ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ [ΙΙ] - Νύχτα..."μάχης" ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα!

 Το πάνελ της δεύτερης εκπομπής πήρε "φωτιά"!

«Όχι στα μεταλλαγμένα», λένε όλοι - σχεδόν όλοι - οι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι διαπιστώνουν ότι η Κομισιόν τα εγκρίνει διαρκώς, ανοίγοντας κερκόπορτες για να εισβάλουν μέσα το ένα μετά το άλλο τα προϊόντα αυτά, που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από πολυεθνικές οι οποίες αποτελούν τα "αγαπημένα παιδιά" του Λευκού Οίκου, όπως είναι η Monsanto που το 1996 προσέφερε χείρα βοηθείας, ή καλύτερα πακτωλό χρημάτων για την εκλογή του Μπιλ Κλίντον.
Μέχρι σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπλοκάρει την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά λόγω του γεγονότος ότι δε συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για την οριστική απόρριψή τους το θέμα "παγώνει" και επιστρέφει στην Κομισιόν για να εγκριθεί τελικά, κάτι που έχει γίνει με 15 γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς!
Με τον όρο αυτό, χαρακτηρίζονται τα εργαστηριακά τρόφιμα που παράγονται από τη μεταφορά DNA ενός οργανισμού σε έναν άλλον. Οι πολέμιοι της Γενετικής Μηχανικής αναφέρουν παραδείγματα μεταφοράς DNA από αρουραίο σε λάχανο, ή από ψάρι σε φυτικό οργανισμό κ.λπ., αλλά όσοι μιλούν υπέρ των μεταλλαγμένων αναφέρουν ότι όλα αυτά, «αν και εφόσον ευσταθούν, περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στις εργαστηριακές έρευνες και δεν έχουν εγκριθεί για την κατανάλωσή τους ως τρόφιμα».
Επίσης, τονίζουν ότι η Γενετική Μηχανική έχει να επιδείξει σπουδαίες ανακαλύψεις, όπως είναι η παραγωγή της ινσουλίνης για τους διαβητικούς ή άλλων φαρμακευτικών ειδών που έσωσαν την ανθρωπότητα. Υπέρμαχος αυτής της άποψης δηλώνει και ο γεωπόνος, καθηγητής Μοριακής Βιοτεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Φίλιππος Βερβερίδης, που μας είπε όμως ότι «σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στο ΤΕΙ είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τέτοιες ουσίες υπάρχουν και σε προϊόντα που παράγουμε στην Κρήτη, όπως είναι τα σταφύλια, τα όσπρια, οι σταφίδες, το κρασί, τα φραγκόσυκα και άλλα».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ




Τα τρώμε!

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των υποκριτικών συμπεριφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως είναι να τρώμε καθημερινά εμείς και τα παιδιά μας μεταλλαγμένα προϊόντα, μέσα από τα τυποποιημένα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι μας και δεν το γνωρίζουμε... Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η καλλιέργειά τους στις χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται.
Όμως υπάρχει και εξαίρεση, αφού δύο υβρίδια καλαμποκιού καλλιεργούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε εκτάσεις άνω των 650 χιλιάδων στρεμμάτων! Η υπόθεση ότι μπορεί να τρώμε καθημερινά μεταλλαγμένα εκφράστηκε από τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνη Καφάτο, στο πάνελ της εκπομπής Κιβωτός της "ΚΡΗΤΗ ΤV".
Μάλιστα, ο γνωστός επιστήμονας επεκτάθηκε και στο βρεφικό γάλα, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η σκόνη που εμπεριέχει να έχει μέσα μεταλλαγμένη ουσία, από ζωοτροφές που κατανάλωσε η αγελάδα, που έδωσε την πρώτη ύλη, την οποία και επεξεργάστηκαν οι βιομηχανίες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ως μη μεταλλαγμένη σόγια αυτή που μπορεί να έχει ένα όριο μεταλλαγμένης ουσίας και όχι τη σόγια που είναι απολύτως καθαρή. Ο ορισμός αυτός θεωρώ ότι προσβάλλει τη νοημοσύνη του μέσου καταναλωτή», κατήγγειλε από την πλευρά του ο κτηνίατρος, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΘΙΑΓΕ και στέλεχος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩ/ΤΕΕ κ. Αλέκος Στεφανάκης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στην Κρήτη έρχονται κυρίως μεταλλαγμένες σόγιες, επειδή είναι χαμηλότερης οικονομικής αξίας, ενώ υποστήριξε ότι αυτές είναι βρασμένες σε τέτοιες θερμοκρασίες που δεν περνούν στο γάλα ή το κρέας.

Ο "αντίλογος"

Την άποψή του ότι «δε θα πρέπει να αφορίζουμε όλα τα μεταλλαγμένα, αλλά να τα μελετάμε κατά περίπτωση», εξέφρασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Πανόπουλος.

Η  GREENPEACE

Την έντονη αντίθεσή της στην εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων, πόσο μάλλον στην καλλιέργειά τους, εξέφρασε στην τηλεφωνική της παρέμβαση στην εκπομπή η υπεύθυνη Μεταλλαγμένων και Κλιματικών Αλλαγών της Greenpeace Έλενα Δανάλη.
«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές», είπε μεταξύ άλλων, «είναι κάθετα αντίθετοι με τα μεταλλαγμένα, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν από την κατανάλωσή τους». Σύμφωνα με την ίδια, «οι πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν τα μεταλλαγμένα δεν μπορούσαν να φανταστούν, τότε που μπήκαν στην αγορά, πόσο μεγάλες αντιδράσεις θα συναντούσαν».

Το "καμπανάκι"

Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Βασίλειος Παπαμίκος γράφει στο ιατρικό περιοδικό "Medlok": «Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι προέρχονται από ή περιέχουν κάποιο συστατικό, το οποίο προέρχεται από γενετικά τροποποιημένο φυτικό ή ζωικό οργανισμό. Ο τελευταίος ορίζεται ως ένας οργανισμός στον οποίο με επιλεκτική επέμβαση στο γενετικό του υλικό έχει επιτευχθεί η παραγωγή προϊόντων είτε ανθεκτικών σε ορισμένους μικροοργανισμούς ή παράσιτα, είτε με καινούργιες ιδιότητες όπως βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ή μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης».
Παρακάτω αναφέρει επίσης ότι «μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων προϊόντων είναι η σόγια, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η κόκκινη πιπεριά, η πατάτα με λιγότερο άμυλο, η ελαιοκράμβη, η ντομάτα που δεν ωριμάζει, οι φράουλες, τα αγγούρια, τα ζαχαρότευτλα, τα καρότα, τα μήλα, τα καρύδια, τα σταφύλια, ο καφές με μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το πεπόνι που δεν ωριμάζει, το πιπέρι, τα πιο γλυκά φρούτα και το ρύζι».

Το ημερολόγιο της Κιβωτού έγραφε ΤΡΙΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: