ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παιδική Διατροφή - Τρώνε "βόμβες" τα παιδιά μας!


 "Κόκκινο" χτύπησε τη νύχτα εκείνη το τηλεφωνικό κέντρο της Κιβωτού για την παιδική διατροφή και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας απ' την πολύχρονη έκθεσή τους στις χημικές βόμβες των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, που διακινούνται παράνομα αλλά ευρέως ακόμη και στους χώρους των κυλικείων των σχολείων τους!
 Η εκπομπή προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον σε πολλές γυναίκες, που ως μητέρες αλλά και ως γιαγιάδες τηλεφωνούσαν διαρκώς και έκαναν παράπονα και καταγγελίες, κυρίως για σοκολατοειδή και άλλα γλυκά που δίνουν στα παιδιά πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί για επιδόρπιο, ζητώντας απαντήσεις για τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από την καθημερινή κατανάλωση τέτοιων γλυκισμάτων.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ: 



Οι αυστηρότατες προειδοποιήσεις του καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Καφάτου για τα σοκολατοειδή, τα πατατάκια και τα γαριδάκια, τα σαλάμια και τα ζαμπόν, τις μαργαρίνες και όλα τα ανθυγιεινά που μπορεί ένα παιδί να τα βρει σχεδόν οπουδήποτε προκάλεσαν αμέσως προβληματισμό στον κόσμο που παρακολουθούσε την εκπομπή. Αυτό που φάνηκε ότι σόκαρε περισσότερο όσους θέλησαν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα της "Κιβωτού" ήταν το θέμα που έχει σχέση με τις μελλοντικές περιπέτειες της υγείας ενός παιδιού, αλλά και πόσο πολύ μπορεί να επηρεαστεί η συμπεριφορά του, αλλά και η δυνατότητα προσαρμογής και μάθησης του παιδιού από τα είδη των τροφών τα οποία καταναλώνει.
 
Αρχίζοντας, προβάλαμε το πρώτο μέρος των  δηλώσεων Καφάτου.

Τα λεγόμενα "Ε" στις τροφές κρύβουν τεράστιους κινδύνους για τα παιδιά που θα τα καταναλώνουν διαρκώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες. Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε - μετά την προβολή των συνεντεύξεων Καφάτου - και ο διατροφολόγος Χάρης Χαρωνίτης, θέτοντας προ των ευθυνών τους καταρχήν τους ίδιους τους γονείς, αφού επισήμανε ότι «πολλές φορές οι ίδιοι χαλάνε την προσπάθεια υιοθέτησης υγιεινής διατροφής που έχει καταβάλει το σχολείο για τα δικά τους παιδιά».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρωνίτης τόνισε ότι η κακή διατροφή των σύγχρονων παιδιών έχει δημιουργήσει το φαινόμενο να έχουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους πολλά παιδιά υψηλή χοληστερίνη και οριακή υπέρταση, γεγονός που δείχνει ότι στα 40 τους θα είναι σίγουρα διαβητικά άτομα ή άτομα με άλλες σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

«Σημαντικό ρόλο στη σωστή διατροφή των παιδιών μας παίζει η παρουσία του πρωινού. Αλλά το πρωινό να έχει προϊόντα ολικής άλεσης, το γάλα να είναι άπαχο, αλλά μετά τα τρία πρώτα χρόνια, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά πλήρες γάλα. Επίσης, χρειάζεται να καταναλώνουν το πρωί δημητριακά ολικής αλέσεως ή φρούτα. Εκεί υπάρχουν οι ουσίες που χρειάζονται τα παιδιά μας και όλα αυτά επιβεβαιώνονται σε έρευνες που διαρκώς γίνονται σε παιδιά που παίρνουν πρωινό. Τα παιδιά λοιπόν αυτά στο σχολείο είναι πιο συγκεντρωμένα στο μάθημα σε σχέση με τα υπόλοιπα, έχουν καλύτερη απόδοση και δεν μπαίνουν πολύ εύκολα σε φασαρίες, σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό.

Μάλιστα, έχει αποδειχτεί και σε φοιτητές ότι αυτοί που δεν παίρνουν πρωινό ή που δεν κάνουν κάποια συχνά γεύματα σε επίπεδα υγιεινά είχαν κατώτερη απόδοση από τους φοιτητές που έπαιρναν πρωινό».

Ο κ. Χαρωνίτης εξηγεί ότι το φαινόμενο αυτό έχει σχέση με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. Επίσης, αναφερόμενος σε αποτελέσματα έρευνας του 2007, ο κ. Χαρωνίτης τόνισε ότι έχει αποδειχτεί πως τα Ε 110, 122, 102, 104, 124 και 129, που κυρίως τα συναντάμε σε γλυκά, αναψυκτικά και παγωτά, θεωρείται ότι μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση συγκέντρωσης και προσοχής στα παιδιά και βεβαίως και μαθησιακές δυσκολίες.

 Στην οικογένεια

Κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συνήθειας των παιδιών παίζουν η οικογένεια και το σχολείο, ενώ ακολουθεί η τηλεόραση. Ο προϊστάμενος του Α' Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης αναφέρθηκε σε έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα στο χώρο μαθητών δημοτικών σχολείων. Και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, «πρώτο ρόλο παίζει το σχολείο, ακολουθεί η οικογένεια και τέλος η τηλεόραση. Και την απάντηση αυτή την έδωσε το 18% των ερωτηθέντων μαθητών. Σε ένα ποσοστό 15% επηρεάζει η οικογένεια. Και σε ένα ποσοστό 13% η τηλεόραση.


Αυτές λοιπόν οι παράμετροι που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες πολλές φορές συγκρούονται. Και θα δούμε πολλές φορές ένα σχολικό κυλικείο να έχει τα εγκεκριμένα προϊόντα και το παιδί να πηγαίνει στο σχολείο από το σπίτι με τα πατατάκια και τα γαριδάκια. Από την άλλη μεριά στην ίδια έρευνα, για το αν τα παιδιά ήξεραν ποια τρόφιμα είναι καλά ή κακά, όλα τα παιδιά γνώριζαν ποια είναι καλά ή κακά. Απλά δεν το εφάρμοζαν»...
Το ημερολόγιο της Κιβωτού έγραφε ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: