ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αναβολή για τα λύματα στον Άγιο Σίλα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

Αναβολή για τις 24 Μαρτίου του 2015 πήρε η δίκη για τα λύματα του Αγίου Σίλα στο Ηράκλειο. Στην υπόθεση, που είχε αποκαλύψει η εκπομπή "Κιβωτός" της "ΚΡΗΤΗ TV" και ο Χριστόφορος Παπαδάκης, οι εικόνες σόκαραν και προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα.
Ωστόσο, τα λύματα μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να πέφτουν σαν ποτάμι κάτω από το χωριό, να περνούν από καλαμιές και ρέματα, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και καλλιέργειες, και να καταλήγουν στο Γιόφυρο και από εκεί στη θάλασσα.
Ο πολυπόθητος βιολογικός καθαρισμός δεν έχει γίνει ακόμη, παρότι, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, από το ΕΣΠΑ για το ίδιο έργο χρηματοδοτήθηκαν άλλες περιοχές του Ηρακλείου.
Χθες, κατά τη δεύτερη αναβολή που πήρε η υπόθεση, οι κάτοικοι που βρέθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο έφυγαν εξοργισμένοι. Ζητούν να δοθεί τέλος μέσα από διαδικασίες εξπρές στο σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, συμπληρώνοντας πως δε δικαιολογείται για μια περιοχή με τόσους κατοίκους και με τέτοια σημασία για την αγροτική παραγωγή.
Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι δημοτικοί παράγοντες του τότε Δήμου Τεμένους, αλλά και σημερινοί παράγοντες του Δήμου Ηρακλείου, που θα κληθούν να λογοδοτήσουν για το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια και το έργο του βιολογικού καθαρισμού έχει μείνει μόνο στα χαρτιά.
Πριν μερικές ημέρες, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου για το φράγμα Λαδούκου, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως ο βιολογικός του Αγίου Σίλα είναι στις πρώτες προτεραιότητες για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μόλις ανοίξει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες, τα αστικά λύματα μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην περίπτωση που μολυνθεί το πόσιμο ή το θαλασσινό νερό. Και όλα αυτά ενώ πέφτουν στον κάμπο του Αγίου Σίλα για παραπάνω από 15 με 20 χρόνια, από τότε που φτιάχτηκαν στο χωριό οι αποχετεύσεις, οι οποίες και κατευθύνουν τα λύματα προς την περιοχή αυτή, με τελική κατάληξη τη θάλασσα.

1 σχόλιο:

Χριστόφορος Παπαδάκης είπε...

Ευχαριστώ τη συνάδελφο Μαρία Μαυρομάτη για την αναφορά στην Κιβωτό και σε μένα προσωπικά.