Η "Ν.Κ." φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τα κρατικά νοσοκομεία - Δραματική κατάσταση και στο Βενιζέλειο
Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός των ελλείψεων του ιατροφαρμακευτικού υλικού, ακόμα και τροφίμων, γύρω από τη δημόσια υγεία και τα κρατικά νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου. Ο τομέας αυτός, από τον οποίο εξαρτάται η ίδια μας η ζωή, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με την κυβέρνηση να προβαίνει σε δεσμεύσεις, ότι θα πάρει μέτρα εντός των επόμενων ημερών, για να ικανοποιήσει έστω και μερικώς τις προμηθεύτριες εταιρείες.
Η δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας, μέρος δεύτερο |
Μόνο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν συσσωρευτεί πάνω από 9.000 ρεπό προς τους εργαζόμενους (νοσηλευτές, γιατρούς και υπαλλήλους) και φαντάζει σαν άπιαστο όνειρο για τους ίδιους να καταφέρουν κάποτε να τα πάρουν, όπως δικαιούνται. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χονδροζουμάκης, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι τραγική και το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία του κόσμου, που εργάζεται σε αυτό.
Τα Επείγοντα
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα. Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «το έκτακτο Πνευμονολογικό είναι κλειστό. Και όταν χρειάζεται εξέταση πνευμονολογική, τους ασθενείς τούς βλέπουν οι παθολόγοι. Όταν κατά την εξέταση προκύπτει ανάγκη, τότε αναλαμβάνει ο επιμελητής πνευμονολόγος για να εξετάσει τον ασθενή, που ανεβαίνει πάνω και νοσηλεύεται»!
Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβαρύνεται το Παθολογικό Τμήμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πνευμονολόγοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και οι ειδικευόμενοι έφυγαν επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους.
Οι κλινικές
Κατά κλινική, η κατάσταση, σύμφωνα με τον Γιώργο Χονδροζουμάκη, έχει ως εξής: Στην Παιδιατρική τέλος του χρόνου φεύγει ο ένας και μοναδικός επικουρικός γιατρός. Και φεύγουν και οι δύο που έχουν έρθει από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και κάνουν εφημερίες.
Στην Β' Παθολογική φεύγει τέλος του χρόνου ο επικουρικός. Και είναι και μία γυναίκα γιατρός του ΠΑΓΝΗ που απλά περιστασιακά εργάζεται για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, αλλά κάποια στιγμή θα σταματήσει και η ίδια. Ως το τέλος του χρόνου λήγουν και οι συμβάσεις των δύο που κάνουν εφημερίες και έχουν έρθει από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου.
Στην Καρδιολογική, προς το παρόν οι ανάγκες σε επικουρικούς γιατρούς καλύπτονται. Αλλά και εδώ τρεις γιατροί κάνουν την ειδικότητά τους και φεύγουν και αυτοί τέλος του χρόνου. Άρα αποδυναμώνεται και η Καρδιολογική.
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο Γιώργος Χονδροζουμάκης τονίζει ότι στα σοβαρότερα φάρμακα υπάρχει ένα στοκ που μπορεί να κρατήσει όχι πάνω από ένα μήνα ακόμα. Μετά θα αρχίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα.
«Μόνο συνταξιοδοτούνται»
«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φύγει με σύνταξη από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο πάνω από 700 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Αυτό τα λέει όλα», καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Κυριάκος Θεοδοσάκης.
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, ο ίδιος λέει στην εφημερίδα μας ότι «το τελευταίο διάστημα καταγράφουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε κάθε κλινική, για να δούμε αν μπορούν να καλυφθούν από το ένα τμήμα προς το άλλο, ή ακόμα και από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο».
Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, τα προβλήματα είναι κυρίως σε είδη καθημερινής χρήσης και κατανάλωσης, τα οποία είναι φτηνά αλλά είναι άκρως αναγκαία και σε μεγάλες ποσότητες.
«Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται πάντα στο φτηνό. Αλλά είναι αυτό που καταναλώνεται πολύ και είναι καθημερινής χρήσεως. Δηλαδή, γάζες, σύριγγες, ουροκαθετήρες κ.λπ. Από αυτά θέλουμε κατά χιλιάδες κάθε μέρα. Γιατί από άρρωστο σε άρρωστο πρέπει να αλλάζεις γάντια, πρέπει να αλλάζεις σύριγγα. Κι εκεί έχουμε όντως πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Θεοδοσάκης.
Αλλά και στα φάρμακα υπάρχει πρόβλημα λόγω των capital controls, καθώς τα περισσότερα είναι εισαγόμενα.
«Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις τράπεζες τις επόμενες μέρες, αν μπορούμε να εισάγουμε, να πάρουμε από τα τελωνεία κ.λπ. Αλλά σίγουρα αρχίζει και δημιουργείται πρόβλημα», λέει ο Κυριάκος Θεοδοσάκης.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι δυστυχώς ο κ. Κουρουμπλής «φαίνεται ότι είναι στον κόσμο του. Τα νοσοκομεία όμως πρέπει να λειτουργούν. Φανταστείτε πως έχει πει να καλύψουμε τις ελλείψεις μας μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή, με μπλοκάκια και απλήρωτους εργαζόμενους. Δε γίνονται στην υγεία αυτά τα πράγματα»...
Απόλυτη επιβεβαίωση
Απόλυτα επιβεβαίωσε τα στοιχεία του χθεσινού πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της "Νέα Κρήτη" ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Χαριτάκης, αποκαλύπτοντας ότι προ ημερών σε σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ είχαν τονίσει οι υπεύθυνοι ότι υπήρχαν ακόμη αποθέματα για 15 με 20 μέρες, που όμως πέρασαν χωρίς να δοθούν λύσεις από το κράτος.
«Οι μέρες αυτές πέρασαν και έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές οι ελλείψεις», σύμφωνα με τον Νίκο Χαριτάκη. «Οι ελλείψεις είναι σε βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.λπ. Στις συσκέψεις που γίνονται ανάμεσα στα αρμόδια γραφεία διαπιστώνονται πράγματι ελλείψεις», λέει χαρακτηριστικά.
Από 'κει και πέρα, υπάρχει μια μικρή βελτίωση της κατάστασης, σύμφωνα με όσα λένε από την Αθήνα παράγοντες του υπουργείου Υγείας προς τη ΔΥΠΕ Κρήτης.
«Απ' ό,τι με πληροφόρησαν από τη ΔΥΠΕ, μέχρι την Πέμπτη θα επανατροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία σε αυτά τα ιατρικά υλικά που έχουν έλλειψη», λέει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Χαριτάκης. Η δέσμευση είναι επίσης ότι χρηματοδότηση θα υπάρξει εντός των επόμενων ημερών, κάτι που το χαρακτήρισε ως μονόδρομο.
Στο μεταξύ, έχει αυξηθεί η κίνηση στο ΠΑΓΝΗ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα προηγούμενα, προ της κρίσης, χρόνια, κάτι που δυσχεραίνει δραματικά το έργο του νοσοκομείου, το οποίο και απειλείται με κατάρρευση.
«Είναι μια αύξηση που οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετείται, πλέον, από τους ιδιώτες και να πληρώνει», όπως λέει.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η κατάσταση και στο Βενιζέλειο είναι τραγική και το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία του κόσμου που εργάζεται σε αυτό. |
Ελλείψεις: Τι γίνεται με τα φάρμακα και τα υλικά
Για το κατά πόσο μπορεί να κινδυνεύουν και άνθρωποι από φάρμακα ιδιαίτερα σοβαρά για την υγεία τους, ο κ. Χαριτάκης αναφέρθηκε στην κατηγορία των φαρμάκων των καρκινοπαθών, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά. Αλλά μας απάντησε και για άλλα φάρμακα, όπως την ινσουλίνη, την αναισθησία κ.ά., λέγοντάς μας ότι «σε αυτά δεν έχουμε πρόβλημα. Οι ελλείψεις είναι στα ιατρικά εργαλεία, στα γάντια, στα βαμβάκια, υπνοσέντονα και σε τέτοια υλικά που, για να τις καλύψουμε, υπάρχει η συνεργασία μεταξύ των κλινικών».
Απαντώντας σχετικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα εξ όσων λέει. «Δύο εταιρείες με τις οποίες επικοινωνήσαμε μας απάντησαν ότι δε θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν το νοσοκομείο αν δεν εξοφληθούν έστω και μερικώς», λέει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Πάντως, πιέσεις και διαβουλεύσεις γίνονται τόσο από την πλευρά του νοσοκομείου όσο και από την πλευρά του υπουργείου. Ο κ. Χαριτάκης μάλιστα απαντάει και στα περί εκβιασμού των πολυεθνικών φαρμάκων, που κατά το γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρη Βρύσαλη μπορεί να ασκείται - χωρίς να αμφισβητείται βέβαια και το μεγάλο ύψος οφειλών του κράτους προς αυτές - λέγοντας ότι «από τη στιγμή που τους χρωστά το κράτος, έχουν δίκιο.
Όταν του άλλου του χρωστάς και σου ζητάει τα χρωστούμενα, δεν είναι εκβιασμός αυτός. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους ικανοποιήσουμε οικονομικά, έστω και εν μέρει, για να συνεχίσουν να μας βοηθούν και οι εταιρείες από την πλευρά τους».
Καταλήγοντας, ο Νίκος Χαριτάκης λέει ότι «στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και το υπουργείο συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για τις ελλείψεις και για τις εταιρείες που προβάλλουν δυσκολίες για επανατροφοδότηση, και θα κάνει στη συνέχεια επαφή και παρέμβαση».
Ένα φάρμακο με τεράστια σημασία για την ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα την υγεία των νεφροπαθών παρουσιάζει έλλειψη λόγω των capital controls και πρόκειται για ένα από τα εισαγόμενα στη χώρα μας, που δίνεται προς τους νεφροπαθείς.
«Πάρτε μέτρα», αναφέρει σε αποκαλυπτική επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, που φέρνει στο φως το σοβαρό αυτό θέμα!
Το επίμαχο έγγραφο τιτλοφορείται «Έλλειψη ιοντοανταλλακτικής ρητίνης KAYEXALATE» και κοινοποιείται προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τη διευθύντρια Φαρμάκων ΙΦΕΤ κ. Παπαγεωργίου και το διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Ηγουμενίδη.
Μάλιστα, η επιστολή επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση των ενεργειών προμήθειάς του, παρά τις ενέργειας που έγιναν προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον υπεύθυνο φορέα κυκλοφορίας του.
Η επιστολή αναφέρει ότι «ίσως η πιο σοβαρή ηλεκτρολυτική διαταραχή, απειλητική για τη ζωή, και σαν τέτοια χρήζουσα επείγουσας αντιμετώπισης, είναι η υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία αντιμετωπίζεται είτε με την αιμοκάθαρση, είτε με την ιοντοανταλλακτική ρητίνη KAYEXALATE, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά στην αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης».
Επείγον
Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου παρακάτω, «η προμήθεια από τα φαρμακεία του KAYEXALATE τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, και οφείλεται σε καθυστέρηση των ενεργειών προμήθειάς του, παρόλο που έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον ΙΦΕΤ (υπεύθυνος φορέας κυκλοφορίας του).
Είναι λοιπόν προφανές ότι η προμήθεια του KAYEXALATE έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, μιας και δεν υπάρχει σκεύασμα προς αντικατάστασή του και η ζωή των ασθενών είναι σε κίνδυνο. Ειδικά αυτών που διακόπτουν τη λήψη του χωρίς να ενημερώσουν το θεράποντα ιατρό τους.
Ως ΙΣΗ εκφράζουμε την αγωνία των ασθενών που καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν την υπερκαλιαιμία τους, αλλά και των ιατρών που τους αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ζητούμε την προσωπική άμεση παρέμβασή σας για την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας του KAYEXALATE, καθώς και την έγκαιρη μέριμνα προμήθειάς του και κυκλοφορίας του στο μέλλον».
«Ανεπαρκής απέκκριση»
Η περίσσεια καλίου στο αίμα είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια, που προκαλείται συνήθως από ανεπαρκή απέκκριση καλίου ή ανεπαρκή μετατόπιση καλίου από τους ιστούς στο αίμα. Τα αίτια της ανεπαρκούς απέκκρισης περιλαμβάνουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, βαριά χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές των νεφρικών σωληναρίων, υποαλδοστερονισμό και ελαττωμένη έκκριση ρενίνης εξαιτίας νεφροπάθειας ή φαρμάκων (π.χ. μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παραγόντων, διουρητικών), τα οποία αναστέλλουν την απέκκριση καλίου.
Η μετατόπιση καλίου από τους ιστούς παρατηρείται σε βλάβες των ιστών εξαιτίας τραύματος, αιμόλυσης, δηλητηρίασης με δακτυλίτιδα, οξέωσης και ανεπάρκειας ινσουλίνης.
Όπως αναφέρουν επίσης οι γιατροί, η υπερκαλιαιμία είναι συχνά ασυμπτωματική, έως ότου παρουσιασθούν πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Το ακριβές επίπεδο στο οποίο παρατηρούνται τοξικές δράσεις στους σκελετικούς ή στον καρδιακό μυ ποικίλλει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Τελικά, μπορεί να προκύψουν μυϊκή αδυναμία, ηλεκτροκαρδιογραφικές ανωμαλίες (οξύαιχμα Τ κύματα) και ανίατες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.
(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου