ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

"Παιχνίδια" συμφερόντων ρίχνουν την τιμή του ελαιολάδου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

«Κάτω από 3 ευρώ; Γιατί;». Αυτό το ερώτημα απευθύνει προς την Κρήτη η Πελοπόννησος μέσα από το ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης", που μίλησε χθες με στελέχη της αγοράς της περιοχής αυτής, που λένε πως ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3 ετούτη την περίοδο αποτελεί τη χειρότερη τιμή στη χώρα μας, κάτω από την οποία όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Τι φταίει, λοιπόν, και η Κρήτη έχει ρίξει τις τιμές από λίγο έως πολύ κάτω των 3 ευρώ τις τελευταίες μέρες;

Στο ερώτημα αυτό αναζητήσαμε απαντήσεις, λαμβάνοντας το μήνυμα «μην υποκύπτετε στους εκβιασμούς των Ιταλών. Αν εσείς κρατήσετε το λάδι, θα αναγκαστούν να το χρυσοπληρώσουν με την έναρξη του νέου έτους»!

Από τα 3 έως τα 3,20 ευρώ το κιλό είναι οι μέσες τιμές παραγωγού που έχουν διαμορφωθεί από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου μέχρι τώρα στην περιοχή της Πελοποννήσου, με τη Λακωνία και τη Μεσσηνία να είναι οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές που επηρεάζουν, όπως πάντα, την κατάσταση εκεί. Μέχρι και 4 ευρώ το κιλό πληρώθηκαν παραγωγοί, ενώ δόθηκαν ως τώρα και αρκετές τιμές στα 3,30, στα 3,40, στα 3,95 ευρώ το κιλό κ.λπ., αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επρόκειτο για τιμές δημοπρασιών σε πολύ καλά λάδια. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται ως μεγάλη διαφορά της Πελοποννήσου με την Κρήτη, ως προς τη διαχείριση του προϊόντος, είναι ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν λιγοστές συνεταιριστικές οργανώσεις. Και από αυτές, οι περισσότερες στον τομέα του λαδιού λειτουργούν με δημοπρασίες, συγκεντρώνοντας μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, που στη συνέχεια τις διαπραγματεύονται, παίρνοντας προσφορές τιμών αγοράς από τους αντιπροσώπους των ξένων εμπορικών οίκων και κυρίως των Ιταλών.

Το μεγάλο ατού στο μανίκι τους είναι η μεγάλη ποσότητα του προϊόντος και φυσικά και η καλή ποιότητα που έχουν φέτος, με συνέπεια στη χειρότερη περίπτωση να έχουν πετύχει τιμή 3,15 ευρώ το κιλό στην οξύτητα μέχρι τις 3 γραμμές. Μα, με μια μεγάλη ποσότητα λαδιού, η όποια τιμή επηρεάζει ανάλογα και τη γενικότερη αγορά της Πελοποννήσου και φυσικά επηρεάζει και ολόκληρη τη χώρα, ενώ ανάλογα και φυσικά αρνητικά επηρεάζουμε εμείς την αγορά της Πελοποννήσου και την ελληνική αγορά, με μια τιμή κατώτερη των περιστάσεων και των πραγματικών συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.

Αλλά ακόμα και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και Λακωνίας, που δε λειτουργούν με δημοπρασίες αλλά ιδιωτικά η καθεμιά και αποτελούν βαρόμετρο για την Πελοπόννησο, προσφέρουν φέτος τιμή βάσης 3,10 ευρώ το κιλό προς τους παραγωγούς, πληρώνοντας με τη μέθοδο της εκκαθάρισης, ώστε να τους δώσουν το υπόλοιπο της τιμής, στην εκκαθάριση που θα κάνουν, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και συγκεκριμένα το Μάρτιο.

Ακόμα και τα ελαιουργεία, που κάνουν εμπόριο ελαιολάδου λειτουργώντας ως ιδιώτες έμποροι στην αγορά της Πελοποννήσου, αρνούνται να ρίξουν τιμές προς τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται κάτω από 3,10 ευρώ το κιλό, την περίοδο αυτή.


«Μη βιάζεστε»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο γεωπόνος και διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής από την περιοχή της Τριφυλλίας (δηλαδή της Δυτικής Μεσσηνίας), Αντώνης Παρασκευόπουλος, τονίζει πως δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους φέτος η Κρήτη ρίχνει τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ.

«Μη βιάζεστε στην Κρήτη. Μην πουλάτε σε τιμές του 2013. Το 2013 είχαμε υπερπαραγωγή στις άλλες χώρες και δραματική έλλειψη στην Ελλάδα. Φέτος ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Μόνο η Ελλάδα έχει αύξηση παραγωγής. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μεγάλη μείωση»... Ο κ. Παρασκευόπουλος εκτιμά ότι γύρω στο Φεβρουάριο οι τιμές του λαδιού «θα παίξουν δυνατά προς τα πάνω». Βέβαια, αν η Κρήτη βιαστεί να πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές, δε θα προλάβει να εκμεταλλευτεί τις τιμές που θα διαμορφωθούν στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που μας έδωσε, μέχρι στιγμής η Τριφυλλία έχει συγκομίσει 10.000 τόνους ελαιολάδου. Σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, αναμένονται φέτος από 50.000 μέχρι 55.000 τόνοι ελαιολάδου. Πέρυσι η Τριφυλλία παρήγαγε 22.000 τόνους, αλλά η υπόλοιπη Μεσσηνία παρήγαγε μόνο 19.000 τόνους ελαιολάδου.

«Εμάς φέτος μας "κράτησε" όρθιους η Τριφυλλία, γιατί είναι μια περιοχή που βγάζει κάθε χρόνο λάδι. Είναι μια πολύ παραγωγική περιοχή με αρδευόμενες ελιές», εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος.

Φέτος, εκτός από πολύ μεγαλύτερη παραγωγή, υπάρχουν και πολύ χαμηλές οξύτητες μέχρι 4 γραμμές, το πολύ. Μάλιστα, στην Τριφυλλία έχει συγκομιστεί ήδη το 60% με 65% της συνολικής παραγωγής και στην υπόλοιπη Μεσσηνία το 35% με 40%. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου η Τριφυλλία θα έχει ολοκληρώσει τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, ενώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.

«Αυτό που έχει σημασία», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, «είναι ότι ξεκινήσαμε με τιμές 3,10, 3,20, 3,30, 3,40 ευρώ το κιλό. Και σήμερα οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί αγοράζουν με τιμές από 3,05 έως 3,15. Και οι έμποροι παίρνουν λάδι γύρω στα 3 με 3,10 ευρώ το κιλό. Κι ενώ γίνεται κι εδώ μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι τιμές προς τα κάτω κυρίως από Ιταλούς, υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με σας στην τιμή παραγωγού, της τάξεως των 5 με 10 λεπτών, κι αυτό θα πρέπει να το δείτε».


«Είστε χαμηλά» - Οι ευθύνες των οργανώσεων

Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει την τιμή των 2,80 ευρώ (πόσω μάλλον 2,60 και 2,70 που πληρώνουν τις τελευταίες μέρες κάποιοι ελαιουργοί το λάδι) ως μια πολύ χαμηλή τιμή για τη φετινή χρονιά. «Μόνο στην Ισπανία η μείωση της παραγωγής ξεπερνάει τους 600.000 τόνους. Το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία. Και δε δικαιολογείται αυτή η πτώση των τιμών. Εκτιμώ ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι συλλογικοί φορείς της Κρήτης θα πρέπει να το δουν αυτό. Έπρεπε να κρατήσουν τις τιμές από 3 ευρώ και πάνω. Εδώ οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αγοράζουν με 3,10 και 3,15 ευρώ στη Μεσσηνία. Και στη Λακωνία η κατάσταση είναι η ίδια, με εξαίρεση ένα συνεταιρισμό που μπορεί να πιάνει μια ειδική τιμή επειδή πουλάει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου. Αλλά ας μην πιάνουμε τις ειδικές περιπτώσεις. Όμως, σήμερα, εδώ δεν πουλάει λάδι κανείς κάτω από 3 ευρώ το κιλό».

Παρακάτω, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Τριφυλλίας ανέφερε: «Οι Κρητικοί φημίζονται για τις αντιδράσεις τους στις αγορές. Έχουν καλά αντανακλαστικά και καλό αισθητήριο. Δεν μπορώ να καταλάβω, λοιπόν, γιατί φέτος δεν υπάρχει η αντίδραση που υπήρχε άλλες χρονιές».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους παραγωγούς της Κρήτης να μη βιάζονται να πουλήσουν. Αρκεί το λάδι να είναι αποθηκευμένο σωστά είτε στις δικές τους αποθήκες, είτε στις Ενώσεις, "κόβοντας" όμως σταδιακά μικρές ποσότητες. «Εγώ θα κάνω την εκτίμηση ότι μετά το Φεβρουάριο οι τιμές θα είναι αρκετά δυνατές. Δεν υπάρχει λάδι στην Ευρώπη. Συγκυρία είναι αυτή. Θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Και δε λέω να πιάσουμε τιμές πάνω από 3,40. Αλλά τιμές κάτω από 3 ευρώ δε δικαιολογούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: