ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "2H MATIA" - ΚΡΗΤΗ ΤV "H σωτηρία της αγροτικής οικονομίας"



Χωρίς διατροφική δεν υπάρχει ούτε εθνική ανεξαρτησία. Και σήμερα η χώρα μας τελεί υπό τεράστια εξάρτηση στον τομέα των τροφίμων. Και αυτό ήταν το επακόλουθο του λανθασμένου εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας μας από την αντιπολίτευση και μετά, μέσα από τις κατευθύνσεις της πρώην ΕΟΚ και νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες. 



Την κατηγορηματική αυτή θέση εκφράζουν στην εκπομπή  2Η ΜΑΤΙΑ επιστήμονες που έχουν αναλώσει τη ζωή τους στα εργαστήρια της γεωργικής έρευνας, καλώντας τη σημερινή κυβέρνηση να βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή και να ξεκινήσει ουσιαστική αγροτική πολιτική ανάπτυξης της ντόπιας παραγωγής των φυτικών και ζωικών τροφίμων για το λαό μας!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 16':16''



Σοκάρουν πραγματικά όσα λέει από την πλευρά του για το βαθμό εγκατάλειψης της γης μας ο γεωπόνος-φυτοπαθολόγος, καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και ερευνητής στο πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Λευτέρης Λιγοξυγκάκης. «Από τις έρευνες που κάνουμε σε όλη την Κρήτη διαπιστώνουμε μεγάλη και συνεχή μείωση της καλλιεργούμενης γης, λόγω του γεγονότος ότι η τιμή παραγωγού είναι χαμηλή. Και μόνο το γεγονός ότι για να συγκομίσουμε την ελιά έχουμε υψηλές δαπάνες αποτρέπει παραγωγούς να συγκομίσουν όταν η τιμή είναι μικρή. Μαζεύουν ένα μέρος για να συγκομίσουν το λάδι της χρονιάς και το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής το εγκαταλείπουν».

Τι επακόλουθα έχει αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της σοδειάς; Όπως εξηγεί ο γνωστός επιστήμονας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν σε μία χρονιά όπως τη φετινή έχει κάποια τιμή το λάδι, «να θελήσουν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν όπως καλλιεργούσαν παλιότερα, να προσδοκούν παραγωγή η οποία δεν θα ’ρθει. Διότι, όταν εγκαταλειφθεί μία καλλιέργεια για κάποια χρόνια, σημαίνει ότι για να επανέλθει στην παραγωγή που είχε πριν εγκαταλειφτεί χρειάζεται μία περίοδο κατά την οποία θα δαπανούν χρήματα οι παραγωγοί χωρίς να παράγουν»!

«Είμαστε δεσμευμένοι. Είμαστε σε ομηρία», λέει ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης αναφορικά με τη διατροφική εξάρτηση της Ελλάδας από τους λεγόμενους "εταίρους". «Είναι πολλά τα θέματα που σχετίζονται με αυτή την εξάρτηση. Όπως είναι η εισαγωγή των σπόρων. Εμείς έχουμε σε πολλές περιοχές ποικιλίες παλιές, με πολύ καλή προσαρμογή στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Επίσης, έχουμε πολύ καλή παραγωγή. Μάλιστα, επειδή είναι γνωστές στους ντόπιους καταναλωτές, έχουν και ζήτηση. Άρα η καλλιέργειά τους σε όσους παραγωγούς γνωρίζουν, σημαίνει εισόδημα. Πάρα πολλές φορές, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς βάζει περιορισμούς σε διάφορα είδη παραγωγής, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, όπου είχαμε τα εργοστάσια και πολλά από αυτά έκλεισαν με την προοπτική ότι θα καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά. Και σιγά-σιγά είμαστε δέσμιοι διαφόρων διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω την εντύπωση ότι η χώρα μας έπρεπε να προβάλει μια σθεναρά αντίσταση".
Στην κάμερα ήταν ο Νίκος Χαλκιαδάκης. Εδώ είμαστε στις σχεδόν ξεχασμένες  εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ  στον Κατσαμπά στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: