ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Άπλωσαν για σταφίδα και θα μαζέψουν "λάσπη" - Στο έλεος του καιρού!


Άπλωσαν για σταφίδα, κάνοντας το σταυρό τους να προλάβουν να μαζέψουν, και σήμερα βιώνουν την απόγνωση και τον πανικό, προσπαθώντας να τη σώσουν από την ολοκληρωτική καταστροφή. Μόνο στον Προφήτη Ηλία, όπου βρέθηκε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", έχει απλωθεί σταφίδα άνω των χιλίων τόνων, αλλά η σαπίλα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις επεκτείνεται συνεχώς σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ οι παραγωγοί τη μια μέρα ψεκάζουν με ποτάσα για να επιταχύνουν την αποξήρανση και να προλάβουν το σάπισμα και την άλλη μέρα τρέχουν, χωρίς να προλαβαίνουν, να σκεπάσουν το προϊόν, που ωστόσο ξαναβρέχεται.

Μόνο στον Προφήτη Ηλία έχει απλωθεί σταφίδα άνω των χιλίων τόνων, αλλά η σαπίλα επεκτείνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες


Και την ίδια ώρα ξέρουν πως οι ζημιές αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά πάνε στα ΠΣΕΑ, επειδή, βάσει κανονισμού, «είναι από σταφύλια που κόπηκαν και απομακρύνθηκαν από τις κουρμούλες πριν καταστραφούν»!



Απόγνωση και απογοήτευση παντού. Το "όπου φτωχός κι η μοίρα του" εφαρμόζεται απόλυτα για άλλη μια φορά, σε βάρος των βιοπαλαιστών της υπαίθρου, που ο κόπος τους κρέμεται από μια κλωστή, με πάρα πολύ συχνά φαινόμενα καταστροφής από τις καιρικές συνθήκες. Απλωμένη σταφίδα που σαπίζει διαρκώς, με πολύ μικρές ποσότητες να έχουν αποξηρανθεί, αλλά και σε αυτές η ποιότητα υποβαθμίζεται. Οι έμποροι το ξέρουν και ρίχνουν τις τιμές. Η ΚΣΟΣ θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει μετρητοίς, κι έτσι πολλοί επιλέγουν τους ιδιώτες, δίνοντας το προϊόν τους για ένα κομμάτι ψωμί.


«Στην κατοχή, πάρα πολλοί Έλληνες στις πόλεις, με πιάνο στα αρχοντικά τους και χρυσάφι, πέθαναν αβοήθητοι από την πείνα μέσα στα πολυτελέστατα σπίτια τους», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Και την ίδια ώρα, οι αγρότες ζούσαν "αρχοντικά", επειδή είχαν προϊόντα στις αποθήκες τους, επειδή παρήγαγαν τρόφιμα και έτρωγαν. Αυτό και μόνο το παράδειγμα δείχνει πόσο μεγάλη σημασία για την επιβίωση του λαού μας έχει η με κάθε τρόπο στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στη χώρα μας, δηλαδή της ίδιας της διατροφικής μας αλυσίδας».


Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης αναφέρεται στις ζημιές της σταφίδας, λέγοντας πως «η φετινή χρονιά ήταν από την αρχή για τους αμπελουργούς γεμάτη δυσκολίες, αφού ο κόσμος που είναι στη διαδικασία της παραγωγής των αμπελουργικών προϊόντων είχε από την αρχή άγχος για την όλη διαδικασία και όμως την τελευταία ώρα άρχισαν οι βροχές και τώρα χάνουν τον κόπο τους. Και ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει, επειδή η σταφίδα έχει κοπεί από τις κουρμούλες και έχει απομακρυνθεί. Έτσι, αν αποζημιωθούμε, θα αποζημιωθούμε από τα ΠΣΕΑ».


Σε απόγνωση οι αγρότες, βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


«Παλεύουμε ασταμάτητα»


Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, οι παραγωγοί τους οποίους βρήκαμε στο χωράφι τους με την απλωμένη σταφίδα μάς είπαν ότι παλεύουν διαρκώς για να σώσουν όσο περισσότερη σταφίδα μπορούν, αλλά κάθε τόσο βρέχει και δεν τα καταφέρνουν. «Τι να σας πω. Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι», μας είπε η κ. Αμαλία Τζορμπατζάκη. «Από την αρχή η χρονιά πήγαινε στραβά. Στην αρχή χαλάζι, μετά ο αέρας, μετά η ζέστη και τώρα η βροχή μάς κατέστρεψε εντελώς. Το κράτος δε βλέπω και πολύ-πολύ να ενδιαφέρεται. Είμαστε στο έλεος του Θεού»...


Για τον ΕΛΓΑ, η αγρότισσα από τον Προφήτη Ηλία τονίζει πως, ενώ πληρώνουν ένα σωρό λεφτά κάθε χρόνο, «όποτε χρειάζεται να πάρουμε αποζημίωση, μας γυρίζουν την πλάτη, αφήνοντάς μας να μετράμε τις πληγές μας».


«Άπλωσα μία μέρα πριν την πρώτη βροχή γύρω στους 3 με 3,5 τόνους. Και ύστερα η πρώτη βροχή προκάλεσε την αρχή της σάπινσης στα σταφύλια. Από τότε και μετά με τις βροχές που ακολούθησαν, η ζημιά που έχω πάθει πρέπει να διαμορφώνεται στο 70%. Και αν καταφέρουμε να γλιτώσουμε το 30%, θα είναι θαύμα. Αλλά και αυτές που θα γλιτώσουμε, θα έχουμε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς τους», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζορμπατζάκης.


«Και για να μαζέψουμε ό,τι μαζέψουμε θα πρέπει να ψεκάζουμε, να ξαναψεκάζουμε, να τις περιποιηθούμε όσο περισσότερο μπορούμε», λέει επίσης, ενώ για το σκέπασμα τονίζει ότι είναι τόσο αιφνιδιαστικά τα καιρικά φαινόμενα, που μέχρι να πάνε στο χωράφι με την απλωμένη σοδειά, οι σταφίδες έχουν βραχεί.


«Η κατάσταση είναι από την αρχή φέτος τραγική», τονίζει στη "Ν.Κ." και ο Ηλίας Ανωγειανάκης. «Από το χαλάζι, από τον αέρα, από τον καύσωνα και τώρα η βροχή μάς τελείωσε. Δηλαδή, είναι παραγωγοί που είναι τελειωμένοι. Δεν έχουν να μαζέψουν καθόλου. Ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει, κι έτσι είμαστε στο έλεος του Θεού».


Προτίμησαν τους οψιγιάδες, αλλά...


«Κάθε χρόνο κάνουμε σταφίδα στον Προφήτη Ηλία. Αλλά φέτος έχει απλωθεί τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα και πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που αφορά σε όλο το νομό», είπε στη "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προφήτη Ηλία κ. Μανόλης Τζορμπατζάκης.


«Η ζημιά, όπως βλέπετε κι εσείς, είναι μεγάλη. Έχουν αρχίσει και σαπίζουν οι σταφίδες. Θα χαθεί τουλάχιστον το 70% αν δε βρέξει. Γιατί αν ξαναβρέξει, τελειώσαμε», είπε με αγανάκτηση.


«Στην αρχή μαζέψαμε μερικές, αλλά μετά τη βροχή αυτές που παρέμειναν έχουν τεράστια καταστροφή», πρόσθεσε. Ήδη μετά τις τελευταίες βροχές έχουν γίνει δύο επεμβάσεις με ποτάσα αναμεμειγμένη με τηγανόλαδο, για να βοηθηθούν οι βρεγμένες σταφίδες να αποξηρανθούν με γρηγορότερους ρυθμούς, σε σχέση με το βαθμό αποξήρανσής τους όταν έχουν βραχεί, αφού φεύγει η ποτάσα από τη μια και από την άλλη με το νερό σαπίζουν.


«Αν πάει καλά ο καιρός», όπως λέει, «θα κάνουμε κι άλλο ψέκασμα. Να γλιτώσουμε τουλάχιστον το 30%».


Καταστράφηκε το 70% της παραγωγής


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Προφήτη Ηλία και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μανόλης Τσατσαράκης μιλάει κι αυτός για τεράστια καταστροφή.


«Μόνο στη δικιά μας περιοχή είναι πάνω από το 60 με 70% της σταφίδας κατεστραμμένη. Και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μάς είπαν ότι για να αποζημιωθούμε μέσω ΠΣΕΑ θα πρέπει να ξεπεράσει συνολικά το 30% του νομού η ζημιωμένη σταφίδα, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει σε επίπεδο νομού. Και το πρόβλημα είναι ότι έχει χαθεί η ποιότητα και στο σταφύλι και τη σταφίδα, και γι' αυτό το λόγο βγάλαμε πάρα πολλή σταφίδα, αφού τα σταφύλια είχαν υποβαθμιστεί και δεν έκαναν για άλλη χρήση».


Ο κ. Τσατσαράκης εκτιμά ότι πάνω από 1.000 τόνους έχει παράγει φέτος μόνο ο Προφήτης Ηλίας και είναι κατεστραμμένο ένα ποσοστό άνω του 60%. «Η ποιότητα χαλάει και ο έμπορος το εκμεταλλεύεται και την παίρνει στα 70 και 80 λεπτά το κιλό και αν την πάρει καθόλου».


Σε ό,τι αφορά την ΚΣΟΣ, ο συνδικαλιστής μας λέει: «Είχε έρθει ο πρόεδρος Γιώργος Ξυλούρης και ζήτησε να κάνουμε συμβόλαια. Κάποιοι έκαναν. Οι περισσότεροι όμως όχι, επειδή έχουν ανάγκη άμεσης πληρωμής για να καλύψουν τα έξοδά τους. Πάντως, εμείς προτρέπουμε τον κόσμο να πουλάει τη σταφίδα του στην ΚΣΟΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: