ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

"Στο μάτι του κυκλώνα" η Κιβωτός - Οι αποκαλύψεις για το μολυσμένο νερό προκάλεσαν σάλο!

Ως «επικίνδυνο» χαρακτήρισε το νερό της πηγής Βαθιά του Δήμου Γοργολαϊνίου ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου Νίκος Καμπάνης, ενώ ο χημικός της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Διαλυνάς δε δίστασε να αποκαλύψει ότι από τα στοιχεία των αναλύσεων που έχει στη διάθεσή του προκύπτει γενικότερο πρόβλημα μόλυνσης των πηγών και των δεξαμενών σε χωριά του νομού Ηρακλείου, αφού μόνο τα νερά των μεγάλων γεωτρήσεων είναι καθαρά. 

 
Και οι δύο παρενέβησαν τηλεφωνικά στην εκπομπή και ήταν καταπέλτες επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία της δημοσιογραφικής μας έρευνας, καλώντας τους δημάρχους των περιφερειακών δήμων να προχωρήσουν σε χλωρίωση του νερού που πίνουν οι άνθρωποι της υπαίθρου και οι οποίοι φυσικά δεν είναι τα "παιδιά ενός κατώτερου Θεού"!

«Παρακολουθώ την εκπομπή σας και έχω μείνει άφωνος», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεφωνική του παρέμβαση ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου Νίκος Καμπάνης, που προανήγγειλε ότι την Τρίτη του Πάσχα θα πάει με κλιμάκιο της υπηρεσίας του στη συγκεκριμένη πηγή, θα ελέγξει από κοντά την κατάσταση και αν χρειαστεί θα "σφραγίσει" την υδροδότηση των χωριών του δήμου Γοργολαϊνίου από το νερό αυτό, καθώς, παρά τη χλωρίωση, ο ίδιος δε θεωρεί ότι το πρόβλημα έχει πάψει να υφίσταται. «Όπως μπόρεσα να δω από το ρεπορτάζ σας, αυτή η πηγή δεν έχει καμία υγειονομική προστασία. Το νερό αυτό για μας είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτό είναι το σχόλιό μου. Έστω και αν έβγαινε καλό, σε κάποια φάση δεν υπάρχει περίπτωση ένα στο εκατομμύριο το νερό αυτό να μη μολυνθεί».

Ο κ. Καμπάνης δήλωσε ξεκάθαρα ότι, παρά τη χλωρίωση που έγινε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην ξαναμολυνθεί το νερό. «Καταρχήν θα πρέπει να εξετάσουμε το νερό στον πρωτογενή τομέα. Πώς έρχεται. Εάν έρχεται μολυσμένο ή ελαφρώς μολυσμένο ή καλό. Αν λοιπόν το νερό είναι καθαρό, στη συνέχεια κάνουμε σωστή διανομή του νερού και με κλειστές σωληνώσεις οδηγείται στους καταναλωτές. Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν. Η δεξαμενή αυτή είναι κίνδυνος θάνατος. Η υπηρεσία η δική μας θα προβεί καταρχήν σε μία υγειονομική έρευνα, η οποία δε χρειάζεται τις αναλύσεις για να βγάλει ακατάλληλο ένα νερό»...

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα και η ειλικρινής δήλωση του κ. Καμπάνη ότι και ο ίδιος - όπως και οι κάτοικοι του δήμου Γοργολαϊνίου με εξαίρεση την Πυργού - ενημερώθηκε για τη μόλυνση της πηγής στην περιοχή αυτή, από τα ρεπορτάζ της εκπομπής "Κιβωτός" και όχι από τους φορείς και τους κατοίκους του δήμου Γοργολαϊνίου... Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού αντιδήμαρχος του Γοργολαϊνίου επικοινώνησε με την εκπομπή λίγο αργότερα και αποκάλυψε ότι το νερό της πηγής είναι μολυσμένο πριν πέσει μέσα στη δεξαμενή. Πόσο μάλλον μετά, αφού η δεξαμενή αυτή φτιάχτηκε το 1950, είναι ανοιχτή από τα τοιχώματά της και απορροφά με τα νερά της βροχής τα κόπρανα των αιγοπροβάτων που βόσκουν ακριβώς δίπλα της, με συνέπεια η μόλυνση να είναι ακόμη μεγαλύτερη. (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ" - Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2009).
Το ημερολόγιο της Κιβωτού έδειχνε ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Έπιναν κολοβακτηρίδια που "πήγαινε σύννεφο" οι κάτοικοι των χωριών του δήμου Γοργολαϊνίου, χωρίς να το ξέρουν, αφού, ακόμα και μετά τον ένα μήνα διακοπής της υδροδότησής τους από την πηγή Βαθιά, που βρέθηκε ότι ήταν και η ίδια μολυσμένη - πόσο μάλλον το νερό μέσα στις δεξαμενές της περιοχής - το δείγμα που πήραν σε ανύποπτο χρόνο από τις βρύσες δύο καφενείων οι επόπτες δημόσιας υγείας βγήκε ακατάλληλο και επικίνδυνο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε χθες το βράδυ η εκπομπή «Κιβωτός» της «ΚΡΗΤΗ ΤV» φέρνοντας στη δημοσιότητα τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και το πόρισμα του Υγειονομικού, που δίνει εντολή στη δημοτική Αρχή του Γοργολαϊνίου να σταματήσει άμεσα την υδροδότηση των νοικοκυριών από τη μολυσμένη πηγή, η οποία με κάποιες παρεμβάσεις θα εξεταστεί τώρα αν θα χρησιμοποιείται μόνο για την άρδευση των καλλιεργειών!

Η εκπομπή ανέδειξε χθες το βράδυ όμως και μία νέα υπόθεση μόλυνσης πηγής από βοθρολύματα, στο δήμο Ν. Καζαντζάκη, στη θέση Κάτω Βρύση, στο Αστρίτσι.

Μία πηγή με ιστορία 100 χρόνων, που τα τελευταία 4-5 χρόνια μολύνεται από τα λύματα των βόθρων που ρίχνουν σε κάποιο σημείο πάνω από την πηγή κάποιοι ασυνείδητοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ ένας τεράστιος λάκκος με κατσίγαρους θεωρείται ύποπτος για πιθανή μόλυνση του νερού στο μέλλον, αν δεν υπάρχει ήδη μόλυνση, σύμφωνα με τους κατοίκους.



Καταπέλτης μετά την αυτοψία



Το πόρισμα για το Γοργολαΐνι - μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22 Απριλίου - υπογράφουν οι Νικόλαος Καμπάνης (προϊστάμενος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής), Ιωάννα Αλπαντάκη (επόπτρια Δημόσιας Υγείας) και Αντώνης Παπαδάκης (επόπτης Δημόσιας Υγείας). Η πρώτη διαπίστωση του Υγειονομικού είναι ότι στη θέση Βαθιά «έχουν γίνει δύο υδρομαστεύσεις αγνώστου κατασκευής, ως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία (παρατίθενται και οι σχετικές φωτογραφίες). Σας πληροφορούμε ότι απαιτείται κατασκευή κλειστού θαλάμου με στεγανά τοιχώματα έως το βάθος των 3 μέτρων, εκτροπή των βρόχινων νερών (δεν υπήρχε), κατασκευή αεριστήρων οι οποίοι προστατεύονται με λεπτό συρμάτινο πλέγμα (δεν υπήρχε) και τέλος περίφραξη, που ούτε και αυτή υπήρχε».

Στη συνέχεια, για τις δύο δεξαμενές κατασκευής του... 1950, το πόρισμα αναφέρει τραγικές ελλείψεις και προβλήματα. Οι δεξαμενές αυτές φέρουν την ονομασία «Δεξαμενή Μαρκάκη» και «Δεξαμενή Καλημεράκη». (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ" ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009).

1 σχόλιο:

ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ είπε...

έγραψες Ιστορία στα τηλεοπτικά πεδία, αγαπητέ Χριστόφορε! Τίποτ' άλλο!
ΕΥΓΕ και ετεροχρονισμένα για τους σπουδαίους αγώνες Σου.