Πολυθεματική η εκπομπή εκείνης της νύχτας. Αρχίζει με την αποκάλυψη χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από τα αρχεία της Ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης "Λεγκαμπιέντε" για τη δράση της Ιταλικής μαφίας.
Τα αρχεία μεταφράστηκαν από ανθρώπους της οργάνωσης "Μεσόγειος S.O.S" και κυριολεκτικά "καίνε" αφού αναφέρουν ονόματα, μεθόδους, μαφιόζικες επιχειρήσεις και "χτυπήματα" για τα πάνω από 30 πλοία που φαίνεται πως βύθισε στη Μεσόγειο, την Αδριατική, στις ακτές της Γιουγκοσλαβίας και σε τμήμα του Ιονίου, η Ιταλική μαφία.
Τα σαπιοκάραβα αυτά, μετέφεραν απόβλητα χημικών βιομηχανιών και πυρηνικών αντιδραστήρων. Το κόλπο ήταν καλοστημένο μεταξύ των μαφιόζων, των βιομηχανιών που "ξεφορτώνονταν" τα απόβλητα τους και φυσικά των πλοιοκτήτριων εταιρειών.
ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ:
Στο 12.20' η εκπρόσωπος της "Μεσόγειος S.O.S" Νίκη Παρδαλού, συνομιλεί τηλεφωνικά με την εκπομπή. Συγκλονιστικά στοιχεία που εμπεριέχουν ιστορίες πραγματικά για αγρίους!
Στο 12.59' η Κιβωτός επανέρχεται σε αποκαλύψεις για μόλυνση και ρύπανση της θάλασσας και της ατμόσφαιρας από το εργοστάσιο του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Νέα αποκάλυψη: Στα νερά που διοχετεύονται τα απόβλητα της ΔΕΗ, όπου πολλοί Ηρακλειώτες κολυμπούν θεωρώντας τα ως ιαματικά,εντοπίστηκαν φαινόλες 28,8 mg/λίτρο με ανώτερο επιτρεπόμενο όριο τα 0,5 mg/λίτρο.
Στο 1.15'.50'' έρευνα για το ναυάγιο Λιβανέζικου πλοίου μόλις 300 μέτρα από τα ξενοδοχεία των Ληνοπεραμάτων και μόνο 10 μέτρα βάθος με το πάνω μέρος του ναυαγίου να βρίσκεται μόλις στα 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ναυάγιο χρονολογείται από το 1981. Μόνο από τύχη δεν έχουν χυθεί μέχρι και σήμερα στη θάλασσα, οι 16 τόνοι μαζούτ, οι 25 τόνοι ορυκτέλαια και οι τεράστιες ποσότητες χαπιών που βρέθηκαν στα αμπάρια του. Όλη η ιστορία του πλοίου. Και ακόμη, επιτόπου έρευνα της εκπομπής, εν πλω με το σκάφος του δύτη Μανόλη Βουτσαλά. Συνέντευξη πάνω από το ναυάγιο.
Στο 1.28' η γριούλα από την Ελιά Πεδιάδος περιμένει ακόμα το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών. Στο λιόφυτο της, τρέχουν τα λύματα του Βιολογικού. Η εκπομπή επανέρχεται τη νύχτα εκείνη και υπενθυμίζει τη θλιβερή ιστορία της πάμφτωχης γριούλας, που μέχρι και σήμερα δηλητηριάζεται από τα ποτάμια με τα λύματα... Η υπόθεση της γριούλας είχε συγκινήσει αλλά και εξοργίσει ολόκληρη την Κρήτη, μέσα από το ρεπορτάζ της εκπομπής Κιβωτός τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς.
Το ημερολόγιο της Κιβωτού έγραφε ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου