ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσο ζωντανούς μας θέλουν...και για πόσο...



 

ΓΡΑΦΕΙ: 
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Πρέπει λέει να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλιώς θα αρχίσουν οι προσαυξήσεις και τα κυνηγητά από τις εφορίες. Ναι. Να τον πληρώσουμε. Αλλά θα ήθελα πρώτα να με διαφωτίσει ο κύριος υπουργός, στο τι πρέπει να πληρώσω πρώτα, τι μετά και κυρίως, που να τα βρω τα λεφτά για να πληρώσω...

Έχουμε και λέμε. Να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ για να μην πληρώσω στη συνέχεια προσαυξήσεις και πρόστιμα. Και γιατί να μην πληρώσω; Μάγκας είμαι εγώ; Αλλά αν πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ, που θα βρω τα λεφτά να πληρώσω τη ΔΕΗ που μου ήρθε φουσκωμένη;
Και αν πληρώσω τη ΔΕΗ που λήγει ταυτόχρονα με τον ΕΝΦΙΑ, πως θα καταφέρω να πληρώσω τον ΟΤΕ; Και πληρώνοντας τον ΟΤΕ θα μου έρθει και το κινητό, κάτι που είναι μια αναπόφευχτη εξέλιξη. Πως θα πληρώσω το κινητό;

Και άντε, πληρώνω τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και το κινητό. Κάνω κουμάντο τελικά και πληρώνω και τον ΕΝΦΙΑ. Που θα τα βρω μετά, που θα λήξει η ασφάλιση του αυτοκινήτου να την ανανεώσω; Ξέρετε, η κυβέρνηση έχει φροντίσει με τη συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών, αν εγώ επειδή πρέπει να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το κινητό μου κ.λπ καθυστερήσω έστω για μια μέρα να πληρώσω την ασφάλεια του οχήματος, τότε, η ασφάλεια θα λήξει. Δεν υπάρχει πια η προθεσμία του ενός μήνα. Και από την επομένη, θα ενημερωθεί το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μου στείλουν ένα ραβασάκι.

Το ραβασάκι αυτό θα είναι ξεκάθαρο. Και θα μου λέει πως, πρέπει να πληρώσω πρόστιμο 250 ευρώ για το αυτοκίνητο μέσα σε 8 μέρες. Και αν περάσουν οι 8 μέρες τα 250 ευρώ θα γίνουν 500. Και αν στο μεταξύ, με εντοπίσουν στο δρόμο με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, έχουμε και λέμε... 500 ευρώ πρόστιμο, συν έξι μήνες αφαίρεση διπλώματος και αν έχω περιπέσει και σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, θα μου πάρουν και τις πινακίδες για δύο χρόνια...

Άρα, με όλα αυτά που ισχύουν, θα ρωτούσα τον κύριο υπουργό. Να πληρώσω την ασφάλεια του αυτοκινήτου για να μην πάθω όλα αυτά; Αλλά αν πληρώσω την ασφάλεια του αυτοκινήτου, πως θα πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ κύριε υπουργέ;
Και αν πάλι καταφέρω και με δανεικά, ας πούμε, πληρώσω και τον ΕΝΦΙΑ που θα βρω τα λεφτά για να πληρώσω τη δόση του δανείου μου στην τράπεζα, τα έξοδα για τη "Δωρεάν Παιδεία" στα παιδιά μου, τη δόση για το φροντιστήριο ξένων γλωσσών και το ποσό που πρέπει να δοθεί για την αγορά των βιβλίων του φροντιστηρίου, το οποίο αν και ιδιωτικό είναι επιβεβλημένο από το ίδιο το κράτος, που δεν σου παρέχει κρατικό πτυχίο ξένης γλώσσας, αλλά σου ζητάει πτυχίο ξένης γλώσσας από ιδιωτικό κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών, είτε για να σε προσλάβει στο δημόσιο, είτε για να...μην σε απολύσει από το Δημόσιο κατά τις "αξιολογήσεις" τις περίφημες;...

Έχουμε και λέμε πάλι. Άντε και τα βρήκαμε όλα αυτά. Και καταχρεωθήκαμε. Και υποχρεωθήκαμε και τα πληρώσαμε για να μην έχουμε προβλήματα και μπλεξίματα με το νόμο και την τάξη. Κι ύστερα;
Άντε να βρεις λεφτά για να ψωνίσεις και να ταΐσεις τα παιδιά σου. Και άντε. Αν είσαι λίγο τυχερός, θα τα βολέψεις και με το φαγητό.

Και ύστερα;
Μπαίνει και ο χειμώνας. Πετρέλαιο και πάλι δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε. Και όλοι μέσα στα παγωμένα σπίτια μας θα τρέμουμε μπροστά στις ξυλόσομπες και τα τζάκια, όχι τόσο από το κρύο. Αυτό έτσι κι αλλιώς το έχουμε συνηθίσει. Αλλά για το...ποια θα είναι η επόμενη ειδοποίηση. Ποιος θα είναι ο επόμενος φόρος. Ο νέος λογαριασμός που θα μας έρθει. Αν θα βρούμε χρήματα για το στεγαστικό μας δάνειο, μην μας πάρουν και το σπίτι αφού πλέον δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία...

Επομένως, μπορεί να λένε, πως τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να τον πληρώσουμε. Μα δε μας είπαν κάτι πάρα πολύ απλό...Πόσο ζωντανούς μας θέλουν...και για πόσο...


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

"Κοροϊδία" με μείωση 12 λεπτών στην τιμή του πετρελαίου

Το σημερινό πρώτο θέμα της εφημερίδας "Ν.Κρήτη"
Σε ποινή... ξεπαγιάσματος καταδικάζονται για έναν ακόμη χειμώνα τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο "άνοιγμα" που δημιούργησε η "τροϊκανής έμπνευσης" εξίσωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης με αυτού για το πετρέλαιο κίνησης.

Δηλαδή και αυτόν το χειμώνα οι Έλληνες θα συνεχίσουν να ζεσταίνονται με τις ξυλόσομπες, τα τζάκια ακόμα και τα μαγκάλια, χωρίς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος ότι δε θα ξανασυμβούν θανατηφόρα περιστατικά, με θύματα παιδιά φτωχών οικογενειών, φοιτητές και άλλους αδύναμους συνανθρώπους μας, που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε για καυσόξυλα για να "σπάσουν" την παγωνιά εν μέσω του χειμώνα.




Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση (όπως και η τρόικα, που πεισματικά αρνήθηκε την επαναφορά του παλιού καθεστώτος) γνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να χάνει μεγάλα ποσά τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης (χαμένα φορολογικά έσοδα) όσο και από τη χορήγηση του "επιδόματος θέρμανσης", αλλά παρ' όλα αυτά εμμένει να κρατάει την αξία του στα ύψη!

Καμία επαφή με την πραγματικότητα δεν έχει η εμμονή αυτή, αν ληφθούν υπόψη τόσο οι καταγγελίες των ίδιων των βενζινοπωλών και των κοινωνικών φορέων, όσο και τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη δραματική μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης από το 2008 μέχρι και πέρυσι. Επομένως, για ποια "οικονομία" παραμένει στα ύψη ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς αυτή ακριβώς η τακτική έχει βλάψει σε τεράστιο βαθμό... την ίδια την οικονομία της χώρας;

Ανεπαρκής τροπολογία

Πιο αναλυτικά, χθες σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος καταγγέλλει ότι, ενώ «η κατάθεση της τροπολογίας για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο μπορεί ν' αποτελεί λόγο πολιτικών εξαγγελιών, δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και κατ' επέκταση στη θέρμανση του πληθυσμού».

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σημειώνουν ότι η πραγματική μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τροπολογία θα είναι 12 λεπτά, δηλαδή η τιμή του θα κυμανθεί στο 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο.

Και όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2011 που ο ΕΦΚ ήταν στο χαμηλό συντελεστή έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των νοικοκυριών, με παράλληλη αύξηση όλων των φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή τιμή ανά λίτρο φαντάζει απλησίαστη, με αποτέλεσμα και πάλι οι καταναλωτές να μην μπορέσουν να αγοράσουν. Η δε επιδότηση των αδύναμων νοικοκυριών, όπως έδειξε η πράξη, αφορά λίγες μόνο οικογένειες, αφήνοντας στο κρύο τη μεγάλη πλειονότητά τους.

Φοβόμαστε ότι και φέτος το χειμώνα θα έχουμε όλες εκείνες τις τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον που εμφανίστηκαν με δραματικό τρόπο πέρσι, ενώ από την άλλη ο στόχος των δημόσιων εσόδων και πάλι δε θα επιτευχθεί».

Η ΟΒΕ εμμένει στη θέση της ο ΕΦΚ να επανέλθει στα επίπεδα του Απριλίου του 2011.



Στατιστικά στοιχεία

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά έκλεισαν τους διακόπτες της κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού τους την εξαετία της ύφεσης. Από αυτά, τα 1.400.000 νοικοκυριά προέβησαν σε αυτή την πράξη τη διετία 2012-2013, δηλαδή μετά την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Το ίδιο διάστημα, η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών μειώθηκε από 80 λίτρα το 2008 σε 30 λίτρα το 2013.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών που έχει πραγματοποιήσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. την τελευταία εξαετία και πιο αναλυτικά μας λένε τα εξής:

Το 2008 διέθεταν κεντρική θέρμανση 3.094.842 νοικοκυριά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να καταρριφθεί στο ορατό μέλλον. Με την έλευση της ύφεσης άρχισε να μειώνεται με αργούς ρυθμούς τα πρώτα χρόνια ο αριθμός των νοικοκυριών που χρησιμοποιούσαν κεντρική θέρμανση για τη θέρμανση της κατοικίας τους.

Έτσι, φτάσαμε στο 2011, με τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας να έχουν περιοριστεί σε 2.992.563. Ήταν δηλαδή κάπου 102.000 λιγότερα σε σύγκριση με το 2008. Τότε, όμως, ήρθε η εξίσωση των φόρων, για να παταχθεί, λένε, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το λαθρεμπόριο, βεβαίως, συνέχιζε να ακμάζει, ενώ οι Έλληνες για να ζεσταθούν επέστρεψαν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Το 2013 μόνο 1.592.835 νοικοκυριά επέμεναν να χρησιμοποιούν ακόμη την κεντρική θέρμανση. Ο αριθμός τους ήταν μειωμένος κατά 1.400.000 σε σύγκριση με το 2011 και κατά 1.502.000 σε σύγκριση με το 2008. Σωρευτικά, μέσα στην εξαετία καταγράφηκε μείωση 48,5%, ενώ σε σύγκριση με το 2011 το ποσοστό μείωσης έφτασε το 47%.



Καταποντισμός

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από τα νοικοκυριά για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Το 2008 η μέση μηνιαία κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν 80 λίτρα. Το 2011 είχε περιοριστεί στα 65 λίτρα, πτώση 19%. Το 2013 "βυθίστηκε" κυριολεκτικά στα 30 λίτρα. Μείωση 54% σε σχέση με το 2011, δηλαδή την περίοδο που ίσχυσε η εξίσωση των φόρων. Η σωρευτική μείωση σε σύγκριση με το 2008 φτάνει το 62,5%.

Την ίδια περίοδο η μέση μηνιαία κατανάλωση στερεών καυσίμων (κυρίως καυσόξυλων) αυξήθηκε από 32 κιλά το 2008 σε 66 κιλά το 2013, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.



"Σχέδιο εξόντωσης" με τις πολιτικές που ακολουθούν

Στο μεταξύ, ακριβώς επειδή η χώρα χάνει αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την πολιτική στο ακριβό πετρέλαιο για το... "καλό" της χώρας, πληθαίνουν με αφορμή την υπόθεση του πετρελαίου όσοι λένε πως «δεν τους ενδιαφέρει η οικονομία της χώρας, αλλά η δική μας εξόντωση»...

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στη "Ν.Κ.", μάλιστα, ότι και αυτός ο χειμώνας δεν αποκλείεται να αφήσει θύματα πίσω του πριν φύγει!

«Ακόμα κι από εισπρακτικής άποψης ήταν ένα βλακώδες μέτρο, γιατί με αυτό τον τρόπο πέτυχαν να μειώσουν τις εισπράξεις απ' τους φόρους, ρίχνοντας την κατανάλωση. Το θέμα όμως είναι ότι και με τα 10 λεπτά κάτω, μόνο προσπάθεια δεν είναι αυτή που κάνουν σήμερα. Τι να τα κάνεις τα 10 λεπτά; Γιατί, αν παρατηρήσουμε και την τιμή του πετρελαίου έτσι όπως έχει διακυμανθεί τα τελευταία χρόνια, θα δούμε μια εκτόξευση της τιμής του. Και οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Τις είδαμε πέρυσι το χειμώνα με το θάνατο της Σάρας στη Θεσσαλονίκη από αναθυμίαση μαγκαλιού, από τους φοιτητές που πέθαναν κι εκείνοι από το μαγκάλι. Και άλλα τέτοια γεγονότα που πολύ φοβάμαι ότι δε θα τα αποφύγουμε ούτε φέτος».

Από την πλευρά του, το στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο και πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης υποστηρίζει ότι «όλα αυτά είναι σκοπιμότητες του μεγάλου κεφαλαίου για να εξαθλιώσει το λαό». Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «θα έχουμε άλλον ένα παγωμένο χειμώνα για τα νοικοκυριά. Γιατί με την ανεργία που επικρατεί και ειδικότερα στον κλάδο των οικοδόμων, αλλά και σε άλλους κλάδους, ουσιαστικά και με τα μεροκάματα πείνας σε όσους έχουν ακόμα δουλειά, πάλι το πετρέλαιο θέρμανσης θεωρείται ακριβό. Καλό είναι να πέσει, αλλά πιο χαμηλά, και όχι μόνο κατά 12 λεπτά. Και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι και η ΔΕΗ με τα αυξημένα τιμολόγια. Εμείς έχουμε συναδέλφους που έχουν αφήσει απλήρωτους δύο, τρεις και τέσσερις λογαριασμούς».
Έτσι μας θέλουν, όλους!

Καταλήγοντας, ο κ. Γωνιανάκης λέει πως «ουσιαστικά οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση, παρότι ξέρουν ότι χάνουν έσοδα. Είναι σκόπιμα όλα αυτά»... Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ διοργανώνει για όλα αυτά τα ζητήματα την πρώτη μέρα του Νοέμβρη πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μέχρι τώρα πολλά σωματεία και εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή και αναμένονται μέχρι τότε ακόμα περισσότερα, λόγω τις κρισιμότητας των λαϊκών προβλημάτων.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Καυσόξυλα φωτιά αλλά φθηνότερα ..από το πετρέλαιο







Καυσόξυλα... "φωτιά", αλλά που κατά τα φαινόμενα θα εξακολουθούν να "καίνε" λιγότερο απ' ό,τι το... "καυτό" πετρέλαιο, θα προμηθευτούν και φέτος τα νοικοκυριά στην Κρήτη. Χθες η "Ν.Κ." έκανε μία πρώτη προσπάθεια, για φέτος, καταγραφής τιμών, αλλά οι απαντήσεις που πήρε ήταν ότι «στην πράξη φέτος θα εφαρμοστεί ο υπολογισμός της αξίας των καυσόξυλων με μέτρο το κυβικό και όχι τον τόνο. Όμως, ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές, κάτι που αναμένεται να γίνει με την έναρξη του χειμώνα, δηλαδή σε λίγες μέρες»!
Η "Ν.Κ." κατέγραψε την ίδια άποψη και από την πλευρά των εμπόρων και από την πλευρά των καταναλωτών, ότι «υπολογίζοντας την αξία των ξύλων με το κυβικό, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χάνει ο καταναλωτής, αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σωστός τρόπος υπολογισμού, σε σχέση με τον υπολογισμό κατά κιλό που ίσχυε μέχρι και πέρυσι».
Να υπενθυμίσουμε ότι μπορεί το νέο καθεστώς να τέθηκε θεωρητικά πέρυσι σε εφαρμογή, όμως στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, αφού εν μέσω της χειμερινής περιόδου ήταν ουσιαστικά ανέφικτο να εφαρμοστεί το νέο μέτρο τόσο για τους εμπόρους των καυσόξυλων, όσο και για τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης λέει στη "Ν.Κ.". «Ο υπολογισμός με τον κυβισμό δεν είναι σωστός τρόπος υπολογισμού της αξίας των καυσόξυλων. Δεν είναι δηλαδή σωστό, με την έννοια ότι, αν δεν είναι τα ξύλα χτισμένα σωστά, χάνει ο καταναλωτής. Και μάλιστα τα ξύλα, αν δε χτιστούν σωστά, ο καταναλωτής έχει μεγάλες απώλειες σε όγκο».
Ο κ. Κουμαντάκης λέει επίσης ότι πράγματι με βάση το βάρος υπήρχαν προβλήματα εις βάρος των καταναλωτών, αφού πολλές φορές πληρώνονταν ένας τόνος ξύλων που ζύγιζε τόσο επειδή τα ξύλα ήταν βρεγμένα και όχι επειδή τα ξύλα ήταν όντως ενός τόνου. Αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι, με βάση τον όγκο, ο υπολογισμός θα είναι ακόμα πιο άδικος και πιο ζημιογόνος για τον καταναλωτή και θεωρεί ότι θα πρέπει να αλλάξει και πάλι ο τρόπος αυτός και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς, με τα όποια βέβαια προβλήματα. «Πάντως, τιμές στα καυσόξυλα δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα. Οποιαδήποτε τιμή βγει στη δημοσιότητα στην παρούσα φάση δε θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των εμπόρων, ο κόσμος θα εξακολουθήσει και φέτος να αγοράζει καυσόξυλα και πέλετ πολύ περισσότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
«Η κρίση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς μετά τις νέες φορολογίες ΕΝΦΙΑ κ.λπ. ο κόσμος δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα. Είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Και τα νοικοκυριά είναι εισοδηματικά, από πλευρά δύναμης-διάθεσης εισοδήματος, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουμαντάκης καλεί τους καταναλωτές, «όταν αγοράζουν με βάση το βάρος, να προσέχουν ώστε το ξύλο να μην είναι βρεγμένο. Και επιπλέον όταν παίρνουν πέλετ, να είναι πιστοποιημένο και να έχει προδιαγραφές».
Χαμένοι οι καταναλωτές
«Μπορεί ο έμπορος να δώσει στους καταναλωτές πολύ λιγότερα ξύλα από αυτά που οι ίδιοι θα έχουν πληρώσει, χτίζοντάς τα με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο που να μη βάζει πολλά. Και μπορεί λοιπόν στο ένα κυβικό να βάλει 500 κιλά ξύλα», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης. Και προσθέτει: «Από την άλλη μεριά, παίζει ρόλο και η υγρασία του ξύλου στη διαμόρφωση του βάρους, με βάση το πόσο ξερό ή χλωρό είναι. Άρα πρέπει να βρεθεί ένας αντικειμενικός τρόπος για την αγορά των καυσόξυλων». Ο Νίκος Τζανάκης προτείνει «τα ξύλα να είναι ορισμένης ηλικίας. Και από 'κει και πέρα είναι το καλύτερο να ζυγίζονται. Δηλαδή θα πρέπει η κυβέρνηση να βγάλει μια ντιρεκτίβα που θα λέει ότι τα ξύλα που πουλιούνται θα πρέπει, ανάλογα με την ηλικία κοπής, να διαβαθμίζεται η αξία τους. Αν είναι ενός χρόνου, που είναι ξερά, τότε η τιμή τους μπορεί να είναι τόσο. Αν είναι όμως έξι μηνών, η τιμή τους θα πρέπει να είναι χαμηλότερη. Αλλά θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ηλικίας των ξύλων».
Ο πρόεδρος των καταναλωτών θεωρεί αντίθετα ότι, με το κυβικό, τα προβλήματα είναι μεγάλα και δε λύνονται καθόλου. «Διότι στο κυβικό τα πάντα είναι ζήτημα πώς χτίζονται τα ξύλα πάνω στην παλέτα. Δηλαδή, ενώ με το βάρος έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ λιγότερα προβλήματα και ο καταναλωτής μπορεί και από μόνος του να δει την ποιότητα του ξύλου, να δει αν είναι χλωρά ή ξερά τα ξύλα και να τα πάρει ή να μην τα πάρει, με το μετρικό κυβικό δεν έχει καμιά πιθανότητα να παρέμβει, υπό την έννοια ότι είτε χλωρά είναι είτε ξερά τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα τα χτίσει ο έμπορος στο πλάι».

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Άπλωσαν για σταφίδα και θα μαζέψουν "λάσπη" - Στο έλεος του καιρού!


Άπλωσαν για σταφίδα, κάνοντας το σταυρό τους να προλάβουν να μαζέψουν, και σήμερα βιώνουν την απόγνωση και τον πανικό, προσπαθώντας να τη σώσουν από την ολοκληρωτική καταστροφή. Μόνο στον Προφήτη Ηλία, όπου βρέθηκε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", έχει απλωθεί σταφίδα άνω των χιλίων τόνων, αλλά η σαπίλα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις επεκτείνεται συνεχώς σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ οι παραγωγοί τη μια μέρα ψεκάζουν με ποτάσα για να επιταχύνουν την αποξήρανση και να προλάβουν το σάπισμα και την άλλη μέρα τρέχουν, χωρίς να προλαβαίνουν, να σκεπάσουν το προϊόν, που ωστόσο ξαναβρέχεται.

Μόνο στον Προφήτη Ηλία έχει απλωθεί σταφίδα άνω των χιλίων τόνων, αλλά η σαπίλα επεκτείνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες


Και την ίδια ώρα ξέρουν πως οι ζημιές αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά πάνε στα ΠΣΕΑ, επειδή, βάσει κανονισμού, «είναι από σταφύλια που κόπηκαν και απομακρύνθηκαν από τις κουρμούλες πριν καταστραφούν»!



Απόγνωση και απογοήτευση παντού. Το "όπου φτωχός κι η μοίρα του" εφαρμόζεται απόλυτα για άλλη μια φορά, σε βάρος των βιοπαλαιστών της υπαίθρου, που ο κόπος τους κρέμεται από μια κλωστή, με πάρα πολύ συχνά φαινόμενα καταστροφής από τις καιρικές συνθήκες. Απλωμένη σταφίδα που σαπίζει διαρκώς, με πολύ μικρές ποσότητες να έχουν αποξηρανθεί, αλλά και σε αυτές η ποιότητα υποβαθμίζεται. Οι έμποροι το ξέρουν και ρίχνουν τις τιμές. Η ΚΣΟΣ θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει μετρητοίς, κι έτσι πολλοί επιλέγουν τους ιδιώτες, δίνοντας το προϊόν τους για ένα κομμάτι ψωμί.


«Στην κατοχή, πάρα πολλοί Έλληνες στις πόλεις, με πιάνο στα αρχοντικά τους και χρυσάφι, πέθαναν αβοήθητοι από την πείνα μέσα στα πολυτελέστατα σπίτια τους», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Και την ίδια ώρα, οι αγρότες ζούσαν "αρχοντικά", επειδή είχαν προϊόντα στις αποθήκες τους, επειδή παρήγαγαν τρόφιμα και έτρωγαν. Αυτό και μόνο το παράδειγμα δείχνει πόσο μεγάλη σημασία για την επιβίωση του λαού μας έχει η με κάθε τρόπο στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στη χώρα μας, δηλαδή της ίδιας της διατροφικής μας αλυσίδας».


Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης αναφέρεται στις ζημιές της σταφίδας, λέγοντας πως «η φετινή χρονιά ήταν από την αρχή για τους αμπελουργούς γεμάτη δυσκολίες, αφού ο κόσμος που είναι στη διαδικασία της παραγωγής των αμπελουργικών προϊόντων είχε από την αρχή άγχος για την όλη διαδικασία και όμως την τελευταία ώρα άρχισαν οι βροχές και τώρα χάνουν τον κόπο τους. Και ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει, επειδή η σταφίδα έχει κοπεί από τις κουρμούλες και έχει απομακρυνθεί. Έτσι, αν αποζημιωθούμε, θα αποζημιωθούμε από τα ΠΣΕΑ».


Σε απόγνωση οι αγρότες, βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


«Παλεύουμε ασταμάτητα»


Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, οι παραγωγοί τους οποίους βρήκαμε στο χωράφι τους με την απλωμένη σταφίδα μάς είπαν ότι παλεύουν διαρκώς για να σώσουν όσο περισσότερη σταφίδα μπορούν, αλλά κάθε τόσο βρέχει και δεν τα καταφέρνουν. «Τι να σας πω. Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι», μας είπε η κ. Αμαλία Τζορμπατζάκη. «Από την αρχή η χρονιά πήγαινε στραβά. Στην αρχή χαλάζι, μετά ο αέρας, μετά η ζέστη και τώρα η βροχή μάς κατέστρεψε εντελώς. Το κράτος δε βλέπω και πολύ-πολύ να ενδιαφέρεται. Είμαστε στο έλεος του Θεού»...


Για τον ΕΛΓΑ, η αγρότισσα από τον Προφήτη Ηλία τονίζει πως, ενώ πληρώνουν ένα σωρό λεφτά κάθε χρόνο, «όποτε χρειάζεται να πάρουμε αποζημίωση, μας γυρίζουν την πλάτη, αφήνοντάς μας να μετράμε τις πληγές μας».


«Άπλωσα μία μέρα πριν την πρώτη βροχή γύρω στους 3 με 3,5 τόνους. Και ύστερα η πρώτη βροχή προκάλεσε την αρχή της σάπινσης στα σταφύλια. Από τότε και μετά με τις βροχές που ακολούθησαν, η ζημιά που έχω πάθει πρέπει να διαμορφώνεται στο 70%. Και αν καταφέρουμε να γλιτώσουμε το 30%, θα είναι θαύμα. Αλλά και αυτές που θα γλιτώσουμε, θα έχουμε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς τους», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζορμπατζάκης.


«Και για να μαζέψουμε ό,τι μαζέψουμε θα πρέπει να ψεκάζουμε, να ξαναψεκάζουμε, να τις περιποιηθούμε όσο περισσότερο μπορούμε», λέει επίσης, ενώ για το σκέπασμα τονίζει ότι είναι τόσο αιφνιδιαστικά τα καιρικά φαινόμενα, που μέχρι να πάνε στο χωράφι με την απλωμένη σοδειά, οι σταφίδες έχουν βραχεί.


«Η κατάσταση είναι από την αρχή φέτος τραγική», τονίζει στη "Ν.Κ." και ο Ηλίας Ανωγειανάκης. «Από το χαλάζι, από τον αέρα, από τον καύσωνα και τώρα η βροχή μάς τελείωσε. Δηλαδή, είναι παραγωγοί που είναι τελειωμένοι. Δεν έχουν να μαζέψουν καθόλου. Ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει, κι έτσι είμαστε στο έλεος του Θεού».


Προτίμησαν τους οψιγιάδες, αλλά...


«Κάθε χρόνο κάνουμε σταφίδα στον Προφήτη Ηλία. Αλλά φέτος έχει απλωθεί τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα και πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που αφορά σε όλο το νομό», είπε στη "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προφήτη Ηλία κ. Μανόλης Τζορμπατζάκης.


«Η ζημιά, όπως βλέπετε κι εσείς, είναι μεγάλη. Έχουν αρχίσει και σαπίζουν οι σταφίδες. Θα χαθεί τουλάχιστον το 70% αν δε βρέξει. Γιατί αν ξαναβρέξει, τελειώσαμε», είπε με αγανάκτηση.


«Στην αρχή μαζέψαμε μερικές, αλλά μετά τη βροχή αυτές που παρέμειναν έχουν τεράστια καταστροφή», πρόσθεσε. Ήδη μετά τις τελευταίες βροχές έχουν γίνει δύο επεμβάσεις με ποτάσα αναμεμειγμένη με τηγανόλαδο, για να βοηθηθούν οι βρεγμένες σταφίδες να αποξηρανθούν με γρηγορότερους ρυθμούς, σε σχέση με το βαθμό αποξήρανσής τους όταν έχουν βραχεί, αφού φεύγει η ποτάσα από τη μια και από την άλλη με το νερό σαπίζουν.


«Αν πάει καλά ο καιρός», όπως λέει, «θα κάνουμε κι άλλο ψέκασμα. Να γλιτώσουμε τουλάχιστον το 30%».


Καταστράφηκε το 70% της παραγωγής


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Προφήτη Ηλία και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μανόλης Τσατσαράκης μιλάει κι αυτός για τεράστια καταστροφή.


«Μόνο στη δικιά μας περιοχή είναι πάνω από το 60 με 70% της σταφίδας κατεστραμμένη. Και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μάς είπαν ότι για να αποζημιωθούμε μέσω ΠΣΕΑ θα πρέπει να ξεπεράσει συνολικά το 30% του νομού η ζημιωμένη σταφίδα, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει σε επίπεδο νομού. Και το πρόβλημα είναι ότι έχει χαθεί η ποιότητα και στο σταφύλι και τη σταφίδα, και γι' αυτό το λόγο βγάλαμε πάρα πολλή σταφίδα, αφού τα σταφύλια είχαν υποβαθμιστεί και δεν έκαναν για άλλη χρήση».


Ο κ. Τσατσαράκης εκτιμά ότι πάνω από 1.000 τόνους έχει παράγει φέτος μόνο ο Προφήτης Ηλίας και είναι κατεστραμμένο ένα ποσοστό άνω του 60%. «Η ποιότητα χαλάει και ο έμπορος το εκμεταλλεύεται και την παίρνει στα 70 και 80 λεπτά το κιλό και αν την πάρει καθόλου».


Σε ό,τι αφορά την ΚΣΟΣ, ο συνδικαλιστής μας λέει: «Είχε έρθει ο πρόεδρος Γιώργος Ξυλούρης και ζήτησε να κάνουμε συμβόλαια. Κάποιοι έκαναν. Οι περισσότεροι όμως όχι, επειδή έχουν ανάγκη άμεσης πληρωμής για να καλύψουν τα έξοδά τους. Πάντως, εμείς προτρέπουμε τον κόσμο να πουλάει τη σταφίδα του στην ΚΣΟΣ».

"Το Blog της Κιβωτού", επιστρέφει σε λίγο...