Τη στιγμή που χιλιάδες επιστήμονες ξενιτεύονται στο εξωτερικό, ο δρ. Δημήτρης Φανουράκης άφησε στρωμένη δουλειά στην Ολλανδία και τη Γερμανία για να επιστρέψει στην πατρίδα
|
Ο δρ Δημήτρης Φανουράκης μιλάει στη "Νέα Κρήτη" σήμερα για τις εμπειρίες του στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, ανοίγει την καρδιά του για όλα όσα έζησε επί επτά χρόνια στην Ολλανδία και δύο χρόνια στη Γερμανία, τονίζοντας πως, επιστρέφοντας, βλέπει μεγάλες διαφορές. Ωστόσο, όχι μόνο δεν το μετανιώνει, όπως λέει, αλλά αντίθετα καλεί και τους άλλους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό να έρθουν πίσω και αυτοί, και να προσφέρουν στην Ελλάδα τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους!
Στο Πανεπιστήμιο Wageningen, στην Ολλανδία (έτος 2006) |
Η απόφασή του να επιστρέψει στην Κρήτη πάρθηκε από κοινού με τη σύζυγό του Λιάνα Γιαννακάκη. Άφησαν βέβαια πίσω τους τα σίγουρα και επέστρεψαν στην αβεβαιότητα της ελληνικής πραγματικότητας.
Η επιστροφή
«Μου προσφέρθηκαν μόνιμες θέσεις τόσο στο Πανεπιστήμιο Wageningen (Ολλανδία), όσο και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο ForschungszentrumJülich (Γερμανία). Επίσης, είχα μια πολύ καλή πρόταση από το Aarhus University (Δανία), με το οποίο συνεργάζομαι στενά από το 2011. Ωστόσο, επέλεξα να επιστρέψω στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους», είπε ο δρ. Δημήτρης Φανουράκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες.
«Πρέπει όμως να πω ότι μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Εργάζομαι ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αμπέλου, Λαχανοκομίας, Ανθοκομίας και Φυτοπροστασίας στο Ηράκλειο, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (πρ. ΕΘΙΑΓΕ). Επίσης διδάσκω τα εργαστήρια της Μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας Φυτών και Ανθοκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης, ως ωρομίσθιος καθηγητής».
Με τον καθηγητή Φυσιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Μπουράνη, κατά την ορκωμοσία για το πτυχίο (έτος 2004). |
Τεράστιες διαφορές
Όταν ρωτήσαμε τον κ. Φανουράκη για τις διαφορές που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα σε Ολλανδία και Ελλάδα, μας απάντησε ως εξής: «Οι Ολλανδοί φημίζονται για τις τουλίπες, για την πατάτα και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Τα θερμοκήπια τι είναι; Αλλάζουμε το περιβάλλον και το κάνουμε ευνοϊκό προς την καλλιέργεια. Επομένως, ο στόχος σε Ελλάδα και Ολλανδία φτιάχνοντας ένα θερμοκήπιο είναι ο ίδιος. Δηλαδή να τροποποιήσουμε, να κάνουμε πιο ευνοϊκό το εξωτερικό κλίμα. Οι Ολλανδοί είναι πρωτοπόροι στην τεχνολογία θερμοκηπίων. Εξάγουν την τεχνογνωσία σε όλο τον κόσμο. Από τη Μεσόγειο μέχρι τη Σαουδική Αραβία».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Φανουράκης αναφέρεται σε αριθμητικά παραδείγματα. «Αυτή τη στιγμή η παραγωγή της ντομάτας στην Ελλάδα ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο είναι 8 με 15 κιλά. Η αντίστοιχη τιμή στην Ολλανδία είναι 75 με 80 κιλά! Αυτό δείχνει την απόσταση που έχουμε από την ολλανδική τεχνογνωσία και δείχνει επίσης το ποσοστό της βελτίωσης που χωράει στις καλλιέργειες που κάνουμε».
Κατά την επίσκεψη στην έκθεση HortiFair, στην Ολλανδία (έτος 2005). |
«Είναι επιχειρηματίες»
Στην Ολλανδία, όπως μας λέει ο κ. Φανουράκης, «οι αγρότες είναι επιχειρηματίες. Έχει γίνει μια μελέτη και έχει γίνει ένας προγραμματισμός στο πού θα διαθέσουν τα προϊόντα τους. Επίσης, στην Ολλανδία "δουλεύει" πάρα πολύ αυτό που είναι της μόδας τώρα, οι Ομάδες Παραγωγών. Ενδεικτικά η Flora Holland, που είναι η μεγαλύτερη ανθαγορά στον κόσμο, δηλαδή έχει έκταση 250 γήπεδα ποδοσφαίρου, είναι ουσιαστικά ένας συνεταιρισμός».
Στα θερμοκήπια η μέθοδος που σχεδόν αποκλειστικά εφαρμόζεται είναι αυτή της υδροπονίας. Γίνεται στο χώρο του θερμοκηπίου παροχή διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχει φωτισμός. Και υπάρχουν και καλλιεργητικές τεχνικές οι οποίες ανά μερικά χρόνια διαφοροποιούνται.
«Εγώ κάθισα 7 χρόνια στην Ολλανδία. Σε αυτά τα χρόνια, η καλλιέργεια της ντομάτας άλλαξε τρεις φορές. Τα τελευταία 20 χρόνια πόσες φορές έχει αλλάξει στην Ελλάδα; Ελάχιστες!».
«Ελάτε πίσω»
«Το εξωτερικό δίνει άλλες δυνατότητες. Πολύ διαφορετικές δυνατότητες. Και πολλά πράγματα μου λείπουν εδώ. Και οι θέσεις και τα ταξίδια και οι υποδομές και η δραστηριότητα», λέει ο κ. Φανουράκης. Και ολοκληρώνοντας αυτή μας τη συζήτηση, στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους επιστήμονες που επίσης έχουν φύγει: «Εμείς ανήκουμε εδώ. Αυτή τη χώρα πάντα ήθελα να υπηρετήσω. Και δε φαντάστηκα ποτέ τον εαυτό μου να συνταξιοδοτηθεί έξω. Και είναι πάρα πολύ απαισιόδοξο για την Ελλάδα ότι το πιο μορφωμένο τμήμα του πληθυσμού δουλεύει σε ξένες χώρες και δε δουλεύει στη χώρα μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους σταδιακά να τους φέρουμε πίσω».
(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" - ΤΡΙΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2015)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου