ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΝΤΙΑ: Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;

"Απόψε η Κιβωτός μυρίζει θάλασσα, αλλά μυρίζει και μπαρούτι", ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. 

Ήταν η τελευταία εκπομπή εκείνης της χρονιάς. Και το βασικό θέμα της δημοσιογραφικής μας έρευνας, πραγματικά μύριζε "μπαρούτι" και θάλασσα.

Αμέσως μετά το σήμα - όπως κάναμε και την προηγούμενη - "κολλήσαμε" βίντεο με αποσπάσματα από τα μέχρι τότε ταξίδια της Κιβωτού.


(13':09''). Ξαναπροβάλλουμε το δράμα της γριούλας, αυτή τη φορά πιο επικριτικά από την προηγούμενη. Ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Ντούνας, ομολογεί... "Περίμενα κι εγώ ακούγοντας τον αντιδήμαρχο Γουβών ότι κάτι θα έκανε για τη γυναίκα αυτή. Αλλά δυστυχώς διαψεύστηκα"...



(30':50''). Για πρώτη φορά μια εκπομπή αναδεικνύει την υπόθεση των ανατινάξεων στη Ντία. Το ρεπορτάζ αρχίζει να ξεδιπλώνει τις αντιδράσεις ανθρώπων της θάλασσας για τα οικολογικά εγκλήματα που προκαλούν στο νησί το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου και το Πολεμικό Ναυτικό, εκτελώντας εντολές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Είχαν μεταφέρει στη Ντία και στα 10 μέτρα βάθος είχαν ανατινάξει πυρομαχικά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τα οποία ανασύρθηκαν από τον πυθμένα του Αλμυρού ποταμού!

(37:16''). Από το αρχείο της Crete tv και των ρεπόρτερ Έλλης Κοκάλη και Χρήστου Κώνστα, οι εικόνες - ντοκουμέντο των ανατινάξεων της τελευταίας επιχείρησης.
 Εντυπωσιακές εικόνες, που κόβουν την ανάσα, καθώς η τηλεόραση της Crete tv είχε καταγράψει αποκλειστικά όλη την επιχείρηση.  Πενήντα μέτρα κύματος, προκάλεσαν οι εκρήξεις, καθώς ανατινάχτηκαν πάνω από 2.500 τεμάχια με πυρομαχικά, πάνω από μισός τόνος με κεφαλές βλημάτων μεγάλου και μεσαίου διαμετρήματος, βλήματα των 20 και 30 χιλιοστών, όλμοι των 60 χιλιοστών και κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων.

Ντύσαμε τα πλάνα και με τα ανάλογα μουσικά ακούσματα, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να στείλουμε τα μηνύματα της αντίδρασης μας προς κάθε αρμόδιο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται... "Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ; Απάντησε μου"...

(55':44'').  Ως καταστροφική και αψυχολόγητη χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού, εκφράζοντας την απορία του γιατί να επιλεγεί η θάλασσα και μάλιστα σε τόσο μικρά βάθη για μια τέτοια επιχείρηση, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εκπομπή, ο Αντιναύαρχος Εν Αποστρατεία Κώστας  Γκορτζής.

Ένας στρατιωτικός γνώριμος  στην Κρήτη, λόγω της θητείας του ως Διευθυντής Διοικήσεως στο Ναύσταθμο Κρήτης και πάντοτε μάχιμος όπου και αν βρέθηκε, ως κυβερνήτης όχι μόνο στα πλοία αλλά και στα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά και με μια βαριά ιστορία στην πλάτη του, καθώς ο ίδιος είχε λάβει μέρος στο Κίνημα του "Βέλους" κατά της Χούντας τον Μάη του 1973, στο πλευρό του θρυλικού κυβερνήτη Νίκου Παπά που πέθανε τον Απρίλιο του 2013.

Από την προσωπική σελίδα του κ. Γκορτζή για το θάνατο του Ν. Παπά. 


(1.31'').  Τρτοκοσμικές συνθήκες στον χώρο των παλιών σφαγείων στη Ν. Αλικαρνασσό. Συγκλονιστικές εικόνες που καταγράψαμε επιτόπου, δείχνοντας τα μπάζα, τα σκουπίδια κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, εκεί που σκάει η θάλασσα.

(1:40':17'') Φωτογραφικές εικόνες από φίλους της Κιβωτού, στα νότια του νομού Χανίων. Αγωγός διοχετεύει ανεπεξέργαστα λύματα μέσα στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, κάτι που αποτελεί μέχρι και σήμερα "καθεστώς" στις πανέμορφες περιοχές του Νότου. Το Λυβικό αμύνεται, με τα θαλάσσια ρεύματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: