ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

3.000 Κρητικοί αγρότες κάνουν "απόβαση" στην Αθήνα



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Η μεγαλύτερη απόβαση που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στην Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης αναμένεται πως θα είναι η αυριανή, με περισσότερους από 3.000 αγρότες και κτηνοτρόφους να έχουν γραφτεί, τουλάχιστον μέχρι και χθες, στις λίστες των διαδηλωτών που απόψε επιβιβάζονται στα πλοία της γραμμής για να βρίσκονται αύριο στον Πειραιά.

Στο Σύνταγμα θα συναντηθούν στη συνέχεια με χιλιάδες συναδέλφους τους από διάφορες περιοχές της χώρας, για να ανατρέψουν την πολιτική που εφαρμόζουν οι σημερινοί κυβερνώντες και η οποία - όπως λένε - αν εφαρμοστεί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους!

Οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι προέρχονται από το νομό Ηρακλείου, αλλά έχουν δηλώσει συμμετοχή και πολλοί από Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι. Οι διαδηλωτές από Λασίθι θα επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής από το λιμάνι του Ηρακλείου. Το ίδιο και το μισό Ρέθυμνο. Το άλλο μισό Ρέθυμνο θα βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας για να ταξιδέψει προς τον Πειραιά, όπου και αύριο το πρωί θα τους περιμένουν λεωφορεία που θα είναι μισθωμένα από την Παγκρήτια Συντονιστική Επιστολή, για τη μεταφορά τους στον τόπο της συγκέντρωσης, δηλαδή στην πλατεία Συντάγματος.

Το ραντεβού δίνεται στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, απ' όπου θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας.

Η αναχώρηση

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης κάλεσε όσους αγρότες θελήσουν να γραφτούν και σήμερα, μέχρι την τελευταία στιγμή, στις λίστες των διαδηλωτών και να ταξιδέψουν στην Αθήνα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν τόσο τον ίδιο όσο και άλλους από τη Συντονιστική Επιτροπή στο λιμάνι του Ηρακλείου, την ώρα που θα κατεβούν και θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτούς για να εγγράφονται, πριν εκδώσουν το εισιτήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εισιτήριο για την απόβαση και την επιστροφή είναι συνολικά στα 20 ευρώ, με προσφορά των ναυτιλιακών εταιρειών της Κρήτης. Και ισχύει έκπτωση 50% για τις καμπίνες σε όσους επιθυμούν να κλείσουν καμπίνα για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη του.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Γιώργος Μπρας εξασφάλισε σε όσους θα μπουν στα πλοία δωρεάν χώρο παρκαρίσματος των αυτοκινήτων τους, από τη στιγμή που θα το αφήσουν μέχρι να το παραλάβουν κατά τη στιγμή της αποβίβασης και πάλι πίσω, όταν θα επιστρέψουν στο Ηράκλειο. Αλλά θα πρέπει ο κόσμος να ρωτάει τα συγκεκριμένα ωράρια και τις ημέρες της δωρεάν στάθμευσης, διότι πέρυσι, στην ανάλογη απόβαση που είχε γίνει, από κάποια ώρα και μετά όσοι πήγαιναν καθυστερημένα να πάρουν το αυτοκίνητό τους πλήρωναν κανονικά για την ημέρα εκείνη!

Στο Σύνταγμα

Ο υπόλοιπος κόσμος θα μεταφερθεί από τη βόρεια Ελλάδα με λεωφορεία, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τη Στερεά Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συνολική εικόνα για τη συμμετοχή του κόσμου, αλλά έχει δημοσιοποιηθεί μόνο η εκτίμηση για τον κόσμο που θα κατέβει στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα, και ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000.

Εκτός από την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, στο πανελλαδικό όργανο θα συμμετάσχουν και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή αγροκτηνοτρόφων και αλιέων, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νέων Αγροτών και Βιοκαλλιεργητών.

«Αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων και δίνουμε μάχη για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις και οι οικογένειές μας, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και για να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα επιδώσει η Συντονιστική Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Όλα ανοιχτά»

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Μύρος Χιλετζάκης στο ερώτημά μας για την πορεία της διαμαρτυρίας στην Αθήνα, από τη στιγμή που το "κρητικό στιβάνι" θα πατήσει στο λιμάνι του Πειραιά, μας είπε ότι «είναι όλα ανοιχτά. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τη Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα μπλόκα που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο».

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και από την Κόρινθο και από την Ημαθία και από την Πέλλα και από τη Λάρισα. Θα κατέβουν αγρότες από όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Χιλετζάκης κάνει λόγο για μια κρητική απόβαση που δε θα έχει ξαναγίνει και θα είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την απόβαση του Φεβρουαρίου του 2009. Τότε που οι Κρητικοί συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής στο λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα επί διήμερο, με συνέπεια να "πάρουν φωτιά" τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υποστεί τρομερό ταρακούνημα η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., που κατά πολλούς συνέβαλε καθοριστικά και στην πτώση της.

Βέβαια, οι λόγοι σύγκρουσης τότε είχαν σχέση με την απόφαση των αγροτών να μπουν στα πλοία μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα αγροτικά μηχανήματα, τα οποία και απαγορεύεται να μετακινούνται στην Αθήνα.

«Εμείς ούτε καν συζητήσαμε αυτή τη φορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι έχουμε την προηγούμενη εμπειρία και δε θα θέλαμε να πυροδοτήσουμε τέτοιες καταστάσεις και να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε άλλες ομάδες πολιτών», ξεκαθαρίζει ο Μύρος Χιλετζάκης.

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι τα αιτήματα που βάζουν οι διαδηλωτές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα παλέψουν μέχρι να τα αποδεχτεί η κυβέρνηση είναι να ισχύσει η φορολόγησή τους στο ποσοστό του 13%, να συμψηφίζεται το ποσοστό αυτό με το ΦΠΑ του 23% στα γεωργικά εφόδια, και να παραμείνει ως έχει

Δεν υπάρχουν σχόλια: