ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Χρέη εκατομμυρίων στο ελαιόλαδο

 
Κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ - όπως οι ίδιοι οι συνεταιριστές αναφέρουν στη "Νέα Κρήτη" - χρωστάει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών προς τους ελαιοπαραγωγούς, για παλιά λάδια από το 2000 και μετά, μέχρι και πέρυσι, καθώς το ελαιόλαδο της φετινής χρονιάς πληρώνεται τοις μετρητοίς.

Χθες, σε συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο Γιώργο Φραγκιαδουλάκη και τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης (πλέον Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη) Μανόλη Μπέρκη, καταγράψαμε όλα τα στοιχεία για τη δύσκολη καμπή που περνάει η ΕΑΣ Πεζών, αλλά και τη διαβεβαίωσή τους προς τους παραγωγούς «να κάνουν υπομονή και μέσα από το δοσολόγιο που τους έχει δοθεί δεν πρόκειται κανείς να χάσει ούτε ευρώ από το λάδι που μας εμπιστεύτηκε»!

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της "Νέας Κρήτης" τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Φραγιαδουλάκης (αριστερά) όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών Μανόλης Μπέρκης (δεξιά), που μιλούν με το δημοσιογράφο της εφημερίδας Χριστόφορο Παπαδάκη

Όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" σήμερα, τον τελευταίο χρόνο η ΕΑΣ Πεζών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξόφλησης των ελαιοπαραγωγών για τα λάδια που της είχαν παραδώσει προς φύλαξη και που για διάφορους λόγους ο καθένας - με την άνοδο της τιμής να είναι ο επικρατέστερος κατά τη φετινή χρονιά - εμφανίστηκαν όλοι μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα και ζήτησαν να πληρωθούν αμέσως όλο τους το λάδι.

«Ακόμα και τράπεζα να ήμασταν, αν έρχονταν όλοι οι καταθέτες μαζί και ζητούσαν να "σηκώσουν" τις καταθέσεις τους, δε θα είχαμε να τους τα δώσουμε. Θα δυσκολευόμασταν. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μία συνεταιριστική οργάνωση», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών Γιώργος Φραγκιαδουλάκης. Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος δηλώνουν ότι δεν αρνούνται ότι έκαναν λανθασμένους υπολογισμούς και με αυτή την έννοια έχουν δίκιο όσοι αγρότες μιλούν για "κακοδιαχείριση στα Πεζά". Αλλά, όπως εξηγούν, «τα χρήματα από την πώληση των παλιών λαδιών ανακυκλώθηκαν, ενώ το επενδυτικό μας πρόγραμμα ήταν εκείνο που μας οδήγησε σε χρησιμοποίηση των αποθεματικών μας»...

Μεγάλος αναβρασμός

Το τελευταίο διάστημα, στην ευρύτερη περιοχή των Πεζών υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Παραγωγοί επικοινωνούν με τα γραφεία της εφημερίδας μας και εκφράζουν σοβαρά παράπονα για την άρνηση που συναντούν όταν πηγαίνουν στην Ένωση και ζητούν να πληρωθούν λάδια που είχαν παραδώσει πέρυσι, πρόπερσι και ακόμα πιο παλιά. «Μας έχουν κάνει δόσεις. Αλλά και αυτές δεν τηρούνται», μας είπε κάποιος άλλος.

«Τελικά, αφού εμείς είχαμε παραδώσει προς φύλαξη το λάδι μας, εκείνοι με ποιο δικαίωμα το εμπορεύτηκαν; Και εντάξει. Ας πούμε ότι είχαν το δικαίωμα. Γιατί δεν είχαν βάλει στην άκρη τα χρήματα, ώστε να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να μας πληρώσουν, όταν εμείς θα παρουσιαζόμασταν;».

Αυτά τα παράπονα, εν ολίγοις, δεχόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, δε λείπουν και οι φήμες που ανεβάζουν το ποσό των οφειλών στο λάδι ακόμα και στα 7 με 10 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η "Νέα Κρήτη" ζήτησε από τη διοίκηση της Ένωσης εξηγήσεις και επίσημες απαντήσεις. Και προς τιμή του προέδρου και του αντιπροέδρου, οι εξηγήσεις δόθηκαν χθες, σε συνάντηση που είχαμε, όπου και μας διαβεβαίωσαν ότι το χρέος προς τους ελαιοπαραγωγούς δεν υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ και είναι απολύτως διαχειρίσιμο, όπως διαχειρίσιμο και βιώσιμο είναι και το χρέος προς την τράπεζα.

«Κάναμε λάθος»

«Όσον αφορά στο παλιό λάδι», λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μανόλης Μπέρκης, «είναι ξεκάθαρο ότι, από τη στιγμή που θα πουλήσεις το προϊόν, πρέπει να έχεις και τα χρήματα. Τώρα, αν τα χρήματα διατέθηκαν στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης, αν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις ή για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ένωσης, που δεν ήρθε η τράπεζα να μας χρηματοδοτήσει ποτέ, αυτές είναι αλήθειες - υπάρχουν και όλα τα στοιχεία και είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θα ήθελε να μας κάνει έλεγχο».


Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπέρκης αναφέρεται σε μία επένδυση στην Αθήνα το 2012, που ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ στις αποθήκες αγροτικών προϊόντων της οργάνωσης. «Εκεί αποθηκεύουμε τα προϊόντα της Ένωσης τα οποία διακινούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και μέσα από την αποθήκη αυτή, μπορούμε και να κάνουμε τη διανομή προϊόντων άλλων κρητικών εταιρειών. Μιλάμε για ένα κτήριο που ανέρχεται στα 2.500 τ.μ. και είναι ιδιόκτητο. Αυτό όμως έγινε μέσα σε ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε την περίοδο εκείνη από την ΑΤΕ αλλά για το πρόγραμμα αυτό ποτέ δεν πήραμε τα χρήματα της επιδότησης. Ενώ, συγκεκριμένα, βάλαμε εμείς το ποσό της ιδίας συμμετοχής, στα μέσα του έργου βρεθήκαμε να μη μας δίνει τα χρήματα της επιδότησης η ΑΤΕ, επειδή ήταν η στιγμή που η Αγροτική πουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Από τότε και μετά πήραμε από την Πειραιώς τις 600 χιλιάδες ευρώ και εκκρεμούν άλλα τόσα».

Ένα δεύτερο πρόβλημα που δυσκόλεψε την οργάνωση ήταν ότι το επιτόκιο δανεισμού που έφτασε το 2012-2013 το 13%, που αυτό μεταφράζεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, μόνο από τη διαφορά των επιτοκίων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. «Άρα λοιπόν μοιραία, κάποια λάθη έγιναν. Και η Ένωση αναγκάστηκε να βρει 4,5 εκατομμύρια ευρώ από την εσωτερική της λειτουργία», εξηγεί ο κ. Μπέρκης.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά συνέπεσαν και την περίοδο του 2013, όταν δεν υπήρχε λάδι "ούτε για σαλάτα". Έτσι την περίοδο εκείνη, αρχίζει ο κόσμος να συσσωρεύεται στην Ένωση, για να ζητήσει να πληρωθεί το λάδι του, αφού δεν είχε νέο λάδι για να πάρει χρήματα. Και στη συνέχεια άρχισαν με τη νέα παραγωγή ελαιολάδου να ανεβαίνουν οι τιμές, οπότε, πέρα από το φρέσκο λάδι, εμφανίζονταν μαζικά και οι παραγωγοί που είχαν παραδώσει τα παλιά λάδια και ζητούσαν «τώρα πληρώστε μου το λάδι, στις τρέχουσες τιμές», κάτι που ζόρισε ακόμα περισσότερο την ήδη ζορισμένη ένωση, σύμφωνα με τους Γιώργο Φραγκιαδουλάκη και Μανόλη Μπέρκη.

«Το φρέσκο λάδι πληρώνεται τοις μετρητοίς. Ό,τι ρύθμιση έχουμε κάνει είναι για το παλιό λάδι. Που μπορεί να είναι πενταετίας, δεκαετίας ή και δεκαπενταετίας. Και μιλάμε για ποσότητα ακόμα και 8 και 10 τόνων ελαιολάδου σε παραγωγούς. Που όλοι ήρθαν μαζεμένοι τον τελευταίο χρόνο και ζητούσαν να το πληρωθούν. Σήμερα στο κομμάτι του λαδιού οι υποχρεώσεις μας αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε και ένα υπόλοιπο 600 χιλιάδων ευρώ να πληρώσουμε στα σταφύλια», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών.

Θα εξοφληθούν οι παραγωγοί

«Από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει για παλιό λάδι γύρω στις 900 χιλιάδες ευρώ», λέει κατηγορηματικά στη "Ν. Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών. «Και μιλάμε για χρήματα που πληρώθηκαν είτε σε επιταγές είτε μέσα από τις δόσεις που έχουμε κάνει. Από 'κει και πέρα απομένουν άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου, που θα πληρωθούν μέσα από τις δόσεις, χωρίς να χάσει κανείς παραγωγός ούτε ευρώ», δεσμεύεται ο Μανόλης Μπέρκης.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό ότι και η ΕΑΣ Πεζών έχει απαιτήσεις προς τους παραγωγούς, για είσπραξη οφειλών 2 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλονται στην επί πιστώσει προμήθεια σε γεωργικά εφόδια, αλλά και άλλες απαιτήσεις που υπάρχουν προς τρίτους. «Η οργάνωση έχει κύκλο εργασιών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πιο παλιά, στις καλές εποχές, ο τζίρος μας ήταν διπλάσιος. Αλλά και τότε θα είχαμε πρόβλημα, αν είχαμε ανάλογες αναποδιές», τονίζουν οι συνεταιριστές.

Και καταλήγουν λέγοντας ότι, μέσα από τις δόσεις, (με του Μαΐου να πληρώνεται στα τέλη Ιουνίου), οι παραγωγοί θα εξοφληθούν σταδιακά. Ανάλογα με την ποσότητα του λαδιού, θα είναι και το χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους. «Ευχαριστούμε όλους τους παραγωγούς, γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να πήραμε από αυτούς το δάνειο που θα παίρναμε στην αντίθετη περίπτωση από την τράπεζα», λένε στην εφημερίδα μας, τονίζοντας ότι «αν θέλαμε να μην πληρώσουμε τα λάδια των ανθρώπων, θα βρίσκαμε άλλους τρόπους και δε θα κάναμε τις δόσεις πληρωμής του παλιού ελαιολάδου».
 
(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: