ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Επιστρέφει ο ΕΝΦΙΑ μαζί με άλλους φόρους ακινήτων


"Μέρες 2012 και 2013", τότε που το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελούσε μείζον θέμα, ξεσήκωνε το λαό και προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στην τότε συγκυβέρνηση, ξαναζούν πολλοί δημότες στο Ηράκλειο, που βλέπουν στους κωδικούς τους βεβαιωμένο το χαράτσι, παρά την ένσταση που είχαν υποβάλει, για λάθος τετραγωνικά στα ακίνητά τους.

Η ανακάλυψη του θλιβερού "νέου" γίνεται στα λογιστικά γραφεία κατά τη διαδικασία της νέας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι... "αποκαρδιωτικές", αφού βγαίνει υπόλοιπο για να πληρώσουν που τους προκαλεί σοκ!

Χαρακτηριστική είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις, έτσι όπως μας τη μετέφεραν. Οικογένεια που είχε δεχτεί από τη ΔΕΗ ενσωματωμένο στο λογαριασμό του ρεύματος χαράτσι 1.400 ευρώ λόγω λάθους στα τετραγωνικά, ενώ θα έπρεπε να είναι, με βάση τον απαράδεκτο εκείνο νόμο, το πολύ 700 ευρώ, είχε υποβάλει ένσταση μέσω του Δήμου Ηρακλείου. Μια ένσταση η οποία, για να προχωρήσει, πέρασαν πολλοί μήνες, ενώ ουδείς ενημέρωσε τους ανθρώπους αυτούς για την τύχη της ένστασής τους.

Πέρυσι πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις μέχρι και φέτος το Φεβρουάριο. Και χθες, η λογίστρια ανακαλύπτει ότι μόλις ολοκλήρωσαν την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών τούς βεβαίωσε το σύνολο του χαρατσιού της ΔΕΗ για το έτος 2013 και όχι το μισό που έπρεπε να πληρώσουν κανονικά. Έτσι τώρα είναι αναγκασμένοι να ρυθμίσουν την οφειλή, πληρώνοντας όλο το ποσό, με την ελπίδα ότι... κάποτε τα "χρωστούμενα" θα τους επιστραφούν πίσω...

Μάλιστα, τον καιρό εκείνο, η οικογένεια πλήρωνε μόνο την αξία του ρεύματος στα μηχανήματα της ΔΕΗ. Και παρ' όλα αυτά, η ΔΕΗ σε κάθε λογαριασμό, παρά την ένσταση, προσέθετε στο ποσό του προηγούμενου λογαριασμού και τη νέα απλήρωτη δόση, ενώ στην τελευταία δόση είχε προειδοποιήσει την οικογένεια ότι... επίκειται διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων οφειλών, σε μια περίοδο που η Επιχείρηση απαντούσε... «δεν κόβουμε το ρεύμα για το χαράτσι. Έγινε λάθος από το μηχανογραφικό μας σύστημα στην περίπτωση αυτή και ζητάμε συγνώμη» (απάντηση μέσω Βουλής).


«Απαράδεκτη τακτική»

Ο τότε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης (σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) είχε δώσει μεγάλο αγώνα για να μην υπάρχει αυτό το μπάχαλο. Και χθες μας αποκάλυψε ότι έκανε προσπάθειες και προς τη Νάντια Βαλαβάνη, όσο ήταν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, να πάρει πίσω τις βεβαιωμένες από τη ΔΕΗ οφειλές και να τις προσαρμόσει στα πλαίσια των ενστάσεων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Ειδικά σε αυτούς που τους έβαλαν λάθος τετραγωνικά, το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο. Είχαν διορθωθεί τα τετραγωνικά. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για να διορθωθούν. Για πολλές οικογένειες στο Ηράκλειο παραμένει το πρόβλημα. Κακώς που μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, παρότι εγώ έκανα προσωπική παρέμβαση στη Νάντια Βαλαβάνη να επαναφέρει τη διάταξη που ακυρώνει τα παραπάνω χρήματα που είχαν βεβαιωθεί στην εφορία για παραπάνω τετραγωνικά, δεν έχει γίνει αυτή ενέργεια. Μια διάταξη που ο κόσμος δεν την ξέρει».

Στο σημείο αυτό, ο Σωκράτης Βαρδάκης τονίζει ότι αυτά τα λάθη είχαν γίνει τότε με ευθύνη των Δήμων, αλλά έπαιξε έναν άσχημο ρόλο και η ίδια η ΔΕΗ, όταν βεβαίωνε το σύνολο των χαρατσιών στις εφορίες, χωρίς να περιμένει να πάρει τους φακέλους με τις ενστάσεις από τους Δήμους. Κι ενώ στη συνέχεια στους λογαριασμούς του ρεύματος αποκαθιστούσε τα λάθη, είχε ήδη βεβαιώσει προς τις εφορίες ολόκληρα τα αμφισβητούμενα ποσά.

«Βεβαιώθηκαν στην εφορία. Και ακόμα και σε αυτούς που έκαναν ενστάσεις, η εφορία ποτέ δεν επέστρεψε τα χρήματα πίσω όταν είχαν ήδη πληρωθεί. Μακάρι να γίνει αργότερα», λέει χαρακτηριστικά. «Και πολύς κόσμος δεν ήξερε ότι έπρεπε να κάνει ένσταση, για να ακυρωθούν αυτά τα παραπάνω ποσά. Κατά την άποψή μου, παράνομα», καταλήγει ο Σωκράτης Βαρδάκης.


Έρχεται "φοροκαταιγίδα" από το Σεπτέμβριο

Στο μεταξύ, ο κ. Βαρδάκης παραδέχεται ότι έρχονται δύσκολες μέρες για το λαό μας. «Δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Τουλάχιστον να δούμε αν θα μπορέσουμε να πάρουμε κάποια μέτρα, με τα οποία θα ανακουφίσουμε τον κόσμο», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΗ και νυν βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καυστικός ήταν προς την εφημερίδα μας ο σημερινός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Καταρχήν έρχονται οι δόσεις από το πρόγραμμα των 100 δόσεων. Τώρα αρχίζουν να ισχύουν. Και είναι ρύθμιση που δεν την έκαναν μόνο επιχειρηματίες, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Έρχονται οι μειώσεις των συντάξεων από τον άλλο μήνα. Τον Οκτώβριο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ. Και τελικά θα είναι όπως ήταν πριν. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δηλαδή ουσιαστικά τώρα το Σεπτέμβριο έρχεται μια φορολαίλαπα»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, ο κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει όλα αυτά τα βάρη. «Οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν. Και δε θα πληρώσουν. Θα κοιτάξουν να εξασφαλίσουν πρώτα και κύρια το καθημερινό τους φαγητό. Είναι δυνατόν να μην κοιτάξεις πρώτα να ταΐσεις τα παιδιά σου, αλλά να πας πρώτα και να πληρώνεις φόρους;...».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

"Η υγεία τη βγάζει, δεν τη βγάζει (!)"

Η "Ν.Κ." φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τα κρατικά νοσοκομεία - Δραματική κατάσταση και στο Βενιζέλειο



Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός των ελλείψεων του ιατροφαρμακευτικού υλικού, ακόμα και τροφίμων, γύρω από τη δημόσια υγεία και τα κρατικά νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου. Ο τομέας αυτός, από τον οποίο εξαρτάται η ίδια μας η ζωή, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με την κυβέρνηση να προβαίνει σε δεσμεύσεις, ότι θα πάρει μέτρα εντός των επόμενων ημερών, για να ικανοποιήσει έστω και μερικώς τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Η δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας, μέρος δεύτερο
Η "Νέα Κρήτη" συνεχίζει σήμερα την έρευνα, μετά το χθεσινό ρεπορτάζ, φέρνοντας στην επιφάνεια ακόμα πιο δραματικά στοιχεία, που μας αφορούν όλους!

Μόνο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν συσσωρευτεί πάνω από 9.000 ρεπό προς τους εργαζόμενους (νοσηλευτές, γιατρούς και υπαλλήλους) και φαντάζει σαν άπιαστο όνειρο για τους ίδιους να καταφέρουν κάποτε να τα πάρουν, όπως δικαιούνται. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χονδροζουμάκης, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι τραγική και το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία του κόσμου, που εργάζεται σε αυτό.


Τα Επείγοντα

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα. Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «το έκτακτο Πνευμονολογικό είναι κλειστό. Και όταν χρειάζεται εξέταση πνευμονολογική, τους ασθενείς τούς βλέπουν οι παθολόγοι. Όταν κατά την εξέταση προκύπτει ανάγκη, τότε αναλαμβάνει ο επιμελητής πνευμονολόγος για να εξετάσει τον ασθενή, που ανεβαίνει πάνω και νοσηλεύεται»!

Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβαρύνεται το Παθολογικό Τμήμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πνευμονολόγοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και οι ειδικευόμενοι έφυγαν επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους.


Οι κλινικές

Κατά κλινική, η κατάσταση, σύμφωνα με τον Γιώργο Χονδροζουμάκη, έχει ως εξής: Στην Παιδιατρική τέλος του χρόνου φεύγει ο ένας και μοναδικός επικουρικός γιατρός. Και φεύγουν και οι δύο που έχουν έρθει από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και κάνουν εφημερίες.

Στην Β' Παθολογική φεύγει τέλος του χρόνου ο επικουρικός. Και είναι και μία γυναίκα γιατρός του ΠΑΓΝΗ που απλά περιστασιακά εργάζεται για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, αλλά κάποια στιγμή θα σταματήσει και η ίδια. Ως το τέλος του χρόνου λήγουν και οι συμβάσεις των δύο που κάνουν εφημερίες και έχουν έρθει από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου.

Στην Καρδιολογική, προς το παρόν οι ανάγκες σε επικουρικούς γιατρούς καλύπτονται. Αλλά και εδώ τρεις γιατροί κάνουν την ειδικότητά τους και φεύγουν και αυτοί τέλος του χρόνου. Άρα αποδυναμώνεται και η Καρδιολογική.

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο Γιώργος Χονδροζουμάκης τονίζει ότι στα σοβαρότερα φάρμακα υπάρχει ένα στοκ που μπορεί να κρατήσει όχι πάνω από ένα μήνα ακόμα. Μετά θα αρχίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα.


«Μόνο συνταξιοδοτούνται»

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φύγει με σύνταξη από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο πάνω από 700 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Αυτό τα λέει όλα», καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, ο ίδιος λέει στην εφημερίδα μας ότι «το τελευταίο διάστημα καταγράφουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε κάθε κλινική, για να δούμε αν μπορούν να καλυφθούν από το ένα τμήμα προς το άλλο, ή ακόμα και από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο».

Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, τα προβλήματα είναι κυρίως σε είδη καθημερινής χρήσης και κατανάλωσης, τα οποία είναι φτηνά αλλά είναι άκρως αναγκαία και σε μεγάλες ποσότητες.

«Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται πάντα στο φτηνό. Αλλά είναι αυτό που καταναλώνεται πολύ και είναι καθημερινής χρήσεως. Δηλαδή, γάζες, σύριγγες, ουροκαθετήρες κ.λπ. Από αυτά θέλουμε κατά χιλιάδες κάθε μέρα. Γιατί από άρρωστο σε άρρωστο πρέπει να αλλάζεις γάντια, πρέπει να αλλάζεις σύριγγα. Κι εκεί έχουμε όντως πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Θεοδοσάκης.

Αλλά και στα φάρμακα υπάρχει πρόβλημα λόγω των capital controls, καθώς τα περισσότερα είναι εισαγόμενα.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις τράπεζες τις επόμενες μέρες, αν μπορούμε να εισάγουμε, να πάρουμε από τα τελωνεία κ.λπ. Αλλά σίγουρα αρχίζει και δημιουργείται πρόβλημα», λέει ο Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι δυστυχώς ο κ. Κουρουμπλής «φαίνεται ότι είναι στον κόσμο του. Τα νοσοκομεία όμως πρέπει να λειτουργούν. Φανταστείτε πως έχει πει να καλύψουμε τις ελλείψεις μας μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή, με μπλοκάκια και απλήρωτους εργαζόμενους. Δε γίνονται στην υγεία αυτά τα πράγματα»...


Απόλυτη επιβεβαίωση

Απόλυτα επιβεβαίωσε τα στοιχεία του χθεσινού πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της "Νέα Κρήτη" ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Χαριτάκης, αποκαλύπτοντας ότι προ ημερών σε σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ είχαν τονίσει οι υπεύθυνοι ότι υπήρχαν ακόμη αποθέματα για 15 με 20 μέρες, που όμως πέρασαν χωρίς να δοθούν λύσεις από το κράτος.

«Οι μέρες αυτές πέρασαν και έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές οι ελλείψεις», σύμφωνα με τον Νίκο Χαριτάκη. «Οι ελλείψεις είναι σε βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.λπ. Στις συσκέψεις που γίνονται ανάμεσα στα αρμόδια γραφεία διαπιστώνονται πράγματι ελλείψεις», λέει χαρακτηριστικά.

Από 'κει και πέρα, υπάρχει μια μικρή βελτίωση της κατάστασης, σύμφωνα με όσα λένε από την Αθήνα παράγοντες του υπουργείου Υγείας προς τη ΔΥΠΕ Κρήτης.

«Απ' ό,τι με πληροφόρησαν από τη ΔΥΠΕ, μέχρι την Πέμπτη θα επανατροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία σε αυτά τα ιατρικά υλικά που έχουν έλλειψη», λέει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Χαριτάκης. Η δέσμευση είναι επίσης ότι χρηματοδότηση θα υπάρξει εντός των επόμενων ημερών, κάτι που το χαρακτήρισε ως μονόδρομο.

Στο μεταξύ, έχει αυξηθεί η κίνηση στο ΠΑΓΝΗ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα προηγούμενα, προ της κρίσης, χρόνια, κάτι που δυσχεραίνει δραματικά το έργο του νοσοκομείου, το οποίο και απειλείται με κατάρρευση.

«Είναι μια αύξηση που οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετείται, πλέον, από τους ιδιώτες και να πληρώνει», όπως λέει.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η κατάσταση και στο Βενιζέλειο είναι τραγική και το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία του κόσμου που εργάζεται σε αυτό.

Ελλείψεις: Τι γίνεται με τα φάρμακα και τα υλικά

Για το κατά πόσο μπορεί να κινδυνεύουν και άνθρωποι από φάρμακα ιδιαίτερα σοβαρά για την υγεία τους, ο κ. Χαριτάκης αναφέρθηκε στην κατηγορία των φαρμάκων των καρκινοπαθών, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά. Αλλά μας απάντησε και για άλλα φάρμακα, όπως την ινσουλίνη, την αναισθησία κ.ά., λέγοντάς μας ότι «σε αυτά δεν έχουμε πρόβλημα. Οι ελλείψεις είναι στα ιατρικά εργαλεία, στα γάντια, στα βαμβάκια, υπνοσέντονα και σε τέτοια υλικά που, για να τις καλύψουμε, υπάρχει η συνεργασία μεταξύ των κλινικών».

Απαντώντας σχετικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα εξ όσων λέει. «Δύο εταιρείες με τις οποίες επικοινωνήσαμε μας απάντησαν ότι δε θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν το νοσοκομείο αν δεν εξοφληθούν έστω και μερικώς», λέει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πάντως, πιέσεις και διαβουλεύσεις γίνονται τόσο από την πλευρά του νοσοκομείου όσο και από την πλευρά του υπουργείου. Ο κ. Χαριτάκης μάλιστα απαντάει και στα περί εκβιασμού των πολυεθνικών φαρμάκων, που κατά το γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρη Βρύσαλη μπορεί να ασκείται - χωρίς να αμφισβητείται βέβαια και το μεγάλο ύψος οφειλών του κράτους προς αυτές - λέγοντας ότι «από τη στιγμή που τους χρωστά το κράτος, έχουν δίκιο.

Όταν του άλλου του χρωστάς και σου ζητάει τα χρωστούμενα, δεν είναι εκβιασμός αυτός. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους ικανοποιήσουμε οικονομικά, έστω και εν μέρει, για να συνεχίσουν να μας βοηθούν και οι εταιρείες από την πλευρά τους».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χαριτάκης λέει ότι «στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και το υπουργείο συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για τις ελλείψεις και για τις εταιρείες που προβάλλουν δυσκολίες για επανατροφοδότηση, και θα κάνει στη συνέχεια επαφή και παρέμβαση».

Ένα φάρμακο με τεράστια σημασία για την ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα την υγεία των νεφροπαθών παρουσιάζει έλλειψη λόγω των capital controls και πρόκειται για ένα από τα εισαγόμενα στη χώρα μας, που δίνεται προς τους νεφροπαθείς.

«Πάρτε μέτρα», αναφέρει σε αποκαλυπτική επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, που φέρνει στο φως το σοβαρό αυτό θέμα!

Το επίμαχο έγγραφο τιτλοφορείται «Έλλειψη ιοντοανταλλακτικής ρητίνης KAYEXALATE» και κοινοποιείται προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τη διευθύντρια Φαρμάκων ΙΦΕΤ κ. Παπαγεωργίου και το διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Ηγουμενίδη.

Μάλιστα, η επιστολή επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση των ενεργειών προμήθειάς του, παρά τις ενέργειας που έγιναν προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον υπεύθυνο φορέα κυκλοφορίας του.

Η επιστολή αναφέρει ότι «ίσως η πιο σοβαρή ηλεκτρολυτική διαταραχή, απειλητική για τη ζωή, και σαν τέτοια χρήζουσα επείγουσας αντιμετώπισης, είναι η υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία αντιμετωπίζεται είτε με την αιμοκάθαρση, είτε με την ιοντοανταλλακτική ρητίνη KAYEXALATE, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά στην αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης».


Επείγον

Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου παρακάτω, «η προμήθεια από τα φαρμακεία του KAYEXALATE τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, και οφείλεται σε καθυστέρηση των ενεργειών προμήθειάς του, παρόλο που έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον ΙΦΕΤ (υπεύθυνος φορέας κυκλοφορίας του).

Είναι λοιπόν προφανές ότι η προμήθεια του KAYEXALATE έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, μιας και δεν υπάρχει σκεύασμα προς αντικατάστασή του και η ζωή των ασθενών είναι σε κίνδυνο. Ειδικά αυτών που διακόπτουν τη λήψη του χωρίς να ενημερώσουν το θεράποντα ιατρό τους.

Ως ΙΣΗ εκφράζουμε την αγωνία των ασθενών που καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν την υπερκαλιαιμία τους, αλλά και των ιατρών που τους αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ζητούμε την προσωπική άμεση παρέμβασή σας για την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας του KAYEXALATE, καθώς και την έγκαιρη μέριμνα προμήθειάς του και κυκλοφορίας του στο μέλλον».


«Ανεπαρκής απέκκριση»

Η περίσσεια καλίου στο αίμα είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια, που προκαλείται συνήθως από ανεπαρκή απέκκριση καλίου ή ανεπαρκή μετατόπιση καλίου από τους ιστούς στο αίμα. Τα αίτια της ανεπαρκούς απέκκρισης περιλαμβάνουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, βαριά χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές των νεφρικών σωληναρίων, υποαλδοστερονισμό και ελαττωμένη έκκριση ρενίνης εξαιτίας νεφροπάθειας ή φαρμάκων (π.χ. μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παραγόντων, διουρητικών), τα οποία αναστέλλουν την απέκκριση καλίου.

Η μετατόπιση καλίου από τους ιστούς παρατηρείται σε βλάβες των ιστών εξαιτίας τραύματος, αιμόλυσης, δηλητηρίασης με δακτυλίτιδα, οξέωσης και ανεπάρκειας ινσουλίνης.

Όπως αναφέρουν επίσης οι γιατροί, η υπερκαλιαιμία είναι συχνά ασυμπτωματική, έως ότου παρουσιασθούν πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Το ακριβές επίπεδο στο οποίο παρατηρούνται τοξικές δράσεις στους σκελετικούς ή στον καρδιακό μυ ποικίλλει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Τελικά, μπορεί να προκύψουν μυϊκή αδυναμία, ηλεκτροκαρδιογραφικές ανωμαλίες (οξύαιχμα Τ κύματα) και ανίατες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΑΓΝΗ: Ξεμένει από φάρμακα και τρόφιμα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τελειώνουν οι προμήθειες και όλοι "κάνουν το σταυρό τους"



Οι ασθενείς βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πολεμούν "με ανεμόμυλους" και βρίσκονται μονίμως στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι προμηθευτές σταματούν ο ένας μετά τον άλλο να τροφοδοτούν το ΠΑΓΝΗ με τα αναγκαία υλικά, αφού συνολικά τα χρέη του κράτους στις προμήθειες μόνο του συγκεκριμένου νοσοκομείου ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο θέμα της εφημερίδας. Έχουμε και συνέχεια...
Την τραγική αυτή κατάσταση περιγράφει στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Θέμης Φραγκιαδάκης, ο οποίος και τονίζει ότι παρόμοια προβλήματα απασχολούν και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, με την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται στα θέματα αυτά σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Ακόμα και το φαγητό των νοσηλευομένων ασθενών είναι πλέον υποβαθμισμένο, λόγω της έλλειψης τροφίμων, αλλά το χειρότερο απ' όλα είναι ότι σε φάρμακα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τους ανθρώπους οι ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί δημιουργούν την ανάγκη εσωτερικού δανεισμού στο ΠΑΓΝΗ, από μία κλινική σε μία άλλη, μέχρι να έρθει η στιγμή που δε θα υπάρχει πλέον ούτε αυτή η "εναλλακτική λύση"...


«Ούτε απαντούν»

«Ούτε το τηλέφωνο για παραγγελίες δε σηκώνουν πια οι προμηθευτές», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Θέμης Φραγκιαδάκης. Η χθεσινή μέρα ήταν μία ακόμη μέρα που έψαχναν να βρουν νοσηλευτικό υλικό από τη μια κλινική στην άλλη.

«Και την ίδια ώρα τα κρεβάτια στις μονάδες κλείνουν. Έχει κλείσει ένα. Σε δύο μήνες έχουν κλείσει άλλα δύο κρεβάτια. Φεύγουν πέντε νοσηλεύτριες που τελειώνει η σύμβασή τους. Διατροφολόγο δεν έχει το νοσοκομείο. Αναγκάστηκε η διοίκηση να πάρει μία εργαζόμενη που έχει τελειώσει διαιτολόγος, από τη Μονάδα Εμφραγμάτων, για να εκτελεί χρέη διαιτολόγου. Ένα νοσοκομείο με 800 ασθενείς και με εκατοντάδες ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και τις πρώτες βοήθειες κάθε μέρα δεν έχει διαιτολόγο».

Για τα υλικά, ο Θέμης Φραγκιαδάκης εξηγεί ότι «κάποιες κλινικές έχουν στοκ και δίνουν σε άλλες κλινικές. Αλλά σε σύντομο διάστημα δε θα υπάρχει υλικό για νοσηλεία»...

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, οι ελλείψεις είναι σε κάθε είδος. Χθες, για παράδειγμα, οι κλινικές δεν είχαν σύριγγες. «Μείνανε κάποιες κλινικές από σύριγγες και πήρανε από άλλες κλινικές δανεικές», όπως μας είπε.

Για τα capital controls, ο πρόεδρος των εργαζομένων θεωρεί πως και αυτά έχουν παίξει ρόλο στη χειροτέρευση της κατάστασης, δεδομένου ότι τα περισσότερα είδη είναι εισαγόμενα και για να έρθουν θα πρέπει να διατεθεί και να κινηθεί τραπεζικά το χρήμα που απαιτείται.

«Τα capital controls δημιουργούν εμπόδια στους εισαγωγείς που εισάγουν σε ιατρικό και υγειονομικό υλικό, οπότε ναι γενικότερα επηρεάζουν τον τομέα των προμηθειών», συνεχίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Κρατική αδιαφορία

Δραματική, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, είναι η κατάσταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα του χρόνου, η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προς το ΠΑΓΝΗ δεν ξεπερνάει τα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, όταν χρωστάει προς τους προμηθευτές πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τα 35 εκατομμύρια ευρώ είναι χρέη ληξιπρόθεσμα, πάντα προς τους προμηθευτές του νοσοκομείου. Ως ληξιπρόθεσμα θεωρούν τα χρέη τα οποία έπρεπε να είχαν πληρωθεί, διότι από μία ημερομηνία και μετά τοκίζονται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Θέμη Φραγκιαδάκη, «κάποιοι δίνουν ακόμη υλικά, γιατί ξέρουν ότι θα έρθει το κράτος κάποια στιγμή, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα τους πληρώσει, κατά την τακτική των προηγούμενων χρόνων. Είναι όμως και οι προμηθευτές εκείνοι που χωρίς χρήματα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Και έχουν σταματήσει να προμηθεύουν το νοσοκομείο».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής μας λέει πως πρόκειται για «το σύνολο του υλικού. Ιατρικό, φαρμακευτικό, ακόμα και στο τμήμα διατροφής υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει χαμηλής ποιότητας διατροφή στους ασθενείς».

Όσο για τα φάρμακα, «υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Δε βρίσκουμε το ένα φάρμακο, δίνουμε το άλλο. Αυξάνουμε τα γενόσημα. Δηλαδή, παντού υπάρχει πρόβλημα»...


Συγχωνεύσεις

Στο ερώτημά μας αν μιλάμε για προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο Θέμης Φραγκιαδάκης λέει: «Για να έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό.

Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο η κατάσταση για τους ασθενείς των νοσοκομείων σήμερα, από την έλλειψη υγειονομικού υλικού, φαρμακευτικού υλικού, από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, με τις υποστελεχωμένες κλινικές. Κλινικές οι οποίες απειλούνται με συγχώνευση. Ετοιμάζεται να κλείσει πάλι η Παιδοχειρουργική Κλινική επειδή έφυγε ο επικουρικός, που είχε δουλειά μόνιμη σε άλλο νοσοκομείο.

Η Παιδοψυχιατρική 16 Σεπτεμβρίου κλείνει. Η Νεφρολογική σταμάτησε να λειτουργεί σαν αυτόνομη κλινική και εντάχθηκε στην Παθολογική κλινική. Η Ουρολογική με την ΩΡΛ. Η Οφθαλμολογική με τη Γναθοχειρουργική. Δηλαδή έχουμε μια κατάσταση πολύ δύσκολη στο νοσοκομείο».

Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται αυτήν την περίοδο για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν πέντε μέρες άδεια. Και έτσι μία νοσηλεύτρια κάνει νυχτερινές βάρδιες καλύπτοντας δύο κλινικές ταυτόχρονα!


«Το νοσοκομείο έχει "βαρέσει"... διάλυση»

Τι γίνεται όμως με τα χειρουργεία; Τώρα, λόγω του καλοκαιριού, οι εγχειρήσεις έχουν μειωθεί. Αλλά με την έναρξη του χειμώνα, αν δεν έχουν δοθεί λύσεις στις προμήθειες του νοσοκομείου, σίγουρα θα προκύψουν ζητήματα εξεύρεσης και άλλων φαρμάκων, όπως αυτό... της αναισθησίας, όπως φοβάται ο πρόεδρος των εργαζομένων...

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκιαδάκης μάς είπε ότι στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα γίνει σύσκεψη με το ΔΥΠΕάρχη κ. Ηγουμενίδη, για να τεθούν τα θέματα αυτά για πολλοστή φορά.

«Δεν πάει άλλο. Το νοσοκομείο έχει βαρέσει διάλυση και έχουμε ευθύνη απέναντι στον κρητικό λαό», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ξανθός, παρά το πλήθος των επιστολών που έχουν λάβει, δε δίνουν απαντήσεις, προφανώς επειδή... "περί άλλων τυρβάζουν"...


"Δωρεάν υγεία"

Ως τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση όχι μόνο του ΠΑΓΝΗ, αλλά και όλων των κρατικών νοσοκομείων της Κρήτης, ο νοσηλευτής-συνδικαλιστής Δημήτρης Βρύσαλης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Μιλάμε τόσο για τη χρηματοδότηση, που είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όσο και στο έμψυχο υλικό, που από τη μια με τις συνταξιοδοτήσεις και από την άλλη με την έλλειψη σε προσωπικό, δημιουργείται μια κατάσταση δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους»!

Μάλιστα, με αφορμή και το νέο ασφαλιστικό, όπως λέει ο Δημήτρης Βρύσαλης αρκετοί εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου βρίσκονται στη συνταξιοδότηση. «Θεωρούμε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση ασθενών και εργαζομένων ενός συστήματος υγείας αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν.

Τώρα να μην πληρώνουν τίποτα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες. Ούτε για συμμετοχή στα φάρμακα. Ούτε για συμμετοχή στις εξετάσεις. Ούτε για πληρωμές στα εξωτερικά ιατρεία», τονίζει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

«Διότι, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, όχι μόνο δεν περισσεύει τίποτα, αλλά είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου η αναγκαιότητα να παρέχονται από το κράτος αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο τον κόσμο. Και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που όλοι βιώνουμε».

Για τις ελλείψεις, ο κ. Βρύσαλης τονίζει ότι «ανεξάρτητα από τα χρέη του κράτους προς τις πολυεθνικές, όσο τα φάρμακα και τα ιατρικά υλικά είναι στα χέρια των πολυεθνικών, θα έχουμε από την πλευρά τους και εκβιασμό απέναντι στο κράτος, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.

Γι' αυτό εμείς διεκδικούμε να δημιουργηθεί κρατικός φορέας και φαρμάκου και ταυτόχρονα ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού, που να μπορεί να προσφέρεται στον ελληνικό λαό, χωρίς να πληρώνει τίποτα».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ -"Ν.ΚΡΗΤΗ"- ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015) 

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ



Γράφει ο Καρτέσιος     

Είπε ο αριστερός κ. Τσίπρας ότι ένας από τους μεγάλους αντιπάλους για τις δυνάμεις της προόδου και της Αριστεράς είναι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες. Και θα τους χτυπήσει είπε. Και θα τους νικήσει. Την ίδια ώρα ο δεξιός κ. Τσίπρας τρέχει να μας βάλει στο λαιμό την τρίτη μνημονιακή θηλιά για να χαρίσει ακόμη 25 δισ. στις Τράπεζες. Δηλαδή στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.
Τους τσάκισε ο αριστερός κ. Τσίπρας. Νίκησε ο δεξιός κ. Τσίπρας. Κορώνα – γράμματα δικά του.
Αμόλησε ο παλαιοπασόκος κ. Τσίπρας το τάγμα αυριανιστών που δημιούργησε γύρω του κι άρχισε αυτό το τάγμα να απαιτεί την παραίτηση των βουλευτών που δεν ψηφίζουν τις μνημονιακές παραχωρήσεις του κ. Τσίπρα. «Να δείξουν υπευθυνότητα και να παραδώσουν τις έδρες τους» απαιτούν τα τάγματα αυριανιστών. Την ίδια ώρα, ο δεξιός κ. Τσίπρας δηλώνει ατάραχος «Αναλαμβάνω τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου». Για πολλοστή φορά εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού συστήματος αναλαμβάνει τις ευθύνες του … παραμένοντας στη θέση του χωρίς να τις πάρει μαζί του φεύγοντας αξιοπρεπώς. Ε, λοιπόν, το ίδιο λένε και οι βουλευτές που αρνούνται να παραδώσουν τις έδρες τους. Διότι, σύμφωνα με τη λογική του κ. Τσίπρα, αν τις παρέδιδαν θα ήταν σαν να έλεγαν «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και δραπετεύουμε από αυτές». Το να θέλει ο κ. Τσίπρας να παραμείνει στη θέση του αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, αλλά να φύγουν οι υπόλοιποι αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους είναι από μόνο του ένας παραλογισμός.
Μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ο κ. Τσίπρας υποσχόμενος ότι «Δεν μειώνονται οι συντάξεις». Διότι πρώτον κρύβει ότι δεν μειώνονται οι ήδη υπάρχουσες συντάξεις. Οι μελλοντικές συντάξεις εξαϋλώνονται, εξαερώνονται, εξευγενίζονται σε χαρτζιλίκι και κοροϊδία. Και μας κοροϊδεύει διότι, δεύτερον, μπορεί να υπόσχεται ότι δεν μειώνεται το ποσό των συντάξεων, αλλά και μόνο η αύξηση του ΦΠΑ μείωσε ήδη την πραγματική αξία τους. Στη συνέχεια θα μειωθούν κι άλλο μέσω της αύξησης της ΔΕΗ, την εξαφάνιση του ΕΚΑΣ κι όποιου άλλου συνταξοβόρου μέτρου υπογράψει ο δεξιός κ. Τσίπρας στο τρίτο μνημόνιο «για την ανάπτυξη». Πολυλογάς σε εμάς ο αριστερός κ. Τσίπρας, εξυπηρετικότατος στους δανειστές ο δεξιός κ. Τσίπρας.
Συμμετείχε ο κ. Τσίπρας στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς με την ευκαιρία «της 41ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας». Στο γεύμα, μαθαίνουμε, ότι επικράτησε «ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα». Μέσα στην τόση ευχάριστη ατμόσφαιρα ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε σε όλους «χρόνια πολλά» για την ημέρα και τόνισε ότι «αυτή η συνάντησή μας τιμά και την ημέρα, αλλά έχει και τον συμβολισμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας» και ο αριστερός κ. Τσίπρας δεν άρπαξε το ασημένιο μαχαίρι να κάνει χαρακίρι από ντροπή, διότι επικράτησε ο δεξιός κ. Τσίπας που βρήκε φυσιολογικό, κανονικό και δημοκρατικότατο το να έχει προτείνει και ψηφίσει πριν λίγες ώρες τις απαιτήσεις χιλιάδων σελίδων που έστειλαν οι δανειστές στα αγγλικά, χωρίς να τις διαβάσουν οι βουλευτές και δίχως να μπορούν να τις συζητήσουν. Το γεύμα των πολιτικών αρχηγών ήταν ο συμβολισμός της Δημοκρατίας. Στην κυριολεξία. Λάβετε, φάγετε• τούτο εστί το μέλλον μας. Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο γάρ εστί το αίμα μας.
Διότι όπως είπε και η κυρία Φώφη Γεννηματά τσιμπώντας λίγο λαβράκι με βλήτα και πίνοντας μια γουλιά λευκό σαμιώτικο κρασί: «Σήμερα καταρρέει ο διαχωρισμός «μνημόνιο – αντιμνημόνιο»». Ακριβώς αυτό. Όσοι πιστέψαμε ότι υπήρξε αληθινή διαφορά μεταξύ των κομμάτων, ας το ξεπιστέψουμε. Ο πραγματικός διαχωρισμός είναι εμείς και αυτοί. Η δημοκρατία τους δεν έχει αδιέξοδα για αυτούς. Πάντα θα υπάρχουν έξοδοι να διαφύγουν. Η δημοκρατία τους είναι το κλουβί μας. Η δημοκρατία μας είναι στους δρόμους. ‘Η θα βγούμε από τα σπίτια μας ή θα τα πάρουν οι τράπεζες. Κι αυτό το ερώτημα δε μπορεί να απαντηθεί σε δημοψήφισμα. Μόνο με πράξεις.


Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

"Φοβόμαστε τα χειρότερα"

Φουντώνουν οι ανησυχίες για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση




"Ελλάδα όπως... Ισπανία"; Το φαινόμενο της Ισπανίας, όπου οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες έβγαλαν από τη μια στιγμή στην άλλη έξω από τα σπίτια τους τούς οφειλέτες των "κόκκινων" δανείων, φοβούνται πλέον οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, παραβιάζοντας την "κόκκινη γραμμή" της για την υπόθεση αυτή.



«Ήταν η τελευταία μας ελπίδα. Κατέρρευσε κι αυτή»... Αυτό το μήνυμα βγαίνει μέσα από την τοπική κοινωνία, και συγκεκριμένα από τον κόσμο που πήρε δάνεια προ ετών έχοντας δουλειά, συγκεκριμένο μεροκάματο και μισθό, άλλες συνθήκες διαβίωσης, όνειρα για μια καλύτερη ζωή για κάθε οικογένεια, και σήμερα αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του, επειδή ούτε η δουλειά υπάρχει πια σε πολλούς, ούτε τα μεροκάματα και οι μισθοί για όσους έχουν... απομείνει να δουλεύουν είναι πια τα ίδια. Κι όμως.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που τα έλεγε αυτά, σήμερα μέσα από τη συμφωνία με τους δανειστές περνάει στη Βουλή το θέμα να ανοίξει και πάλι ο φάκελος «άρση της προστασίας για την πρώτη κατοικία».

Τουλάχιστον έτσι εκλαμβάνουν άπαντες την ενέργεια αυτή, παρότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση παρουσιάζει το θέμα ως επίσπευση των διαδικασιών πλειστηριασμών μόνο σε όσους δεν προστατεύονται από το νόμο για την πρώτη τους κατοικία. Και όχι στους πολλούς, που προστατεύονται.

Όμως, ακόμα κι έτσι, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας, της αγοράς στο χώρο της κατοικίας, των συνδικαλιστικών φορέων κ.λπ. καταγγέλλουν ότι οποιαδήποτε και αν είναι η σημερινή νομοθετική εξέλιξη, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τους πλειστηριασμούς τύπου Ισπανίας. Και απλά ευχήθηκαν να μη δούμε στην Ελλάδα ανάλογες καταστάσεις, μόνο και μόνο επειδή το ζήτησαν οι δανειστές, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της παγκόσμιας αγοράς και του τραπεζικού συστήματος.

Διαβεβαιώσεις Καμμένου

«Με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, «διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες ότι δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση γι' αυτό».

Τρόπος... πλειστηριασμών

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, οι βασικές από δημοσιονομικής άποψης μεταβολές εστιάζονται στα εξής σημεία: Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται πλέον η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο κατάσχεσης. Μέχρι σήμερα, ως τιμή πρώτης προσφοράς ίσχυε η αξία που προέκυπτε από τις αντικειμενικές τιμές.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια (προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες), ενώ διαβεβαιώνει ότι, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες που υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

Δεσμεύσεις πρωθυπουργού

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι, όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε, δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, από την πλευρά της, μίλησε και η Λούκα Κατσέλη, η οποία διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι μέχρι τέλος του έτους θα ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών. Συμπλήρωσε δε ότι οι τράπεζες αναμένουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο από το 2016.

«Θα καταρρεύσει εντελώς η αγορά των ακινήτων»

Εξαιρετικά εκνευρισμένη και καταγγελτική ήταν προς την εφημερίδα μας η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη.

«Να συμφωνώ που θα ξανανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος; Όταν σήμερα το 30 με 40% των Ελλήνων έχουν χάσει τη δουλειά τους. Όταν έχουμε αυτή την οικονομική κατάρρευση. Και φυσικά δε συμφωνούμε να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί. Και φυσικά θα πρέπει να συνεχιστεί η προστασία ειδικά της πρώτης κατοικίας».

Συνεχίζοντας, η κ. Μαυράκη τονίζει κατηγορηματικά: «Όταν ο αγοραστής αγοράζοντας ένα σπίτι είχε πάρει δάνειο, τότε είχε και χρήματα. Είχε κάνει τον οικογενειακό και οικονομικό του προϋπολογισμό. Και είχε δουλειά. Σήμερα βρίσκεται είτε χωρίς δουλειά, είτε με μειωμένες αποδοχές, και φυσικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δόσεις των δανείων.

Όμως, επειδή δεν είναι ευθύνη δική του που έχασε τη δουλειά του. Δεν είναι ευθύνη δική του που μειώθηκε ο μισθός του και που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, νομίζω ότι θα πρέπει, και επιβάλλεται, η κυβέρνηση να προστατεύσει τα σπίτια των Ελλήνων και ειδικά της πρώτης κατοικίας».

Παρακάτω η πρόεδρος των κτηματομεσιτών μάς καλεί να φανταστούμε όλοι «τι θα γίνει στην αγορά αν θα βγουν σε πλειστηριασμούς τόσες χιλιάδες σπίτια. Θα καταρρεύσει εντελώς η αγορά»...

Σύμφωνα με την Άρτεμη Μαυράκη, «φοβούμαι ότι, αν δεν κάνουν κάτι, αν δεν προστατεύσουν την ιδιοκτησία, αν δε σταματήσουν αυτήν την παράλογη φορολογία, τότε θα δούμε πολύ άσχημες καταστάσεις. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τον Ιανουάριο λέγανε ότι θα σταματήσουν και τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους.

Όμως, ούτε ο ΕΝΦΙΑ σταμάτησε, ούτε οι φόροι σταμάτησαν. Αν λοιπόν δε σταματήσουν αυτήν την άγρια φοροεπιδρομή στα ακίνητα και αν δεν προστατεύσουν τουλάχιστον την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, φοβούμαι πως θα φτάσουμε σε πολύ ακραίες περιπτώσεις. Θα καταρρεύσει εντελώς η αγορά των ακινήτων. Θα φτάσουμε σε σημεία, πραγματικά, που ούτε καν θέλω να σκεφτώ».

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», λέει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, για τη διαδικασία "ξεπαγώματος" της υπόθεσης των πλειστηριασμών ακινήτων στην πρώτη κατοικία.

«Αυτό που είπαν είναι ότι θα συνεχίζεται να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Και ότι απλά θα επισπεύδονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για εκείνους που δεν προστατεύονται. Τώρα, από 'κει και πέρα, το ζήτημα είναι αν θα βρίσκονται πλειοδότες για να πλειοδοτήσουν. Και στην παρούσα περίοδο είναι δύσκολο να βρεθεί πλειοδότης για να πλειοδοτήσει, εκτός και αν τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες».

Αλλά στο σημείο αυτό, ο κ. Αράπογλου ξεκαθαρίζει: «Μπορεί αυτή τη στιγμή να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Αλλά για το τι θα γίνει στο μέλλον, κανείς δεν το ξέρει. Σίγουρα, πάντως, προστατεύονται λιγότερες πρώτες κατοικίες με αυτό το νόμο, αφού μπαίνουν κριτήρια πιο αυστηρά από αυτά που μπαίνουν σήμερα. Εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε αυτό το θέμα δεν έχουμε πάρει θέση. Αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, μπορεί να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων σε χαμηλή τιμή και οι ιδιοκτήτες τους στη συνέχεια να εξακολουθήσουν να χρωστάνε.

«Ένας ιδιοκτήτης πρώτης κατοικίας χρωστάει λοιπόν στην τράπεζα 100.000 ευρώ. Αν το ακίνητο βγει στον πλειστηριασμό και πάρει η τράπεζα τις 50.000, τότε σε αυτήν την περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα εξακολουθήσει να χρωστά άλλες 50.000 ευρώ και θα γίνεται με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία»!

Όπως εξηγεί ο κ. Αράπογλου, αυτό το μέτρο είναι θεσμοθετημένο στο Αστικό Δίκαιο από το 1940 στη χώρα μας. «Μπορεί βέβαια η οφειλή να μην είναι προς την τράπεζα. Μπορεί να είναι σε ιδιώτη. Να είναι από δικαστική απόφαση. Αλλά συνήθως, οι αποφάσεις πλειστηριασμών είναι από τράπεζες».

«Ανησυχούμε εύλογα»

Την προσωπική του άποψη, εκφράζοντας την ανησυχία του, εξέφρασε στη "Ν. Κρήτη" και ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Χαρωνίτης. «Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος είναι σαστισμένος. Δε θέλω να πω τη λέξη "προδομένος". Η κυβέρνηση αυτή ήταν η τελευταία του ελπίδα για μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση, και την ελπίδα αυτή τη χάνει.

Γιατί, κακά τα ψέματα, κανείς δεν περίμενε ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα υπέγραφε ένα μνημόνιο πολύ πιο βαρύ από τα προηγούμενα. Και βλέποντας τον κόσμο να μην έχει αρχίσει να αντιδράει, δεν ξέρω αν πρόκειται για το πρώτο σοκ. Ή αν απλά έχει πιστέψει ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο και ότι πρέπει να πορευτούμε έτσι. Αλλά αυτό, νομίζω, θα φανεί μετά το καλοκαίρι».

Ο κ. Χαρωνίτης θεωρεί ότι η έναρξη και πάλι των συζητήσεων για τον πλειστηριασμό στην πρώτη κατοικία είναι ένα πρώτο βήμα προς τον εφιάλτη. «Όπως και να το δούμε», λέει, «είναι αρνητικός.

Δεν έχει να κάνει αν είναι μόνο γι' αυτούς που καλύπτει ο νόμος και γι' αυτούς που δεν καλύπτει ο νόμος. Κάποια στιγμή ο πλειστηριασμός θα απελευθερωθεί, γιατί δυστυχώς ούτε και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Άρα κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, θα γίνει κι εδώ»...

Σε βάρος των φτωχών - «Είμαστε αντιμέτωποι»

Την έντονη αντίθεσή τους με το άνοιγμα του φακέλου «πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα» εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στην εφημερίδα μας: «Είναι τραγικό το γεγονός ότι θα γίνονται πλειστηριασμοί, με βάση την εμπορική αξία. Και επίσης το γεγονός ότι ο δανειολήπτης, μετά τον πλειστηριασμό, θα παραμένει να χρωστάει προς την τράπεζα.

Και το σημαντικότερο είναι ότι σε περίπτωση πτωχεύσεων επιχειρήσεων θα πληρώνονται πρώτα οι τράπεζες και όχι το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι. Με αποτέλεσμα να μη μένει τίποτα για να πάρουν οι εργαζόμενοι από το μόχθο τους όλα αυτά τα χρόνια κατά τα οποία δούλευαν, σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης είπε: «Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η προστασία των Ελλήνων αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. Δεν το συζητάμε καθόλου. Δεν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί. Αυτά τα δάνεια τα έδωσαν οι τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια. Άρα είναι υπεύθυνες οι τράπεζες και δεν πρέπει να προχωρήσουν αυτές οι αποφάσεις, να ψηφίσει η Βουλή αυτά τα βάρβαρα νομοσχέδια. Πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς».

Ο κ. Κοκολάκης δηλώνει την προσωπική πικρία του για το γεγονός αυτό, με μια κυβέρνηση που είχε "κόκκινη γραμμή" το θέμα των μη πλειστηριασμών.

«Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι σε τραγική κατάσταση. Είναι όμως οι ίδιοι που κάποτε είχαν ένα μισθό. Που αυτός ο μισθός με τα προηγούμενα μνημόνια περιχαρακώθηκε εντελώς. Οι άνθρωποι έλαβαν κάποια δάνεια. Μετά δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν. Και τώρα βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους».

Στο Δημόσιο

Την αντίδρασή του και την αντίδραση της διοίκησης του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ εκφράζει και ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργος Στρατήγης. «Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δε δείχνει να πείθει με αυτά που δηλώνει. Κι αυτό διότι, άλλα ψηφίζει ο κόσμος, άλλα πράττει αυτή, άλλα λέει...

Είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτούμε αυτήν την κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα πορεία της. Μια κυβέρνηση που είναι ανακόλουθη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις πώς να σε πείσει ότι δε θα προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στο νομό Ηρακλείου.

Και για όλα όσα "ακούγονται" σχετικά με το φαινόμενο της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Γιώργος Στρατήγης λέει: «Δυστυχώς, είναι ένα σενάριο αυτό. Ας ελπίσουμε να μη βγουν κι άλλα σενάρια που ακούγαμε στο παρελθόν, ότι θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και θα πάρει τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών το κράτος. Όπως και να έχει, υπάρχει ανησυχία».

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατήγης στέλνει προς την κυβέρνηση το μήνυμα «να κάνει αυτά που δεσμεύτηκε προεκλογικά και να σταματήσει την πορεία προς το τρίτο μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Οι οικοδόμοι

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Γωνιανάκης καλεί τον κόσμο να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει όλη αυτήν την κατάσταση.

«Εδώ χρειάζεται η οργάνωση του κόσμου, διότι σίγουρα το τρίτο μνημόνιο αποτελεί το χειρότερο μνημόνιο απ' όλα. Και τώρα θα μπει και στην πρώτη κατοικία και όχι μόνο εκεί, αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια. Τώρα λοιπόν που εξαθλιώνεται ο κόσμος, χρειάζεται η οργάνωση, η μαζικοποίηση και η αντίσταση σε όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα που πάνε να μας εξαθλιώσουν τη ζωή».

Για το φόβο να βιώσουμε στη χώρα μας το "φαινόμενο της Ισπανίας", ο κ. Γωνιανάκης απαντά: «Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αυτή τη στιγμή είναι ότι υπηρετεί τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, δηλαδή το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και το ντόπιο, εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο σκοπός της. Ούτε η μεσαία τάξη τούς απασχολεί, ούτε τίποτα. Διαλύουν το λαό».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αγρότες: "Αιτία επανάστασης η φορολογική εξόντωση"

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ


Μέτρα... σοκ... Έτσι χαρακτηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, με την αγροτική οικονομία, φορείς τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, που μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει τώρα ότι το φορολογικό των αγροτών δεν είναι στα "προαπαιτούμενα" της συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο τον Αύγουστο θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.



Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες απόψεις που αναφέρονται στη σκληρότητα αυτών των μέτρων, αλλά συνοδεύονται και με τις απαραίτητες προτάσεις προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ώστε να αποσυρθεί αμέσως αυτός ο νόμος και να γίνουν αλλαγές που θα έχουν στόχο να κερδίσει το κράτος, αλλά χωρίς να "πεθάνουν" οι άνθρωποι που παράγουν προϊόντα!

Αντί να προτρέπει τους ανθρώπους των πόλεων να επιστρέψουν στα χωριά τους, η κυβέρνηση κατά κοινή ομολογία εξαναγκάζει και τους λιγοστούς αγρότες να σταματήσουν να παράγουν και να αναζητήσουν στις πόλεις μια "καλύτερη τύχη"...

Εντελώς το ανάποδο, κάνει δηλαδή από αυτό που τα ίδια τα τελευταία γεγονότα της "διεμήνυσαν", με τους δανειστές να μας κουνούν το δάκτυλο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι άρχισαν οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται σε ποσοστό πάνω του 65 με 70% από τις εισαγωγές των βασικότερων αγαθών.


Ανύπαρκτο εισόδημα

«Να φορολογήσουν τι; Ένα ανύπαρκτο εισόδημα;». Το ερώτημα αυτό καταθέτουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, αλλά και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, που μιλούν στην εφημερίδα μας.

«Η φορολόγηση μιας δραστηριότητας», λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, «πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Άρα πρέπει να φορολογεί ένα εισόδημα που παράγεται, ασφαλώς, γιατί πρέπει να πληρώνουμε για να ζήσει αυτός ο τόπος, αλλά να είναι δίκαιο και αντικειμενικό το φορολογικό σύστημα».

Και φέρνει ως παράδειγμα, για να δείξει πόσο λάθος είναι το σύστημα που έρχεται να επιβάλλει στους αγρότες η σημερινή κυβέρνηση. «Έχουμε μια φορολογία», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, «23% στις ζωοτροφές. Που είναι το 70% του κόστους παραγωγής του κτηνοτρόφου, και πουλάει τα παραγόμενα προϊόντα του ο κτηνοτρόφος, στη συνέχεια, με ΦΠΑ 13%. Άρα αυτόματα βλέπουμε ότι υπάρχει μια συσσώρευση ΦΠΑ που θα πρέπει να την επιστρέφει το κράτος. Θα την επιστρέφει;», διερωτάται ο κ. Στεφανάκης.

Ο ίδιος παρακάτω καλεί το κράτος να δώσει "ανάσα" στους αγροτοκτηνοτρόφους. «Να δώσει ανάσα σε ένα χώρο το κράτος ο οποίος δεν έχει και τα φοβερά εισοδήματα. Το σύστημα είναι οριακό.

Γιατί τα πολλά χρήματα φεύγουν στην εμπορία. Ούτε καν στη μεταποίηση. Αν δεν του δώσει ανάσα το κράτος για να μπορεί να απορροφάει τις επιδράσεις από τις καιρικές συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Δεν μπορεί το κράτος να σου λέει "δώσε μου το τόσο τοις εκατό, 100% σαν προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο". Δε νομίζω ότι υπάρχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο υγιείς που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τόσο βαριά φορολογία»...


Επιδοτήσεις... φορολογούνται

Ο Αλέκος Στεφανάκης βάζει όμως και τη διάσταση των επιδοτήσεων, οι οποίες πλέον εντάσσονται στο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών...

«Οι επιδοτήσεις στην ουσία δίνονται ως ένας έμμεσος τρόπος για ενίσχυση της απώλειας εισοδήματος και εντάσσοντάς τις στο φορολογικό σύστημα καταλαβαίνετε ότι δουλεύουμε με μια λογική σε έναν τομέα που δε θα μπορέσει να δουλέψει αναπτυξιακά, δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο μεγάλο του ρόλο. Στο να αποτελέσει τη βάση για να πατήσει και να διαφοροποιηθεί η οικονομία μας».

Καταλήγοντας, προτείνει «μια δομή εντελώς διαφορετική και ασφαλώς λέμε στο κράτος να έρθει να φορολογήσει το πραγματικά καθαρό εισόδημα, αφήνοντας ένα περιθώριο στον επιχειρηματία γεωργό να μπορεί να ζήσει και να αντέξει τους κραδασμούς που του στέλνει το φυσικό περιβάλλον. Γιατί η δουλειά του αγρότη είναι εντελώς εκτεθειμένη στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και στις φυσικές καταστροφές».


«Οι αγρότες φορολογούνται πολλαπλώς»

Επειδή, όμως, εδώ και χρόνια είναι κάπως του συρμού να κατηγορούνται οι αγρότες ότι δε φορολογούνται όπως οι υπόλοιποι Έλληνες, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης επιθυμεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Ποιος είπε ότι οι αγρότες δε φορολογούνται;», διερωτάται ο συνδικαλιστής. «Αλήθεια, ποιος πληρώνει τις καιρικές συνθήκες; Ο ΕΛΓΑ; Ξέρουμε... Όλος ο κόσμος έχει υποχρεώσεις, έχει φορολογίες, έχει να αντιμετωπίσει το "δούναι και λαβείν" του εμπορίου. Και πέρα απ' όλα αυτά, έχουμε και "την οργή του Θεού" πολλές φορές, γιατί η δουλειά μας είναι "εκτός". Και αν ανατρέξετε στο αρχείο σας, θα δείτε ότι κάθε χρόνο έχουμε ζημιές από θεομηνίες».

Στο σημείο αυτό, ο Στάθης Φραγκιαδάκης υπενθυμίζει ότι ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια πλήττεται διαρκώς. «Λάδι δε βγάλαμε καθόλου το 2013. Είχαμε τον περονόσπορο στα αμπέλια το 2011. Και γενικά, εμείς πληρώνουμε ένα φόρο που οι άλλοι δεν πληρώνουν. Τον κίνδυνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες πληρώνουν φόρους. «Διότι μέχρι τώρα είμαστε σε μεγάλο καθεστώς ΦΠΑ και από την άλλη μεριά δεν τον εισπράττουμε το ΦΠΑ, διότι τα περισσότερα εφόδια έχουν 23%, ενώ τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται στο 13%. Και στο μεταξύ οι εξαγωγικοί φορείς δεν έχουν επιστροφή ΦΠΑ γιατί είναι απαλλαγμένοι. Έτσι πληρώνουμε εμείς ένα 10% φόρο, που δε φαίνεται, γιατί οι έμποροι είχαν απαλλαγή του ΦΠΑ, αλλά εμείς το είχαμε πληρώσει».


Επιδότηση μόνο στα χαρτιά: Μια ανάλυση βάσει πραγματικών αριθμών

Αναλύοντας το φορολογικό σύστημα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, ο συνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης προειδοποιεί ότι θα καταστραφεί ο αγρότης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο η επιδότηση στη χώρα μας, στους 400.000 αγρότες, ανά έτος, ανέρχεται στα 6.000 ευρώ.

Και με τη φορολογία της κυβέρνησης, «ο αγρότης στο τέλος θα παίρνει μόνο ένα χαρτί που θα λέει ότι παίρνει επιδότηση. Διότι έχει φορολογία 26% η επιδότηση, καθώς συνυπολογίζεται σαν εισόδημα!.. Κατευθείαν κόβεται το 1/4 ή και παραπάνω της επιδότησης.

Αν αυξήσουν την εισφορά στον ΟΓΑ από τα 900 ευρώ περίπου ανά έτος και την πάνε στα 2.500 ευρώ του ΟΑΕΕ, δε θα μπορεί να πληρώσει ο αγρότης. Και θα κρατούν από την επιδότηση άλλα 2.500 ευρώ. Και άλλα 2.000 από τη φορολογία, 4.500 ευρώ. Μετά η φορολογία του 26% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος. Αν είναι μηδενικό, βάζουν στον παραγωγό τεκμήριο 10.000 ευρώ, για το αυτοκίνητο και το σπίτι που έχει για να κάθεται.

Οπότε έχει πάλι και από 'κει ένα χιλιάρικο φόρο για κάθε χρόνο. Και 4.500 γίνονται 5.500 ευρώ. Βάλε τον ΕΝΦΙΑ γύρω στα 700 ευρώ. Ανεβαίνει στα 6.200 ευρώ. Βάλε τον ΕΛΓΑ 800 ευρώ ασφάλιστρα κατά μέσο όρο, ανεβαίνουμε στα 7 χιλιάρικα το χρόνο. Και εσύ θεωρητικά έχεις πάρει επιδότηση 6.000 ευρώ. Απλά θα σου μείνει το χαρτί, που θα λέει ότι την πήρες»...


«Θα επαναστατήσουμε»

«Τώρα θα γίνει η επανάσταση που δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Επανάσταση από τους αγρότες και μάλιστα με... κυβέρνηση της Αριστεράς»! Την κατηγορηματική αυτή επισήμανση, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη το σύστημα αυτό, κάνει στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης.

«Όπως μας φορολογήσανε φέτος, πιστεύω ότι ήταν μια φορολογία κανονική. Δεν μπορεί να μην πληρώνει φόρο ο αγρότης. Αλλά οι αγρότες αυτή τη στιγμή υποφέρουν», λέει ο κ. Στειακάκης.

«Αλλά, αν προχωρήσουν στα μέτρα που λένε, θα αναγκάσουν αυτούς τους ελάχιστους που παράγουν να σταματήσουν. Δηλαδή, λένε φορολογία του αγρότη με συντελεστή 26% και πληρωμή προκαταβολής στο 100% του φόρου για τον επόμενο χρόνο, όποιος παράγει, σταματάει»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στειακάκης καλεί την κυβέρνηση, αν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή στον αγροτικό τομέα, να πάει να ελέγξει αυτούς που λένε ότι παράγουν προϊόντα, αλλά δεν παράγουν. Και να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά παράγουν να σταθούν στα πόδια τους.

«Αλλιώς, αν βγάζουν ας πούμε 10 χιλιάρικα το χρόνο και δίνουν τα 5.000 στην εφορία, με τη δουλειά που κάνουν, θα τα παρατήσουν και θα πάνε κι αυτοί στο καφενείο να κάνουν παρέα με τους άλλους. Τους αγρότες του καφενείου», λέει χαρακτηριστικά.


Πραγματική περίπτωση

Ο Γιώργος Στειακάκης φέρνει ως παράδειγμα το γιο του. Και λέει: «Ο γιος μου πέρυσι πλήρωσε 57 ευρώ. Φέτος 1.500 ευρώ. Έβγαλε εισόδημα 12.000 ευρώ. Πήρε 12.000 ευρώ επιδοτήσεις. Σύνολο 24.000 ευρώ. Μέχρι τα 12.000 ευρώ δεν υπάρχει φορολόγηση βάσει του καθεστώτος που ίσχυσε μέχρι φέτος.

Όμως, αν του χρόνου περάσουν αυτά τα μέτρα που λένε, ο γιος μου θα πληρώσει ακριβώς... 7.000 ευρώ φόρο στο κράτος. Και αυτά τα νούμερα προκύπτουν από το σύστημα που εφαρμόστηκε φέτος, του αφορολόγητου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Και από 12.000 ευρώ και πάνω φορολόγηση με το 13% και με τις αποζημιώσεις έξω από τον υπολογισμό του εισοδήματος».


«Δώστε κίνητρα»

«Η φορολόγηση πρέπει να είναι τέτοια που να δίνει τα κινητά να παράγονται προϊόντα», τονίζει κατηγορηματικά και με μεγάλο εκνευρισμό για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Αν το κράτος μπει στη λογική να φορολογήσει κάτι το οποίο θα το καταστρέψει, τότε το κράτος το ίδιο θα χάσει, χάνουν οι πολίτες και είναι ζημία για όλους».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης επικαλείται υπάρχουσες οικονομικές μελέτες, λέγοντας πως «στην Ελλάδα το αγροτικό ΑΕΠ είναι 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα 9 δισ., τα 6 δισ. είναι έξοδα. Όταν λοιπόν βάλεις φορολόγηση 2 δισ., μένει το ένα. Συν την ασφάλεια στον ΟΓΑ, που θα αυξηθεί υπέρογκα, δε μένει τίποτα. Ποιος θα κάτσει να παράγει;».

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, μπορεί ο καθένας να ρίξει μια ματιά στον ελλαδικό χώρο και θα δει ότι η Κρήτη, αν και έχει πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις, είναι η καλύτερη περιφέρεια σε καλλιεργήσιμη έκταση.

«Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και τις Κυκλάδες, με εξαίρεση κάποιες μικρές καλλιέργειες, δεν παράγουν κανένα αγροτικό προϊόν. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αν έρθει η χώρα σε οποιαδήποτε κρίση, να έχουμε άμεσο διαρθρωτικό πρόβλημα. Και δε θα είναι στα καύσιμα.

Γιατί στο καύσιμο, απλά δεν κινούνται τα αυτοκίνητα. Όταν δεν υπάρχει διατροφή όμως, υπάρχει ζήτημα μεγάλο. Και πήραμε μια γεύση τις τελευταίες εβδομάδες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Εξάλλου», όπως λέει, «με τα μέτρα τα οποία παίρνουν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει να φορολογηθεί αυτός ο οποίος βγάζει εισόδημα. Ξεκάθαρα πράγματα. Αλλά να κάτσουν κάτω και να βρουν τον τρόπο νοήμονες άνθρωποι. Γιατί αυτοί που κάθονται κάτω και βάζουν φορολογίες τα τελευταία πέντε χρόνια είναι κατά τη γνώμη μου άνθρωποι ανόητοι. Και τους θεωρώ ανόητους γιατί δεν έχει κανένα νόημα να φορολογείς κοινωνικές ομάδες που είναι στην παραγωγική διαδικασία και θα πρέπει να τους δώσεις κίνητρο να παράγουν και όχι αντικίνητρο να μην παραχθεί προϊόν»...


«Μεγαλύτεροι εγκληματίες»

Η άποψη του Πρίαμου Ιερωνυμάκη, ο οποίος επικαλείται στοιχεία που έχει πάρει σε συζητήσεις του με αρκετούς οικονομολόγους, είναι ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει κυρίαρχο βάρος στον εντοπισμό και την τιμωρία εκείνων που έχουν βγάλει τα χρήματά τους εκτός χώρας.

«Ακόμα και ο ληστής που θα ληστέψει μια τράπεζα, όπως μου λένε οικονομολόγοι, δε ζημιώνει το κράτος. Αντιθέτως του κάνει καλό τη στιγμή που ξοδεύει τα χρήματα στην εσωτερική κατανάλωση. Όμως, τεράστια είναι η ζημιά που κάνουν όσοι τα βγάζουν έξω. Και άρα, αυτοί που έβγαλαν έξω τα χρήματα, που μπορεί και να ήταν αποτέλεσμα κομπίνας, θα πρέπει να τιμωρούνται δύο και τρεις φορές αυστηρότερα από εκείνους που έχουν κλέψει τράπεζες ή έχουν κάνει διαρρήξεις»!

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ"-ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

"Ξεπατώστε τα αμπέλια σας"

Ήταν "προμελετημένο έγκλημα", με τις τεράστιες ευθύνες και της χώρας μας



«Πάρτε λεφτά και ξεπατώστε τα αμπέλια σας για πάντα», έλεγε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1985, μέσα από το περίφημο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης. Μέχρι και το 1990, χιλιάδες αμπελουργοί στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα βρέθηκαν στον πειρασμό να τρίβουν τα χέρια τους, εισπράττοντας "ζεστό χρήμα" με την "εύκολη λύση" να βγάλουν τις κουρμούλες τους και να φυτέψουν ελιές, ή ό,τι άλλο ήθελαν.

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που επιδοτήθηκε για να κάνει αγρανάπαυση, με την εντολή να βγάλει τα αμπέλια της και να μην τα αντικαταστήσει με αμπέλια.

Κάθε στάδιο από τότε και μετά οδήγησε τη χώρα μας και το λαό της, με μαθηματική ακρίβεια, στα σημερινά αδιέξοδα, όπως μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει, ανατρέχοντας στο "χθες" των ευθυνών που έχουν άπαντες, από τις Βρυξέλλες μέχρι την Αθήνα, αλλά και ως το τελευταίο ελληνικό χωριό!

Η καταστροφή

«Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που επιδοτήθηκε για να κάνει αγρανάπαυση, με την εντολή να βγάλει τα αμπέλια της και να μην τα αντικαταστήσει με αμπέλια», καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης. Και για να καταλάβει η κοινή γνώμη το μέγεθος της καταστροφής, ο Αρχανιώτης συνδικαλιστής φέρνει ως παράδειγμα την περιοχή του.

Στις Αρχάνες, όπως λέει, το 1985 η παραγωγή έφτανε τους 20.000 τόνους οινοποιήσιμα, τους 30.000 τόνους ροζακί (επιτραπέζιο σταφύλι, δηλαδή) και τους 5-6 χιλιάδες τόνους σταφίδας. Σήμερα οι Αρχάνες παράγουν γύρω στους 2 χιλιάδες τόνους οινοστάφυλα, 5-6 χιλιάδες τόνους επιτραπέζια (όχι ροζακί, αλλά σουλτανί) και μηδέν σταφίδα...

«Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1985 μέχρι το 1990 επιδότησε την αγρανάπαυση των αμπελιών. Και γέμισε ο τόπος ελιές. Και γέμισε ο τόπος χέρσα χωράφια. Και ερήμωσαν και οι περιοχές. Που τέτοια εποχή στη δικιά μας περιοχή των Αρχανών ξεκινούσαν και άσπριζαν τα μετόχια, για να πάει ο λαός στα χωράφια και να τρυγήσει τα αμπέλια. Και γινόταν ένα πανηγύρι σε 15 μέρες από τη σημερινή αντίστοιχη ημερομηνία. Όλα αυτά ερήμωσαν, να φταίνε οι επιδοτήσεις της αγρανάπαυσης».

Οι ελιές

Άλλα στοιχεία που δείχνουν την εγκατάλειψη των αμπελιών και τις φυτεύσεις των ελαιοδέντρων. Στην απογραφή του 1997, τα ελαιόδεντρα στις Αρχάνες ήταν 250.000. Σήμερα τα ελαιόδεντρα στην περιοχή ξεπερνούν τις 450.000...

Μάλιστα, ο κ. Χιλετζάκης προσθέτει στο σημείο αυτό ότι «ο Έλληνας την περίοδο εκείνη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Μπήκε στην αγρανάπαυση, άφησε τη γη και ερήμωσε, σπούδασε τα παιδιά του και τα κάνει τώρα τα παιδιά του εξαγωγή... Εξάγουμε κόσμο σήμερα. Δεν εξάγουμε προϊόντα. Αντί να εξάγουμε προϊόντα, κάνουμε εξαγωγή τα "μυαλά" της Ελλάδος»...

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, διόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έλεγαν στον αμπελουργό «εκριζώνοντας το αμπέλι σου, δεν μπορείς να το ξαναβάλεις αμπέλι. Μπορείς να το βάλεις ελιές ή σιτηρά αν θέλεις. Αλλά αμπέλι όχι ξανά. Και έτσι μειώθηκαν πολλές αμπελουργικές εκτάσεις, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Κάθε στάδιο...

Αλλά μετά την επιδότηση της αγρανάπαυσης στα αμπέλια, ακολουθούν και άλλα στάδια, τα οποία οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια τον πρωτογενή τομέα της χώρας στη σημερινή κατάσταση. Όπως λέει ο Μύρος Χιλετζάκης, «ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση και μας είπε "θέλω σταφίδα για να παίρνετε επιδότηση».

Και έρχεται μετά από λίγο καιρό (μέσα δεκαετίας του 2000) και μας λέει "κάνε το χωράφι σιτηρά, κάνε το χωράφι ελιές. Θα παίρνεις Ενιαία Ενίσχυση χωρίς να χρειάζεται να μου παραδώσεις σταφίδα". Και από τότε που κάνανε την Ενιαία Ενίσχυση και έβγαλαν έξω από την αποσύνδεση τις συνδεδεμένες με την παραγωγή καλλιέργειες, εξαφανίστηκε το προϊόν»...

Και φτάνουμε και στις τελευταίες εξελίξεις. «Το μόνο κομμάτι που φέρνει συνάλλαγμα είναι η ελληνική γη. Είναι τα αμπέλια, τα κηπευτικά και το ελαιόλαδο. Και έρχονται να φορολογήσουν με 28% τους παραγωγούς, με 100% προκαταβολή για το άλλο έτος. Με ασφάλεια ΤΕΒΕ. Με απαλλακτικό επιστροφής ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ και πάει λέγοντας»...

Η εγκατάλειψη: «Εμείς φταίμε γι' αυτή την καταστροφή»

«Τα αμπέλια μας τα εγκαταλείψαμε εμείς», τονίζει κατηγορηματικά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Διότι τα εγκαταλείψαμε, αλλά δεν τα ξαναφυτέψαμε. Εμείς επαναπαυτήκαμε. Διότι πήραμε κάποια χρήματα. Νομίσαμε ότι γίναμε εκατομμυριούχοι και λύσαμε τα οικονομικά μας προβλήματα. Εμείς.

Έχουμε συμμετάσχει σε αυτήν την καταστροφή. Δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας. Τη γη μας την εγκαταλείψαμε. Γυρίσαμε την πλάτη στη γη. Διότι θεωρήσαμε ότι από τη μια μέρα μέχρι την άλλη μπορεί να βρούμε μια θέση εργασίας σε ένα ξενοδοχείο ή κάπου αλλού και λύσαμε το πρόβλημά μας»...

Συνεχίζοντας, ο συνεταιριστής επισημαίνει ότι «όλη αυτή η ιστορία μάς γύρισε μπούμερανγκ. Διότι, ενώ οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας φώναζαν πως ο πρωτογενής τομέας είναι η αληθινή οικονομία, εμείς δεν τους ακούσαμε. Και όμως αυτό ήταν γεγονός».

Όπως καταλήγει ο Ανδρέας Στρατάκης, «η εγκατάλειψη των αμπελιών, η μείωση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, όλα αυτά ήταν λάθος. Στραφήκαμε σε μονοκαλλιέργεια, όπως ήταν η ελιά. Κι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος. Και βέβαια έχουμε τις ευθύνες μας. Και να αρχίσουμε να το λέμε και να το γράφουμε αυτό.

Μετά την εκρίζωση των αμπελιών έπρεπε να ξαναφυτέψουμε άλλα αμπέλια. Ή κάποιες άλλες καλλιέργειες. Αλλά δυστυχώς, εκτός από τις ελιές που βάλαμε, το μεγαλύτερο μέρος έμεινε ακαλλιέργητο».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η Μέρκελ κάνει μια μικρή Παλαιστίνια πρόσφυγα να κλαίει [ΒΙΝΤΕΟ] Καταστρέφοντας όνειρα



Σκληρή κριτική έχει δεχθεί από δεκάδες πολίτες μέσω social media, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ για τη συμπεριφορά της απέναντι σε μια νεαρή Παλαιστίνια πρόσφυγα κατά την διάρκεια ζωντανής εκπομπής.

 Το περιστατικό έγινε το απόγευμα της Τετάρτης κατά την διάρκεια εκπομπής του γερμανικού καναλιού NDR.

H μικρή Παλαιστίνια, πρόσφυγας στη Γερμανία λέει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι η οικογένειά της περιμένει την άδεια παραμονής στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απαντά: «είσαι μια πολύ αγαπητή και γλυκιά κοπέλα, όμως η Γερμανία δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες που φτάνουν εδώ. Κάποιοι θα πρέπει να πάνε πίσω στα σπίτια τους. Η γερμανική κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι στην επιτάχυνση των αποφάσεων για άσυλο».

Το βίντεο με το περιστατικό

Η μικρή Reem, όπως είναι το όνομά της, όταν ακούει την απάντηση ξεσπάει σε κλάματα. Η Καγκελάριος πάει κοντά της και λέει ότι θέλει την αγκαλιάσει για την παρηγορήσει. Δεν τα καταφέρνει, ωστόσο. Η Άνγκελα Μέρκελ τελικά χτυπάει την Reem στην πλάτη και απομακρύνεται.



Η Katrin Eckardt, βουλευτής στο κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης απευθύνει μήνυμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο μέσω twitter και τονίζει: «τα λάθη της κυβέρνησης στην πολιτική για τους πρόσφυγες δεν φεύγουν με ένα χτύπημα στην πλάτη»!

Η σκηνή έγινε viral στη Γερμανία με τα hashtag #merkelstreichelt και #Empathie με τους χρήστες να κατηγορούν ως σκληρή την κυβέρνηση και να υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ απέτυχε ως «άνθρωπος σε όλα τα μέτωπα». 

(ΠΗΓΗ: TVXS)


Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ: "Επιλέγω ντόπια προϊόντα"

Από σήμερα, μετά απ' όσα ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε, ας κάνουμε μια μεγάλη αρχή, ψάχνοντας κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά στο ράφι μόνο το ντόπιο κρητικό ή γενικότερα ελληνικό προϊόν, ανεξάρτητα από τη μικρή ή και τη μεγάλη διαφορά της τιμής του σε σχέση με το εισαγόμενο.




Την ίδια ώρα, όμως, Επιμελητήρια και Περιφέρειες, αλλά και οι φορείς των αγροτοκτηνοτρόφων σε ολόκληρη τη χώρα, ας δώσουν κατευθύνσεις στον κόσμο να παράγει τα προϊόντα εκείνα που εμφανίζονται ως ελλειμματικά στην εσωτερική μας αγορά!

Τη μεγάλη αυτή αναγκαιότητα αναδεικνύει η «Νέα Κρήτη» σήμερα, μέσα από το ρεπορτάζ που έκανε καταγράφοντας πολύ σημαντικές απόψεις, οι οποίες και συγκλίνουν προς την κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο για τους λόγους της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της διατροφικής μας επάρκειας, αλλά και για τους λόγους της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα έφεραν πάντοτε τη σημαία της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και γενικά όλων εκείνων των χωρών στις οποίες και... στηρίζουμε σήμερα τη βασική διατροφή μας και τη διατροφή των παιδιών μας...


Επιλέγω ντόπια

Αναλυτικότερα, μια συνολική πρόταση που παρουσιάζει η εφημερίδα μας σήμερα είναι εκείνη του μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργου Φασουλάκη, ο οποίος και τονίζει: «Καταρχήν, θα πρέπει η Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια να δώσουν μια κατεύθυνση. Και να δούμε ποια προϊόντα μπορούν να παραχθούν πολύ γρήγορα και να γίνει και μια ομαδοποίηση, ώστε να μην παράγουμε όλοι το ίδιο προϊόν».

Παρακάτω, ο ίδιος επισημαίνει ότι «σήμερα δεν είμαστε αυτάρκεις σχεδόν σε τίποτα. Δηλαδή, όταν το 85% των προϊόντων εισάγεται και το υπόλοιπο 15% για να παραχθεί χρειάζονται πρώτες ύλες πάλι εισαγόμενες, κατ' ουσία δεν παράγουμε τίποτα. Ακόμα και στο ελαιόλαδο, τα λιπάσματα είναι εισαγόμενα. Ακόμα και κάποιο κρέας που δηλώνουμε ότι είναι ελληνικό, είναι με ζωοτροφές αμερικανικές. Ή εισαγόμενες από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Στο σταφύλι που παράγουμε, το σακουλάκι, το κουτάκι που το βάζουμε για να το εξάγουμε ή να το πουλήσουμε στο σούπερ-μάρκετ κι αυτό είναι εισαγόμενο».

Στο σημείο αυτό, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης λέει ότι «η Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια πρέπει να δώσουν κατεύθυνση καταρχήν στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφική τι να παράγει, πόση ποσότητα χρειαζόμαστε, σε ποια μέρη ευδοκιμεί πιο εύκολα το κάθε προϊόν, και από την άλλη μεριά ποια βιομηχανικά προϊόντα είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να συσκευάζουμε αυτά τα προϊόντα. Και σε πρώτα φάση να στηριχτούμε στο φιλότιμο του Έλληνα».


Ο καταναλωτής

Ο κ. Φασουλάκης εξηγεί ότι, όταν αναφέρεται στο φιλότιμο του Έλληνα, εννοεί ότι «επειδή η χώρα δεν έχει χρήματα, πρέπει να δοθεί η κατεύθυνση τόσο να παράγουμε, όσο και να συσκευάσουμε, αλλά και ο καταναλωτής να συμμετέχει. Ο Έλληνας καταναλωτής να προτιμά το τοπικό προϊόν. Να προτιμά την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ που προτιμά το ελληνικό προϊόν, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε έναν κύκλο».

Και βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι, επειδή πρόκειται για την επιβίωση του λαού μας, ώστε να μην ξαναβρεθεί ποτέ στην τραγική θέση που βρέθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αποτελεί τεράστια αναγκαιότητα να δοθεί κυρίαρχο βάρος σε παραγωγή πρώτων υλών που θα μας επιτρέψουν να παράγουμε και να γίνουμε αυτάρκεις ως χώρα στο αλεύρι, στη ζάχαρη και στο κρέας. Και αργότερα να δούμε τι θα κάνουμε και με την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας, που στην παρούσα φάση δεν είναι αυτή η αναγκαιότητα που πρέπει να μας απασχολεί.

Παρακάτω, ο ίδιος επισημαίνει ότι «αν πάρουμε τη βοήθεια των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για ανάπτυξη, αυτή να λειτουργήσει ως «λίπασμα» για τις ιδέες αυτές. Θα πρέπει οι κυβερνώντες που θα τη διανείμουν στον πληθυσμό για να δημιουργηθεί η περιβόητη ανάπτυξη, που αυτό είναι το α και το ω που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, να μοιραστεί με κριτήρια πραγματικά και όχι ρουσφετολογικά. Δηλαδή, να βλέπουν ανάπτυξη και στη συνέχεια να δίνουν χρήματα για να τη στηρίξουν, ούτως ώστε να λειτουργεί ως «λίπασμα». Το «δέντρο» πρέπει να υπάρχει».


Η "χαρτογράφηση"

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φασουλάκη, τη χαρτογράφηση τη διαθέτει η Περιφέρεια Κρήτης, που γνωρίζει ποιοι έχουν επιδοτηθεί. «Ακόμα και οι καλλιέργειες, τα αμπέλια που υπάρχουν, έχουν επιδοτηθεί. Τα εργοστάσια, τα όποια υπάρχουν, και αυτά έχουν επιδοτηθεί. Λειτουργικές μονάδες έχουν επιδοτηθεί. Επομένως, υπάρχει το υλικό στη διάθεση της Περιφέρειας για να ξέρουμε ποιοι έχουν επιδοτηθεί, τι κινείται και ποιες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν. Και να γίνει πρόταση σε επιχειρηματίες πάσης μορφής, είτε αγροτικής παραγωγής είτε βιοτεχνικών προϊόντων ή βιομηχανικών, που να φτιάξουμε αυτό που λείπει».

Στο μεταξύ, όπως λέει, «ο καταναλωτής έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Το θέμα όμως είναι ότι ο καταναλωτής πάντα κοιτάζει την τιμή. Αλλά πρέπει να καταλάβει ότι και διαφορά να υπάρχει στην τιμή, το αποτέλεσμα όταν αγοράζεις τοπικό προϊόν, γυρίζει επάνω σου. Γι' αυτό πάντα εγώ πιστεύω ότι και κάποια φοροδιαφυγή που γίνεται από κάποιους μικρούς επιχειρηματίες, εντέλει δε λειτουργεί αρνητικά στο κράτος, γιατί στην επόμενη φάση θα την «πιάσει» το κράτος. Η ζημιά από τη φοροδιαφυγή είναι αυτή που γίνεται από τα κεφάλαια που έφυγαν στις ξένες τράπεζες του εξωτερικού», καταλήγει ο Γιώργος Φασουλάκης.


«Έχουμε θαυμάσια προϊόντα» - «Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας»

«Έχουμε στην Κρήτη πολλά και θαυμάσια προϊόντα, που πρέπει να τα προτιμούμε», τονίζει χαρακτηριστικά στη «Νέα Κρήτη» και ο σταφιδεξαγωγέας και αντιπρόεδρος στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Μηνάς Μελισσίδης. Και όπως εξηγεί, λόγω της σημερινής κατάστασης, είναι και πολύ δύσκολη η εξαγωγή τους, με συνέπεια να μένουν απούλητα, αν και οι καταναλωτές προτιμούν τα ξένα προϊόντα επειδή μπορεί να είναι φθηνότερα.

«Εάν πράγματι πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, αν πιστέψουμε στον πλούτο του τόπου μας, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ καλύτερα για το Ηράκλειο, την Κρήτη τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να ακολουθήσουμε. Ένα παραγωγικό μοντέλο, που θα δώσει μια ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια, όπως συνέβη δεκαετίες τώρα».


Τα μεγάλα λάθη μας: «Έχουμε κρασί και προτιμάμε το ουίσκι!»

Όπως τονίζει ο κ. Μηνάς Μελισσίδης, «πολλά από τα κρητικά προϊόντα έχουν ήδη κατακτήσει αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το αποδεικνύουν οι εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα προϊόντα μας τα έχουν επιλέξει καταναλωτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα προτιμούν σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών, ίσως ακόμα και της δικής τους χώρας. Τι πιο φυσικό από να τα επιλέγουμε κι εμείς;».

Στο σημείο αυτό, ο Μηνάς Μελισσίδης λέει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η γραβιέρα Κρήτης, που είναι ΠΟΠ, είναι περιζήτητη σε άλλες χώρες του κόσμου, αλλά εμείς προτιμούμε στην Κρήτη να αγοράζουμε ολλανδικό τυρί! Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το κρασί μας. Την ώρα που εξάγεται στα πέρατα του κόσμου, οι Έλληνες καταγράφονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ουίσκι.

«Δεν είναι παράλογο τη γραβιέρα μας, τη γραβιέρα Κρήτης, που είναι ΠΟΠ, να την προτιμούν δεκάδες χώρες στο εξωτερικό κι εμείς να αγοράζουμε ολλανδικό τυρί; Το κρασί μας εξάγεται στα πέρατα της οικουμένης και αυτή τη στιγμή οι Έλληνες και οι Κρητικοί καταγράφονται ως οι μεγαλύτεροι καταναλωτές σε ουίσκι.

Με αυτόν τον τρόπο τα τοπικά προϊόντα προοδευτικά γνωρίζουν την περιθωριοποίηση, την υποβάθμιση, την απόσυρση από την αγορά, το προτελευταίο στάδιο της εξαφάνισης. Παραδοσιακά τυπικά προϊόντα ασυναγώνιστης ποιότητας. Οποιοσδήποτε διακρίνει επάνω τους μια ευγενή καταγωγή. Αντί όμως η θέση τους να είναι στο ελληνικό και ευρωπαϊκό προσκήνιο, στην πρώτη θέση των επιλογών μας, τα βλέπεις περιθωριοποιημένα. Η στροφή του καταναλωτή στα τοπικά προϊόντα είναι αυτονόητα συμφέρουσα για όλους μας».


Στροφή στην ποιότητα

Ο γνωστός επιχειρηματίας τονίζει ότι «οι καταναλωτές είναι καιρός να στραφούν στην τοπική παραγωγή των ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, για να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και αγορά εργασίας και να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο τι παράγουμε και τι καταναλώνουμε.

Κινητήριος δύναμη της στροφής αυτής είναι η ποιότητά τους. Βέβαια, μπορεί να είναι 20-50 λεπτά του ευρώ ακριβότερα από τα εισαγόμενα, αλλά δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Δυστυχώς, εγκαταλείψαμε την αγροτική μας παραγωγή χωρίς λόγο. Σαφώς υπάρχει σήμερα μια τάση επιστροφής νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, αλλά πρέπει να βοηθηθούν.

Σε μια περίοδο που η κρίση έχει φτάσει παντού και όλοι δυσκολευόμαστε, πρέπει να αντιληφθούμε πως, πέρα από σωστό και χρήσιμο, είναι άκρως απαραίτητο να προτιμούμε τα τοπικά προϊόντα.

Γι' αυτό και πρέπει να στραφούμε στα τοπικά προϊόντα. Πρέπει να αναδείξουμε πρώτοι εμείς τον παραγωγικό, γαστρονομικό και πολιτισμικό θησαυρό που διαθέτουμε. Τα κρητικά προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης εγγυώνται την προστασία της τοπικής παραγωγής. Διακρίνονται για τη φυσικότητα, την αυθεντικότητα και την προσωπικότητά τους. Την ταύτισή τους με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μυρωδιά του τόπου μας. Αξιοποιώντας τα, δημιουργούμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και τελικά πλούτο. Και παράλληλα δημιουργούμε ένα κοινωνικό μέρισμα, στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα».


Βοήθεια από το Επιμελητήριο

«Ως Επιμελητήριο Ηρακλείου, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να βρουν και να αγοράσουν ανταγωνιστικά τοπικά αγαθά και τοπικές υπηρεσίες. Να παράσχουμε πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα που είναι πραγματικά τοπικά, καθώς και για τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων συγκριτικά με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ως Επιμελητήριο Ηρακλείου έχουμε διαχρονικά επιμείνει στην αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και τοπικών πρώτων υλών, ως συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η αξιοποίησή τους και η ανάδειξή τους μέσα από διεθνοποιημένους κλάδους, όπως ο τουρισμός, θα αποφέρουν σωρευτικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Αυτό προσπαθήσαμε να επιτύχουμε και στα παγκρήτια φόρουμ για την τοποθέτηση τοπικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία. Σε αυτές τις εκδηλώσεις διοργανώσαμε κατ' ιδίαν συναντήσεις παραγωγών και τυποποιητών κρητικών προϊόντων με τους υπεύθυνους προμηθειών των ξενοδοχείων, με στόχο την άμεση σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αυτοκατανάλωσης και ανάδειξης των κρητικών προϊόντων, πρώτα και κύρια από την ίδια την Κρήτη».


«Βλακείες, τέρμα»

«Το να παράγουμε και να καταναλώνουμε ελληνικά είναι κάτι για το οποίο πρέπει να "ορκιστούμε" πια. Πρέπει να κόψουμε τις βλακείες του παρελθόντος», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

«Όσο μαζεύουμε τα χρήματα και τα στέλνουμε έξω για να αγοράσουμε εισαγόμενα προϊόντα, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε. Αυτό μας κατέστρεψε. Το ότι φροντίσαμε και δεν αγοράζαμε και δεν καταναλώναμε ελληνικά προϊόντα και παροχές υπηρεσιών. Μιμούμασταν. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέκος Στεφανάκης.

Όπως λέει παρακάτω ο πρόεδρος των γεωτεχνικών και ο ίδιος γνωστός κτηνίατρος-ερευνητής, «αν δεν αγαπήσουμε αυτόν τον τόπο και την ανταγωνιστικότητά μας δεν τη στηρίξουμε στη διαφορετικότητά μας, αλλά σε αυτό που λέει η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, όπως την έχουν καθορίσει οι διεθνείς τοκογλύφοι για να εξαφανίσουν το κάθε τοπικό, δε θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Και αναφέρει ως παράδειγμα ότι «σήμερα η Ρωσία έκοψε τις εισαγωγές σε χοιρινό κρέας και γαλακτοκομικά λόγω του εμπάργκο. Έχουν σφαγεί όμως στη Γαλλία 80.000 χοιρομητέρες. Το χοιρινό φτάνει στην Ελλάδα σε τέτοιες τιμές που ο κάθε Έλληνας χοιροτρόφος χάνει 30 ευρώ στο χοίρο. Άρα, αυτών η χοιροτροφία μειώνεται γιατί έχουν δομή και διάρθρωση, η δική μας όμως εξαφανίζεται. Γιατί μπαίνει η λογική του φτηνότερου. Όχι του ασφαλέστερου. Όχι του καλύτερου. Όχι του ποιοτικότερου. Αλλά του φτηνότερου. Μπράβο μας».

Ως τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση στον τομέα των τυριών ο κ. Στεφανάκης, λέγοντας πως τα ξένα τυριά «φτάνουν εδώ σε μια τιμή κάτω των 3 ευρώ το κιλό. Και αν έχει γάλα, χρειάζονται 10 κιλά αγελαδινού γάλακτος για να παραχθούν. Το αγελαδινό γάλα πληρώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση 35 λεπτά το κιλό. Άρα το κόστος της πρώτης ύλης είναι 3,5 ευρώ το κιλό».


(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ήρθε η ώρα των μέτρων

Παρά τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει τους αγροτοκτηνοτρόφους μέχρι σήμερα


Τα "θα" για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας ήρθε η ώρα επιτέλους να αρχίσουν να υλοποιούνται; Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει στην πράξη η κυβέρνηση. Η "Νέα Κρήτη" επαναφέρει τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και τις ελπίδες που εκφράζονται τώρα από τα αγροτικά στελέχη, σύμφωνα με τις οποίες, «τώρα που τελειώνει η διαπραγμάτευση, θα αρχίσουν... να κυβερνάνε»!

Όταν προς τα τέλη Μαΐου ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε επισκεφτεί το Ηράκλειο, αλλά και από την αρχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έπαιρνε την εξουσία, υπήρχε μια σειρά μέτρων που διαρκώς επαναλάμβαναν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με κάθε ευκαιρία, από τα οποία... δεν έχει γίνει πράξη ούτε ένα... Η επίσης μόνιμη δικαιολογία είναι ότι, «αφού οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται, εμείς δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να κοιτάξουμε και τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας».
Πολλά είπε, τίποτα δεν έκανε από το Ηράκλειο ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Όμως, μέσα από τις τελευταίες δραματικές εβδομάδες προέκυψαν πολλά και σοβαρά ζητήματα, που απέδειξαν ότι η Ελλάδα, αν σταματήσει να εισάγει, πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί σε καταστάσεις πείνας του λαού της, λόγω της τεράστιας εξάρτησής της στα εισαγόμενα προϊόντα. Ελάχιστο είναι το ποσοστό των αναγκών που μπορεί η ίδια να καλύψει και οι πιο... αισιόδοξοι κύκλοι το προσδιορίζουν γύρω στο 30 με 35%. Και μιλάμε για φυτικά και ζωικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφή του ελληνικού λαού, όταν όσο πιο πίσω πάμε βλέπουμε μια Ελλάδα που κάλυπτε άνετα τις ανάγκες της στα περισσότερα είδη, έχοντας αρχίσει από το 1980 και μετά να μειώνει την παραγωγή της. Και από δεκαετία σε δεκαετία να γίνεται ολοένα και περισσότερο "υποχείριο" των ξένων προμηθευτών.

«Επιτέλους, κυβερνήστε»

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης μιλάει στην εφημερίδα μας με οργή και αγανάκτηση. Σύμφωνα με το συνεταιριστή, η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλά προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Και όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα απ' όλα αυτά, αλλά μέσα από το τρίτο μνημόνιο έρχεται να τους χτυπήσει ακόμα περισσότερο.

«Μην πολεμάτε τα χέρια που ταΐζουν το λαό μας», λέει χαρακτηριστικά ο Μύρος Χιλετζάκης. «Αποδείχτηκε ότι η χώρα εδώ και έξι μήνες είναι ακυβέρνητο καράβι. Κοιτούσανε όλα τα άλλα, εκτός του τι γινότανε στο σπίτι τους μέσα. Είναι καλό να προσέξουν τα χέρια που ταΐζουν το λαό. Ο κόσμος στην ύπαιθρο είναι απογοητευμένος», καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης.

Και προσθέτει ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου, αντί να κάνει πράξη όλα αυτά τα μέτρα που είχε υποσχεθεί για τη στήριξη του κόσμου, «προχώρησε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ κατά 10%! Πήρε τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, που ήταν από λεφτά αγροτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, και λεφτά δεν έχει δώσει»...

Η ΚΑΠ

Στο μεταξύ, ενώ "τρέχει" η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τον κόσμο. «Κι ενώ θα έπρεπε ο κάθε αγρότης στην κάθε γωνιά της Ελλάδας να ξέρει ακριβώς τι χρήματα θα παίρνει με τη νέα Προγραμματική Περίοδο, αντιθέτως όλα είναι στον αέρα. Δεν ξέρει κανείς ακόμα τίποτα. Είναι αόριστα τα πάντα. Δεν μπορεί, δηλαδή, αυτή τη στιγμή ούτε ένας υπάλληλος να μου πει: "Έχεις τόσα στρέμματα και θα παίρνεις αυτά τα λεφτά". Είναι η πρώτη χρονιά που ενεργοποιούμε τα δικαιώματα χωρίς να ξέρουμε το ποσό», λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και στέλεχος της διοίκησης της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης.

«Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Καμία βοήθεια στους αγρότες. Καμία βοήθεια στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση μάς έχει γυρίσει την πλάτη της τελείως», καταγγέλλει ο Μύρος Χιλετζάκης.

Ποιο "αφορολόγητο"

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στο περίφημο "αφορολόγητο των αγροτών"... καμία σχέση... «Τα "αφορολόγητά" τους διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται», λέει ο συνεταιριστής. «Η κατάσταση είναι απελπιστική για μας τους νέους, που είπαμε ότι θα καθίσουμε στην ύπαιθρο και θα παράγουμε. Όταν εμένα αυτή τη στιγμή με βλέπει σαν επιχειρηματία και τη φορολογία μου μού τη διπλασιάζει. Όταν μου φορολογεί τα γεωργικά εφόδια. Μου φορολογεί την αγροτική γη. Μου φορολογεί το σπίτι μου.

Μου φορολογεί το αυτοκίνητό μου. Κι έρχεται τώρα και μου λέει ότι θα είναι 100% η φορολόγηση, τελικά όλοι οι Έλληνες που ψήφισαν όχι, μήπως το όχι ήταν ναι;»...

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να λέει ο πρωθυπουργός ότι θα κάνει ακόμα πιο αυστηρά τα αντικειμενικά κριτήρια στα προγράμματα των νέων αγροτών; Και πώς θα γίνει αυτό; Και όλους αυτούς που τους έχει κάνει τώρα, τι θα τους κάνει; Κι έχει μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό στο 3%. Έχουμε γίνει ένα κράτος που εξαρτάται από τις εισαγωγές. Που θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε επάρκεια στα πάντα»...

Διατροφική εξάρτηση

«Στηρίξτε την ύπαιθρο. Στηρίξτε τους νέους αγρότες. Στηρίξτε την κτηνοτροφία. Στηρίξτε τη διατροφή μας. Δεν έχουμε επάρκεια. Όταν μας κλείσουν τα σύνορα, θα πεθάνουμε. Δεν έχουμε τροφή να φάμε. Την Ελλάδα, που ήταν αυτάρκης σε όλα, την κάνανε αυτή τη στιγμή να μην έχει να φάει»... Με αυτά τα λόγια ο Μύρος Χιλετζάκης τα λέει όλα.

Καταλήγοντας, ο κ. Χιλετζάκης καλεί τους κυβερνώντες «να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και θα τον βρουν σύντομα μπροστά τους»...

«Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα»

Η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και τη διατροφική επάρκεια του λαού μας δεν έχει φανεί, και μάλιστα καθόλου, από τα τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα. Ήταν μια από τις πολλές υποσχέσεις του Βαγγέλη Αποστόλου από το Ηράκλειο.

Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών; Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διαγραφή μέχρι του 50% των παλιών αγροτικών χρεών, που συσσωρεύτηκαν σε βάρος χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από το νόμο των πανωτοκιών.

«Βρισκόμαστε σε μια προσέγγιση», είχε πει στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «γενικότερα στα κόκκινα δάνεια θα έχουμε περίπου ένα 30% μείωση. Αλλά ειδικότερα η διαγραφή των δανείων της λεγόμενης κακής ΑΤΕ μπορεί να πλησιάσει και το 50%. Και βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης μιας προσέγγισης του ζητήματος».

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- "ΦΑΝΤΑΣΜΑ"


Αγροτικές συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις

Είπε πει, εξάλλου, ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα φέρει ένα νέο νομοσχέδιο για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

«Θα το φέρουμε για διαβούλευση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του χώρου, για να δημιουργήσουμε ισχυρές Ομάδες Παραγωγών κατά προϊόν, πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς κατά κλάδο και θα αντιμετωπίσουμε και τα πολλά προβλήματα κακής διαχείρισης που έχουν διαπιστωθεί στο χώρο μέσα στους καταλογισμούς που μας έχουν έρθει και μας υποχρεώνουν να εισπράξουμε από τους συνεταιρισμούς 462 εκατομμύρια ευρώ».
Πού είναι αυτό το πρόγραμμα; Ακόμα το περιμένουμε.

Νοικοκύρεμα βοσκοτόπων

Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα καταγράψει όλες τις εκτάσεις και θα κάνει την ορθολογική κατανομή τους για την ενεργοποίηση των επιλέξιμων εκτάσεων των κτηνοτρόφων και να προστατευτούν αυτή τη φορά ακόμα και... δασικές εκτάσεις που "ταΐζονται" για τις ανάγκες... των ενισχύσεων. Τι έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή; Τίποτα. Μόνο ως προς τη φορολόγηση έγιναν βήματα από τότε, αλλά... σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)