Ναυαγισμένα πλοία γεμάτα με τοξικά απόβλητα, που αν διαρρεύσουν θα σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή και θα μολύνουν την ανθρώπινη ύπαρξη σε ανύποπτο χρόνο χωρίς να προλάβουμε ούτε να το καταλάβουμε, βρίσκονται ναυαγισμένα στο βυθό της Μεσογείου, με την Κρήτη να είναι εντελώς απροστάτευτη απέναντι στα μαφιόζικα κυκλώματα βύθισης τέτοιων φορτίων, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να καταλήγουν στο βυθό του Λιβυκού Πελάγους ακόμη και απόβλητα ιατρικών κέντρων και νοσοκομειακών μονάδων.
Η δημοσιογραφική έρευνα της Κιβωτού το βράδυ εκείνο, κάνοντας την αρχή της νέας τηλεοπτικής χρονιάς, ασχολήθηκε με την ανατριχιαστική αυτή υπόθεση, φιλοξενώντας τις απόψεις επιστημόνων και ανθρώπων της θάλασσας, που έδωσαν στη δημοσιότητα πληροφορίες που σοκάρουν για τα επικίνδυνα απόβλητα, τις ανατινάξεις πλοίων από την ιταλική μαφία και τις συνθήκες των βαθέων οικοσυστημάτων στην Ελλάδα, που προσφέρονται αναμφίβολα για τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες!
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ:
Η Κιβωτός ασχολήθηκε με την πολύκροτη υπόθεση της βύθισης εμπορικών πλοίων στη Μεσόγειο από την ιταλική μαφία κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, παρουσιάζοντας στοιχεία όπως αυτά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μετά την κατάθεση που έδωσε στις ανακριτικές Αρχές της Ιταλίας ο πρώην μαφιόζος Φραντζέσκο Φόντι.
Ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και ωκεανογράφος βαθέων οικοσυστημάτων Τάσος Τσελεπίδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η εκπομπή ξεκαθάρισε ότι τα βάθη των ελληνικών θαλασσών είναι τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες των επιστημόνων για το ενδεχόμενο να είναι μέσα σε ελληνικούς βυθούς πολλά ναυάγια με τοξικά απόβλητα, που είναι δύσκολο να εντοπίσουμε.
«Πρέπει να ανησυχούμε, γιατί τα δικά μας τα νερά είναι τα πιο βαθιά νερά της Μεσογείου. Γύρω από την Κρήτη έχουμε βάθη που φτάνουν τα 4,5 χιλιόμετρα. Έξι μίλια μόνο νότια από την Παλαιόχωρα, σκεφτείτε ότι είναι 3.200 μέτρα. Και στα εννέα μίλια είναι 3,5 χιλιόμετρα. Οπότε οι βαθιές λεκάνες της Μεσογείου είναι στα δικά μας νερά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελεπίδης. «Άρα, υπό αυτή την άποψη, πρέπει να ανησυχούμε και πρέπει κάποιοι να φυλάνε αυτά τα νερά, τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, είτε με περιπολίες είτε με ραντάρ. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί είδα τα στίγματα των πλοίων που βυθίστηκαν στο Ιόνιο και είναι πολύ κοντά όχι μόνο στα ελληνικά νερά αλλά και στο χερσαίο περιβάλλον»!
Ο γνωστός επιστήμονας έκανε όμως αναφορά και στις τεράστιες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα να εντοπίσει με ειδικά μηχανήματα τα ναυάγια αυτά, κάτι που έχει να κάνει με τα μεγάλα βάθη. «Το βαθυσκάφος που διαθέτουμε κατεβαίνει μέχρι 600 μέτρα και τα αυτόνομα οχήματα που έχουμε πάνε μέχρι τα 2 χιλιάδες μέτρα. Οπότε, και να θέλουμε αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατον να δούμε τι γίνεται εκεί κάτω», είπε ο κ. Τσελεπίδης.
Ως σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία χαρακτήρισε τη ρύπανση της Μεσογείου ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά Ευάγγελος Γιδαράκος, αναφερόμενος σε ιούς που έχουν εμφανιστεί στις μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα στα ευρωπαϊκά παράλια, όπως είναι η πολιομυελίτιδα και η ηπατίτιδα Α.
«Θεωρώ ότι η Μεσόγειος έχει γίνει ένα από τα πιο ευαίσθητα συστήματα του πλανήτη, που επηρεάζεται βέβαια και από τις κλιματικές αλλαγές, δέχεται υψηλό ρυπαντικό φορτίο και καθιστά με αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία τα νερά της θάλασσάς της», είπε σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή ο κ. Γιδαράκος.
Μάλιστα, παρακάτω περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των νερών της Μεσογείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Μεσόγειος έχει από τα πιο ρυπαρά νερά του πλανήτη, αν σκεφτούμε ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία δέχτηκε γύρω στους 330 με 340 χιλιάδες τόνους μόνο σε πετρελαιοειδή. Μιλάμε, δηλαδή, μόνο για τον έναν από τους ρυπογόνους παράγοντες. Τα πετρελαιοειδή, ως γνωστόν, χύνονται στη θάλασσα και σχηματίζουν πίσσες, που μεταξύ των άλλων επηρεάζουν τους θαλάσσιους οργανισμούς και τις ακτές».
Για τα απόβλητα των ιατρικών κέντρων, των νοσοκομείων κ.λπ. ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα, από το οποίο ο ίδιος ελπίζει να μην επιβεβαιωθούν οι υπόνοιές του, ότι πολλά από αυτά καταλήγουν... στη θάλασσα.
Οι δύτες
Αγανακτισμένοι για όλα αυτά τα θέματα δήλωσαν από το πάνελ της Κιβωτού οι επαγγελματίες δύτες Μανόλης Βουτσαλάς και Μανόλης Μακριδάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για γνωστά ναυάγια στα νερά του Ηρακλείου, που όμως δεν έχει φροντίσει ποτέ μέχρι σήμερα το επίσημο κράτος είτε να τα βγάλει, είτε να αντλήσει έστω τα καύσιμα που βρίσκονται στα μηχανοστάσιά τους, για να μην υπάρξει κάποτε διαρροή και οικολογική καταστροφή.
Μάλιστα, ο κ. Μανόλης Βουτσαλάς δήλωσε πρόθυμος, μέσω της εκπομπής, να αναλάβει ο ίδιος την άντληση καυσίμων από το "Αντέμπ Ελ Σαλάμ", που βυθίστηκε ύστερα από θαλασσοταραχή το χειμώνα του 1981 ανοιχτά των Ληνοπεραμάτων.
«Ας μου καλύψουν μόνο τα έξοδα και εγώ θα αναλάβω τη δουλειά αυτή», είπε ο κ. Βουτσαλάς. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε ένα άλλο παρόμοιο ναυάγιο στην Ντία. Ήταν πλοίο που μετέφερε καλαμπόκι, και το οποίο παραμένει βυθισμένο κοντά στην Ντία εδώ και 15 χρόνια, γεμάτο από καύσιμα που δεν ενδιαφέρεται κανείς μέχρι σήμερα να αντλήσει για να μη συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.
Κατηγορηματικός ήταν από την πλευρά του και ο δύτης Μανόλης Μακριδάκης, τονίζοντας ότι «ποτέ μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δε διέθεσε χρήματα για τέτοιες δουλειές και ούτε θα διατεθούν»...
Δε χρειάζεται να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι ακόμα και σήμερα, που έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την εκπομπή, το ναυάγιο στις ακτές του Ηρακλείου παραμένει κάτω από το νερό και σκουριάζει διαρκώς και επικίνδυνα, χωρίς να νοιάζεται κανείς…
Προς Βενιζέλο
Μετά από όλα αυτά, ένα ερώτημα θα θέλαμε να απευθύνουμε στον αντιπρόεδρο της μνημονιακής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τις απορίες του γύρω από τα χημικά και τις αντιδράσεις των κρητικών… «Βρε; Τι δεν καταλαβαίνεις; Ε;;;;;;»(!);…
Το ημερολόγιο της Κιβωτού έγραφε ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου