ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Καυσόξυλα φωτιά αλλά φθηνότερα ..από το πετρέλαιο







Καυσόξυλα... "φωτιά", αλλά που κατά τα φαινόμενα θα εξακολουθούν να "καίνε" λιγότερο απ' ό,τι το... "καυτό" πετρέλαιο, θα προμηθευτούν και φέτος τα νοικοκυριά στην Κρήτη. Χθες η "Ν.Κ." έκανε μία πρώτη προσπάθεια, για φέτος, καταγραφής τιμών, αλλά οι απαντήσεις που πήρε ήταν ότι «στην πράξη φέτος θα εφαρμοστεί ο υπολογισμός της αξίας των καυσόξυλων με μέτρο το κυβικό και όχι τον τόνο. Όμως, ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές, κάτι που αναμένεται να γίνει με την έναρξη του χειμώνα, δηλαδή σε λίγες μέρες»!
Η "Ν.Κ." κατέγραψε την ίδια άποψη και από την πλευρά των εμπόρων και από την πλευρά των καταναλωτών, ότι «υπολογίζοντας την αξία των ξύλων με το κυβικό, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χάνει ο καταναλωτής, αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σωστός τρόπος υπολογισμού, σε σχέση με τον υπολογισμό κατά κιλό που ίσχυε μέχρι και πέρυσι».
Να υπενθυμίσουμε ότι μπορεί το νέο καθεστώς να τέθηκε θεωρητικά πέρυσι σε εφαρμογή, όμως στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, αφού εν μέσω της χειμερινής περιόδου ήταν ουσιαστικά ανέφικτο να εφαρμοστεί το νέο μέτρο τόσο για τους εμπόρους των καυσόξυλων, όσο και για τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης λέει στη "Ν.Κ.". «Ο υπολογισμός με τον κυβισμό δεν είναι σωστός τρόπος υπολογισμού της αξίας των καυσόξυλων. Δεν είναι δηλαδή σωστό, με την έννοια ότι, αν δεν είναι τα ξύλα χτισμένα σωστά, χάνει ο καταναλωτής. Και μάλιστα τα ξύλα, αν δε χτιστούν σωστά, ο καταναλωτής έχει μεγάλες απώλειες σε όγκο».
Ο κ. Κουμαντάκης λέει επίσης ότι πράγματι με βάση το βάρος υπήρχαν προβλήματα εις βάρος των καταναλωτών, αφού πολλές φορές πληρώνονταν ένας τόνος ξύλων που ζύγιζε τόσο επειδή τα ξύλα ήταν βρεγμένα και όχι επειδή τα ξύλα ήταν όντως ενός τόνου. Αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι, με βάση τον όγκο, ο υπολογισμός θα είναι ακόμα πιο άδικος και πιο ζημιογόνος για τον καταναλωτή και θεωρεί ότι θα πρέπει να αλλάξει και πάλι ο τρόπος αυτός και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς, με τα όποια βέβαια προβλήματα. «Πάντως, τιμές στα καυσόξυλα δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα. Οποιαδήποτε τιμή βγει στη δημοσιότητα στην παρούσα φάση δε θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των εμπόρων, ο κόσμος θα εξακολουθήσει και φέτος να αγοράζει καυσόξυλα και πέλετ πολύ περισσότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
«Η κρίση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς μετά τις νέες φορολογίες ΕΝΦΙΑ κ.λπ. ο κόσμος δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα. Είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Και τα νοικοκυριά είναι εισοδηματικά, από πλευρά δύναμης-διάθεσης εισοδήματος, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουμαντάκης καλεί τους καταναλωτές, «όταν αγοράζουν με βάση το βάρος, να προσέχουν ώστε το ξύλο να μην είναι βρεγμένο. Και επιπλέον όταν παίρνουν πέλετ, να είναι πιστοποιημένο και να έχει προδιαγραφές».
Χαμένοι οι καταναλωτές
«Μπορεί ο έμπορος να δώσει στους καταναλωτές πολύ λιγότερα ξύλα από αυτά που οι ίδιοι θα έχουν πληρώσει, χτίζοντάς τα με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο που να μη βάζει πολλά. Και μπορεί λοιπόν στο ένα κυβικό να βάλει 500 κιλά ξύλα», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης. Και προσθέτει: «Από την άλλη μεριά, παίζει ρόλο και η υγρασία του ξύλου στη διαμόρφωση του βάρους, με βάση το πόσο ξερό ή χλωρό είναι. Άρα πρέπει να βρεθεί ένας αντικειμενικός τρόπος για την αγορά των καυσόξυλων». Ο Νίκος Τζανάκης προτείνει «τα ξύλα να είναι ορισμένης ηλικίας. Και από 'κει και πέρα είναι το καλύτερο να ζυγίζονται. Δηλαδή θα πρέπει η κυβέρνηση να βγάλει μια ντιρεκτίβα που θα λέει ότι τα ξύλα που πουλιούνται θα πρέπει, ανάλογα με την ηλικία κοπής, να διαβαθμίζεται η αξία τους. Αν είναι ενός χρόνου, που είναι ξερά, τότε η τιμή τους μπορεί να είναι τόσο. Αν είναι όμως έξι μηνών, η τιμή τους θα πρέπει να είναι χαμηλότερη. Αλλά θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ηλικίας των ξύλων».
Ο πρόεδρος των καταναλωτών θεωρεί αντίθετα ότι, με το κυβικό, τα προβλήματα είναι μεγάλα και δε λύνονται καθόλου. «Διότι στο κυβικό τα πάντα είναι ζήτημα πώς χτίζονται τα ξύλα πάνω στην παλέτα. Δηλαδή, ενώ με το βάρος έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ λιγότερα προβλήματα και ο καταναλωτής μπορεί και από μόνος του να δει την ποιότητα του ξύλου, να δει αν είναι χλωρά ή ξερά τα ξύλα και να τα πάρει ή να μην τα πάρει, με το μετρικό κυβικό δεν έχει καμιά πιθανότητα να παρέμβει, υπό την έννοια ότι είτε χλωρά είναι είτε ξερά τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα τα χτίσει ο έμπορος στο πλάι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: