ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Ποιοί ψήφισαν "ναι" για να πλημμυρίσει η αγορά με τυνησιακό λάδι


"Σκότος" επικρατεί εδώ και λίγα 24ωρα για την πραγματική στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών απέναντι στο μέτρο, που πέρασε τελικά, των εισαγωγών αφορολόγητου τυνησιακού λαδιού 35.000 τόνων φέτος και άλλων 35.000 τόνων του χρόνου, όπως έγραψε το η εφημερίδα "Νέα Κρήτη"., αφού το μόνο σίγουρο μέχρι και την Παρασκευή ήταν ότι ο Νότης Μαριάς, ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Όπως καταψήφισαν και το σύνολο των τροπολογιών.

Αλλά η "Ν.Κ." θα περιμένει να ενημερωθεί από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές, με ανακοινώσεις των κομμάτων τους, αν ψήφισαν και τι, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν γίνει και κάποιες λάθος επιλογές, από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, οι οποίες και να διορθωθούν, σε επόμενο στάδιο!

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η "Ν.Κ." από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι βάσεις για να εγκριθεί η αύξηση των εισαγωγών των τυνησιακών λαδιών κατά 70.000 τόνους, μπήκαν μέσω των αρμόδιων οργάνων, από το Σεπτέμβριο, αλλά φαίνεται ότι από την άνοιξη, τουλάχιστον, υπήρχαν μεθοδεύσεις. Το πρόσχημα για να αυξηθούν αυτές οι εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και παραμένει η ενίσχυση της Τυνησίας, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων που δέχτηκε στη διάρκεια του 2015.

Ο επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Μανόλης Κεφαλογιάννης, μας ενημέρωσε προχθές ότι η ομάδα του ψήφισε "όχι" στις εισαγωγές, ενώ "όχι" ψήφισαν οι χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία (του Λαϊκού Κόμματος) και "ναι" η Γερμανία και η Γαλλία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για διαφορετικά κριτήρια με τα οποία λειτούργησε ο Νότος και ο Βορράς. Ο Νότος, συγκεκριμένα, λειτούργησε με βάση την οικονομική καταστροφή σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, ενώ ο Βορράς αποφάσισε με βάση την τρομοκρατία στην Τυνησία και στις χώρες του Νότου, με τις επιπτώσεις που υπάρχουν ή που θα υπάρξουν στο μέλλον και στη Δύση, αν δεν παρθούν μέτρα για τις χώρες αυτές.


«Πισώπλατη μαχαιριά»

Από την πλευρά του, μιλώντας στη "Ν.Κ." την Παρασκευή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Και δεν αναφέρεται μόνο στις εισαγωγές του τυνησιακού ελαιολάδου.

«Έγινε και άλλη ψηφοφορία, για να ανοίξει η αγορά της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας, με τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών. Η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών είναι να μπαίνει μια ζωή λάδι από τρίτες χώρες μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Εγώ καταψήφισα και τα δύο αυτά θέματα», ξεκαθαρίζει ο Νότης Μαριάς.

«Με την απόφασή της αυτή, η Ε.Ε. διαλύει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν ήδη φτωχοποιηθεί από το μνημόνιο», λέει ο κ. Μαριάς και συνεχίζει: «Έτσι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών προτιμά να στηρίξει την Τυνησία και να διαλύσει τους ελαιοκαλλιεργητές του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε μια φάση, λοιπόν, που οι Έλληνες αγρότες παλεύουν ενάντια στη φορομπηχτική λεηλασία που τους επιβάλλει η τρόικα, σε μια φάση που δέχονται επίθεση και στο ασφαλιστικό, η Κομισιόν τούς "εκδικείται" και πλημμυρίζει την αγορά με χιλιάδες τόνους τυνησιακό λάδι».


«Συγνώμη, λάθος»

Στο μεταξύ, στο ερώτημά μας προς τον κ. Μαριά αν ένας ευρωβουλευτής μπορεί στη συνέχεια να διορθώσει την ψήφο του, ο ίδιος απαντά: «Σε μία ψήφο μπορεί πράγματι, επειδή γίνονται πολλές ψηφοφορίες, να γίνει ένα λάθος. Το λάθος αυτό διορθώνεται. Υπάρχει μια προθεσμία για να διορθωθεί το λάθος. Πρέπει να επικυρωθούν τα πρακτικά, για να πούμε ότι ο τάδε ευρωβουλευτής ψήφισε αυτό ή το άλλο»...

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: