Ως μια χώρα που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις ποσοστώσεις των αγροτικών προϊόντων τις οποίες επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, επιτρέποντάς μας να... παράγουμε έως κάποιες ποσότητες, αλλιώς θα "πρέπει" να μας τιμωρήσουν, παρουσίασε χθες από το Ηράκλειο την Ελλάδα ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Νέας Κρήτης". Μάλιστα, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο Ηρακλείου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνητικό ενδιαφέρον για το "αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα" της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι για το ΣΥΡΙΖΑ τα δύο ζητήματα άμεσης προτεραιότητας είναι η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων και η διατροφική επάρκεια του λαού μας!
Η εμφάνιση Αποστόλου στο νομό Ηρακλείου χθες δεν έδειξε να αποτελεί επίσκεψη που σκοπό είχε να "φέρει" λύσεις σε προβλήματα που ήδη είχε ο ίδιος καταγράψει, από τις επαφές των αγροτικών στελεχών μαζί του στην Αθήνα. Ωστόσο, αν και επανέλαβε τα ήδη γνωστά ζητήματα, εξαγγέλλοντας για άλλη μια φορά αυτά που... είχε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έδωσε πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη και την ενημέρωση των παραγωγών και των καταναλωτών.
Διατροφική... ανεπάρκεια
Απαντώντας σε ερώτηση της "Νέας Κρήτης" για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας βάζουν "όριο παραγωγής" σε διάφορα προϊόντα και συνεπώς υπάρχει πρόβλημα στις όποιες εθνικές πολιτικές αύξησης της παραγωγής, ο Βαγγέλης Αποστόλου απάντησε: «Δεν είναι έτσι. Δυστυχώς σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε ούτε καν να προσεγγίσουμε τις ποσοστώσεις που έχουμε. Παράδειγμα. Για τη ζάχαρη, που συζητάμε τώρα, έχουμε 158.000 στρέμματα (για την ποσόστωση). Και όμως δεν έχουμε πάνω από 60.000 στρέμματα. Στο γάλα το αγελαδινό έχουμε ποσόστωση 850 τόνων κι εμείς είμαστε κάτω από 600 τόνους. Δηλαδή, πλέον είμαστε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που περιγράφετε στο ερώτημά σας»!
Ο Βαγγέλης Αποστόλου συνέχισε λέγοντας ότι «όταν το 60% σχεδόν του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από ενισχύσεις, καταλαβαίνετε. Πάμε, συζητάμε με τους αγρότες οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ένα, για το άλλο... Όμως πού καταλήγουν; "Πότε θα πάρουμε την επιδότηση;"». Ο κ. Αποστόλου συνεχίζει λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί και μια εικόνα στους αγρότες ότι «χωρίς την ενίσχυση δεν μπορούμε να παράγουμε»...
Η κρητική διατροφή
«Ο αγροτικός χώρος», είπε ο κ. Αποστόλου, «έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα βγάλει τη χώρα απ' την κρίση. Και πραγματικά ο αγροτικός χώρος και αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Κρήτη, είναι αυτός ο χώρος ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που έχει η κάθε περιοχή, ούτως ώστε, αυτό που εμείς ως τεχνικό σχέδιο έχουμε καταθέσει με το όνομα Αγροτοδιατροφικό Σύμπλεγμα της χώρας να μπορέσει να υλοποιηθεί».
Στο σημείο αυτό, ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Κρήτη. «Το νησί σας έχει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της κρητικής διατροφής. Και μπορούμε να δούμε πώς θα δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την κατεύθυνση όλη η παραγωγή της Κρήτης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε δύο επιμέρους ζητήματα, στα οποία και θα δώσει μεγάλη μάχη η κυβέρνηση. Το ένα είναι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και το άλλο η διατροφική επάρκεια της χώρας.
Και αναφέρθηκε στο στόχο της ιδιαίτερης στήριξης στα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας, ξεχωρίζοντας για την Κρήτη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εξάγουμε, όπως είπε, πάνω από 100.000 τόνους χύμα ελαιόλαδο και από τη συνολική παραγωγή ελαιολάδου τυποποιούμε μόνο το 27%.
«Κι όμως στην Ιταλία τυποποιείται πάνω από το 80% και το ξέρετε πως ένα μέρος αυτού του τυποποιημένου λαδιού, δυστυχώς, επιστρέφει και στη χώρα μας», είπε στους δημοσιογράφους ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Πρόστιμα-φωτιά
Για την κτηνοτροφία, η κυβέρνηση έχει στόχο ιδιαίτερης στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, όπως είπε ο κ. Αποστόλου. Και έκανε αναφορά στα πρόστιμα που έχει δεχτεί η χώρα μας εξαιτίας των χειρισμών που έχουν γίνει στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τόσο προς τους αγρότες όσο και προς τους κτηνοτρόφους. Μάλιστα αποκάλυψε ότι μόλις προχθές, πέρα από τα 2,4 δισ. που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας για τα ζητήματα αυτά, η Ελλάδα δέχτηκε ένα ακόμη πρόστιμο 320 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε στους χειρισμούς των βοσκίσιμων γαιών! «Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αν άμεσα δε λύσουμε αυτό το πρόβλημα, την ερχόμενη χρονιά κινδυνεύουν στο σύνολό τους τα 340 εκατομμύρια ευρώ της ενιαίας και εξισωτικής αποζημίωσης που αφορούν στο χώρο των κτηνοτρόφων. Και ταυτόχρονα τα πρόστιμα θα έρχονται το ένα μετά το άλλο».
Φόρος πετρελαίου και ζωοτροφές: Δεσμεύσεις για το κόστος παραγωγής
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κόστος παραγωγής. «Στην μεν φυτική παραγωγή κατά 60% οφείλεται στο κόστος ενέργειας, στη δε ζωική παραγωγή το 60% οφείλεται στο κόστος των ζωοτροφών». Και στο σημείο αυτό, ο Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μία μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Πετρελαίου κατά 3%, για να φτάσουμε σε έναν μέσο όρο 70-72 λεπτών το λίτρο, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο κίνησης. Ενώ στις ζωοτροφές θα γίνει προσπάθεια μέσα από την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών να δοθεί ώθηση για την αύξηση της παραγωγής τους και την παραγωγή, κατά συνέπεια, φτηνών ζωοτροφών.
Στήριξη ρευστότητας
«Μεγάλα είναι και τα προβλήματα σχετικά με τη ρευστότητα του χώρου», συνέχισε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το κλείσιμο της ΑΤΕ, έχει μειωθεί κατά 64% η χρηματοδότηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Και στο σημείο αυτό επανέλαβε τη γνωστή δέσμευσή του για τη δημιουργία Τράπεζας Ειδικού Σκοπού, που θα υποκαταστήσει, ουσιαστικά, το ρόλο της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, χρηματοδοτώντας την αγροτική δραστηριότητα.
Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών - Διαγραφή του 50% των παλιών
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, ο Βαγγέλης Αποστόλου επανέλαβε τη δέσμευση του, για τη διαγραφή μέχρι του 50% των παλιών αγροτικών χρεών, που συσσωρεύτηκαν σε βάρος χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από το νόμο των πανωτοκιών.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της "Νέας Κρήτης" ο κ. Αποστόλου παραδέχτηκε ότι όλος αυτός ο κόσμος αδίκως εξαιρέθηκε από το νόμο του 2004 περί πανωτοκιών, αλλά δήλωσε αδυναμία διαγραφής του συνόλου των χρεών τους.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά δικαστήρια όποτε εκδικάζονταν αυτές οι υποθέσεις δικαίωναν τους δανειολήπτες αγρότες και κτηνοτρόφους, μέσα από το γράμμα του νόμου που έλεγε «πήρες ένα ευρώ, πλήρωσες δύο ευρώ; Καθάρισες».
Η Ν.Δ. στην πρώτη της διακυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ευάγγελο Μπασιάκο και διοικητή της ΑΤΕ τον Δημήτρη Μηλιάκο, ενώ πραγματικά ωφέλησαν το μεγαλύτερο μέρος των καταχρεωμένων αγροτοκτηνοτρόφων, δημιούργησαν και δύο κατηγορίες τις οποίες εξαιρούσαν από τις ευεργητικές διατάξεις του νόμου. Την κατηγορία της Εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Και εκείνη των Αλληλόχρεων Λογαριασμών.
Ο κόσμος που συμπεριελήφθη σε αυτές τις δυο κατηγορίες, από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει εμπλακεί σε έναν ατελείωτο δικαστικό αγώνα. Πολλές είναι οι υποθέσεις που έφτασαν στον Άρειο Πάγο. Καμία - τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - δεν έχει τελεσιδικήσει.
Την ίδια ώρα όμως, ένα μεγάλο μέρος των χρεών αυτών έχει βεβαιωθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ και πάρα πολλοί δέχονται κάθε τόσο τις απειλές της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2004 εξαιρέθηκαν από το νόμο και ας είχαν (αποδεδειγμένα) πληρώσει μέχρι τότε πολλές φορές πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου!
Το θέμα είχε γίνει πολλές φορές σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Και μάλιστα η πρόσφατη συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων έφτασε στο παρά πέντε να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, ώστε να τελειώσει επιτέλους το μαρτύριο των καταχρεωμένων ανθρώπων της υπαίθρου, αλλά ως διά μαγείας για μια ακόμη φορά η τροπολογία αυτή δε... συζητήθηκε ποτέ...
«Βρισκόμαστε σε μία προσέγγιση», είπε χθες ο Βαγγέλης Αποστόλου, «που λέμε ότι γενικότερα στα κόκκινα δάνεια θα έχουμε περίπου ένα 30% μείωση. Αλλά ειδικότερα η διαγραφή των δανείων της λεγόμενης κακής ΑΤΕ μπορεί να πλησιάσει και το 50%. Και βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης, μιας προσέγγισης του ζητήματος».
Μάλιστα, ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι «δυστυχώς όλες οι ρυθμίσεις των χρεών μέχρι σήμερα δεν έλυναν το πρόβλημα. Το μετατόπιζαν. Και όταν δε λύνεις ένα πρόβλημα και το μετατοπίζεις, διογκώνεται. Και έχουμε φτάσει σήμερα σε μια κατάσταση απελπιστική»...
Περί οργανώσεων
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση θα φέρει ένα νέο νομοσχέδιο για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. «Θα το φέρουμε για διαβούλευση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του χώρου, για να δημιουργήσουμε ισχυρές Ομάδες Παραγωγών κατά προϊόν, πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς κατά κλάδο και θα αντιμετωπίσουμε και τα πολλά προβλήματα κακής διαχείρισης που έχουν διαπιστωθεί στο χώρο μέσα στους καταλογισμούς που μας έχουν έρθει και μας υποχρεώνουν να εισπράξουμε από τους συνεταιρισμούς 462 εκατομμύρια ευρώ».
Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ξεκαθαρίζει ότι η απάντησή του προς τον επίτροπο ήταν πως αυτό το ποσό δε γίνεται να εισπραχθεί από τους καταχρεωμένους και διαλυμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς. «Όμως αυτό δε σημαίνει», όπως είπε, «ότι δε θα γίνει καταλογισμός για τις ευθύνες που υπάρχουν στο χώρο».
Για "αγροτοδικεία"
Θέλοντας να δώσει έμφαση στο κυβερνητικό ενδιαφέρον κατά των λεγόμενων "αγροτοδικείων" που έχουν στηθεί στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να εκδιωχθούν ποινικά συνδικαλιστές και απλοί παραγωγοί για τη συμμετοχή τους σε συλλαλητήρια με πρόσχημα την πρόκληση προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε την απόφαση για κατάθεση τροπολογίας. Βάσει της τροπολογίας αυτής, απαλλάσσονται των όποιων ποινικών ευθυνών οι κατηγορούμενοι αγρότες.
Για δακοκτονία
Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία, ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε: «Κάναμε μία πρώτη κατανομή κυρίως με βάση τα ποσά που είχαν εγκριθεί την περασμένη χρονιά και ποσά που είχαν χρησιμοποιηθεί. Δεσμευόμαστε λοιπόν κι εδώ ότι στη διαδρομή, τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν για τη δακοκτονία στην Κρήτη θα τις καλύψουμε με πρόσθετες ενισχύσεις».
Η ΚΑΠ
Αναφερόμενος στη "σφαγή" που έχει γίνει σε βάρος της Κρήτης μέσα από τη νέα ΚΑΠ λόγω των μειώσεων των ενισχύσεων στις δεντρώδεις καλλιέργειες, ο υπουργός παραδέχτηκε το πρόβλημα, είπε όμως ότι δε γίνεται πριν από το 2017 να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατομής των ενισχύσεων.
Νοικοκύρεμα βοσκοτόπων
Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε ως απαράδεκτο μέχρι σήμερα να δηλώνονται εκτάσεις από κτηνοτρόφους της Κρήτης σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα καταγράψει όλες τις εκτάσεις και θα κάνει την ορθολογική κατανομή τους για την ενεργοποίηση των επιλέξιμων εκτάσεων των κτηνοτρόφων και να προστατευτούν αυτή τη φορά ακόμα και... δασικές εκτάσεις που "ταΐζονται" για τις ανάγκες... των ενισχύσεων.
Η φορολόγηση
Αναφορικά με την περίφημη φορολόγηση των επιδοτήσεων, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι στην πραγματικότητα η προηγούμενη συγκυβέρνηση δεν άφηνε εκτός φορολόγησης το σύνολο των επιδοτήσεων. Και έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και βάζει ως αφορολόγητο όριο το ποσό μέχρι 12.000 ευρώ των επιδοτήσεων. Αλλά πάνω από 12.000 ευρώ, όπως είπε, λαμβάνουν μόλις 50.000 παραγωγοί. Από αυτούς τους παραγωγούς θα εισπράξει η κυβέρνηση 64 εκατομμύρια ευρώ. «Αν ίσχυε ο συντελεστής 13% στο σύνολο των επιδοτήσεων, θα παίρναμε από το 1 εκατομμύριο των παραγωγών 300 εκατομμύρια ευρώ».
Για την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, θα εφαρμόσει και για τους αγρότες το αφορολόγητο του εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ, ενώ θα διατηρηθεί και το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ.
Οι επαφές
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Βαγγέλης Αποστόλου και η συνοδεία του επισκέφτηκαν το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης και Σωκράτης Βαρδάκης, καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό και δημοτικοί σύμβουλοι.
Στη συνάντηση αυτή με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συζητήθηκαν θέματα του πρωτογενούς τομέα στο Δήμο Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, αφού ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί ούτε 1 ευρώ για πλακοστρώσεις και καλντερίμια από τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος έχει ουσιαστικά προβλήματα», ο δήμαρχος Ηρακλείου συναίνεσε με τη θέση του υπουργού, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις αγροτικές οδούς και το αρδευτικό νερό, αναφέρθηκε δε και στα βασικά προβλήματα των αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου.
Ανάλογες ήταν και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν στο γραφείο του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τη συμμετοχή και της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου.
Η επίσκεψη Αποστόλου ξεκίνησε από τις 9 το πρωί στο ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσαμπά, όπου υποσχέθηκε στήριξη του ερευνητικού ιδρύματος με οποιονδήποτε τρόπο.
«Η Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι μια μνημονιακή αποικία… Είμαστε κοντά σε μια έντιμη συμφωνία»
«Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ως κυβέρνηση σωτηρίας διατρανώσαμε από την πρώτη στιγμή και διατρανώνουμε συνεχώς ότι η χώρα μας άλλαξε σελίδα», είπε ξεκινώντας τη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Αποστόλου, θέλοντας να κάνει μια σύντομη αναφορά στα τρέχοντα ζητήματα.
«Η χώρα μας έπαψε πλέον να είναι μια μνημονιακή αποικία. Ο ελληνικός λαός όχι απλά μας ψήφισε στις 25 Ιανουαρίου, αλλά σε όλη τη μέχρι σήμερα πορεία στηρίζει την προσπάθεια που κάνουμε, στηρίζει τη σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται από τη δική μας πλευρά και να είναι σίγουρος ότι όχι απλά θα την υπηρετήσουμε τη στήριξή του, αλλά κυρίως αυτό που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά είναι μια έντιμη συμφωνία, μια νέα συμφωνία, η οποία δε θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει, παρότι λειτουργούμε όλη αυτή την περίοδο μέσα σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αποστόλου, «διαρκώς πληρώνουμε δάνεια, υποχρεώσεις, χωρίς ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι και δώθε. Αρκεί να φανταστείτε ότι την επομένη της ορκωμοσίας το Γενικό Λογιστήριο του κράτους είχε ανακοινώσει ότι στις 24 Φεβρουαρίου η χώρα μας θα έχει 552 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα». Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις της στους δανειστές και βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας που θα σέβεται όλες τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" - ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2015)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου