ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μια επισκευή...για κλάματα...στον σπασμένο αγωγό της ΔΕΥΑΗ

Ο πολύπαθος ποταμός...

 ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Απέτυχε, τελικά, η ΔΕΥΑΗ, να αποκαταστήσει τον αγωγό λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις της, που υποτίθεται ότι από την περασμένη εβδομάδα είχε επισκευάσει, οδηγώντας τα λύματα μέσω άλλων σωλήνων στον Βιολογικό Καθαρισμό. Και αυτό σημαίνει ότι...από το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου που καταστράφηκε ο Βιολογικός λόγω της πλημμύρας, τα λύματα των δυτικών περιοχών του Ηρακλείου που οδηγούνταν στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, σε όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν ακατάπαυστα και επί 24ώρου βάσης και πέφτουν ανεπεξέργαστα στον Δρακουλιάρη και τον Γιόφυρο, με κατάληξη τη θάλασσα. Όσο για το "έργο αποκατάστασης της βλάβης", όπως αποκαλύπτει η "Ν.Κρήτη" σήμερα, είναι...για γέλια και για κλάματα!

Μία μικρή σωλήνα μέσα στον μεγάλο αγωγό. Και μία άλλη σωλήνα στο φρεάτιο που υπάρχει παραπάνω. Αυτή είναι η "αποκατάσταση". Γιατί όλα τα υπόλοιπα λύματα, που είναι και οι μεγαλύτερες ποσότητες, πέφτουν κανονικά μέσα στον ποταμό, με τους γείτονες και τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, να "τραβούν τα μαλλιά τους" και να κρατούν τις μύτες τους.

Απίστευτη προχειρότητα

Ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κρήτης" μέσα από τις λήψεις που έκανε χθες γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της απίστευτης προχειρότητας, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων και των επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ανησυχούν για την ίδια τους την υγεία.

Όπως δείχνουμε στο φωτορεπορτάζ, υπάρχει μία πράσινη σωλήνα των 5 περίπου ιντσών που έχει συνδεθεί με το φρεάτιο που βρίσκεται αμέσως μετά τη γέφυρα με κατεύθυνση προς τη Φοινικιά. Το φρεάτιο βρίσκεται εκεί για να συγκεντρώνει μέσα τα λύματα ενώ τα διοχετεύει σε έναν άλλο, μεγάλο αγωγό που πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ιντσών. Αυτός ο μεγάλος αγωγός είναι που έχει σπάσει και έτσι ρίχνει τα απόβλητα στο ποτάμι.
Η πράσινη σωλήνα τραβάει μηχανικά απ΄το φρεάτιο
 Ακολουθώντας, λοιπόν την πράσινη σωλήνα, που προφανώς, απορροφάει μία ποσότητα λυμάτων με τη βοήθεια "βατράχου", βλέπουμε ότι κάτω από τη γέφυρα "συναντάται" με μία άλλη σωλήνα επίσης πέντε το πολύ ιντσών, που έχει η μία της άκρη μπει μέσα στον μεγάλο αγωγό των 30 και πλέον ιντσών (!) για να παίρνει με φυσική ροή όσα λύματα πέφτουν εντός του μεγάλου αγωγού, από το φρεάτιο που βρίσκεται από πάνω, με υψόμετρο τέτοιο που δίνει στα λύματα μεγάλη ορμή!
Έτσι τόσο η πράσινη όσο και η άλλη σωλήνα, είναι εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν μόλις ένα μικρό μέρος των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Δηλαδή, 5 και 5...μόλις 10 ίντσες, χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν τα λύματα 30 τουλάχιστον ιντσών, στον Βιολογικό Καθαρισμό. Έτσι όλα τα ανεπεξέργαστα λύματα που δεν μπορούν να πάρουν, χύνονται στο ποτάμι και μεταφέρονται στον Γιόφυρο και από κει στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τα όποια προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν σε βάρος του οικοσυστήματος, του υδροφόρου ορίζοντα και γενικότερα της δημόσιας υγείας.
Η πράσινη συν η κόκκινη συνολικά 10 ιντσών...

Και όλα αυτά επί των ημερών του νέου προέδρου της ΔΕΥΑΗ Νίκου Φακουρέλλη, που έχει και την πολιτική ευθύνη για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων αυτών και με εργαζόμενους που καθημερινά δίνουν μάχες, αλλά για την κάθε τους παρέμβαση, εκτελούν άνωθεν εντολές.

Σχόλια επιστημόνων

"Τέτοια προβλήματα δεν θεραπεύονται με μικρομαστορέματα. Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα από τον φορέα διαχείρισης των αστικών λυμάτων ενός τόσο μεγάλου παράκτιου αστικού κέντρου όπως είναι το Ηράκλειο", σχολιάζει εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης. Για την επικινδυνότητα αυτών των λυμάτων, ο κ. Παπαδάκης λέει: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα που περιέχουν χλώριο, φωσφορικές ενώσεις και λίπη είναι βλαβερά για τους υδρόβιους οργανισμούς και γενικά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Εκτός αυτού στον κόλπο του Ηρακλείου καταλήγουν πολλές παράνομες αποχετεύσεις μέσα και από τους αγωγούς ομβρίων, ένα πρόβλημα που χρονίζει και δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα. Τελικά βλάπτεται το φυσικό περιβάλλον, η υγεία των πολιτών αλλά και η οικονομία με τις επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό».

...Και μέσα στον αγωγό η κόκκινη σωλήνα...Το αποτέλεσμα, χύνονται στο ποτάμι τα περισσότερα λύματα!
Περί τοξικών

"Εγώ δεν ξέρω τι παίρνει ο Βιολογικός. Αλλά άμα μου πουν ότι δεν παίρνει τοξικά δεν τους πιστεύω", σχολιάζει από την πλευρά του και ο επιστημονικός υπεύθυνος της WWF Ελλάς στην Κρήτη για τους υγρότοπους, ο γνωστός επιστήμονας Καλούστ Παραγκαμιάν. Μάλιστα, σχολιάζοντας την όλη εικόνα, ο κ. Παραγκαμιάν λέει: "Τα καλάμια είναι εκεί για συγκεκριμένο λόγο. Δηλαδή, τα καλάμια είναι εκεί, λόγω της ρύπανσης. Ο Γιόφυρος δεν είχε πριν πολλές δεκαετίες καλάμια παρά μόνο στην εκβολή. Τα καλάμια που έχουν αναπτυχθεί είναι επειδή το ρυπαντικό φορτίο δημιουργεί τις συνθήκες ευτροφισμού".
Επομένως, σύμφωνα με τον Καλούστ Παραγκαμιάν, "ή θα κόβουν κάθε χρόνο τα καλάμια και θα υποβαθμίζουν όλο τον ρύακα χρόνο με το χρόνο, ή θα φροντίσουν να μην πηγαίνουν εκεί ρυπαντικά φορτία που δημιουργούν ευτροφισμό". Όπως εξάλλου καταγγέλλει, "βλέπω ότι πολύ σοβαρά έργα γίνονται δίπλα ή πάνω στο ποτάμι. Ο Βιολογικός είναι δίπλα στο ποτάμι". Ο κ. Παραγκαμιάν προσθέτει λέγοντας ότι στην εκβολή του ποταμιού έχουν γίνει φοβερές τροποποιήσεις. "Και τώρα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πάλι, άλλα 800.000 ευρώ που ήταν οι ζημιές. Τώρα μιλάνε πάλι για αναβάθμιση του Βιολογικού με 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τον αγωγό που αναφέρετε, είναι ένα από τα θέματα που δεν λειτουργούν καλά. Εμένα ως πολίτη αυτά τα πράγματα με στενοχωρούν".
Πάντως προσωπικά πιστεύει ότι στη θάλασσα λόγω των ρευμάτων, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Από τη βραδιά της 13ης Ιανουαρίου πέφτουν μέσα στο ποτάμι, στην "πόρτα" της ΔΕΥΑΗ
Οι ψαράδες

Χθες κλιμάκιο του ΕΛΚΕΘΕ με επικεφαλής τον Διευθυντή Θαλάσσιων Ερευνών Κώστα Ντούνα, προχώρησε στο σημείο εκβολής του αγωγού της ΔΕΥΑΗ, σε λήψη νερού αλλά και σε λήψη δείγματος από τον βυθό, προκειμένου να γίνει η ανάλυση που θα δείξει αν χρειάζεται ή όχι να συνεχιστεί η απαγόρευση του ψαρέματος.
Σήμερα αναμένεται να πάρει δείγμα νερού και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου Μανόλης Ματζαράκης, τονίζει στη "Ν.Κρήτη" ότι εξαιτίας της απαγόρευσης, ήδη οι αλιείς έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές. "Μα είναι δυνατόν να απαγορεύουν το ψάρεμα και να μην προβλέπουν αποζημιώσεις για μας, που δεν έχουμε ευθύνη"; διερωτάται ο πρόεδρος των ψαράδων.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Ντούνας διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη, ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αφού η θάλασσα λόγω του αλατιού, μπορεί και αμύνεται προστατεύοντας τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως λέει, υπάρχουν στο γλυκό και όχι τόσο στο θαλασσινό νερό.
(Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: