ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η απελευθέρωση του γάλακτος - Ανάμεσα στα "καλά" του τρίτου μνημονίου!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

«Εμένα το γάλα μου διατηρείται "φρέσκο" για 100 μέρες γιατί είναι... διαμάντι», θα μπορούσε - που λέει ο λόγος - να υποστηρίξει τώρα μία βορειοευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία και να σαρώσει την ελληνική αγορά από τεράστιες ποσότητες του δικού της "φρέσκου" γάλακτος, "σακατεύοντας" τα ελληνικά γάλατα, τους Έλληνες κτηνοτρόφους και βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η πλευρά των κτηνοτρόφων στη χώρα μας, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, που τόσο για την αγορά του γάλακτος όσο και του ψωμιού καταργεί τους περιορισμούς για τα σημεία πώλησής τους και κυρίως καταργεί το δικαίωμα του κράτους να καθορίζει αυτό τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, μέσω των αρμόδιων επιστημονικών του μηχανισμών!

Μπορεί ως αντιπολίτευση τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στελέχη της πρώην συγκυβέρνησης να είχαν πολεμήσει πολύ δυναμικά τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, που μάλιστα ήταν ένα θέμα που παραλίγο να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου πέρυσι την άνοιξη, ωστόσο σήμερα, με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, το γάλα απελευθερώνεται, όπως και το ψωμί, και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στους γαλακτοπαραγωγούς όσο και στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ασχολήθηκε επισταμένως με το φρέσκο γάλα, καθώς έκρινε ότι οι ισχύουσες διατάξεις αποτελούν εμπόδιο για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, με την κριτική να επικεντρώνεται στο ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου (φρέσκου) γάλακτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. Άλλοι τύποι γάλακτος, που έχουν υποστεί τη διαδικασία της «υψηλής παστερίωσης», επιτρέπεται να κυκλοφορούν, αλλά δεν μπορούν να φέρουν το χαρακτηρισμό «φρέσκο». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ρύθμιση αυτή ευθύνεται για τις αδιαμφισβήτητα υψηλές τιμές του γάλακτος στην Ελλάδα, τις δεύτερες υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Χωρίς προστασία

Αναλυτικότερα, σήμερα, μέσα από το τρίτο μνημόνιο, αίρονται οι περιορισμοί που αφορούν στα σημεία πώλησής του γάλακτος. Πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις, αλλά πάντα, (όπως σημειώνεται), με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, με βάση και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, προβλέπεται η κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και ο καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Με αυτό τον τρόπο ένα γάλα φρέσκο θα μπορεί να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες, γεγονός που διευκολύνει τις γαλακτοβιομηχανίες να πραγματοποιούν εισαγωγές γάλακτος!

Επίσης, ανοίγει ο δρόμος η κάθε επιχείρηση να πραγματοποιεί εκπτώσεις και προσφορές όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται από την Πολιτεία...


Τι αναφέρει

Συγκεκριμένα, το τρίτο μνημόνιο αναφέρει για το γάλα: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αίρεται ο νομοθετικός καθορισμός ανώτατης διάρκειας συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος η οποία πλέον θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Η ρύθμιση στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του σχετικού ενωσιακού δικαίου και προβλέπεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος, ενισχύοντας τις ροές εισαγωγών και εξαγωγών, μέσω της παροχής μεγαλύτερης χρονικής ευελιξίας στους παραγωγούς.

Ταυτόχρονα, δε διακινδυνεύεται η προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας».


«Μόνο εξοντωτικά»

«Δε γίνεται τίποτα προς βοήθεια και επίλυση θεμάτων, είτε του Έλληνα αγρότη είτε του κτηνοτρόφου», καταγγέλλει σχολιάζοντας την υπόθεση του γάλακτος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και ταμίας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης. «Στόχος τους είναι», λέει, «από παραγωγική να γίνουμε μια καταναλωτική κοινωνία, ώστε να καταναλώνουμε εμείς τα προϊόντα που θα παράγουν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Ανδρέας Στρατάκης, η διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα, από πέρυσι, παρά τις αντιδράσεις, αυξήθηκε από τις πέντε που ήταν, στις 7 ημέρες. Κι ενώ από τη μια δεν υπήρξε αποτέλεσμα ως προς την επιδιωκόμενη μείωση των τιμών στο ράφι, από την άλλη ωφελήθηκαν οι εισαγωγές των ξένων προϊόντων. Σήμερα η απελευθέρωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και σίγουρα τα προβλήματα από τώρα και στο εξής θα είναι πολλαπλά και εξαιρετικά σοβαρά, σύμφωνα με τις ανησυχίες του παραγωγικού κόσμου.


«Είναι σκόπιμα»

Από την πλευρά του, ο αγροτοκτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει ότι «αυτά τα μέτρα δεν ωφελούν ούτε τους παραγωγούς, ούτε τους καταναλωτές. Ευνοούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες γάλακτος, που θα μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς τη χώρα μας και αυτό θα είναι ζημιά για την τοπική παραγωγή. Όμως την ποιότητα του ελληνικού γάλακτος δεν την έχει αμφισβητήσει ποτέ κανείς. Και πόσω μάλλον όταν αυτό καταναλώνεται άμεσα».

Ο ίδιος τονίζει, εξάλλου, ότι πιστεύει ότι πράγματι θα πέσει η τιμή του ελληνικού γάλακτος μετά από αυτές τις ενέργειες, αλλά επειδή είναι ήδη πολύ υψηλό το κόστος παραγωγής για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αυτό θα σηματοδοτήσει τον αφανισμό του δικού τους προϊόντος από την αγορά και την επικράτηση των εισαγόμενων γαλάτων. Σχολιάζοντας το γεγονός, ότι το μέτρο της απελευθέρωσης του γάλακτος πολεμήθηκε όσο λίγα επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, παρά τις σημερινές υπογραφές, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει: «Η μνήμη των ανθρώπων δεν είναι κοντή. Λίγος καιρός έχει περάσει. Και η αλλαγή αυτή θέσεων από τη μια στιγμή στην άλλη και μάλιστα σε τεράστια απόκλιση πρέπει να μας προβληματίζει όλους».


Καταναλωτές: Ναι μεν, αλλά...

Θετικός υπό προϋποθέσεις δηλώνει όμως από την πλευρά του με την απελευθέρωση του γάλακτος ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης. «Είναι δύσκολο οι δικές μας μονάδες να ανταγωνιστούν τις γαλακτοβιομηχανίες. Από μόνα τους τα μέτρα, μάλιστα, μέσα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν επαρκούν, αν εφαρμοστούν, να επιφέρουν σωστά αποτελέσματα. Κι αυτό πιστεύω οφείλεται στην κακή λειτουργία της αγοράς μας, όπου βρίσκουμε πάντα κάποιον τρόπο να ενσωματώνουμε στην τιμή το κόστος και να το μεταφέρουμε στις πλάτες των καταναλωτών».

Ο κ. Τζανάκης κάνει λόγο για την ανάγκη επιτήρησης της λειτουργίας της αγοράς, ούτως ώστε αυτά τα μέτρα να βρίσκουν ανταπόκριση. «Διότι διαφορετικά οι επιτήδειοι της αγοράς, βρίσκουν κάποιους τρόπους και ενσωματώνουν στην τιμή του γάλακτος χρήματα για να αποκομίζουν κέρδη», σύμφωνα με τον ίδιο. «Πολλά από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι σωστά. Αλλά το θέμα είναι όχι μόνο να τα υιοθετήσεις αλλά και να τα εφαρμόσεις σωστά», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ο κ. Τζανάκης δεν ανησυχεί, όπως λέει, για την κατάσταση του προϊόντος όπως θα φτάσει στην αγορά της Ελλάδας. Αλλά για την πιθανή αλλοίωσή του, από τους κακούς τρόπους συντήρησης και διακίνησής του από τη στιγμή που θα έρθει.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: