνηση».


Διατροφικός έλεγχος

Τι θα γίνει, λοιπόν, για τους επαγγελματίες εκείνους αγρότες που δε θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πολιτείας; Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει σήμερα βασικά σημεία του σχετικού ΦΕΚ με Αριθμό Φύλλου 1883 και ημερομηνία έκδοσης 1 Αυγούστου 2013, όπου γίνεται η εξής αναφορά για την υποχρεωτικότητα του μέτρου: «Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του Ν. 4036/2012 (Α' 8), όπως κάθε φορά ισχύει, για να μπορούν να προμηθεύονται μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015 φυτοπροστατευτικά προϊόντα εγκεκριμένα για επαγγελματική χρήση».

Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια κριτήρια βάζει ο νόμος για το διαχωρισμό του αγρότη σε επαγγελματία και ερασιτέχνη. Έχει ενδιαφέρον μάλιστα και η αμέσως παρακάτω αναφορά, ότι «η κατοχή πτυχίου γεωπόνου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή πτυχίου Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή χωρών εκτός Ε.Ε. επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος».

Να λοιπόν με ποιον τρόπο θα βγουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας κάποιοι - προφανώς οι περισσότεροι αγρότες - επειδή δε θα πάνε να... μάθουν γράμματα τώρα στα γεράματα... Ο επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" Νίκος Κατσαρός λέει χαρακτηριστικά: «Άρα, αν δεν παρακολουθήσει ο αγρότης αυτά τα σεμινάρια, δε θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτά τα φυτοφάρμακα; Αν είναι έτσι, τότε μήπως θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει άλλον, που θα έχει το σχετικό πιστοποιητικό, για να έρθει στο δικό του αγρό και να διαχειριστεί αυτά τα φυτοφάρμακα; Και να πληρώνει και επιπλέον χρήματα σε αυτόν τον εξουσιοδοτημένο; Το θέμα είναι πραγματικά μεγάλο. Και υπάρχει και μια αδυναμία μέχρι τώρα για να μας δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις, όποιος είναι ο αρμόδιος για την ενημέρωση αυτή».


«Καλοστημένο σχέδιο»

Η "Ν. Κρήτη" σκόπιμα επικοινώνησε για την υπόθεση αυτή και με ιδιώτες γεωπόνους, που καλούνται να εφαρμόσουν αυτό το σοβαρό νόμο, χωρίς να τον γνωρίζουν! Ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για μια καλοπροαίρετη και θεμιτή προσπάθεια ελέγχου της χρήσης των φυτοφαρμάκων για την ορθολογική χρησιμοποίησή τους από τους παραγωγούς. Αλλά είναι ένα μεγάλο, παλιό και καλοστημένο σχέδιο των πολυεθνικών, για να ελέγξουν την αγορά, να επιβάλλουν τα δικά τους φυτοφάρμακα μέσω αυτών των σεμιναρίων και στο τέλος να ελέγξουν και τη διατροφή του κόσμου.


«Οι πολυεθνικές, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, θέλουν να ελέγξουν τα πάντα. Και γι' αυτό γίνεται από πέρυσι η καταγραφή των φαρμάκων με ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του επαγγελματία αγρότη που θα τα αγοράσει. Και το δεύτερο θέμα είναι ότι δε θέλουν πολλούς παραγωγούς μικρούς. Θέλουν τσιφλικάδες πλέον. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παγκοσμιοποίηση. Και θέλουν μεγάλους αγρότες. Τους μικρούς θέλουν να τους αφανίσουν. Γι' αυτό γίνονται και οι μειώσεις στις επιδοτήσεις», καταγγέλλει ο Αριστείδης Κοζής, καταλήγοντας ότι κανείς δε θα ήταν αντίθετος με μια σωστή κατάρτιση του αγροτικού κόσμου. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο. Και βέβαια, θεωρεί ως απαράδεκτο και το γεγονός ότι ο αγρότης πρέπει να βάλει το χέρι του στην τσέπη για να παρακολουθήσει τα σεμινάρια αυτά. Εξάλλου, δηλώνει βέβαιος ότι μέσα από τα σεμινάρια αυτά οι πολυεθνικές θα προωθούν τα φυτοφάρμακά τους, τα οποία και θα αποσύρουν κατά διαστήματα, επιβάλλοντας στους αγρότες να κάνουν χρήση των καινούργιων σκευασμάτων που θα βγάζουν στην αγορά.

Εξάλλου, τονίζει ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Όσοι δε θα έχουν πιστοποίηση, θα αναζητούν φάρμακα από άλλον παραγωγό, που για να τους εξυπηρετήσει θα τα προμηθεύεται εκείνος και όταν θα τον ελέγξουν θα του βρουν ότι χρησιμοποίησε περισσότερα από αυτά που έπρεπε και προφανώς θα του επιβάλλουν κυρώσεις».

Ο Αριστείδης Κοζής, τέλος, τονίζει κατηγορηματικά ότι πίσω απ' όλα αυτά βρίσκεται ο Κώδικας "Αλιμεντάριους", που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται στην Αμερική και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί επηρεάζουν αναμφισβήτητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ήδη στην Αμερική δεν μπορείς να καλλιεργήσεις οτιδήποτε θέλεις. Δεν μπορείς να φυτέψεις οποιονδήποτε σπόρο θέλεις. Βέβαια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πέρασε ακόμη από το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά κάποια στιγμή θα το περάσουν», καταλήγει.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ


«Είμαστε ανενημέρωτοι»

Η γεωπόνος από την Ιεράπετρα κ. Αλεξία Κανακαράκη είπε στην εφημερίδα μας ότι ο κλάδος των γεωτεχνικών δεν έχει ενημερωθεί επίσημα και υπεύθυνα από πουθενά. «Δε μας έχουν ενημερώσει ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τον αγρότη που δε θα πάρει το χαρτί της πιστοποίησης. Στο μεταξύ, τα πράγματα είναι τόσο αυστηρά σε επίπεδο αγοράς πια, που η ίδια η αγορά δεν αφήνει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Και θα σας φέρω ως παράδειγμα την Ιεράπετρα, που έχει από τα πιο καθαρά προϊόντα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο καμία ειδοποίηση ότι βρέθηκαν προϊόντα με απαγορευμένη υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων».


Αλλά όπως λέει παρακάτω για τον επίμαχο νόμο, «αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια ελέγχου υποτίθεται της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων, η οποία το μόνο που δημιουργεί είναι περαιτέρω γραφειοκρατία, μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο των ιδιωτών γεωπόνων που είμαστε στην πρώτη γραμμή παλεύοντας να βάλουμε καθαρές ντομάτες, καθαρές πιπεριές και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη, με πολύ λίγα όπλα στη φαρέτρα μας. Δηλαδή, σκευάσματα που έχουν εγκρίσεις και είναι πάρα πολύ λίγα. Με μεγάλο αριθμό εχθρών και ασθενειών. Και καλούμαστε κάθε τιμολόγιο να το κάνουμε ηλεκτρονική καταγραφή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλούμαστε σε λίγο και να το συνταγογραφούμε. Όλο αυτό μας δημιουργεί μια φοβερά μεγάλη γραφειοκρατία και μέσα σε αυτή τη γραφειοκρατία δικαιολογούν το ρόλο της ύπαρξής τους οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα υπουργεία που υπερψηφίζουν και το νόμο για τις διάφορες εταιρείες που θα κάνουν σεμινάριο στους παραγωγούς, που θα μας πουλάνε εμάς εμπορικές διαχειρίσεις για να πουλάνε περισσότερο»...

ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ


Θα περνούν από εξετάσεις

Για την Κρήτη, ανακοίνωση έχει εκδώσει το ΤΕΙ Κρήτης. Αλλά τα σεμινάρια αυτά, με τις ευλογίες του κράτους, μπορούν να γίνονται ακόμα και από ιδιώτες!

Στο μεταξύ, στο ΦΕΚ αναφέρεται το περιεχόμενο των εξετάσεων που θα πρέπει να περάσουν με επιτυχία οι αγρότες για να πιστοποιηθούν και να συνεχίσουν... να παράγουν...

«Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται η σωστή απάντηση σε τουλάχιστον 35 ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν ορθά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό εκτυπώνεται και σε αυτό αναγράφεται μοναδικός κωδικός και ενημερώνεται σχετικά το μητρώο»...

Για τα εξεταστικά κέντρα, το ΦΕΚ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που ενδιαφέρονται να καταχωρισθούν ως κέντρα εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων... πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή και ιδίως επαρκή αριθμό αιθουσών εξοπλισμένων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο διαδίκτυο. Σε κάθε αίθουσα εξέτασης δεν μπορεί να βρίσκονται περισσότεροι από είκοσι εξεταζόμενοι και ένας υπεύθυνος του φορέα ως επιτηρητής. Ο επιτηρητής δεν πρέπει να έχει συμμετάσχει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, ως εκπαιδευτής ή ως εκπαιδευτής εκπαιδευτών, σε προγράμματα του συστήματος κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Ο επιτηρητής δύναται να παρέχει στους εξεταζόμενους συνδρομή μόνο σε θέματα σύνδεσης στη βάση δεδομένων της εξέτασης»...

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ


«Ύποπτη υπόθεση»

Ως «ύποπτη» χαρακτηρίζει την υπόθεση αυτή ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης. «Δηλαδή θα μας επιβάλουν να κάνουμε σεμινάρια; Δικτατορία έχουμε; Άλλο πάλι και τούτο», είπε στην εφημερίδα μας, δηλώνοντας πως δε γνώριζε μέχρι τώρα αυτή την ιστορία.


«Αυτό λοιπόν που βλέπουμε είναι ότι συνεχίζεται η εκμετάλλευση. Άλλος ένας νόμος, δηλαδή, που ψηφίστηκε για τις πολυεθνικές και μόνο. Δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετεί η διοργάνωση αυτών των σεμιναρίων. Μα, η χρήση των φυτοφαρμάκων τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ικανοποιητική. Και σας λέω αυτό. Δεν εξάγεται τώρα καθόλου προϊόν, αν δε γίνει ο έλεγχος. Εμείς το καλοκαίρι που δίνουμε τα σταφύλια, έρχονται οι ίδιοι οι εξαγωγείς και παίρνουν απ' τα αμπέλια ρώγες ως δείγματα στα οποία γίνεται ανάλυση. Και αν βρουν ουσίες δεν έρχονται να μας πάρουν τα σταφύλια. Σου λένε ένα φάρμακο να μπαίνει μέχρι δύο φορές, ένα φάρμακο να μπαίνει μια φορά κ.λπ.».

Ερώτηση Μιχελογιαννάκη


Το οικονομικό μέρος της υπόθεσης, με τίτλο "Ντροπή να πληρώνουν οι αγρότες", αναπτύσσει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Το κείμενο της ερώτησής του έχει ως εξής: «Ένας αγρότης, για να χρησιμοποιήσει γεωργικό φάρμακο οφείλει: σεμινάριο 40 ευρώ. Κόστος εξέτασης 15 ευρώ. Παράβολο 50 ευρώ, το οποίο από τον Αύγουστο θα γίνει 100 ευρώ. 

Γιατί όλα αυτά; Γιατί την εκπαίδευση των αγροτών δεν την ανέλαβε ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα"; Μπορεί σε τέτοια κρίση να πληρώνει ο αγρότης;».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ" ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: