ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Κρήτη: 50% κάτω οι μισθοί μετά τα δραματικά μνημόνια


ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 
Σε ποσοστά από 10% έως και 50% ή και πιο πάνω σε κάποιες περιπτώσεις εργαζομένων μειώθηκαν οι μισθοί και τα μεροκάματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τους οικοδόμους αλλά και τους εμποροϋπαλλήλους να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή από την εφαρμογή των μνημονίων 1 και 2.

Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος της δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ αύριο θα συνεχίσει καταγράφοντας ανάλογα στοιχεία από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα!

Το σημερινό πρώτο θέμα της εφημερίδας





Ταξιδεύοντας μόνο λίγα χρόνια πίσω, στο 2009, πριν μπει η χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ποια κατάσταση επικρατούσε στον κάθε κλάδο εργασίας; Πώς διαμορφώνονταν τα μεροκάματα και οι μισθοί και πώς διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα, μετά τα μνημόνια νούμερο 1 και 2, με ένα τρίτο μνημόνιο να βρίσκεται στα "σκαριά"; Πώς περιγράφουν οι εκπρόσωποι των κλάδων εργασίας αλλά και της αγοράς τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στη ζωή τους;

Η "Νέα Κρήτη" κάνει αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, έρχεται στο παρόν και προσπαθεί να καταγράψει ποιο μπορεί να είναι το μέλλον, μέσα από τις απόψεις, τις περιγραφές και τα σχόλια των συνδικαλιστών που μίλησαν χθες στην εφημερίδα μας, έχοντας με το δικό τους τρόπο γίνει συνοδοιπόροι και συνταξιδιώτες σε τούτο το ταξίδι, που μόνο ευχάριστο δεν είναι!

Η "Οδύσσεια"

Όλοι λένε και συμφωνούν, κυβερνήσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι, αν η χώρα δε στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα, δε θα καταφέρει ποτέ να σταθεί στα πόδια της. Μάλιστα, κανείς δεν ξέχασε τις δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, που κερδίζοντας τις εκλογές έδωσε έμφαση στην υπόθεση της αγροτικής σύνταξης, υποσχόμενος τουλάχιστον το διπλασιασμό της.

Λίγο αργότερα έβαζε την Ελλάδα στο ΔΝΤ και άρχιζε όλη αυτή η "Οδύσσεια", που δεν έχει τέλος. Αλλά και πριν το ΠΑΣΟΚ, είχαμε τις δεσμεύσεις της Ν.Δ., που άλλες υλοποιήθηκαν και άλλες όχι. Ή για την ακρίβεια, οι περισσότερες έμειναν στα χαρτιά, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της ρύθμισης των αγροτικών πανωτοκιών της πρώην ΑΤΕ. Αλλά και πολλά άλλα μέτρα που είχε υποσχεθεί για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Η εξόντωση του αγρότη

Χθες, απαντώντας στο ερώτημά μας για την κατάσταση που αντιμετώπιζαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε επίπεδο νομού Ηρακλείου το 2009, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης μάς είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι το 2009 τα πράγματα δυσκόλευαν, αλλά είχαν τουλάχιστον κάποια διέξοδο.

Ο κόσμος κουτσά-στραβά τα κατάφερνε. Με την επιβολή των μνημονίων όμως από το 2010 και μετά, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Και φτάσαμε σε μια κατάσταση, που αν ψηφιστεί και το τρίτο μνημόνιο, θα υπάρξει πραγματικά λουκέτο στην αγροτική παραγωγή».

Όπως λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης, φτάνοντας στο σήμερα, επίκειται η εξόντωση του αγρότη, με βάση τη φορολογία που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Διότι χωρίς να αναγνωρίζεται η εργασία της οικογένειας, χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο, να φορολογούνται οι επιδοτήσεις και πολλά άλλα που λένε ότι θα περάσουν, όντως θα μπει "λουκέτο"».

Αγροτική σύνταξη

Πώς όμως διαμορφώνεται η αγροτική σύνταξη από το 2009 μέχρι σήμερα; «Μιλάμε για περίπου ένα 25% κάτω. Δηλαδή, τότε η σύνταξη έφτανε τα 360 ευρώ και σήμερα δεν ξεπερνάει τα 340 ευρώ. Έχει κοπεί και το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ενώ το επίδομα του καλοκαιριού έχει μειωθεί στο μισό. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχει αυξηθεί το κόστος ζωής.

Δηλαδή η αξία του ρεύματος, του τηλεφώνου, των φαρμάκων κ.λπ. Άρα ακόμα και να μην είχε μειωθεί η σύνταξη, εξανεμίζεται έτσι κι αλλιώς τελείως. Και πολλές φορές δε φτάνει η σύνταξη ακόμα και για τις ανάγκες μόνο αυτές».

"Σφαγή" ξενοδοχοϋπαλλήλων

Τα πάνω κάτω στην κυριολεξία έχουν φέρει όμως τα μνημόνια για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς έχουν ανατραπεί οι όποιες ασφαλιστικές δικλίδες είχαν, εξαφανίστηκαν τα επιδόματα που έπαιρναν, μειώθηκαν ραγδαία οι μισθοί του 2009 και έγιναν εξευτελιστικοί μέχρι σήμερα, και πολύ φοβούνται οι εκπρόσωποί τους ότι έρχονται και χειρότερα. Και βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τις δραματικές εξελίξεις αναφορικά με το Ταμείο Ανεργίας των εποχικά απασχολουμένων.

Όπως τόνισε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, το 2009 ακόμα υπήρχαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, οι οποίες και τηρούνται από όλους τους ξενοδόχους, είτε ήταν μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου είτε όχι.

«Το πιο βασικό εκείνης της εποχής ήταν ότι όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πληρώνονταν το ίδιο. Ανεξάρτητα από το αν ανήκε στην ένωση ή δεν ανήκε ο κάθε ξενοδόχος», λέει ο συνδικαλιστής. Και προσθέτει ότι σήμερα πλέον οι συμβάσεις πανελλαδικά στον κλάδο των ξενοδόχων δεν είναι υποχρεωτικές και ο κάθε ξενοδόχος πληρώνει... ό,τι θέλει...

Μόνο σε λίγες περιοχές της χώρας, όπως είναι και ο νομός Ηρακλείου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατάφερε να υπογράψει Τοπική Σύμβαση, με βάση την οποία σήμερα ο μισθός του ξενοδοχοϋπαλλήλου διαμορφώνεται στα 840 ευρώ από 1.000 ευρώ που ήταν το 2009. Αλλά και αυτά τα 840 ευρώ δεν ισχύουν για όλους.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων λαμβάνουν μόλις 586 ευρώ το μήνα, όταν και εκείνοι το 2009 έπαιρναν τα 1.000 ευρώ το μήνα.

«Ο κάθε εργαζόμενος πλέον, φοβούμενος μη χάσει τη δουλειά του, υποκύπτει πάνω σε αυτές τις πιέσεις», σύμφωνα με το συνδικαλιστή.

Πώς όμως μειώθηκε ο μισθός των 1.000 ευρώ; Με το κόψιμο επιδομάτων, όπως 10% της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, το 10% το εποχιακό επίδομα, η προϋπηρεσία κ.λπ. «Επιδόματα που και τώρα ισχύουν, αλλά μόνο εφόσον είναι ο ξενοδόχος στην Ένωση Ξενοδόχων», διευκρινίζει ο κ. Κοκολάκης.

Έτσι, για τους "πιο τυχερούς" ξενοδοχοϋπαλλήλους, που οι εργοδότες τους είναι στη συνδικαλιστική οργάνωση των ξενοδόχων, η μείωση του μισθού μέχρι πέρυσι σε σχέση με το 2009 είχε φτάσει στο 12%. Με την περυσινή συμφωνία για αύξηση κατά 2%, η μείωση έπεσε στο 10% από φέτος. Αλλά για τους περισσότερους οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Μιλάμε για μισθό 586 ευρώ το μήνα και αν ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 χρόνων, τότε ο βασικός μειώνεται στα 520 ευρώ το μήνα. Οπότε καταλαβαίνετε, εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε τι κατάσταση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη.

Ταμείο Ανεργίας των 360 ευρώ και μόνο για 3 μήνες

Το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως μας λέει ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, είναι εποχικοί. Και αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας. Ποιο Ταμείο Ανεργίας όμως; Αυτό των τριών μηνών που ισχύει πλέον, σε αντίθεση με το 2009, οπότε και το Ταμείο Ανεργίας ήταν πολύ μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας με βάση τα ένσημα του κάθε δικαιούχου.

«Εμείς καταφέραμε και το κρατήσαμε στους τρεις μήνες, αφού επρόκειτο να καταργηθεί τελείως. Χρειάστηκαν αγώνες από το σωματείο μας και το ΕΚΗ. Εμάς ο στόχος μας είναι και θα πιέζουμε την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να επαναφέρει μισθούς και ταμείο στα επίπεδα πριν από τα μνημόνια», λέει ο κ. Κοκολάκης και τονίζει ότι το Ταμείο Ανεργίας ήταν γύρω στα 430 ευρώ το μήνα το 2009 και σήμερα έχει πέσει στα 360 ευρώ το μήνα.

Τουριστικά λεωφορεία: Σύνταξη στα 62 το 2009 και όπως πάει πλέον στα 67

«Προσωπική άποψη. Είμαι ευχαριστημένος, αλλά και οι συνάδελφοι το ίδιο από τη φετινή μας σύμβαση», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης Στέλιος Βασιλάκης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι μιλάει «δεδομένων των γενικότερων συνθηκών και με βάση τη μείωση του μισθού, σε σχέση με το 2009».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των οδηγών, μέχρι πέρυσι η μείωση σε σχέση με το 2009 ήταν στο 7%. Και με βάση την καινούργια σύμβαση, που προβλέπει αύξηση 3,5%, η μείωση του 7% έγινε 3,5% φέτος σε σχέση με το 2009.

Το 2009 ο μέσος μισθός ενός οδηγού στα λεωφορεία ήταν γύρω στα 1.700 ευρώ (βασικός συν επιδόματα). Και φέτος ο μέσος μισθός δεν υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, αλλά με βάση τα όσα ισχύουν γενικότερα στο χώρο των εργαζομένων και ειδικότερα στο χώρο του τουρισμού-επισιτισμού, ο Στέλιος Βασιλάκης δηλώνει ικανοποιημένος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο μισθός διαμορφώνεται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας ενός οδηγού. Και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένο ύψος. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, ο ίδιος επισημαίνει ότι πλέον οι ώρες στο τιμόνι δεν είναι τόσο πολλές όσο παλιότερα.

Αντίθετα εκφράζει δυσαρέσκεια για την αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης. «Το 2009 ίσχυε η συνταξιοδότησή μας στα 62 χρόνια. Το 2013 μας πήγαν στα 65. Και σήμερα, με βάση το τρίτο μνημόνιο, μας πάνε στα 67 χρόνια. Μα, αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι μπορεί ένας εργαζόμενος του κλάδου μας στα 67 χρόνια να σηκώνει βαλίτσες, να δουλεύει πολλές ώρες κ.λπ.; Είναι πολλά τα 67 χρόνια που μας πάνε», καταλήγει ο κ. Βασιλάκης.

Στους οικοδόμους

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τους οικοδόμους, μέσα από την καταγραφή της "Νέας Κρήτης" κατά την επικοινωνία της με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο Γιάννη Γωνιανάκη.

«Η κατάσταση σε σχέση με το 2009 είναι πολύ χειρότερη. Φανταστείτε ότι τον Αύγουστο του 2009 στο νομό Ηρακλείου είχαμε 3.000 οικοδομές και 7.500 οικοδόμους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ Ηρακλείου. Και φτάσαμε στον Αύγουστο του 2014 να έχουμε 250 οικοδομές και 1.000 οικοδόμους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ Ηρακλείου. Σήμερα ακόμη δεν έχουμε εικόνα, αλλά είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα», τονίζει ο συνδικαλιστής.

Το 2009 τα μεροκάματα ήταν από 45 ευρώ ο ανειδίκευτος εργάτης μέχρι και 80 ευρώ ο τεχνίτης στις οικοδομές. Και φτάσαμε σήμερα τα μεροκάματα να είναι στα επίπεδα των 26 ευρώ μέχρι 36 ευρώ το ανώτερο!

«Κι αυτό συμβαίνει βέβαια γιατί με την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων ισχύει και στους οικοδόμους να αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

Και την ίδια ώρα, υπάρχουν δραματικές αλλαγές και στις συντάξεις των οικοδόμων. Όπως λέει ο κ. Γωνιανάκης, «εκεί που οι οικοδόμοι είχαν κατακτήσει και έπαιρναν σύνταξη λόγω του επαγγέλματος στα 58 χρόνια, η κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων αύξησε στα 60 χρόνια το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, δηλαδή πολλοί παλιοί οικοδόμοι που ήταν να βγουν στη σύνταξη για μία μέρα φορτώθηκαν 2 χρόνια στην πλάτη.

Και αυτό έγινε σε έναν κλάδο που δεν έχει δουλειά. Που έχει σφυροκοπηθεί. Με χιλιάδες οικοδόμους που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη και να μην μπορούν. Και αντίθετα για τους νέους, δηλαδή τους ασφαλισμένους από το 1993 και μετά, ανέβηκε κατά τέσσερα χρόνια και πήγε στα 62 χρόνια η θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Και αυτά, αν δεν τα αλλάξουν στο νέο ασφαλιστικό με το τρίτο μνημόνιο. Γιατί μπορεί να είπαν ότι δεν πειράζουν τα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά εγώ δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Γωνιανάκης.

Το 2009 οι συντάξεις των οικοδόμων ήταν ήδη από τις χαμηλές, της τάξεως από 700 έως 1.000 ευρώ το μήνα η ανώτερη σύνταξη οικοδόμου. Σήμερα οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 650 έως 700 ευρώ το μήνα, ενώ με το τρίτο μνημόνιο, που κόβονται οι πρόωρες συντάξεις, σημαίνει ότι οι οικοδόμοι θα χάσουν την αναπηρική σύνταξη. Και αυτό ισχύει για έναν κλάδο με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας και μεγάλα ποσοστά πρόωρου θανάτου λόγω του ανθυγιεινού τους επαγγέλματος.

Αγορά, πριν και μετά: Θάνατος... εμπόρου-εμποροϋπαλλήλου

Από... τα 180 ευρώ το μήνα (!) στις πολυεθνικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου αρχίζουν οι "μισθοί" των εμποροϋπαλλήλων, με τους ντόπιους επιχειρηματίες, που βουλοπλέουν στα χρέη και την αναδουλειά, να πασχίζουν με πολύ μεγάλο κόπο να κρατήσουν τους μισθούς των παλιών εργαζομένων τους στα επίπεδα του 2009 και να αναγκάζονται στους νέους υπαλλήλους να δίνουν τους πενιχρούς μισθούς που διαμορφώνουν τα μνημόνια 1 και 2!

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο Ελλάδας, το 2009 υπήρχαν πάνω από 250.000 επιπλέον επιχειρήσεις που έδιναν "ψωμί" σε 1 εκατομμύριο κόσμο, επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Ή αντίστροφα, μέχρι σήμερα, μέσα σε έξι χρόνια, έκλεισαν πάνω από 250.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και έμειναν στο δρόμο 1 εκατομμύριο άνθρωποι για να... "σωθεί" η Ελλάδα από τα δύο μνημόνια.

Μόνο που από τώρα και μετά, μέχρι το τέλος του 2015, αναμένεται να κλείσουν κι άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ηρακλείου Μπάμπη Λεκάκη.

«Εμείς ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να κρατήσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων μας σε ευνοϊκά επίπεδα, για να μπορούν να συντηρηθούν οι άνθρωποι. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πήγαμε σε κάθετες και μεγάλες μειώσεις μισθών, όπως πήγαν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις», λέει ο κ. Λεκάκης.

Όπως εξηγεί, τα σημερινά επίπεδα των εξευτελιστικών μισθών δεν υπάρχουν, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, στην αγορά του Ηρακλείου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή οι παλιοί εργαζόμενοι αμείβονται σχεδόν όπως παλιότερα, ενώ ελάχιστες είναι οι νέες προσλήψεις που έχουν γίνει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος επιβεβαιώνει τα στοιχεία του προέδρου της ΟΕΒΕΝΗ, τονίζοντας επίσης ότι τις ελαστικές μορφές απασχόλησης τις εφαρμόζουν οι πολυεθνικές, οι οποίες όμως έχουν κέρδη βάσει έρευνας. Και επισήμανε: «Το 2009 ο μισθός ήταν στα 918 ευρώ μικτά. Σήμερα δεν υπάρχει μισθός. Απλά δεν υπάρχει», λέει με θλίψη και αγανάκτηση ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

«Όλος ο κλάδος εφαρμόζει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Έχουμε δει μισθούς μέχρι και 180 ευρώ το μήνα, και μάλιστα σε μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα. Δεν υπάρχει νέα σύμβαση κλαδική, και η παλιά τηρείται μόνο σε παλιούς εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι στα ντόπια καταστήματα παίρνουν από 480 και 560 ευρώ το μήνα, ενώ δεν υπάρχουν πια τα επιδόματα που ίσχυαν το 2009»...

Ο Δημόκριτος Σαλούστρος κάνει λόγο για μεγάλο πρόβλημα με απλήρωτους εργαζόμενους. «Υπάρχει επιχείρηση που έχει να πληρώσει τους εργαζόμενούς της εδώ και δύο χρόνια», λέει χαρακτηριστικά. Και καταλήγει: «Ήταν ψέμα, λοιπόν, αυτό που έλεγε η Ομοσπονδία μας, ότι προκειμένου να διατηρηθεί ο θεσμός των συμβάσεων, θα υπογράψουμε μειώσεις. Γιατί φάνηκε και εκ του αποτελέσματος ότι οι μεμονωμένες συμβάσεις όχι μόνο δε σταμάτησαν τη λαίλαπα, αλλά έπεισαν και αυτούς που δε σκόπευαν να προχωρήσουν σε συμβάσεις, να το κάνουν»...



(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: