ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αγρότες: "Αιτία επανάστασης η φορολογική εξόντωση"

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ


Μέτρα... σοκ... Έτσι χαρακτηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, με την αγροτική οικονομία, φορείς τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, που μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει τώρα ότι το φορολογικό των αγροτών δεν είναι στα "προαπαιτούμενα" της συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο τον Αύγουστο θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.



Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες απόψεις που αναφέρονται στη σκληρότητα αυτών των μέτρων, αλλά συνοδεύονται και με τις απαραίτητες προτάσεις προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ώστε να αποσυρθεί αμέσως αυτός ο νόμος και να γίνουν αλλαγές που θα έχουν στόχο να κερδίσει το κράτος, αλλά χωρίς να "πεθάνουν" οι άνθρωποι που παράγουν προϊόντα!

Αντί να προτρέπει τους ανθρώπους των πόλεων να επιστρέψουν στα χωριά τους, η κυβέρνηση κατά κοινή ομολογία εξαναγκάζει και τους λιγοστούς αγρότες να σταματήσουν να παράγουν και να αναζητήσουν στις πόλεις μια "καλύτερη τύχη"...

Εντελώς το ανάποδο, κάνει δηλαδή από αυτό που τα ίδια τα τελευταία γεγονότα της "διεμήνυσαν", με τους δανειστές να μας κουνούν το δάκτυλο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι άρχισαν οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται σε ποσοστό πάνω του 65 με 70% από τις εισαγωγές των βασικότερων αγαθών.


Ανύπαρκτο εισόδημα

«Να φορολογήσουν τι; Ένα ανύπαρκτο εισόδημα;». Το ερώτημα αυτό καταθέτουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, αλλά και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, που μιλούν στην εφημερίδα μας.

«Η φορολόγηση μιας δραστηριότητας», λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, «πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Άρα πρέπει να φορολογεί ένα εισόδημα που παράγεται, ασφαλώς, γιατί πρέπει να πληρώνουμε για να ζήσει αυτός ο τόπος, αλλά να είναι δίκαιο και αντικειμενικό το φορολογικό σύστημα».

Και φέρνει ως παράδειγμα, για να δείξει πόσο λάθος είναι το σύστημα που έρχεται να επιβάλλει στους αγρότες η σημερινή κυβέρνηση. «Έχουμε μια φορολογία», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, «23% στις ζωοτροφές. Που είναι το 70% του κόστους παραγωγής του κτηνοτρόφου, και πουλάει τα παραγόμενα προϊόντα του ο κτηνοτρόφος, στη συνέχεια, με ΦΠΑ 13%. Άρα αυτόματα βλέπουμε ότι υπάρχει μια συσσώρευση ΦΠΑ που θα πρέπει να την επιστρέφει το κράτος. Θα την επιστρέφει;», διερωτάται ο κ. Στεφανάκης.

Ο ίδιος παρακάτω καλεί το κράτος να δώσει "ανάσα" στους αγροτοκτηνοτρόφους. «Να δώσει ανάσα σε ένα χώρο το κράτος ο οποίος δεν έχει και τα φοβερά εισοδήματα. Το σύστημα είναι οριακό.

Γιατί τα πολλά χρήματα φεύγουν στην εμπορία. Ούτε καν στη μεταποίηση. Αν δεν του δώσει ανάσα το κράτος για να μπορεί να απορροφάει τις επιδράσεις από τις καιρικές συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Δεν μπορεί το κράτος να σου λέει "δώσε μου το τόσο τοις εκατό, 100% σαν προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο". Δε νομίζω ότι υπάρχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο υγιείς που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τόσο βαριά φορολογία»...


Επιδοτήσεις... φορολογούνται

Ο Αλέκος Στεφανάκης βάζει όμως και τη διάσταση των επιδοτήσεων, οι οποίες πλέον εντάσσονται στο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών...

«Οι επιδοτήσεις στην ουσία δίνονται ως ένας έμμεσος τρόπος για ενίσχυση της απώλειας εισοδήματος και εντάσσοντάς τις στο φορολογικό σύστημα καταλαβαίνετε ότι δουλεύουμε με μια λογική σε έναν τομέα που δε θα μπορέσει να δουλέψει αναπτυξιακά, δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο μεγάλο του ρόλο. Στο να αποτελέσει τη βάση για να πατήσει και να διαφοροποιηθεί η οικονομία μας».

Καταλήγοντας, προτείνει «μια δομή εντελώς διαφορετική και ασφαλώς λέμε στο κράτος να έρθει να φορολογήσει το πραγματικά καθαρό εισόδημα, αφήνοντας ένα περιθώριο στον επιχειρηματία γεωργό να μπορεί να ζήσει και να αντέξει τους κραδασμούς που του στέλνει το φυσικό περιβάλλον. Γιατί η δουλειά του αγρότη είναι εντελώς εκτεθειμένη στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και στις φυσικές καταστροφές».


«Οι αγρότες φορολογούνται πολλαπλώς»

Επειδή, όμως, εδώ και χρόνια είναι κάπως του συρμού να κατηγορούνται οι αγρότες ότι δε φορολογούνται όπως οι υπόλοιποι Έλληνες, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης επιθυμεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Ποιος είπε ότι οι αγρότες δε φορολογούνται;», διερωτάται ο συνδικαλιστής. «Αλήθεια, ποιος πληρώνει τις καιρικές συνθήκες; Ο ΕΛΓΑ; Ξέρουμε... Όλος ο κόσμος έχει υποχρεώσεις, έχει φορολογίες, έχει να αντιμετωπίσει το "δούναι και λαβείν" του εμπορίου. Και πέρα απ' όλα αυτά, έχουμε και "την οργή του Θεού" πολλές φορές, γιατί η δουλειά μας είναι "εκτός". Και αν ανατρέξετε στο αρχείο σας, θα δείτε ότι κάθε χρόνο έχουμε ζημιές από θεομηνίες».

Στο σημείο αυτό, ο Στάθης Φραγκιαδάκης υπενθυμίζει ότι ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια πλήττεται διαρκώς. «Λάδι δε βγάλαμε καθόλου το 2013. Είχαμε τον περονόσπορο στα αμπέλια το 2011. Και γενικά, εμείς πληρώνουμε ένα φόρο που οι άλλοι δεν πληρώνουν. Τον κίνδυνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες πληρώνουν φόρους. «Διότι μέχρι τώρα είμαστε σε μεγάλο καθεστώς ΦΠΑ και από την άλλη μεριά δεν τον εισπράττουμε το ΦΠΑ, διότι τα περισσότερα εφόδια έχουν 23%, ενώ τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται στο 13%. Και στο μεταξύ οι εξαγωγικοί φορείς δεν έχουν επιστροφή ΦΠΑ γιατί είναι απαλλαγμένοι. Έτσι πληρώνουμε εμείς ένα 10% φόρο, που δε φαίνεται, γιατί οι έμποροι είχαν απαλλαγή του ΦΠΑ, αλλά εμείς το είχαμε πληρώσει».


Επιδότηση μόνο στα χαρτιά: Μια ανάλυση βάσει πραγματικών αριθμών

Αναλύοντας το φορολογικό σύστημα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, ο συνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης προειδοποιεί ότι θα καταστραφεί ο αγρότης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο η επιδότηση στη χώρα μας, στους 400.000 αγρότες, ανά έτος, ανέρχεται στα 6.000 ευρώ.

Και με τη φορολογία της κυβέρνησης, «ο αγρότης στο τέλος θα παίρνει μόνο ένα χαρτί που θα λέει ότι παίρνει επιδότηση. Διότι έχει φορολογία 26% η επιδότηση, καθώς συνυπολογίζεται σαν εισόδημα!.. Κατευθείαν κόβεται το 1/4 ή και παραπάνω της επιδότησης.

Αν αυξήσουν την εισφορά στον ΟΓΑ από τα 900 ευρώ περίπου ανά έτος και την πάνε στα 2.500 ευρώ του ΟΑΕΕ, δε θα μπορεί να πληρώσει ο αγρότης. Και θα κρατούν από την επιδότηση άλλα 2.500 ευρώ. Και άλλα 2.000 από τη φορολογία, 4.500 ευρώ. Μετά η φορολογία του 26% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος. Αν είναι μηδενικό, βάζουν στον παραγωγό τεκμήριο 10.000 ευρώ, για το αυτοκίνητο και το σπίτι που έχει για να κάθεται.

Οπότε έχει πάλι και από 'κει ένα χιλιάρικο φόρο για κάθε χρόνο. Και 4.500 γίνονται 5.500 ευρώ. Βάλε τον ΕΝΦΙΑ γύρω στα 700 ευρώ. Ανεβαίνει στα 6.200 ευρώ. Βάλε τον ΕΛΓΑ 800 ευρώ ασφάλιστρα κατά μέσο όρο, ανεβαίνουμε στα 7 χιλιάρικα το χρόνο. Και εσύ θεωρητικά έχεις πάρει επιδότηση 6.000 ευρώ. Απλά θα σου μείνει το χαρτί, που θα λέει ότι την πήρες»...


«Θα επαναστατήσουμε»

«Τώρα θα γίνει η επανάσταση που δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Επανάσταση από τους αγρότες και μάλιστα με... κυβέρνηση της Αριστεράς»! Την κατηγορηματική αυτή επισήμανση, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη το σύστημα αυτό, κάνει στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης.

«Όπως μας φορολογήσανε φέτος, πιστεύω ότι ήταν μια φορολογία κανονική. Δεν μπορεί να μην πληρώνει φόρο ο αγρότης. Αλλά οι αγρότες αυτή τη στιγμή υποφέρουν», λέει ο κ. Στειακάκης.

«Αλλά, αν προχωρήσουν στα μέτρα που λένε, θα αναγκάσουν αυτούς τους ελάχιστους που παράγουν να σταματήσουν. Δηλαδή, λένε φορολογία του αγρότη με συντελεστή 26% και πληρωμή προκαταβολής στο 100% του φόρου για τον επόμενο χρόνο, όποιος παράγει, σταματάει»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στειακάκης καλεί την κυβέρνηση, αν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή στον αγροτικό τομέα, να πάει να ελέγξει αυτούς που λένε ότι παράγουν προϊόντα, αλλά δεν παράγουν. Και να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά παράγουν να σταθούν στα πόδια τους.

«Αλλιώς, αν βγάζουν ας πούμε 10 χιλιάρικα το χρόνο και δίνουν τα 5.000 στην εφορία, με τη δουλειά που κάνουν, θα τα παρατήσουν και θα πάνε κι αυτοί στο καφενείο να κάνουν παρέα με τους άλλους. Τους αγρότες του καφενείου», λέει χαρακτηριστικά.


Πραγματική περίπτωση

Ο Γιώργος Στειακάκης φέρνει ως παράδειγμα το γιο του. Και λέει: «Ο γιος μου πέρυσι πλήρωσε 57 ευρώ. Φέτος 1.500 ευρώ. Έβγαλε εισόδημα 12.000 ευρώ. Πήρε 12.000 ευρώ επιδοτήσεις. Σύνολο 24.000 ευρώ. Μέχρι τα 12.000 ευρώ δεν υπάρχει φορολόγηση βάσει του καθεστώτος που ίσχυσε μέχρι φέτος.

Όμως, αν του χρόνου περάσουν αυτά τα μέτρα που λένε, ο γιος μου θα πληρώσει ακριβώς... 7.000 ευρώ φόρο στο κράτος. Και αυτά τα νούμερα προκύπτουν από το σύστημα που εφαρμόστηκε φέτος, του αφορολόγητου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Και από 12.000 ευρώ και πάνω φορολόγηση με το 13% και με τις αποζημιώσεις έξω από τον υπολογισμό του εισοδήματος».


«Δώστε κίνητρα»

«Η φορολόγηση πρέπει να είναι τέτοια που να δίνει τα κινητά να παράγονται προϊόντα», τονίζει κατηγορηματικά και με μεγάλο εκνευρισμό για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Αν το κράτος μπει στη λογική να φορολογήσει κάτι το οποίο θα το καταστρέψει, τότε το κράτος το ίδιο θα χάσει, χάνουν οι πολίτες και είναι ζημία για όλους».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης επικαλείται υπάρχουσες οικονομικές μελέτες, λέγοντας πως «στην Ελλάδα το αγροτικό ΑΕΠ είναι 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα 9 δισ., τα 6 δισ. είναι έξοδα. Όταν λοιπόν βάλεις φορολόγηση 2 δισ., μένει το ένα. Συν την ασφάλεια στον ΟΓΑ, που θα αυξηθεί υπέρογκα, δε μένει τίποτα. Ποιος θα κάτσει να παράγει;».

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, μπορεί ο καθένας να ρίξει μια ματιά στον ελλαδικό χώρο και θα δει ότι η Κρήτη, αν και έχει πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις, είναι η καλύτερη περιφέρεια σε καλλιεργήσιμη έκταση.

«Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και τις Κυκλάδες, με εξαίρεση κάποιες μικρές καλλιέργειες, δεν παράγουν κανένα αγροτικό προϊόν. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αν έρθει η χώρα σε οποιαδήποτε κρίση, να έχουμε άμεσο διαρθρωτικό πρόβλημα. Και δε θα είναι στα καύσιμα.

Γιατί στο καύσιμο, απλά δεν κινούνται τα αυτοκίνητα. Όταν δεν υπάρχει διατροφή όμως, υπάρχει ζήτημα μεγάλο. Και πήραμε μια γεύση τις τελευταίες εβδομάδες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Εξάλλου», όπως λέει, «με τα μέτρα τα οποία παίρνουν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει να φορολογηθεί αυτός ο οποίος βγάζει εισόδημα. Ξεκάθαρα πράγματα. Αλλά να κάτσουν κάτω και να βρουν τον τρόπο νοήμονες άνθρωποι. Γιατί αυτοί που κάθονται κάτω και βάζουν φορολογίες τα τελευταία πέντε χρόνια είναι κατά τη γνώμη μου άνθρωποι ανόητοι. Και τους θεωρώ ανόητους γιατί δεν έχει κανένα νόημα να φορολογείς κοινωνικές ομάδες που είναι στην παραγωγική διαδικασία και θα πρέπει να τους δώσεις κίνητρο να παράγουν και όχι αντικίνητρο να μην παραχθεί προϊόν»...


«Μεγαλύτεροι εγκληματίες»

Η άποψη του Πρίαμου Ιερωνυμάκη, ο οποίος επικαλείται στοιχεία που έχει πάρει σε συζητήσεις του με αρκετούς οικονομολόγους, είναι ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει κυρίαρχο βάρος στον εντοπισμό και την τιμωρία εκείνων που έχουν βγάλει τα χρήματά τους εκτός χώρας.

«Ακόμα και ο ληστής που θα ληστέψει μια τράπεζα, όπως μου λένε οικονομολόγοι, δε ζημιώνει το κράτος. Αντιθέτως του κάνει καλό τη στιγμή που ξοδεύει τα χρήματα στην εσωτερική κατανάλωση. Όμως, τεράστια είναι η ζημιά που κάνουν όσοι τα βγάζουν έξω. Και άρα, αυτοί που έβγαλαν έξω τα χρήματα, που μπορεί και να ήταν αποτέλεσμα κομπίνας, θα πρέπει να τιμωρούνται δύο και τρεις φορές αυστηρότερα από εκείνους που έχουν κλέψει τράπεζες ή έχουν κάνει διαρρήξεις»!

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ"-ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: