ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Κρητική Διατροφή - Στο "φως" αποκαλύψεις για τα "φάρμακα" της κρητικής γης

Η Κιβωτός ταξίδεψε στον κόσμο της Κρητικής Διατροφής, με μία διάθεση αποκαλυπτική, καθώς από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής μας, μιλήσαμε για μία πραγματικά εθνική υπόθεση.



Χρόνος 1:04'. Και στο σημείο εκείνο, η εκπομπή προβάλλει βίντεο και συνομιλεί τηλεφωνικά αμέσως, με Έλληνα του εξωτερικού, επιστήμονα που μέσα από την Κρητική Διατροφή έχει απαλλάξει χιλιάδες ζακχαροδιαβητικούς  από την ινσουλίνη. Και μάλιστα στη Νορβηγία!

Με την κρητική διατροφή κατάφερε και απάλλαξε από σοβαρά προβλήματα χιλιάδες διαβητικούς τύπου 2, μέσα από τα κέντρα μεταβολισμού που διαθέτει στη Νορβηγία, ο γνωστός παθολόγος-διαβητολόγος Φαίδων Λίντμπεργκ-Χατζηπαναγιώτου, που μίλησε στην Κιβωτό για τη μεγάλη θρεπτική αξία της Κρητικής Διατροφής. 

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου μετέφερε την Κρήτη στο Βορρά της Ευρώπης: Στη Νορβηγία με τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκων, που μπορεί να μη γνωρίζουν την Κρήτη από κοντά, έχουν μάθει όμως τη διατροφή των Κρητικών μέσα από τα βιβλία του γνωστού επιστήμονα. Ο παθολόγος-διαβητολόγος Φαίδων Λίντμπεργκ-Χατζηπαναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δεν έχει καμία σχέση με την Κρήτη. Ωστόσο, προωθεί την κρητική διατροφή ακόμη και ως φάρμακο για τους διαβητικούς τύπου 2, αφού, όπως λέει, μέσα από τα υπερσύγχρονα κέντρα μεταβολισμού που έχει δημιουργήσει στο Όσλο, έχει καταφέρει να απαλλάξει χιλιάδες διαβητικούς από τις ενέσεις ινσουλίνης.
ο γνωστός παθολόγος-διαβητολόγος Φαίδων Λίντμπεργκ-Χατζηπαναγιώτου, που μίλησε στην Κιβωτό

«Ο σωστός ορισμός θα μπορούσε να ήτανε η μεσογειακή κρητική δίαιτα, γιατί αυτή μελετήθηκε ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια. Έχει σημαντικές δράσεις τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων που έχουμε σήμερα, είτε αυτό λέγεται καρκίνος είτε λέγονται καρδιαγγειακά προβλήματα είτε λέγεται νόσος του Αλτσχάιμερ είτε λέγονται πνευμονοπάθειες είτε λέγεται διαβήτης και παχυσαρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «το πρώτο βήμα είναι κανείς να αντιληφθεί τη σημασία και τη σχέση μεταξύ των τροφών που τρώμε και του αποτελέσματος που έχουμε από πλευράς υγείας. Δεύτερον είναι να καταλάβει πώς δρουν ορισμένες τροφές και ποιες τροφές δημιουργούν πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση». 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ: 

Κρασί...φάρμακο 

Στα 45':05'' μια εξαιρετικής σημασίας συνέντευξη. 
Ο καθηγητής  Εργαστηριακής  Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς αποκαλύπτει ότι στην ομάδα του, οι επιστήμονες, προχωρούν σε κλινικά πειράματα μετά τα εργαστηριακά, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ένα νέο φάρμακο που έχουν δημιουργήσει, μπορεί να αποδειχτεί το ίδιο θεραπευτικό - όπως και στα πειραματόζωα - για τον άνθρωπο σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής στους εργαστηριακούς ελέγχους, που διεξάγονται από την ομάδα του!

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη νύχτα εκείνη από την Κιβωτό για πρώτη φορά μέχρι τότε, μέσα από την άκρως ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνέντευξη του γνωστού επιστήμονα. Το φάρμακο στηρίζεται σε ουσίες από το κόκκινο κρασί που αξιοποιήθηκαν λόγω της πολύχρονης και επίμονης ερευνητικής προσπάθειας των γιατρών να βρουν θεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο, μέσα από τις αντιοξειδωτικές ουσίες των κρητικών προϊόντων και κυρίως του ελαιολάδου, του κρασιού και των μαύρων ποικιλιών λιάτικο, κοτσιφάλι και μαντιλάρι, που έχουν και τις περισσότερες πολυoφαινόλες, σε σχέση με τις ποικιλίες των λευκών σταφυλιών!

«Μπορούμε να μιλήσουμε για πρόληψη, σίγουρα. Πιθανώς να μπορούμε να μιλήσουμε και για θεραπεία σε λίγο», ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς.
Ο καθηγητής  Ηλίας Καστανάς μας τίμησε... 

Στη συνέντευξη αυτή ο γνωστός επιστήμονας δε θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά στις ερευνητικές ανακαλύψεις του ιδίου και της ομάδας του, αφού σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ελπίδες στους καρκινοπαθείς χωρίς να ξέρει ότι σίγουρα αυτές δε θα αποδειχτούν φρούδες, μέσα από την κλινική εφαρμογή των πειραμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αποκάλυψε όμως ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ελπιδοφόρα, λόγω των αποτελεσμάτων του φαρμάκου πάνω στα πειραματόζωα, που έδειξαν θεραπεία συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. «Φτάνει να αποδειχτεί το ίδιο και στον άνθρωπο», είπε με σαφή λόγια αλλά προσεκτική διατύπωση στην Κιβωτό ο κ. Καστανάς, επισημαίνοντας ότι «αυτή η είδηση βγαίνει για πρώτη φορά απόψε από την εκπομπή σας, αλλά δεν είμαι ακόμα έτοιμος για περαιτέρω ανακοινώσεις».


Η συζήτηση που έγινε μεταξύ των καλεσμένων "έβγαλε" κι άλλες πολλές ειδήσεις.

1.43'.19''. H εκπομπή καυτηρίασε και με τον δικό της τρόπο...("ένα ελαφάκι για τον Κωστάκη") τον "σύγχρονο Άι Βασίλη", τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη και δεν... διαψεύστηκε στην πορεία, δυστυχώς...


Το ημερολόγιο της Κιβωτού έγραφε ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009.



Δεν υπάρχουν σχόλια: