ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Όταν τα παιδιά δίνουν...μαθήματα - Μάγεψε τους κατοίκους των Βασιλειών το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ

Η χορωδία ήταν εντυπωσιακή. Τα παιδιά τραγούδησαν από παιδικά τραγούδια μέχρι Χτζηδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζο, Κελαϊδόνη, αλλά ακόμα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και φυσικά καταχειροκροτήθηκαν.

Μάγεψαν την τοπική κοινωνία πολλά μικρά παιδιά που από την αρχή του χρόνου μπόρεσαν χάρη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλειών να μάθουν να παίζουν κιθάρα από κλασική μέχρι έντεχνο και ροκ, να ζωγραφίζουν, να εκφράζονται με το χορό, να χορεύουν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς και να τραγουδούν υπέροχα στη χορωδία της περιοχής, που ζει μια νέα προσπάθεια παραγωγής πολιτισμού και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων.

Μια φιλόδοξη προσπάθεια, με τη σφραγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλειών, υπό την προεδρία της Γεωργίας Μπαγιουρούκη και με τη συμμετοχή δραστήριων στελεχών, που υπόσχονται πολλά σε τούτο το ταξίδι, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως «το ταξίδι μόλις άρχισε»!

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής η εκκλησία και η πλατεία των Βασιλειών άλλαξαν εντελώς όψη, λόγω του κόσμου και της έντονης παρουσίας των παιδιών, που κυριολεκτικά είχαν την τιμητική τους. Η πλατεία του χωριού - που μόλις προ μηνών ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε χρήση - φιλοξενούσε τα έργα ζωγραφικής των παιδιών. Και ακριβώς δίπλα, ο προαύλειος χώρος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου φιλοξένησε τον κόσμο που παρακολούθησε τις δραστηριότητες των παιδιών, που έδειξαν ότι κάθε παιδί έχει ταλέντο και μπορεί να το αναπτύξει, αρκεί να βρει τον κατάλληλο καλλιτέχνη που θα το εκπαιδεύσει.

Και τους κατάλληλους καλλιτέχνες - όπως αποδείχτηκε - τους βρήκε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλειών, που διοργάνωσε μαθήματα σχεδόν δωρεάν, με ένα μικρό αντίτιμο για τις οικογένειες που ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος σε αυτά, καλλιεργώντας το μυαλό, το πνεύμα και την ψυχή τους.


Μικροί καλλιτέχνες

Πριν περάσει ο επισκέπτης την πόρτα του προαύλειου χώρου της εκκλησίας δε θα μπορούσε να μην σταθεί και να θαυμάσει από κοντά τους πίνακες ζωγραφικής των παιδιών, με τη δασκάλα τους στη ζωγραφική Ελιάνα Ναούμ να τον υποδέχεται με περηφάνια και συγκίνηση και να τον ξεναγεί στην υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής που είχε στηθεί για τις ανάγκες του 1ου Παιδικού Φεστιβάλ Βασιλειών.

Ο κόσμος στη συνέχεια, από τις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 11 τη νύχτα, παρακολούθησε ένα γεμάτο πρόγραμμα, σε ένα φεστιβάλ που ήταν πολύ οργανωμένο, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιούνταν και είχε πρωταγωνιστές του κυρίως μικρά παιδιά, με λίγα να είναι σε ηλικίες λίγο μεγαλύτερες, ανάλογα τη δραστηριότητα βέβαια που παρουσιαζόταν.

Η αυλή γέμισε από τον κόσμο, που καταχειροκρότησε τους μικρούς καλλιτέχνες αλλά και τους δασκάλους τους, που έδειξαν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό όχι μόνο τη βραδιά εκείνη, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το πρόγραμμα ήταν απολαυστικό. Ξεκίνησε με συναυλία κιθάρας, συνεχίστηκε με μουσικοκινητική έκφραση ΟΡΦ με φλογέρα, ιδιόφωνα όργανα και πιάνο-αρμόδιο, ακολούθησε παιδική χορωδία και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Συνολικά, συμμετείχαν πάνω από 60 παιδιά σε μια εκδήλωση που έδωσε βήμα έκφρασης στην παιδική δημιουργία και φαντασία.

Απίστευτες αποδόσεις

Οι αποδόσεις των παιδιών ήταν απίστευτες. Ο δάσκαλος κιθάρας Δημήτρης Χουρδάκης συνόδευσε με τα ακόρντα της κιθάρας του κάθε παιδί χωριστά, σε ένα ή και δύο μουσικά κομμάτια. Οι γονείς τους με συγκίνηση έβλεπαν τα παιδιά, μέσα σε λίγους μόνο μήνες εκμάθησης κιθάρας, να παίζουν από παιδικά τραγούδια, μέχρι Χατζιδάκι, αλλά ακόμα και κλασική μουσική του Μπετόβεν, αλλά και Σαββόπουλο, Λοΐζο, μέχρι και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Σινάτρα ή και "Beatles".

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά στην αρχή του χρόνου ξεκίνησαν να μαθαίνουν - ήταν ξεκίνημα από το μηδέν - και έφτασαν σήμερα να διαβάζουν το πεντάγραμμο, να πατούν πάνω στις νότες της κιθάρας τους και να παίζουν ολόκληρα τραγούδια, όταν είναι γνωστό σε όλους πόσο δύσκολο όργανο είναι η κιθάρα σε σχέση με άλλα μουσικά όργανα.

Ακολούθησε το Τμήμα ΟΡΦ/Πιάνο/Αρμόνιο με τη διδασκαλία της Μαίρης Μαρκοπούλου. Μια μουσικός με μεγάλη ιστορία, που στάθηκε δίπλα στα παιδιά με μεγάλη υπομονή, επιμονή και αγάπη, τόσο στο συγκεκριμένο πολύ σημαντικό τμήμα όσο και στη χορωδία. Η ενότητα αυτή της εκδήλωσης περιελάμβανε μουσικοκινητική, ρυθμική αγωγή, τραγούδι από ιδιόφωνα όργανα των παιδιών, ενώ στο τέλος τα παιδιά αυτοσχεδίασαν με μαντίλια και έκλεισαν την ενότητα αυτή με τη δραματοποίηση του τραγουδιού "Μπαλόνια".

Η Μαίρη Μαρκοπούλου διηύθυνε στη συνέχεια το χορωδία των παιδιών, που τα συνόδεψε με το αρμόνιο σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοΐζου, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Λουκιανού Κελαϊδόνη, του Γιώργου Ζαμπέτα, του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παραδοσιακούς χορούς. Η Μαρία Λαγουδιανάκη ταξίδεψε τους θεατές μέσα από τους χορούς των παιδιών, που όλο το χρόνο πάλεψε να τα μετατρέψει σε χορευτές όχι μόνο κρητικών χορών αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το χορευτικό ταξίδι ξεκίνησε από τον Πόντο και τη Θράκη και έφτασε μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Πρώτα ξεκίνησαν οι κρητικοί χοροί, μετά οι ποντιακοί, ακολούθησαν οι χοροί της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Ιονίου, του Αιγαίου και τέλος με το μαλεβιζώτη και τον πεντοζάλη οι μικροί μας χορευτές καληνύχτισαν τον κόσμο λίγο μετά τις 11.

Πρωταγωνιστές τα παιδιά

«Τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές. Γιατί αυτά είναι το μέλλον», τόνισε στη "Νέα Κρήτη" χθες η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλειών Γεωργία Μπαγιουρούκη. Μας είπε μάλιστα ότι, «όταν ξεκινήσαμε πριν από ένα περίπου χρόνο την προσπάθειά μας στον Πολιτιστικό Σύλλογο, θέσαμε ως ένα από τους βασικούς μας στόχους να πετύχουμε τη συσπείρωση των πολιτιστικών δυνάμεων των Βασιλειών και να ανοίξουμε ένα μονοπάτι για τη δημιουργική έκφραση των παιδιών μας. Είχαμε πει τότε ότι θα είμαστε ευτυχείς αν μπορούσαμε κάποια στιγμή να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στην οποία θα πρωταγωνιστούν τα παιδιά της περιοχής μας».

Η κ. Μπαγιουρούκη, που στηρίζεται δυναμικά και με εξαιρετική όρεξη από το σύζυγό της, το γνωστό πανεπιστημιακό-κοινωνιολόγο Γιάννη Ζαϊμάκη, πρόσθεσε εξάλλου ότι με το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Βασιλειών «ο στόχος μας έγινε πράξη. Πρωταγωνιστές ήταν τα μικρά παιδιά. Το μέλλον αυτού του τόπου. Τα παιδιά έχουν πάντα κάποιο τρόπο για να δίνουν νόημα στη ζωή μας, να μας χαρίζουν το χαμόγελο και την ελπίδα τους, να ανακουφίζουν τα προβλήματα που γεννά η κρίση».

Η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρεται παρακάτω στην ουσιαστική εκμάθηση και καθοδήγηση που βρήκαν τα παιδιά από τους δασκάλους τους. «Στο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, του χορού και της εικαστικής έκφρασης τα παιδιά δεν ήταν μόνα. Είχαν μαζί τους δασκάλους τους που φρόντισαν με μεράκι και αγάπη την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης: Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά την κ. Μαίρη Μαρκοπούλου, δασκάλα μουσικής και μαέστρο, τον κ. Δημήτρη Χουρδάκη, δάσκαλο της κιθάρας, τη ζωγράφο κ. Ελιάνα Ναούμ, που καθοδήγησε τα παιδιά στο χώρο της ζωγραφικής, και την κ. Μ. Λαγουδιανάκη, που βοήθησε τα παιδιά στους παραδοσιακούς χορούς. Ευχαριστούμε και τους γονείς που με την αμέριστη συμπαράστασή τους στήριξαν το Σύλλογο σε αυτή του την προσπάθεια.

Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που με τη μαζική τους συμμετοχή έδωσαν χρώμα στην καθημερινότητά μας και μας ταξίδεψαν στους μαγικούς τους κόσμους. Και ας μην ξεχνούμε όλοι ότι τα παιδιά θέλουν την αγάπη μας, την προσοχή μας και το χειροκρότημά μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Ήταν πραγματικά υπέροχα», κατέληξε η πρόεδρος του Συλλόγου, ξεκαθαρίζοντας στην εφημερίδα μας ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλειών θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί. Να γίνει πραγματικά θεσμός για τις Βασιλειές και να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερα, φέρνοντας πιο κοντά τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Και φροντίζοντας βέβαια πάντα να είναι τα παιδιά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την ενεργοποίηση κάθε πολιτιστικής δύναμης που μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη οπουδήποτε και μας καλεί να την ανακαλύψουμε!

Ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλειών έχει όμως και τη δική του σελίδα στο Facebook, όπου δημοσιεύει τις δραστηριότητές του για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης της περασμένης Κυριακής, το μέλος της διοίκησης Ελευθερία Μπαμπαλετάκη έγραψε ότι το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ του Συλλόγου γνώρισε πραγματικά μεγάλη επιτυχία. «Καμαρώσαμε όλοι τα παιδιά, τα οποία ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτή την υπέροχη εκδήλωση. Οι δάσκαλοι της μουσικής, της ζωγραφικής και του χορού μάς αντάμειψαν με τη δουλειά που έκαναν όλο το χρόνο. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς», γράφει η κ. Μπαμπαλετάκη.

Όπως αναφέρει παρακάτω, «η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί από επαγγελματία φωτογράφο και εντός των ημερών θα είναι έτοιμο το DVD για να διανεμηθεί στα παιδιά. Αποσπάσματα από τη μουσική και το χορό θα αναρτηθούν σύντομα στη σελίδα μας».

Η κ. Μπαμπαλετάκη ευχαριστεί στη συνέχεια την πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Βασιλειών Χρυσούλα Κωστάκη για την παρουσία της στην εκδήλωση και τους ιερείς της εκκλησίας για την παραχώρηση του προαύλειου χώρου και τη βοήθεια που προσέφεραν.

«Ιδιαίτερη μνεία για τη χρονιά που πέρασε πρέπει να γίνει στην πρόεδρο του Συλλόγου μας Γεωργία Μπαγιουρούκη για τη μαχητικότητα της όλο το χρόνο ώστε να γίνουν τόσα πολλά. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά ως μέλη του Δ.Σ. προσπαθούμε όλοι να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών της και των μελών του Συλλόγου».

Φωτογραφίες τραβήξαμε και εμείς στη "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ενώ μάς έστειλε και ο Γιάννης Ζαϊμάκης, από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας. Και ο ίδιος δηλώνει ότι είναι ενθουσιασμένος από το πολύ καλό αποτέλεσμα της εκδήλωσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλα θα γίνονται κάθε χρόνο και καλύτερα.

Να αναφέρουμε επίσης ότι έξω από την εκκλησία υπήρχαν και τα... πατροπαράδοτα σουβλάκια για τον κόσμου και βέβαια για τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση και έπρεπε να υπάρχει φαγητό για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στους ρόλους τους οποίους είχαν αναλάβει.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: