ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Μας "έζωσαν" τα φίδια-Έντονη η παρουσία ερπετών το τελευταίο διάστημα


Τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι άνθρωποι βλέπουν τα... φίδια να τους ζώνουν; Σε χωριά της Πεδιάδας, μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες προς τη "Ν.Κ." ανθρώπων που λένε ότι ξαφνικά είδαν φίδι μέσα στην αποθήκη τους, κάτω από τον αρακά την ώρα που τον γύριζαν για να αποξηρανθεί, ή την ώρα που έκοβαν με το χορτοκοπτικό τα χόρτα ή στο λουρί της σκαπτικής μηχανής καθώς έσκαβαν το χωράφι.

Υπήρξε και άλλος κάτοικος της υπαίθρου που μπήκε στο αυτοκίνητό του και έντρομος είδε ότι ήδη ένα φίδι... είχε επιβιβαστεί σε αυτό και τον περίμενε για... βόλτα!

Μπορεί βέβαια να το ξέρουν όλοι ή να αντιλαμβάνονται ότι στην Κρήτη τα φίδια δεν είναι δηλητηριώδη, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τον πανικό ή τη... μεγάλη ανατριχίλα, στην περίπτωση που έρθουν σε "στενή" επαφή με τα κατά τα λοιπά... χαριτωμένα αυτά πλάσματα.

Οι πληροφορίες που έφτασαν στη "Ν.Κ." αναφέρουν πως μεγάλος ο πληθυσμός φιδιών εντοπίζεται στην περιοχή των Ζωφόρων, του Σαμπά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην πρώην επαρχία Πεδιάδος. «Εκεί που κάνουμε αγροτικές εργασίες πετάγονται μπροστά μας», λένε οι κάτοικοι των χωριών αυτών. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν "πληροφορίες" σύμφωνα με τις οποίες πολλά φίδια τα έχουν απελευθερώσει... οικολόγοι για να ενισχύσουν την ισορροπία της φύσης. Για να υπογραμμίσουν δε τη "βασιμότητα" της πληροφορίας, τονίζουν ότι τα ποντίκια δείχνουν να έχουν εξαφανιστεί και αυτό το φαινόμενο το αποδίδουν στον πολλαπλασιασμό των φιδιών που, ως γνωστόν, έχουν ως βασικό... μεζεδάκι τα τρωκτικά.

Οι επιστήμονες

«Δε μου τηλεφωνούν μόνο από την Κρήτη. Με παίρνουν τηλέφωνο από όλη την Ελλάδα και μου λένε για τα φίδια», λέει χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο ερπετολόγος και ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης. «Με έχουν πάρει 40 άτομα τηλέφωνο που μου λένε ότι βλέπουν πολλά φίδια», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο γνωστός επιστήμονας κάνει λόγο για φυσιολογικό φαινόμενο την περίοδο αυτή, λόγω της αναπαραγωγής των φιδιών. «Δεν ισχύει ότι τα άφησαν οικολόγοι. Όπου ακούτε τέτοια πράγματα, να ξέρετε ότι πρόκειται για αστείες απόψεις ανθρώπων που δε γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να κάνεις αναπαραγωγή φιδιών. Είναι κάτι που γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, θέλει εργαλεία. Δεν είναι απλή υπόθεση», λέει ο κ. Λυμπεράκης.

Σε ό,τι αφορά την έξαρση της εποχής, ο κ. Λυμπεράκης λέει στην εφημερίδα μας ότι «εμφανίζονται τώρα πολλά φίδια σε αγροτικές περιοχές, διότι είναι η εποχή που ψάχνουν το ταίρι τους για να ζευγαρώσουν. Είναι η εποχή που γυρνάνε για να ζευγαρώσουν και γι' αυτό τα βλέπουμε πιο συχνά. Και μιλάμε γι' αυτό το δίμηνο, Απριλίου-Μαΐου. Η έξαρση είναι εποχική. Μετά θα εξαφανιστούν πάλι. Δηλαδή τον Ιούλιο δε θα ακούς τέτοιο πράγμα».

Είναι ακίνδυνα

Στο ερώτημά μας αν θα πρέπει οι άνθρωποι στην Κρήτη να φοβούνται τα φίδια θεωρώντας τα ως επικίνδυνα, ο Πέτρος Λυμπεράκης λέει: «Όχι βέβαια. Αυτά τα φίδια που έχουμε εδώ στην Κρήτη είναι όλα ακίνδυνα. Δεν έχουν δηλητήριο. Και για να σε δαγκώσουν πρέπει να το πιάσεις και να το ζουλίξεις και αυτό, για να αμυνθεί, να σε δαγκώσει. Αλλά και να σε δαγκώσει, τίποτα δε θα πάθεις. Έχει τόσο λεπτά δοντάκια που δεν πρόκειται να σου προκαλέσει ούτε γρατζουνιά».

Είναι χρήσιμα

Κρίκος στη φυσική αλυσίδα

Στην Κρήτη έχουμε τέσσερα είδη φιδιών, που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τον άνθρωπο. Έχουμε το νερόφιδο, τη δενδρογαλιά, το αγιόφιδο και σπιτόφιδο. «Είναι ένας κρίκος στη φυσική αλυσίδα και το θετικό για μας αποτέλεσμα είναι ότι μειώνουν άλλα ζώα που μας ενοχλούν περισσότερο. Και κυρίως τα ποντίκια. Τρώνε όμως και έντομα, ενώ κάποια φίδια μπορεί να φάνε και τα σαυράκια. Τα φίδια έχουν ως κύριο εχθρό τους τα αρπακτικά πουλιά, που τα τρώνε. Οι γάτες τα σκοτώνουν. Αλλά, αν τα βρει, θα τα φάει και η ζουρίδα».

Εξαιρετικά χρήσιμη είναι όμως με τη σειρά της και η ζουρίδα, που μπορεί κάποιες φορές να πνίγει τις κότες μας, όμως τρώει και αυτή πολλά ποντίκια. «Έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός της ζουρίδας από τα σκουπίδια που πετάμε», λέει ο κ. Λυμπεράκης, που επισημαίνει ότι όσο βρίσκει σκουπίδια αποφεύγει να "επισκέπτεται" τα κοτέτσια... Τα ίδια ισχύουν και για τη νυφίτσα που είναι πιο μικρόσωμη. Όσο για τον άρκαλο, αυτός σκάβει τη γη και τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με σκουλήκια ή... σταφύλια, όταν αυτά είναι ώριμα.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" - ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΪΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: