ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΦΑΚΕΛΟΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ): ΣΟΚ…Χημικά στο πιάτο μας – Η αλόγιστη χρήση σκοτώνει…

Ήταν το προτελευταίο ταξίδι της Κιβωτού λίγο πριν τη νύχτα της 12ης Μάη 2010 όταν θα ρίχναμε τις άγκυρες για πάντα. Και τη βραδιά ετούτη, γίναμε στόχος επίθεσης από στέλεχος της ΟΑΣΝΗ. Τόσο ο δημοσιογράφος, όσο και οι καλεσμένοι του, που ήταν ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης από αριστερά, ο γεωπόνος από την Ιεράπετρα και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτών Γεωπόνων Γιώργος Γεννιατάκης, ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης, ο πρόεδρος των χονδρεμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς Γιώργος Πουλινάκης, ο πρόεδρος των οπωροπωλών Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης και ο πρόεδρος των παραγωγών στις λαϊκές αγορές Βασίλης Θεοδωράκης.  


"Στο μάτι του κυκλώνα" - λίγο πριν ρίξει τις άγκυρες για πάντα -  βρέθηκε τη νύχτα εκείνη η Κιβωτός, ολοκληρώνοντας το ταξίδι της στον κόσμο των φυτοφαρμάκων. 


44:28' μετά την έναρξη της εκπομπής,  ζητάει να παρέμβει στο τηλέφωνο της εκπομπής, ο τότε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης.

Ήδη είχαν γίνει συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αφού εμείς πήγαμε στο Τυμπάκι και μιλήσαμε με τους αγρότες. Είχαν προηγηθεί οι συνεντεύξεις της οικογένειας Χονδράκη μέσα στο θερμοκήπιο της, όπου ο Γιάννης Χονδράκης είχε επιβεβαιώσει πλήρως τη δημοσιογραφική έρευνα της Κιβωτού. 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ


"Είστε όλοι άσχετοι", είπε περίπου ο κ. Ντισπυράκης. Και κατηγόρησε το δημοσιογράφο για άρθρο του στη "Ν.Κρήτη" και ρεπορτάζ γύρω από τα φυτοφάρμακα, παραποιώντας προς την κοινή γνώμη, το περιεχόμενο τους. Για παράδειγμα ο κ. Ντισπυράκης έλεγε πως στα εν λόγω δημοσιεύματα ο δημοσιογράφος είχε γράψει πως "όλα τα συμβατικά προϊόντα είναι καρκινογόνα και μόνο τα βιολογικά είναι καλά"! 
Μα ούτε ένα μωρό παιδί δεν έγραφε τέτοια ανοησία...

"Όλα τα προϊόντα της Κρήτης είναι πεντακάθαρα", τόνισε, "ενώ εσείς αυτό που κάνετε απόψε είναι να παραπληροφορείτε τον κόσμο", πρόσθεσε ο αγροτοσυνδικαλιστής, για να πάρει αμέσως την απάντηση του μέσα από το επόμενο βίντεο, που είχε θέμα "αν δεν ψεκάσεις να τι παθαίνεις"...
"Αν δεν ψεκάσεις να τι παθαίνεις. Αλλά όχι υπερβολές"...

Η απάντηση της εκπομπής σε όλα αυτά είχε δοθεί ήδη από την οικογένεια του Γιάννη Χονδράκη. 

Μάλιστα, ο γιος του, δείχνει τις αγγουριές στο θερμοκήπιο τους πως έχουν καταντήσει επειδή δεν ψέκασαν σε βαθμό τέτοιο που να καταπολεμήσουν ή να προλάβουν τις ασθένειες...

Από την πλευρά του ο Γιάννης Χονδράκης ήταν καταπέλτης λέγοντας πως για να τον εμπιστευτούν οι άνθρωποι στη λαϊκή, τρώει κι αυτός μπροστά τους... "Τρώγω εγώ για να φάνε κι αυτοί. Αλλιώς δεν πιστεύουν. Φοβούνται", λέει. Μάλιστα επιβεβαίωσε και τις καταγγελίες που έγιναν στην εκπομπή για κατάχρηση στα φυτοφάρμακα από πολλούς παραγωγούς, αλλά και ότι στον χώρο των λαϊκών δεν γίνονται οι έλεγχοι που θα έπρεπε για υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων. 
Την άλλη μέρα ο Γιάννης Χονδράκης δέχτηκε επίθεση στη λαϊκή από άλλους επειδή μας είπε την αλήθεια. Ο ίδιος πάντως δεν πρόλαβε να απλώσει τα ξημερώματα τα προϊόντα του στον πάγκο και κυριολεκτικά έγιναν ανάρπαστα... Η παρουσία του την προηγούμενη νύχτα στα βίντεο της Κιβωτού, κρίθηκε θετικά από τον κόσμο, που εκτίμησε την ειλικρίνεια και την συνείδηση του μέσα από τη σκληρή δουλειά του και τον τρόπο που προσπαθεί να παράγει προϊόντα. "Αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί", μας έλεγε αργότερα ο ίδιος...
Το ημερολόγιο της Κιβωτού έγραφε ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: