ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα παράγει φάρμακα



ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

Ελληνικό φάρμακο. Πραγματική δύναμη στον τομέα της ελληνικής βιομηχανίας, παρά τη δραματική αποβιομηχάνιση της χώρας. Η "Νέα Κρήτη", μετά τα μηνύματα που δέχτηκε για την ενασχόλησή της με το δυσάρεστο φαινόμενο του βιομηχανικού κραχ στην Ελλάδα, σήμερα επανέρχεται, αυτήν τη φορά στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, για να αναδείξει την αισιόδοξη πλευρά της υπόθεσης. «Μπορεί οι βιομηχανίες μας να πεθαίνουν, αλλά η Ελλάδα παράγει φάρμακα για την ανθρώπινη υγεία που δίνουν ζωή και στην οικονομία της»!

Οι ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκου παλεύουν μες στην τρικυμία της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά ακόμα μέχρι σήμερα καταφέρνουν να επιβιώνουν, με προβλήματα βέβαια, που μέχρι στιγμής μπορούν και αντιμετωπίζουν. Και όχι μόνο αυτό. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο γνωστός επιστήμονας από την Αθήνα, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, τονίζει ότι η χώρα μας λόγω της δυναμικής που έχει η βιομηχανία των φαρμάκων μπορεί και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της.

«Ένα μεγάλο ποσοστό από τα βασικά φάρμακα μπορούμε να το καλύψουμε. Όχι όμως και από κάποια βασικά και απαραίτητα αντιβιοτικά. Όχι οπωσδήποτε για μια σειρά από φάρμακα που είναι εναντίον του καρκίνου. Όχι για κάποια που είναι απαραίτητα για καρδιοπάθειες. Σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ινσουλίνη, επίσης, δεν μπορούμε να παράγουμε το φάρμακο αυτό», λέει ο κ. Κατσαρός, διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό εξάρτησης της χώρας μας σε εισαγόμενα φάρμακα είναι πολύ μικρό, αλλά είναι στα πιο απαραίτητα φάρμακα για την ανθρώπινη ζωή.

«Η φαρμακευτική βιομηχανία, παρά τα προβλήματα και παρά τις αντιξοότητες με τις διαπραγματεύσεις με την Πολιτεία, πάει πολύ καλά. Και να πούμε επίσης ότι πολλές από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δραστηριοποιηθεί σημαντικά και στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. Και πάνε πολύ καλά μέχρι τώρα. Τα γενόσημα τα εξάγουμε κυρίως σε τρίτες χώρες, όπου δεν απαιτούνται υψηλές προδιαγραφές και επειδή είναι και πιο φτηνά αυτά τα φάρμακα», λέει ο κ. Κατσαρός, τονίζοντας ότι σε πολλά φάρμακα τα γενόσημα είναι το ίδιο δραστικά με τα πρωτότυπα φάρμακα, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία της βιοϊσοδυναμίας.

Στο μεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών με το ελληνικό κράτος συνεχίζουν να μην είναι οι καλύτερες. «Το κράτος», όπως λέει ο επιστήμονας Νίκος Κατσαρός, «δεν ανταποκρίνεται στις οφειλές, στις παραγγελίες τις οποίες κάνει. Καθυστερεί πάρα πολύ να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις φαρμακοβιομηχανίες και αυτό δημιουργεί και πολλά προβλήματα στη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα πολλών από τις εταιρείες αυτές. Και θα πρέπει να πούμε ότι οι συνεχείς συναλλαγές της πολιτικής με τις προμήθειες στα νοσοκομεία, από κάθε νέο υπουργό που αναλαμβάνει στη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν πλήξει σημαντικά τη βιομηχανία των φαρμάκων».


Οι εξαγωγές

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει στο ενεργητικό της σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που με στοιχεία του 2014 εκφράζεται σε αξία περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας να υπολογίζεται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ!

Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των εταιρειών-μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι καθαρές εξαγωγές (αξίες) κινήθηκαν ως εξής: στα 290 εκατ. ευρώ το 2009, στα 310 εκατ. το 2010, στα 275 εκατ. το 2011, στα 255 εκατ. ευρώ το 2012 και στα 270 εκατ. το 2013.

Για το 2014 η χρονιά "έκλεισε" με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στις καθαρές εξαγωγές. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, ενώ γίνονται σημαντικές εξαγωγές και σε Αυστραλία και σε ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών της ελληνικής μεταποίησης, ενώ ο κλάδος εμφανίζει γενικά υψηλή ανταγωνιστικότητα.

Αξίζει να τονίσουμε ακόμη ότι η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αντιπροσωπεύει τις ελληνικής ιδιοκτησίας παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες της χώρας, ενός μεγάλου και δυναμικού τομέα της Εθνικής Οικονομίας με στρατηγική σημασία. Εκπροσωπεί 21 παραγωγικές μονάδες, καθώς και τη μοναδική παραγωγική μονάδα πολυεθνικής στη χώρα μας.

Η ΠΕΦ υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις στους τομείς του ποιοτικού ελέγχου και της διασφάλισης της παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα την ανταγωνιστική της παρουσία στη διεθνή αγορά, με εξαγωγές σε πάνω από 85 χώρες του κόσμου.

Μάλιστα, τα ελληνικά εργοστάσια μπορούν να καλύψουν πάνω από το 60% με 70% των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η άμεση απασχόληση στον κλάδο εκτιμάται σε 10,8 χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Οι εταιρείες

Μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα, είναι η AMNIS Α.Ε., η ANFARM A.E., η ANTOR A.E., η ARRIANI PHARMACEUTICALS A.E., η ASTELLAS PHARMACEUTICALS A.E., η ASTRAZENECA Α.Ε., η AURORA A.E., η ΒΑΧΤΕΡ HELLAS, η BAYER HELLAS, η Bennett Φαρμακευτική Α.Ε., η AMNIS A.E., η ANFARM και πάρα πολλές άλλες. Επίσης, πολλές είναι και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα παραγωγής των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι τις περισσότερες πρώτες ύλες τους για την παραγωγή φαρμάκων οι εταιρείες τις εισάγουν, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό τις παράγουν στην Ελλάδα.


Φαρμακοποιοί: "Ναι" στα ελληνικά προϊόντα

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης. «Υπάρχει πραγματικά στη χώρα μας μια πολύ καλή φαρμακοβιομηχανία, η οποία, αν και πολύ σπάνια παράγει έρευνα, κάνει γενόσημα φάρμακα υψηλής ποιότητας, ελεγμένα, τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό, φέρνοντας σημαντικό συνάλλαγμα στη χώρα. Το πρόβλημά μας είναι ότι, εάν εφαρμοστούν οι πρόσφατοι μνημονιακοί νόμοι και ειδικά οι νόμοι Λοβέρδου και Γεωργιάδη, που προβλέπουν ότι θα παίρνουμε το φτηνότερο γενόσημο της αγοράς χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα του φαρμάκου, οι ελληνικές εταιρείες δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα γενόσημα που έρχονται από τρίτες χώρες. Όταν το φάρμακο έρχεται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο πιο μικρό είναι το κόστος στις χώρες αυτές». Όπως εξηγεί ο κ. Τσικανδυλάκης, τέτοια εισαγόμενα φάρμακα είναι και αμφιβόλου ποιότητας. «Εμείς λοιπόν λέμε ναι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι αμαρτία σε αυτήν τη φαρμακοβιομηχανία να μη δώσουμε τη δυνατότητα να εξελιχθεί», λέει χαρακτηριστικά.

(Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Ν.Κρήτη")



Δεν υπάρχουν σχόλια: