Φουντώνουν οι ανησυχίες για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση
"Ελλάδα όπως... Ισπανία"; Το φαινόμενο της Ισπανίας, όπου οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες έβγαλαν από τη μια στιγμή στην άλλη έξω από τα σπίτια τους τούς οφειλέτες των "κόκκινων" δανείων, φοβούνται πλέον οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, παραβιάζοντας την "κόκκινη γραμμή" της για την υπόθεση αυτή.
«Ήταν η τελευταία μας ελπίδα. Κατέρρευσε κι αυτή»... Αυτό το μήνυμα βγαίνει μέσα από την τοπική κοινωνία, και συγκεκριμένα από τον κόσμο που πήρε δάνεια προ ετών έχοντας δουλειά, συγκεκριμένο μεροκάματο και μισθό, άλλες συνθήκες διαβίωσης, όνειρα για μια καλύτερη ζωή για κάθε οικογένεια, και σήμερα αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του, επειδή ούτε η δουλειά υπάρχει πια σε πολλούς, ούτε τα μεροκάματα και οι μισθοί για όσους έχουν... απομείνει να δουλεύουν είναι πια τα ίδια. Κι όμως.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που τα έλεγε αυτά, σήμερα μέσα από τη συμφωνία με τους δανειστές περνάει στη Βουλή το θέμα να ανοίξει και πάλι ο φάκελος «άρση της προστασίας για την πρώτη κατοικία».
Τουλάχιστον έτσι εκλαμβάνουν άπαντες την ενέργεια αυτή, παρότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση παρουσιάζει το θέμα ως επίσπευση των διαδικασιών πλειστηριασμών μόνο σε όσους δεν προστατεύονται από το νόμο για την πρώτη τους κατοικία. Και όχι στους πολλούς, που προστατεύονται.
Όμως, ακόμα κι έτσι, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας, της αγοράς στο χώρο της κατοικίας, των συνδικαλιστικών φορέων κ.λπ. καταγγέλλουν ότι οποιαδήποτε και αν είναι η σημερινή νομοθετική εξέλιξη, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τους πλειστηριασμούς τύπου Ισπανίας. Και απλά ευχήθηκαν να μη δούμε στην Ελλάδα ανάλογες καταστάσεις, μόνο και μόνο επειδή το ζήτησαν οι δανειστές, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της παγκόσμιας αγοράς και του τραπεζικού συστήματος.
Διαβεβαιώσεις Καμμένου
«Με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, «διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες ότι δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση γι' αυτό».
Τρόπος... πλειστηριασμών
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, οι βασικές από δημοσιονομικής άποψης μεταβολές εστιάζονται στα εξής σημεία: Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται πλέον η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο κατάσχεσης. Μέχρι σήμερα, ως τιμή πρώτης προσφοράς ίσχυε η αξία που προέκυπτε από τις αντικειμενικές τιμές.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια (προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες), ενώ διαβεβαιώνει ότι, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες που υπάγονται στις διατάξεις αυτές.
Δεσμεύσεις πρωθυπουργού
«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι, όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε, δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».
Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, από την πλευρά της, μίλησε και η Λούκα Κατσέλη, η οποία διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι μέχρι τέλος του έτους θα ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών. Συμπλήρωσε δε ότι οι τράπεζες αναμένουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο από το 2016.
«Θα καταρρεύσει εντελώς η αγορά των ακινήτων»
Εξαιρετικά εκνευρισμένη και καταγγελτική ήταν προς την εφημερίδα μας η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη.
«Να συμφωνώ που θα ξανανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος; Όταν σήμερα το 30 με 40% των Ελλήνων έχουν χάσει τη δουλειά τους. Όταν έχουμε αυτή την οικονομική κατάρρευση. Και φυσικά δε συμφωνούμε να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί. Και φυσικά θα πρέπει να συνεχιστεί η προστασία ειδικά της πρώτης κατοικίας».
Συνεχίζοντας, η κ. Μαυράκη τονίζει κατηγορηματικά: «Όταν ο αγοραστής αγοράζοντας ένα σπίτι είχε πάρει δάνειο, τότε είχε και χρήματα. Είχε κάνει τον οικογενειακό και οικονομικό του προϋπολογισμό. Και είχε δουλειά. Σήμερα βρίσκεται είτε χωρίς δουλειά, είτε με μειωμένες αποδοχές, και φυσικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δόσεις των δανείων.
Όμως, επειδή δεν είναι ευθύνη δική του που έχασε τη δουλειά του. Δεν είναι ευθύνη δική του που μειώθηκε ο μισθός του και που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, νομίζω ότι θα πρέπει, και επιβάλλεται, η κυβέρνηση να προστατεύσει τα σπίτια των Ελλήνων και ειδικά της πρώτης κατοικίας».
Παρακάτω η πρόεδρος των κτηματομεσιτών μάς καλεί να φανταστούμε όλοι «τι θα γίνει στην αγορά αν θα βγουν σε πλειστηριασμούς τόσες χιλιάδες σπίτια. Θα καταρρεύσει εντελώς η αγορά»...
Σύμφωνα με την Άρτεμη Μαυράκη, «φοβούμαι ότι, αν δεν κάνουν κάτι, αν δεν προστατεύσουν την ιδιοκτησία, αν δε σταματήσουν αυτήν την παράλογη φορολογία, τότε θα δούμε πολύ άσχημες καταστάσεις. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τον Ιανουάριο λέγανε ότι θα σταματήσουν και τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους.
Όμως, ούτε ο ΕΝΦΙΑ σταμάτησε, ούτε οι φόροι σταμάτησαν. Αν λοιπόν δε σταματήσουν αυτήν την άγρια φοροεπιδρομή στα ακίνητα και αν δεν προστατεύσουν τουλάχιστον την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, φοβούμαι πως θα φτάσουμε σε πολύ ακραίες περιπτώσεις. Θα καταρρεύσει εντελώς η αγορά των ακινήτων. Θα φτάσουμε σε σημεία, πραγματικά, που ούτε καν θέλω να σκεφτώ».
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», λέει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, για τη διαδικασία "ξεπαγώματος" της υπόθεσης των πλειστηριασμών ακινήτων στην πρώτη κατοικία.
«Αυτό που είπαν είναι ότι θα συνεχίζεται να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Και ότι απλά θα επισπεύδονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για εκείνους που δεν προστατεύονται. Τώρα, από 'κει και πέρα, το ζήτημα είναι αν θα βρίσκονται πλειοδότες για να πλειοδοτήσουν. Και στην παρούσα περίοδο είναι δύσκολο να βρεθεί πλειοδότης για να πλειοδοτήσει, εκτός και αν τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες».
Αλλά στο σημείο αυτό, ο κ. Αράπογλου ξεκαθαρίζει: «Μπορεί αυτή τη στιγμή να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Αλλά για το τι θα γίνει στο μέλλον, κανείς δεν το ξέρει. Σίγουρα, πάντως, προστατεύονται λιγότερες πρώτες κατοικίες με αυτό το νόμο, αφού μπαίνουν κριτήρια πιο αυστηρά από αυτά που μπαίνουν σήμερα. Εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε αυτό το θέμα δεν έχουμε πάρει θέση. Αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, μπορεί να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων σε χαμηλή τιμή και οι ιδιοκτήτες τους στη συνέχεια να εξακολουθήσουν να χρωστάνε.
«Ένας ιδιοκτήτης πρώτης κατοικίας χρωστάει λοιπόν στην τράπεζα 100.000 ευρώ. Αν το ακίνητο βγει στον πλειστηριασμό και πάρει η τράπεζα τις 50.000, τότε σε αυτήν την περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα εξακολουθήσει να χρωστά άλλες 50.000 ευρώ και θα γίνεται με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία»!
Όπως εξηγεί ο κ. Αράπογλου, αυτό το μέτρο είναι θεσμοθετημένο στο Αστικό Δίκαιο από το 1940 στη χώρα μας. «Μπορεί βέβαια η οφειλή να μην είναι προς την τράπεζα. Μπορεί να είναι σε ιδιώτη. Να είναι από δικαστική απόφαση. Αλλά συνήθως, οι αποφάσεις πλειστηριασμών είναι από τράπεζες».
«Ανησυχούμε εύλογα»
Την προσωπική του άποψη, εκφράζοντας την ανησυχία του, εξέφρασε στη "Ν. Κρήτη" και ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Χαρωνίτης. «Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος είναι σαστισμένος. Δε θέλω να πω τη λέξη "προδομένος". Η κυβέρνηση αυτή ήταν η τελευταία του ελπίδα για μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση, και την ελπίδα αυτή τη χάνει.
Γιατί, κακά τα ψέματα, κανείς δεν περίμενε ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα υπέγραφε ένα μνημόνιο πολύ πιο βαρύ από τα προηγούμενα. Και βλέποντας τον κόσμο να μην έχει αρχίσει να αντιδράει, δεν ξέρω αν πρόκειται για το πρώτο σοκ. Ή αν απλά έχει πιστέψει ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο και ότι πρέπει να πορευτούμε έτσι. Αλλά αυτό, νομίζω, θα φανεί μετά το καλοκαίρι».
Ο κ. Χαρωνίτης θεωρεί ότι η έναρξη και πάλι των συζητήσεων για τον πλειστηριασμό στην πρώτη κατοικία είναι ένα πρώτο βήμα προς τον εφιάλτη. «Όπως και να το δούμε», λέει, «είναι αρνητικός.
Δεν έχει να κάνει αν είναι μόνο γι' αυτούς που καλύπτει ο νόμος και γι' αυτούς που δεν καλύπτει ο νόμος. Κάποια στιγμή ο πλειστηριασμός θα απελευθερωθεί, γιατί δυστυχώς ούτε και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Άρα κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, θα γίνει κι εδώ»...
Σε βάρος των φτωχών - «Είμαστε αντιμέτωποι»
Την έντονη αντίθεσή τους με το άνοιγμα του φακέλου «πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα» εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στην εφημερίδα μας: «Είναι τραγικό το γεγονός ότι θα γίνονται πλειστηριασμοί, με βάση την εμπορική αξία. Και επίσης το γεγονός ότι ο δανειολήπτης, μετά τον πλειστηριασμό, θα παραμένει να χρωστάει προς την τράπεζα.
Και το σημαντικότερο είναι ότι σε περίπτωση πτωχεύσεων επιχειρήσεων θα πληρώνονται πρώτα οι τράπεζες και όχι το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι. Με αποτέλεσμα να μη μένει τίποτα για να πάρουν οι εργαζόμενοι από το μόχθο τους όλα αυτά τα χρόνια κατά τα οποία δούλευαν, σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης είπε: «Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η προστασία των Ελλήνων αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. Δεν το συζητάμε καθόλου. Δεν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί. Αυτά τα δάνεια τα έδωσαν οι τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια. Άρα είναι υπεύθυνες οι τράπεζες και δεν πρέπει να προχωρήσουν αυτές οι αποφάσεις, να ψηφίσει η Βουλή αυτά τα βάρβαρα νομοσχέδια. Πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς».
Ο κ. Κοκολάκης δηλώνει την προσωπική πικρία του για το γεγονός αυτό, με μια κυβέρνηση που είχε "κόκκινη γραμμή" το θέμα των μη πλειστηριασμών.
«Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι σε τραγική κατάσταση. Είναι όμως οι ίδιοι που κάποτε είχαν ένα μισθό. Που αυτός ο μισθός με τα προηγούμενα μνημόνια περιχαρακώθηκε εντελώς. Οι άνθρωποι έλαβαν κάποια δάνεια. Μετά δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν. Και τώρα βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους».
Στο Δημόσιο
Την αντίδρασή του και την αντίδραση της διοίκησης του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ εκφράζει και ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργος Στρατήγης. «Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δε δείχνει να πείθει με αυτά που δηλώνει. Κι αυτό διότι, άλλα ψηφίζει ο κόσμος, άλλα πράττει αυτή, άλλα λέει...
Είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτούμε αυτήν την κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα πορεία της. Μια κυβέρνηση που είναι ανακόλουθη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις πώς να σε πείσει ότι δε θα προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στο νομό Ηρακλείου.
Και για όλα όσα "ακούγονται" σχετικά με το φαινόμενο της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Γιώργος Στρατήγης λέει: «Δυστυχώς, είναι ένα σενάριο αυτό. Ας ελπίσουμε να μη βγουν κι άλλα σενάρια που ακούγαμε στο παρελθόν, ότι θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και θα πάρει τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών το κράτος. Όπως και να έχει, υπάρχει ανησυχία».
Καταλήγοντας, ο κ. Στρατήγης στέλνει προς την κυβέρνηση το μήνυμα «να κάνει αυτά που δεσμεύτηκε προεκλογικά και να σταματήσει την πορεία προς το τρίτο μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Οι οικοδόμοι
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Γωνιανάκης καλεί τον κόσμο να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει όλη αυτήν την κατάσταση.
«Εδώ χρειάζεται η οργάνωση του κόσμου, διότι σίγουρα το τρίτο μνημόνιο αποτελεί το χειρότερο μνημόνιο απ' όλα. Και τώρα θα μπει και στην πρώτη κατοικία και όχι μόνο εκεί, αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια. Τώρα λοιπόν που εξαθλιώνεται ο κόσμος, χρειάζεται η οργάνωση, η μαζικοποίηση και η αντίσταση σε όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα που πάνε να μας εξαθλιώσουν τη ζωή».
Για το φόβο να βιώσουμε στη χώρα μας το "φαινόμενο της Ισπανίας", ο κ. Γωνιανάκης απαντά: «Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αυτή τη στιγμή είναι ότι υπηρετεί τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, δηλαδή το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και το ντόπιο, εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο σκοπός της. Ούτε η μεσαία τάξη τούς απασχολεί, ούτε τίποτα. Διαλύουν το λαό».
(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)