ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ: Ταξιδεύοντας στον κόσμο της ραδιενέργειας και των πυρηνικών αποβλήτων!


2008. Πρώτη χρονιά για την Κιβωτό. Και τα ταξίδια της εκείνη τη χρονιά, στον κόσμο των πυρηνικών και της ραδιενέργειας, κυριολεκτικά τη σημάδεψαν  και επηρέασαν και όλη τη μετέπειτα πορεία της,...

Ταξιδεύοντας στο χθες και στο σήμερα της πυρηνικής ενέργειας, της ραδιενέργειας και των πυρηνικών αποβλήτων, η Κιβωτός έκανε συνολικά μέσα στο 2008 τρεις εκπομπές. Ταξίδια δύσκολα εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, με κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής στο ξεκίνημα αυτών των εκπομπών, λόγω τεράστιου ρίσκου απέναντι σε έναν κόσμο που δεν ξέραμε πως θα μας αντιμετώπιζε!


Αν πρέπει να επιλέξω τρεις εκπομπές από τα τρία αυτά χρόνια, θα διάλεγα δίχως αμφιβολία τις εκπομπές αυτές, με αποκορύφωμα την τελευταία εκείνης της χρονιάς, που ήρθε μέσα στο κατακαλόκαιρο μετά από μια προκλητική δήλωση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από...το τέλος προς την αρχή...

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008

Η δικαίωση της δημοσιογραφικής έρευνας της Κιβωτού γύρω από τα πυρηνικά και της εμμονής της ότι "στην Ελλάδα το πυρηνικό λόμπι δεν καταθέτει τα όπλα και καραδοκεί για να κατασκευάσει κάποτε πυρηνικό αντιδραστήρα", ήρθε μέσα στον πρώτο της χρόνο. Και "φρόντισε" γι αυτό ο ίδιος ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με την περίφημη φράση του σε παγκόσμιο συνέδριο τις κλιματικές αλλαγές "η Πυρηνική Ενέργεια, είναι "πράσινη ενέργεια"!
Γιώργος  Σουφλιάς: "Ορθά η Ε.Ε. έχει κατατάξει την πυρηνική ενέργεια στην..."πράσινη ενέργεια"!

Η Κιβωτός δικαιώθηκε για τη δημοσιογραφική της "εμμονή". Και φρόντισε γι αυτό ο Γιώργος Σουφλιάς... Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε τον Μάη του 2008. Η εμμονή της εκπομπής για το Τσέρνομπιλ και τα πυρηνικά, μετά από δύο μέχρι τότε εκπομπές, είχε προκαλέσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη της Κρήτης και αυτές οι εντυπώσεις "έφταναν" καθημερινά σε μας μέσω τηλεφωνημάτων και λοιπών μηνυμάτων. 

Κι ενώ είχε μπει το καλοκαίρι και η εκπομπή ετοιμαζόταν να "κλείσει" τον πρώτο κύκλο της με θέματα αγροτικά, έγινε γνωστή η δήλωση Σουφλιά και ήρθε η δικαίωση και η επιβεβαίωση μας, που δεν θα μπορούσε να μην είναι το θέμα της τελευταίας, αποχαιρετιστήριας εκπομπής εκείνης της χρονιάς, μες στο κατακαλόκαιρο...

Εξαιρετικά καθοριστική ήταν η βοήθεια του Κώστα Βαξεβάνη. Από το "Κουτί της Πανδώρας" είχε προβληθεί το επίμαχο βίντεο και ο καταξιωμένος δημοσιογράφος των Αθηνών - που λίγες μέρες πριν είχε ασχοληθεί σε μια πολύ δυναμική εκπομπή του με την υπόθεση αυτή - δέχτηκε να μας στείλει το DVD με την εκπομπή εκείνη και να προβάλλουμε ενδιαφέροντα αποσπάσματα που παρακολούθησε όλη η Κρήτη με κομμένη την ανάσα, σχεδόν στο ξεκίνημα εκείνης της βραδιάς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ




Όμως εκείνη τη νύχτα, η Κιβωτός αναφέρθηκε και στις προηγούμενες εκπομπές της, όπου είχε δεχτεί διαψεύσεις αλλά και...αποδοκιμασίες εκπροσώπων φορέων όπως του τότε Νομάρχη Κοζάνης και άλλων, που έλεγαν ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση ποτέ η Ελληνική κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα μας"... Είχαν μάλιστα αποκαλυφθεί μέσω της εκπομπής σενάρια για τέτοιες μεθοδεύσεις στην Κοζάνη και τον Έβρο.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
Από δεξιά, πρώτος ο τότε βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς, ο ωκεανολόγος - ωκεανογράφος βαθέων οικοσυστημάτων Τάσος Τσελεπίδης, ο επαγγελματίας δύτης Μανόλης Βουτσαλάς, ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και Πυρηνικός Φυσικός Μιχάλης Προμπονάς και ο εκπαιδευτικός - συνδικαλιστής Μανόλης Μπελαδάκης.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ




ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

Το πάνελ της εκπομπής με διακεκριμένους επιστήμονες, οι αποκαλύψεις των οποίων προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη. Από αριστερά προς δεξιά, ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Δημήτρης Μαλαθράκης, ο πνευμονολόγος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιάννης Μπιμπάκης, ο Ηρακλειώτης δικηγόρος Γιώργος Φραγκούλης, ο πρόεδρος της "Οικολογικής Παρέμβασης" Ηρακλείου και πυρηνικός φυσικός Μιχάλης Προμπονάς και το μέλος του Παγκρήτιου Οικολογικού Δικτύου "Οικοκρήτη" Αριστείδης Παπαδάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ:




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι εκπομπές προηγήθηκαν της...Φουκοσίμα της Ιαπωνίας και μάλιστα, η πρώτη έγινε τρία χρόνια πριν το φοβερό αυτό ατύχημα. Θέλω επίσης να καταθέσω και κάτι άλλο σημαντικό. Όταν περιγράφαμε στο πάνελ αυτό που συνέβη τελικά στη Φουκοσίμα, το περιγράφαμε σαν μια ακραία συγκυρία (δηλαδή τσουνάμι σε παραθαλάσσια περιοχή όπου βρίσκονται πυρηνικοί αντιδραστήρες μετά από σεισμό) και πραγματικά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα το βλέπαμε κάποια στιγμή στην πράξη. Και που; Στην...υπερσύγχρονη τεχνολογία της Ιαπωνίας... Φανταστείτε τι γίνεται δηλαδή στις βαλκανικές χώρες ή τι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή... Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!!!